Jump to content

Gigabyte: Επιτυχές αλλά... αποτυχημένο bios update

Makis Hourdakis

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Με το που λύσω ένα πρόβλημα προκύπτει ένα άλλο. Κάτι ήξερε τελικά αυτός ο Μέρφι...

Έχω μια Gigabyte GA-946GMX-S2 με έναν Pentium dual core E2220. Είπα να κάνω ένα bios update, επειδή έγγραφε οτι θέλει version 3 για να υποστηρίξει σωστά τον επεξεργαστή οπότε πάω, κατεβάζω την τελευταία έκδοση (4) για τη μητρική μου, την περνάω σε μια δισκέτα, τυπώνω και τις οδηγίες της gigabyte για το update και ξεκινάω τη διαδικασία με το Qflash utility (εργαλείο μέσα στο ίδιο το bios για αυτή τη δουλειά). Κάνω και ένα back-up το stock bios (στην ίδια δισκέτα), προχωράω, φορτώνω το καινούργιο Bios, οι συνθήκες ιδανικές μέχρι που παίρνω το πολυπώθητο μήνυμα οτι η ενημέρωση έγινε επιτυχώς. Του πατάω τα πλήκτρα που μου έλεγε για να κάνει restart και τότε...

Το power led αναβοσβήνει και παίρνω το μήνυμα "Scanning bios image in hard drive", ενώ όση ώρα και να το άφησα δεν έκανε τίποτα. Πέρασα σε ένα σκληρό δίσκο τα αρχεία που χρησιμοποίησα για την εγκατάσταση αλλά τπτ. Σημείωση πως δεν είχα συνδεδεμένο δίσκο κατά τη διάρκεια του update, πράγμα νομίζω καθόλου παράλογο. Ούτε μπορώ να φανταστώ λόγο που έπρεπε να έχω συνδεδεμένο δίσκο ούτε στις οδηγίες ανέφερε το παραμικρό.

Έστειλα e-mail στην Gigabyte το Σάββατο αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση (ακόμα δεν το έχουν διαβάσει καν βασικά). Μήπως μέχρι να απαντήσουν μπορεί να ρίξει καμιά πρόταση κανένας σας για να ξέρω αν πρέπει να σκάσω άδικα άλλα τόσα €; Με τσαντίζει το οτι τα έκανα όλα όπως έπρεπε και τελικά έγινε η ζημιά... Δικαιούμαι RMA σε αυτή την περίπτωση;

ασε τη μητρικη χωρις ρευμα ουτε καν μπαταρια για λιγες ωρες.

το χα παθει σε gigabyte 965ds4 και ξεμπλοκαρε με τον παραπανω τροπο.

το φλασαρισμα τελικα ειχε γινει σωστα απλα για καποιο περιεργο λογο μετα απο φλασαρισμα στην επανεκκινηση τρωνε καποιο σκαλωμα οι γιγαμπουτες.

Την είχα αφήσει χωρίς μπαταρία (δεν θυμάμαι για ρεύμα) για καμια ώρα-2ωρο αν θυμάμαι καλά αλλά τπτ. Πόσες ώρες λες να χρειαστεί περίπου;

Σημείωση οτι δεν έχει dual bios αυτή...

ξήλωσε τα όλα, ακόμα και τις usb συσκευές.

Το ίδιο έχω πάθει και εγώ με την μητρική μου.

Την άφησα δυο ώρες χωρίς ρεύμα και μπαταρία αλλά τίποτα (έβγαλα και τα καλώδια τροφοδοσίας από τη μητρική για να αποφύγω τυχόν ρεύμα από τους πυκνωτές του τροφοδοτικού). Τώρα μάλλον θα τα βγάλω όλα όπως λέει ο Artist και θα την ξαναδοκιμάσω αύριο το βράδυ ή μεθαύριο.

@Artist: Έχεις το ίδιο πρόβλημα ή είχες το ίδιο πρόβλημα; Για να ξέρουμε δηλαδή αν κάνει δουλειά η λύση που λέμε :p. Περίεργο πάντως η δικιά σου, μια τόσο ακριβή μητρική, να κάνει τέτοια προβλήματα...

Πώς; Αφού δεν ανοίγει. Βγάζει αυτό το μήνυμα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν έχω πρόσβαση πουθενά...

Ααα σόρρυ δεν κατάλαβα :slap:

Αν και έχω φλασάρει αρκετές gigabyte για ένα διάστημα (λόγω δουλειάς) δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Κανά clear cmos?

Μάκη την προηγούμενη παρασκευή (και 13) πέρασα το τελευταίο beta bios 0801 κατεβάζοντας το απο το forum της asus. Διάβασα οτι το έβαλε και άλλο παιδί και του παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα αλλά μετά από 30 λεπτά χωρίς ρεύμα έστρωσε και επιτέλους ξεκίνησε να δουλεύει.

Το πέρασα και εγώ και η μητρική μουλάρωσε και δεν έμπαινε, κολλούσε στις μνήμες και έκανε λούπες. Για αρχή έβγαλα την μπαταρία, έκλεισα το τροφοδοτικό αλλά ξέχασα να βγάλω το καλώδιο του τροφοδοτικού. Δεν έκανα τίποτα.

2η προσπάθεια. ξήλωμα τα πάντα εκτός απο τα καλώδια usb. Πάλι τα ίδια. Δεν άντεξα, την έβγαλα από το κουτί, την έβαλα πάνω στο γραφείο και ήμουν έτοιμος να την σπάσω και να πάω να πάρω την blackops. Ε λοιπόν και ο Άγιος φοβέρα θέλει. Χωρίς ρεύματα, μπαταρία,καλώδια και γενικά ξεβράκωτη για 30 λεπτά έστρωσε και πλέων θα το σκεφτεί πολύ καλά να ξανακάνει τα ίδια.

Τώρα την έχω αφήσει κι εγώ ξεβράκωτη όπως γεννήθηκε (ε νταξ, την άφησα όμως στο κουτί, μην την αφήσουμε και άστεγη :p) και θα την κοιτάξω καλύτερα αύριο. Να έχουν περάσει πολλέεεεες ώρες, ώστε να είμαστε σίγουροι. Δεν άφησα κανένα καλώδιο πάνω... Ίσως μέχρι τότε να έχει απαντήσει και η Gigabyte. Περίεργο πάντως, σε όποια εταιρεία έχω στείλει mail για βοήθεια συνήθως μου απαντάνε μέσα σε ελάχιστες ώρες. ΟΚ, ίσως να φταίει και το Σαββατοκύριακο :p

Κάπου 10 ώρες χωρίς ρεύμα, μπαταρία, κανένα απολύτως καλώδιο (μόνο του πληκτρολογίου χωρίς το οποίο έμεινε κάπου 4 ώρες) αλλά μέσα στο κουτί και το πρόβλημα παραμένει.

Η Gigabyte ακόμα να απαντήσει.

Τι κάνουμε;

Eγω επαθα το ιδιο με abit. Τελικα επαιξε αφου εκανα τα εξης: Εβγαλα το ρευμα του υ/η, πατησα το ον/οφ μερικες φορες, εβγαλα τη μπαταρια, ξανα ον/οφ, μετα clear cmos και εβαλα παλι τη μπαταρια και το ρευμα του υ/η σε 1 ωρα. 2φορες μου εγινε, και τις 2 επαιξε μετα...

Το να την αφήσω χωρίς ρεύμα κτλ δεν φαίνεται να αποδίδει. Την άφησα λίγο, την άφησα πολύ, έκανα clear cmos, ξεκινησα και χωρίς μπαταρία, τίποτα απολύτως... (εκτός αν δεν κάνω κάτι σωστά)

Άλλου είδους ιδέα;

Από ό,τι κατάλαβα από μια έρευνα στο google, σε πολλούς έχει τύχει αυτό το πρόβλημα, οι περισσότεροι με Gigabyte μητρική. Η Gigabyte λέει έχει έναν αυτοματισμό που αποθηκεύει ένα αντίγραφο του BIOS σε μια "κρυφή" περιοχή στο δίσκο και στην περίπτωση bios corrupt ψάχνει το αντίγραφο αυτό. Το θέμα είναι οτι εγώ δεν είχα δίσκο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και δεν θυμάμαι καλά καλά αν τον άνοιξα ποτέ με δίσκο συνδεδεμένο. Είπαμε, καινούργιο pc στήνω.

Δικαιούμαι RMA μήπως; Βέβαια και να δικαιούμαι, ξενερώνω με το οτι θα βρεθώ πάλι με Gigabyte και θα φοβάμαι να κάνω το (μάλλον απαραίτητο) bios update. Σε κάποιους μάλιστα άκουσα οτι το εμφανίζει σε άσχετες φάσεις, χωρίς να έχει μεσολαβήσει bios update, πάντα με Gigabyte μητρική. Χτυπάει το bios στα καλά καθούμενα...

Με gigabyte ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα σε flash bios.Σίγουρα στην αντιπροσωπεία έχουνε τα κατάλληλα εργαλεία για να την επαναφέρουνε.Αν καταφέρεις και την στείλεις θα στην φτιάξουνε αλλά ίσως έναντι αμοιβής.Σε ένα φίλο μου έτυχε το ίδιο πρόβλημα με abit.Η μητρική νομίζω δεν χαλάει με corrupt bios αλλά δεν είναι και στο χέρι μας να την φτιάξουμε όταν συμβεί.

να κάνω μια χαζή ερώτηση αλλά συνήθως μετα απο το 2002 η Gigabyte δεν έχουν Dual-BIOS? Έτσι ώστε εάν όντως κάνεις bad-flash να βάλεις το jumper στη θέση 2 και να κάνει boot απο το back-up ΒΙΟS?

Καθόλου χαζή η ερώτηση. Πολλές έχουνε. Αυτή όμως ήταν πολύ φτηνή (50€) και δεν είχε. Προφανώς στα χαμηλά μοντέλα κόβουνε πολλά τέτοια καλούδια για να κρατήσουν χαμηλά την τιμή. Θα πει κάποιος "ό,τι πληρώνεις παίρνεις" αλλά δεν είναι έτσι ρε παιδιά. Κάποια πράγματα είναι πλέον αυτονόητο οτι θα ακολουθούν κάποια standards ακόμα και στα πιο φτηνά. Δεν εννοώ το dual bios αλλά το να ελαχιστοποιούνται πιθανότητες παρουσίασης τέτοιων προβλημάτων. Και αυτό το λέω επειδή βρήκα πως συνήθως αυτό συμβαίνει στις Gigabyte.

@Aris: Όπως καταλαβαίνεις από αυτά που έγραψα μόλις παραπάνω, δεν συμφέρει αυτή η βαβούρα και το κόστος επισκευής και μεταφορικών. Αν είναι θα δώσω κάτι παραπάνω να πάρω κάτι πιο αξιοπρεπές (αν και θέλω οπωσδήποτε micro ATX). Απλώς προσπαθώ να το γλιτώσω γιατί είναι μεγάλη τσατίλα να δίνεις λεφτά ενώ ουσιαστικά θα μπορούσες πολύ απλά να τα έχεις γλιτώσει. Και μου αρέσει που ξεκίνησα να στήνω το pc με την προοπτική οτι θα μου έβγαινε φτηνά επειδή είχα ήδη κάποιο hardware.

Η Gigabyte ακόμα να απαντήσει. Έστειλα mail και στην τεχνική υποστήριξη των Multirama παρουσιάζοντας αναλυτικά το πρόβλημα, τουλάχιστον να μου πούνε τι μπορώ να κάνω από άποψη αλλαγής/επισκευής.

Τώρα τον άνοιξα συνδέοντας πάνω το δίσκο που πρέπει να είχα συνδέσει κάποια στιγμή. Τον άφησα να ψάχνει. Θα πάω να τσεκάρω αν έχει τελειώσει και βρήκε τπτ. Ελπίζω να έγινε κάτι...

edit: Καμιά ώρα ψάχνει και τπτ... (το HDD led ανάβει συνέχεια και ακούω το δίσκο που δουλεύει). Λογικά δεν θα έπρεπε να το βρει σχεδόν αμέσως;

Νομιζω αν την πας για RMA και πεις απλα οτι δεν σου δουλευει, ισως στην αλλαξουν..

Και μετα το RMA βαλε και λιγα λεφτα να παρεις μια λιγο καλυτερη ισως.. Αν παρεις παλι την ιδια κανε ξανα BIOS, update αποκλειεται να σου ξανασυμβει το ιδιο προβλημα.. Ειναι σχετικα σπανιο αν υπολογισεις ποσες φορες κανουμε (ειδικα στο thelab) BIOS update κλπ και ολα δουλευουν μετα..

Δεν ξέρω, θα δω. Δεν είναι και πολύ του χαρακτήρα μου... :p

Τα νέα από το μέτωπο έχουν ως εξής:

# Την άφησα 2.5 ώρες να ψάχνει, δεν είχε βρει τπτ, άρα λέω άδικα ψάχνει. Το έκλεισα. Ο δίσκος ήταν SATA 500GB.

# Ξαναέβαλα έναν IDE που είχα περάσει τα αρχεία για το update, άναψε μια στιγμή το λαμπάκι του δίσκου και μετά τπτ. Αρνείται να τον ψάξει.

# Για το floppy ούτε που το κοιτάει...

Πήγα σήμερα στα Multirama μπας και την αλλάξουνε ή την στείλουν στην αντιπροσωπεία για επισκευή τουλάχιστον. Δεν μου την αλλάξανε επειδή είχα κάνει bios update. Το κατανοώ οτι είναι πολύ εύκολο να κάνεις καφρίλα επειδή είσαι άσχετος ή λόγω ΔΕΗ κτλ και να αχρηστέψεις τη μητρική από δική σου ευθύνη και καλά κάνουν και δεν τις αλλάζουν. Αλλά δεν είναι απίστευτη η ξενέρα να ξέρεις οτι τα έχεις κάνει όλα σωστά, δεν έχει γίνει καμία στραβή σε όλη τη διαδικασία και τελικά να μένεις με το... κατσαβίδι στο χέρι; Δεν είναι απίστευτη η ξενέρα να σου λέει η ίδια η μητρική οτι όλα έχουν πάει ρολόι και τελικά να έχουν πάει όλα χάλια; Δεν είναι απίστευτη η ξενέρα να βλέπεις οτι φεύγουν λεφτά εντελώς άδικα και δεν φταις εσύ γι' αυτό; Δεν ξέρω, πάντως προσωπικά με αυτά που τράβηξα με αυτό το θέμα και με αυτά που διάβασα γενικότερα μάλλον δεν βλέπω να ξαναγοράζω Gigabyte.

Το απόγευμα ή αύριο πάω να τα σκάσω να πάρω μια Asus. Βαρέθηκα πια. Είπα να φτιάξω ένα htpc επειδή είχα κάποια εξαρτήματα και θα μου έβγαινε φτηνά. Πήρα και τα υπόλοιπα. Τώρα ή τα κρατάω να τα βλέπω ή δίνω κι άλλα λεφτά για να το απολαύσω επιτέλους. Δεν πειράζει, το πάθημα έγινε μάθημα...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.