Jump to content

Υψηλές θερμοκρασίες σε AMD x2 6400

Candyman

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν χαιρετώ άπαντες μια και είναι το 1ο μου post για λίγη βοήθεια στο thelab...

Ας μην πολυλογώ...

Εχω το σύστημα της υπογραφής (το 1ο). Ο επεξεργαστής παίζει αρκετά ζεστά αν και φοράει ένα aftermarket cooler της Gigabyte (G-Power pro). Οκ δεν λέω με 125w ΤDP δεν τον περίμενα και.. δροσερό, αλλά μου φτάνει 70-72c σε load (orthos).

Το case είναι Midi NZXT Trinity με καλό θα έλεγα airflow (ένας 12άρης πίσω για εξαγωγή, άλλος ένας 12άρης εμπρός και ένας 8άρης πλαινός).

Το sli πιθανώς να επιβαρύνει το θερμικό φορτίο του case κάπως (έχω aftermarket coolers στις 9600) αλλά παρόλα αυτά μου φαίνεται υπερβολικό να μην απάγεται από τον ανεμιστήρα των 12cm.

Αναφέρω λεπτομέρειες του cooling για να προλάβω πιθανές ερωτήσεις σχετικά, και για να κάνω την ζωή όσων προσπαθήσουν να βοηθήσουν, πιο εύκολη.

Έχω περάσει 2-3 φορές thermal paste όσο καλύτερα μπορούσα (δηλ. χωρίς υπερβολές σε ποσότητες) αλλα χωρίς αποτέλεσμα.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: Φταίει η ψύκτρα; Μήπως τα 125w είναι πολλά για την συγκεκριμένη;

Ή μήπως ένα full tower με περισσότερο χώρο και συνεπώς καλύτερο airflow, χωρίς στρίμωγμα των συσκευών και με λιγότερες πιθανότητες hotspots θα ήταν καλύτερη λύση;

Αυτά τα ολίγα... Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια. :)

αν και δεν φαίνεται η σύνθεση σου, αφού δεν υπάρχει υπογραφή το πιο πιθανό είναι ότι

μάλλον χρειάζεσαι καλύτερη ψύκτρα

:)

Ναι έχεις δίκιο sorry.. Το είδα μετά.

Ορίστε η σύνθεση:

AMD x2 6400+

Asus M2N SLI Deluxe

4gb ram TeamXtreme Elite 800-DDR2

2xGalaxy 9600GT@sli factory o/ced

2x160gb SATA2 RAID-0

1x500gb 32mb cache, SB Audigy

Tt Toughpower 700w

DVD LG

DVD/RW NEC Labelflash

το πιο πιθανό είναι ότι

μάλλον χρειάζεσαι καλύτερη ψύκτρα

Σε αυτήν την περίπτωση επειδή όπως καταλαβαίνεις με τόσο έντονο πρόβλημα έχω κοιτάξει μερικές..

Βασικά σκεφτόμουν κάποια λύση με όσο το δυνατόν περισσότερα heatpipes αφού το θέμα -νομίζω- είναι να απάγεται η θερμότητα της cpu ταχύτερα προς τα fins. Απο κει και πέρα ούτως η άλλως θα αναλαμβάνει ο ανεμιστήρας. Το άλλο που με απασχολεί είναι το orientation του ανεμιστήρα. Νομίζω στην δική μου περίπτωση είναι καλύτερα ο ανεμιστήρας να "βαράει" από το πλάι και όχι από πάνω προς τα κάτω (όπως είναι τώρα).

Είμαι ανάμεσα σε αυτές:

Mini Typhoon, λόγω αριθμού heatpipes. Στην ανάγκη ο ανεμιστήρας αλλάζεται με aftermarket. Eναλλακτικά κοιτάω σε Tt την Big Typhoon.

Scythe Mugen 1000 ή ίσως κάποια άλλη Scythe; Θα άκουγα άλλες προτάσεις σε Scythe ευχαρίστως...

Και τέλος την Zalman CNPS 9500. Κάποια άλλη πρόταση σε λογικό κόστος ευπρόσδεκτη.

Y.Γ. Δεν την παλεύει η cpu... Με cool n' quiet και βαράει 55άρες για πλάκα. Επίσης η θερμοκρασία μεταβάλεται πολύ γρήγορα και απότομα όταν πιάνει Load. Πάντως την ψύκτρα την έχω τριπλοτσεκάρει και "πατάει" καλά.

γνώμη μου είναι να πάρεις κατι καλό που θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε επόμενο σύστημα...

Δηλαδή κάτι από τα παρακάτω

http://www.thermalright.com/new_a_page/product_page/cpu/u120ex/product_cpu_cooler_u120ex.htm?art=MTQyMywxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

http://www.thermalright.com/new_a_page/product_page/cpu/ifx-14/product_cpu_cooler_ifx-14.html?art=MTQyMywxLCxoZW50aHVzaWFzdA==

http://www.scythe-eu.com/en/products/cpu-cooler/orochi.html (σύντομα θα ανεβάσουμε και review για αυτή)

Από αυτές που έχεις διαλέξει εσύ θα επέλεξα ή την Mugen ή την Big Typhoon

hayabusha thanx man...

Την Thermalright 120 την είχα κοιτάξει (έχω δει και review με την Ifx14 μαζί της) αλλά δεν ξέρω αν θα χωρέσει έυκολα στο κουτί μου και γενικά έχει και αυξημενο κόστος συν και ότι δεν έχει ανεμιστήρα, δηλάδή σε κόστος ξεφεύγει λίγο.

Βασικά η Scythe από το link σου με εντυπωσίασε αρκετά. Την βρήκα μόνο στο Πλαίσιο. Θα την τσεκάρω σε κανα review γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν με "παίρνει" να περιμένω το δικό σας (εκτός αν γίνει πολύ σύντομα). ;) Τhanx again.

kanenas: Μιλάς για θερμοκρασίες πυρήνων ή για θερμοκρασία στο heatspreader? Μπορείς να μου πεις με τι πρόγραμμα μετράς; Εγώ με Everest 4.5 Ultimate πάντως.

Με τις θερμοκρασιες που εχουμε το καλοκαιρι και με τον 125αρι 6400+ δυσκολα θα κανεις δουλεια με αερα.

Η καλυτερη λυση ειναι οσο καλυτερη ροη αερα γινεται στο κουτι.

Παρομοιο προβλημα σε εναν γνωστο μου το ελυσα με push->pull 12αρηδες στο κουτι και κρατησε την default ψυκτρα.Στην θεση που ηταν ο 12αρης στο κουτι πισω εβαλα εναν σε αντιστοιχη θεση στις θεσεις μπροστα,εξαφανισα καθε καλωδιο που εμποδιζε την ροη,εκοψα το πλαινο πλεξυ και εβαλα εναν κομματι αλουμινο σωληνα ωστε να τραβει η ψυκτρα αερα απ ευθειας απ εξω.

Ωραία... Οπότε φίλε Madkiller όπως κατάλαβες επιστρέψαμε στον αρχικό μου προβληματισμό... Full tower ή καλύτερη ψύκτρα (ή ίσως και τα δύο);

To λέω γιατί δεν νομίζω ότι το airflow στο υπάρχον κουτί μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

kanenas: Μιλάς για θερμοκρασίες πυρήνων ή για θερμοκρασία στο heatspreader? Μπορείς να μου πεις με τι πρόγραμμα μετράς; Εγώ με Everest 4.5 Ultimate πάντως.

Μιλάω για θερμοκρασία πυρήνα. Τη θερμοκρασία τη βλέπω με το RM Clock το οποίο ρυθμίζει και την ταχύτητα του επεξεργαστή ανάλογα με το φόρτο.

Η διαφορά μας είναι ότι το κουτί μου έχει 2x120mm (μπρος - πίσω) και ένα 80άρη στο πλάι.

Μιλάω για θερμοκρασία πυρήνα. Τη θερμοκρασία τη βλέπω με το RM Clock το οποίο ρυθμίζει και την ταχύτητα του επεξεργαστή ανάλογα με το φόρτο.

Η διαφορά μας είναι ότι το κουτί μου έχει 2x120mm (μπρος - πίσω) και ένα 80άρη στο πλάι.

Σε αυτήν την περίπτωση οι πυρήνες μου φτάνουν 52c σε load. Η cpu όμως σύμφωνα με το Everest (αλλά και το speedfan) φτάνει 73c. Όσο είχα το coretemp και έβλεπα μόνο θερμοκρασίες πυρήνων είχα την εντύπωση πως όλα ήταν οκ.

Στο bios δείχνει όσα και το everest. Βασικά έχω διαβάσει κάποια άρθρα στο νετ σχετικά με το θέμα "θερμοκρασία πυρήνα vs θερμοκρασία bios", αλλά το θέμα είναι ότι η cpu σίγουρα ζεσταίνεται καθώς το έχω τσεκάρει με την κλασσική και.. επιστημονική μέθοδο: "δάχτυλο στην ψύκτρα". :D

Είναι γνωστό ότι κάθε πρόγραμμα μετράει διαφορετικά. Εδώ η εταιρίες που φτιάχνουν τις μητρικές μετράνε διαφορετικά στο BIOS και στα προγράμματα που δίνουν...

Εμένα η ψύχτρα πάντως είναι απλά χλιαρή...είναι βέβαια θηρίο.

Ας μας πει κάποιος πιο ειδικός πια είναι η σωστή θερμοκρασία. Η mb είναι η Asus Crosshair.

Ρε παιδια ωραια ολα αυτα αλλα και γω 6400+ εχω με την μαμα την ψυχτρα και δεν περναει τους 59-60..

Πριν την Asus είχα μια MSI K9N SLI Platinum και οι θερμοκρασίες (στο ίδιο κατά τα άλλα pc) ήταν διαφορετικές άρα οι sensors διαβάζουνε άλλα στο κάθε board όπως λέει και ο kanenas3.

Βασικά σαν 1ο βήμα θα αλλάξω ψύκτρα (κλείνω προς της Scythe Mugen 1000) και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση θα πάω και για κουτί. Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα πήγαινα σε full tower anyway...

Υ.Γ. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι αν κοιτάμε θερμοκρασία πυρήνων δεν βλέπουμε την πραγματική θερμοκρασία της cpu.

good luck :)

Αν θελεις μας λες και ποια σκοπεύεις να πάρεις για να δουν και άλλοι που πιθανόν έχουν παρόμοιο πρόβλημα

good luck :)

Αν θελεις μας λες και ποια σκοπεύεις να πάρεις για να δουν και άλλοι που πιθανόν έχουν παρόμοιο πρόβλημα

Εννοείται, θα ενημερώσω σχετικώς το forum. :)

Σου προτινο να παρης αυτο Cooler Master Aquagate S1 (RL-EUL-GBU1-GP) κανοι για τους εξεις επεξεργαστες Intel Socket 775 & AMD Socket 754/939/AM2 Τιμη 75,00$

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.