Silender Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26, 2008 Καλημέρα. Έχω ένα μικρό Internet-Cafe(25 Η/Υ) σε ένα χωριό στο Νομό Λέσβου. Το κατάστημα διαθέτει 2 γραμμές τηλεφώνου στις οποίες επάνω είναι και το internet μέσω ASDL. Η μια γραμμή είναι ISDN και η άλλη PSTN. Η μεγαλύτερη ταχύτητα που μας δίνει η περιοχή εδώ είναι 2MBit ανά γραμμή(ναι, I know, it sucks... αλλά δε μπορώ να κάνω και αλλιώς). Η ISDN γραμμή έχει ένα Thomson SpeedTouch536 (software version 6.2.16.3). H PSTN γραμμή έχει ένα Thomson SpeedTouch530 (software version 5.4.0.14). Έχω (κατά κάποιο τρόπο) "ενώσει" τις γραμμές με ένα Linksys RV042 10/100 4-port VPN Router, το οποίο ουσιαστικά κάνει τον τροχονόμο ανάμεσα στις γραμμές[δεν βρήκα κάποιο αποτελεσματικότερο τρόπο στο να ξεφύγω από τα 2MBit της περιοχής, οπότε χρησιμοποιώ το RV042 για να το κάνω να λειτουργεί σαν 4MBit από 2 γραμμές των 2 MBit]. Και οι 2 γραμμές μου δουλεύουν με φορτίο περίπου 16-18 ώρες την ημέρα(τις υπόλοιπες ώρες είναι idle). Η απόδοση των γραμμών είναι αυτή που πρέπει, δηλαδή σπάνια πέφτω κάτω από 1.8MBit(Συνήθως δουλεύει στα 1,9MBit-2MBit). Ευτυχώς για μένα τα modemακια είναι σταθερότατα και δεν είχα ποτέ μου προβλήματα τύπου "Disconnect" και να χάνουν IP. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής: υπάρχει μια παρέα 15-20 ατόμων που τη δεδομένη στιγμή παίζουν κάποιο online παιχνίδι(CoD2, CoD4, WoW, Lineage, Dota MoHAA...), και μπαίνει εκείνη τη στιγμή ένας άσχετος πελάτης που δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδια, αντιθέτως ανοίγει ένα Limewire, βάζει 3-4 youtube να φορτώνουν και στην πορεία ξεκινάει και video-chat μέσω MSN. Αυτό ήταν... τους έσκισε όλους... αρχίζουν οι γκρίνιες... "Laaaaag" και δε συμμαζεύεται.:tongue: Έχω δοκιμάσει να limitάρω τα client-PC με το Netlimiter και τους δίνω 40KB/s Download - 10KB/s Upload. Στην πιθανότητα που έχω 1 πελάτη ο οποίος streamάρει ή κάνει download μέσω P2P τα πράγματα κρατιούνται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Όταν όμως έρθει ακόμη ένας τέτοιος, αρχίζει το τροπάριο του LAG πάλι...:cry: Καί αυτοί που παίζουν online έχουν ένα δίκιο αλλά και ο άλλος σου λέει "ήρθα σε net για να κατεβάσω ρε φίλε". Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο κάποιον θα δυσαρεστήσεις. Η Ερώτησή μου: Εφόσον έχω 2 γραμμές, είναι εφικτό να ρυθμιστεί κάπως ώστε να χρησιμοποιείται η μια γραμμή αποκλειστικά για τα παιχνίδια και η άλλη αποκλειστικά για internet-browsing,streaming,downloading? Σε περίπτωση που γίνεται, τι εξοπλισμός μου χρειάζεται(software & hardware). Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορώ να λύσω το πρόβλημα? Οποιαδήποτε συμβουλή/οδηγία ευπρόσδεκτη.:flag: Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Tsakonas Ιούνιος 26, 2008 #2 Ιούνιος 26, 2008 QoS is your friend!συνηθως ρουτερς εχουν τετοια λειτουργια.Τι κανει αυτο το πραγμα?Χονδροειδως σου δινει την ευκαιρια να καθορισεις ποιο προγραμμα θα παιρνει ποσο bandwidth και τι προτεραιοτητα (χρονικη αν το καταλαβαινω καλα) θα εχει το καθε πακετο που μπαινει η βγαινει (με την καλη εννοια παντα).Οποτε βαζεις πρωτη προτεραιοτητα και λιγο bandwidth τα παιχνιδια και καλη προτεραιοτητα /μετριο μπαντγουιντθ το στρημινγκ και τελευταια προτεραιοτητα αλλα μεγαλο bandwidth τα p2p (τα οποιο ομως εξ ορισμου,στην περιπτωση των τορρεντς,λογω λειτουργιας,"Τρελλαινουν" τον δικτυακο εξοπλισμο)
Qlim4X Ιούνιος 26, 2008 #3 Ιούνιος 26, 2008 άλλη μια λύση είναι να βάλεις ένα pc σαν server με Linuxπανό σε αυτό θα είναι και οι 2 γραμμές και αυτό θα σεταρει manual (από σένα) η automatic (βάση των πορτ) από πια γραμμή θα φεύγει ο καθέναςέτσι θα κρατήσεις την μια γραμμή για online gaming και την άλλη για downloadingλύση νούμερο 2 να ενταχθείς σε αλυσίδα netcafe και να σου καρφώσουν οπτική
mortisboy Ιούνιος 26, 2008 #4 Ιούνιος 26, 2008 ...και με το αλλο που θα μπορεσεις να κανεις τα παντα ειναι το pfsense και δεν χρειαζεται να αγορασεις ουτε καν router θα το στησεις σε ενα pc των 150€ και θα μεινεις υπερευχαριστημενος...απλα θέλει λίγο διαβασματάκι !!
voudas Ιούνιος 26, 2008 #5 Ιούνιος 26, 2008 υπάρχει κ η λύση που χρησιμοποιώ εδώ και 20 μήνες... pc (ή και routerboard) με mikrotik...εγώ έχω έτσι 4 24άρες... άλλη για gaming, άλλη για surfing-msn και άλλη για p2p... και μια 4η μπαλαντέρ...για τις γραμμές που θες να ενώσεις ένα rb450 (κάπου 60 ευρώ) +25 ευρώ για case και power adapter θα είσαι ΑΡΧΟΝΤΑΣ...α και λίγο διάβασμα mikrotik:ppm for info;)πάντως δεν έχεις παράπονο, 4 ποστς - 4 διαφορετικές λύσεις...
Silender Ιούνιος 26, 2008 Author #6 Ιούνιος 26, 2008 Ωχ παίδες σας χάνω... είναι λίγο advanced για μένα όλα αυτά που λέτε...μισό να googlάρω ένα-ένα αυτά που αναφέρατε.
Qlim4X Ιούνιος 26, 2008 #7 Ιούνιος 26, 2008 αυτό που ανέφερα εγώ είναι η ιδία λύση με τον mortis, την είχαμε συζητήσει και πιο παλιά@voudas δώσε ινφο για τον controler rb450 και τον miktrotik
dpolal Ιούνιος 26, 2008 #8 Ιούνιος 26, 2008 Δεν βάζεις και μια 3η γραμμή ακόμα για να ελευθερώσεις τις 2 υπάρχουσες και να ορίσεις ότι από τα 20 πισί που έχεις στο μαγαζί τα 15 θα έχουν τις 2 για τα παιχνίδια και τα υπόλοιπα 5 την άλλη για τα περαιτέρω ;;;Απλά θα ρωτάς τί θέλει να κάνει ο κάθε πελάτης και θα κάθεται ανάλογα.Χονδροειδές το παραπάνω βέβαια αλλά βοηθάει πιστεύω.
flyboy Ιούνιος 26, 2008 #9 Ιούνιος 26, 2008 Mikrotik είναι η λύση όπως αναφέρθηκε.Αλλά θέλει αρκετό διάβασμα.
Silender Ιούνιος 26, 2008 Author #10 Ιούνιος 26, 2008 χμμμ... το έψαξα λίγο. Μπήκα εδώ http://training.mikrotik.com/ αλλά μόνο training δεν έχει Επίσης βρήκα το πρόγραμμα dude(σχετικό πρέπει να είναι). Θα βγάλω άκρη μ'αυτό? ξαναμπαίνω το βραδάκι διότι έπεσε δουλίτσα. Thanks για το ενδιαφέρον.
voudas Ιούνιος 26, 2008 #11 Ιούνιος 26, 2008 το dude διαγνωστικό network monitoring tool είναι ουσιαστικά... Καμμία σχέση με αυτό που θες... έχεις κάποιο παλιό πισάκι να κάθεται (ότι specs ναναι... π2 κλπ)? να σε κάνω μάγκα?
Silender Ιούνιος 26, 2008 Author #12 Ιούνιος 26, 2008 το dude διαγνωστικό network monitoring tool είναι ουσιαστικά... Καμμία σχέση με αυτό που θες...έχεις κάποιο παλιό πισάκι να κάθεται (ότι specs ναναι... π2 κλπ)? να σε κάνω μάγκα? λοιπόν: Έχω το ταμείο-PC το οποίο βασικά δε θα ήθελα να του βάλω τπτ άλλο. Η Σύνθεση: AMD Athlon64 X2 6000+ 2GB Ram PC6400 και μερικούς σκληρούς... H δουλειά του όπως είπα... ταμείο. Τρέχω το Cafe-Pro της ProZero Software με remote Βάση MySQL στον server μου. Επίσης είναι και το PC το οποίο παίζει μουσική(winamp, e-radio κλπ...). Ο Server τώρα είναι στο αρχείο εικόνας που ανέβασα. Κυρίως είναι file-server για τη βάση των παιχνιδιών του μαγαζιού. Τρέχει παράλληλα και την MySQL για το CafePro Server. Επίσης επειδή δουλεύω με "Freeze" στα Client-PC ο Server τρέχει και το "Deep Freeze Server" To Λειτουργικό του είναι windows server 2003 χωρίς service packs. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά στον server ή πιστεύεις οτι θα τον βαρύνει? Σε περίπτωση που μπλεχτούμε με λινουξοδουλειές να σε προϊδεάσω πως είμαι σκράπας αλλά "ανοιχτός" αν με βοηθήσεις λίγο. έχεις κάποιο παλιό πισάκι να κάθεται (ότι specs ναναι... π2 κλπ)? να σε κάνω μάγκα? κάτι θα γίνει... έχω 2 laptop που βαριούνται τη ζωή τους(θα προτιμούσα να το αποφύγω λόγω έλλειψης χώρου).
Michael007 Αύγουστος 15, 2008 #13 Αύγουστος 15, 2008 Με μια ADSL γραμμή 2Mbps μπορείς να κατεβάσεις μερικές φορές ένα αχρείο με ταχύτητα 210KB το δευτερόλεπτο. Με δυο ADSL γραμμές τον 2Mbps και με το Linksys RV042 10/100 4-port VPN Router είναι σαν να έχεις μια γραμμή ADSL τον 4Mbps; Δηλαδή μπορείς να κατεβάσεις μερικές φορές ένα αχρείο με ταχύτητα 410KB το δευτερόλεπτο; Το έχει δοκιμάσει;
Kostas007 Αύγουστος 15, 2008 #14 Αύγουστος 15, 2008 θα μπορουσες να ορισεις συγκεκριμενα pc για dl και να ρωτας τους πελατες απο την αρχη τη χρηση θελουν να κανουν...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.