Jump to content

Games στο Linux

dannys

Recommended Posts

Games στο Linux

Περιεχόμενα:

1. εγκατάσταση του wine

2. απαραίτητες βιβλιοθήκες

3.εγκατάσταση παιχνιδιών

4.Επίλογος

1. Εγκατάσταση του Wine.

Το wine είναι ενας προσομοιωτής των wind*ws. Με αυτό θα τρέξουμε τα αγαπημένα μας wind*ws games. Η εγκατάσταση είναι εντελώς απλή σε Debian/Ubuntu απλά γράψτε: apt-get install wine

Αλλιώς πάτε στην official σελίδα του wine(http://www.winehq.org/) και κατεβάστε τo binary πακέτο για την διανομή σας ή τα source πακέτα

για να το κάνετε build μόνοι σας. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να το χτύσετε μόνοι σας δεν είναι τίποτα, 4 εντολές στο terminal:

tar jxf wine-0.9.XX.tar.bz2

cd wine-0.9.XX

./configure

make; make install

2. Απαραίτητες βιβλιοθήκες

Για τα games συνήθως χρειάζονται 1-2 βιβλιοθήκες που δεν εγκαταστούνται μαζί με το wine και πρέπει να της βάλουμε μόνοι μας. Αυτές είναι οι:

libwine-gl για OpenGL γραφικά

libwine-alsa για τον ήχο

Η εγκατάσταση τους όπως πριν... apt σε Debian και κατεβάζοντας τα source tarballs για άλλες διανομές.

3.εγκατάσταση παιχνιδιών

Τώρα η εγκατάσταση είναι τελείως όπως τα wind*ws. Ανοίγουμε το cdrom:

mount /dev/cdrom /media/cdrom

cd /media/cdrom

Και τρεχουμε το autorun.exe με το wine

wine autorun.exe

Όταν τελειώση η εγκατάσταση το wine έχει δημιουργήσει στο Desktop link κατευθίαν για το παιχνίδι αλλά συνήθως σε εμένα κατι δεν πάει καλά με αυτές τις έτοιμες συντομέυσεις οπότε καλύτερα είναι να τις κάνουμε μόνοι μας. Οπότε πηγαίνουμε στο φάκελο που εγκαταστάθηκε το παιχνίδι και δοκιμάζουμε πως τρέχει καλύτερα(θα εξηγήσω τι εννοώ).

cd ./home/user/.wine/drive_c/Program\ files/GAME1

(για υποτηθεμενο GAME1)

wine game.exe

Αν τρέξει και είναι μια χαρά τοτε οκ. Τέλος καλο ολα καλά. Αν όμως οχι πρέπει να βρουμε ενα argument που να τρεχει το παιχνιδι σε OpenGL mode

γιατί με το DirectX δεν τα πάει και πολύ καλά το wine. Αυτο το argument(αν υπάρχει) δεν θα ειναι κατι δυσκολο. Μπορει να ειναι για παράδειγμα:

wine game.exe -opengl (αυτό το -opengl κάνει την δουλεία)

Αφού καταφέρουμε να τρέξουμε το game χειροκινήτα σχεδόν τελειώσαμε.

Πάμε στο Desktop και κάνουμε ένα Create Launcher για Gnome ή Create Link to application στο KDE. Στο λινκ δινουμε την εντολή με την οποία είχαμε καταφέρει να το τρέξουμε αλλά με ολόκληρη την διαδρομή π.χ.:

wine /home/user/.wine/drive_c/Program\ Files/GAME1/game.exe -opengl

αυτό ήταν όλο. Τέλος. Το game είναι 2-click μακριά σας, σαν τα wind*ws.

4.Επίλογος

Τελος θελω να σας δωσω 2 screenshot για να παρετε μια γευση:

screenshot.jpgscreenshot2.jpg

Επίσης το wine είναι ακόμα σε development φάση, δεν είναι σίγουρο οτι θα παίζουν όλα. Αλλά αν ο μόνος λόγος που σας κρατάει στα wind*ws είναι μια καλή DoTA το σαββατοκύριακο, τότε το ήρθε η ώρα να αλλάξετε

λειτουργικό . Αυτά, σορρυ αν σας ζάλησα!

Καλό Gaming.

είμαι καινούριος στο linux (ubuntu 8.04 (hardy)).

δε μπορώ να εγκαταστήσω τις βιβλιοθήκες. πώς ακριβώς μπορώ να το κάνω αυτό?

στο synaptic δεν υπάρχουν. πατάω σε terminal apt-get install libwine-gl αλλά μου λέει πως αν και αυτή η εφαρμογή συνδέεται με το wine δε μπορεί να εγκατασταθεί.

συγνώμη αν ρωτάω ανόητα πράγματα αλλά η όλη επαφή μου με linux λειτουργικό είναι 3 μέρες

Έχω δοκιμάσει το wine για πολλές εφαρμογές αλλά ποτέ για games. Όταν λες προβλήματα με το directx τι εννοείς; Μιας και στην ουσία είναι κάποιου είδους emulation, τι frame drop rate να περιμένουμε σε σχέση με τα windows;

είμαι καινούριος στο linux (ubuntu 8.04 (hardy)).

δε μπορώ να εγκαταστήσω τις βιβλιοθήκες. πώς ακριβώς μπορώ να το κάνω αυτό?

στο synaptic δεν υπάρχουν. πατάω σε terminal apt-get install libwine-gl αλλά μου λέει πως αν και αυτή η εφαρμογή συνδέεται με το wine δε μπορεί να εγκατασταθεί.

συγνώμη αν ρωτάω ανόητα πράγματα αλλά η όλη επαφή μου με linux λειτουργικό είναι 3 μέρες

Δεν δουλευω το ubuntu γιατι ειναι σαν τα xp αλλα εχω βαλει το synaptic λογο ευκολιας.

Οταν σεταρεις το wine βαζει μονο του τις lib που ψαχνεις οποτε κανενα προβλημα.

Μπουρδες. Αν θελετε να παιξετε παιχνιδια και να χαρειτε τα χρηματα που δωσατε για το PC σας, να βαλετε Windows.

Αν παλι θελετε να εχετε μετριες επιδοσεις, να μην δουλευουν τα μισα κουμπια, να κολλαει ξαφνικα το σημειο, να μην κανει save και αλλα τετοια, τοτε βαλτε Wine με Linux.

Αν θελετε απλα να εχετε μετριες επιδοσεις και να κουτσοπαιζεται, βαλτε το Cedega με Linux.

Eξαιρεση αποτελουν οσα παιχνιδια εχουν Install για Linux (Doom3,, Unreal Tournament κλπ)

Μπουρδες. Αν θελετε να παιξετε παιχνιδια και να χαρειτε τα χρηματα που δωσατε για το PC σας, να βαλετε Windows.

Αν παλι θελετε να εχετε μετριες επιδοσεις, να μην δουλευουν τα μισα κουμπια, να κολλαει ξαφνικα το σημειο, να μην κανει save και αλλα τετοια, τοτε βαλτε Wine με Linux.

Αν θελετε απλα να εχετε μετριες επιδοσεις και να κουτσοπαιζεται, βαλτε το Cedega με Linux.

Eξαιρεση αποτελουν οσα παιχνιδια εχουν Install για Linux (Doom3,, Unreal Tournament κλπ)

πως μπορεί κανείς να μισεί κάτι το οποίο γνωρίζει μόνο το όνομα του(και αυτό λάθος βλέπε Τα linux)χωρείς να ασχοληθεί μαζί του?δεν έχει πει κανένας και ούτε έχει γραφτεί πουθενά ότι στα παιχνίδια έχει καλές αποδώσεις εσυ πως μπορείς και λες ότι λέω μπούρδες?ο οδηγός λέει οτι απλά για ένα game το σαββατοκύριακο (dota)και ένα χρόνο έπαιζα dota μέσα σε debian sid και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα!θα έπρεπε να καταλάβεις ότι αυτός ο οδηγός δεν απευθύνεται σε σένα φίλε μου και σε πολλούς άλλους αλλά σε αυτούς που θέλουν!στο κάτω κάτω αν δεν γουστάρεις απλά μην το βάζεις γιατί θα πρέπει να εμποδίσεις και άλλους? οκ το δοκίμασες δεν σου άρεσε μαγκιά σου άσε ώμος τους άλλους να δοκιμάσουν και δεν έχουν να χάσουν τίποτα!Γιατί είστε τόσο αρνητικοί εδώ μέσα?γι'αυτο δεν έχει τίποτα από linux! :-( οκ δεν σας αρέσει δικαίωμα σας δεν είναι σωστό ώμος να παραπλανάτε κόσμο γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε καταντήσει ημιμαθείς!

ακριβως ας μην ειμαστε αρνητικοι σε κατι που δεν ξερουμε ασχετος ειμαι και γω αλλα να μην αναγνωρισω στο ubuntu το μη κρασαρισμα το ap-get τη μη αναγκη ανασυγκροτησεις και την καλη αποδοση μονο και μονο γιατι μ αλλαζει τα δεδομενα δε λεει. ασχολουμαι λιγο καιρο αλλ το λατρεψα.. οσο για τα games το λινουξ φταιει η οι εταιριες που δεν εχουν support; ας ειμαστε λιγο ανοιχτομυαλοι..

φιλικα

S&F

πως μπωρει κανεις να μησει κατι το οποιο γνωριζει μονο το ονομα του(και αυτο λαθος βλεπε Τα linux)χωρεις να ασχοληθει μαζι του?δεν εχει πει κανενας και ουτε εχει γραφτει πουθενα οτι στα παιχνιδια εχει καλες αποδοσεις εσυ πως μπωρεις και λες οτι λεω μπουρδες?ο οδηγος λεει οτι απλα για ενα game το σαββατοκυριοκο (dota)και ενα χρονο επεζα dota μεσα σε debian sid και δεν ειχα το παραμικρο προβλημα!θε επρεπε να καταλαβεις οτι αυτος ο οδηγος δεν απευθηνεται σε σενα φιλε μου και σε πολους αλους αλλα σε αυτους που θελουν!στο κατω κατω αν δεν γουσταρεις απλα μην το βαζεις γιατι θα πρεπει να εμπωδησεις και αλους? οκ το δωκιμασες δεν σου αρεσε μαγκια σου ασε ομως τους αλους να δωκιμασουν και δεν εχουν να χασουν τιποτα!Γιατι ειστε τοσο αρνητηκοι εδω μεσα?γι'αυτο δεν εχει τιποτα απο linux! :-( οκ δεν σας αρεσει δηκαιωμα σας δεν ειναι σωστο ομως να παραπλανητε κοσμο γιατι λιγο πολυ ολοι εχουμε καταντηση ημημαθεις!

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3

no offense .

πως μπορεί κανείς να μισεί κάτι το οποίο γνωρίζει μόνο το όνομα του(και αυτό λάθος βλέπε Τα linux)χωρείς να ασχοληθεί μαζί του?δεν έχει πει κανένας και ούτε έχει γραφτεί πουθενά ότι στα παιχνίδια έχει καλές αποδώσεις εσυ πως μπορείς και λες ότι λέω μπούρδες?ο οδηγός λέει οτι απλά για ένα game το σαββατοκύριακο (dota)και ένα χρόνο έπαιζα dota μέσα σε debian sid και δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα!θα έπρεπε να καταλάβεις ότι αυτός ο οδηγός δεν απευθύνεται σε σένα φίλε μου και σε πολλούς άλλους αλλά σε αυτούς που θέλουν!στο κάτω κάτω αν δεν γουστάρεις απλά μην το βάζεις γιατί θα πρέπει να εμποδίσεις και άλλους? οκ το δοκίμασες δεν σου άρεσε μαγκιά σου άσε ώμος τους άλλους να δοκιμάσουν και δεν έχουν να χάσουν τίποτα!Γιατί είστε τόσο αρνητικοί εδώ μέσα?γι'αυτο δεν έχει τίποτα από linux! :-( οκ δεν σας αρέσει δικαίωμα σας δεν είναι σωστό ώμος να παραπλανάτε κόσμο γιατί λίγο πολύ όλοι έχουμε καταντήσει ημιμαθείς!

Αν ξέρω κάτι για τον Πανέα, είναι ότι ασχολείται πολύ με το Linux...

Μήπως να αναθεωρήσεις λίγο?

Αν ξέρω κάτι για τον Πανέα, είναι ότι ασχολείται πολύ με το Linux...

Μήπως να αναθεωρήσεις λίγο?

O Πανέας ασχολείται με το linux αλλά δε μπορεί να ακυρώνει την προσπάθεια ενος χρήστη που έκατσε, ασχολήθηκε και έγραψε δύο πράγματα για το πως μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια μέσω linux.

Για να εξηγηθώ ο dannys δεν είπε ότι θα έχετε τα τέλεια αποτελέσματα για να είναι δυνατό να αμφισβητηθούν τα λεγόμενά του. Αν ο Πανέας είχε φτιάξει ένα τέτοιο οδηγό και κάποιος του τον χαρακτήριζε "μπούρδες" θα είχε σηκώσει το Λάμπη στον αέρα.

Όταν λες προβλήματα με το directx τι εννοείς; Μιας και στην ουσία είναι κάποιου είδους emulation, τι frame drop rate να περιμένουμε σε σχέση με τα windows;

Δεν είναι ακριβώς emulation (οι devs λένε Wine Is Not an Emulator), αν και συμφωνώ ότι πρόκειται περί είδους emulation. Θα εξηγήσω τι εννοώ.

Πρακτικά όταν μιλάμε για emulation, λέμε για "προσομείωση" μίας hardware αρχιτεκτονικής σε μία άλλη. Για παράδειγμα, προσομείωση του Gamecube (PowerPC arch) σε PC (x86 - x86_64). Εδώ έχουμε ΠΑΝΤΑ Frame Drops και μείωση απόδοσης γιατί κάνουμε ουσιαστικά hardware emulation. Χαρακτηριστικά emulators του PSone (που είχε 100MHz cpu) θέλουν 5 με 10 φορές παραπάνω MHz/ισχύ σε x86 PC.

Τώρα για το WINE. Το WINE είναι μία μεταφορά του Windows API για Unix/Linux περιβάλλον. Δηλαδή, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, πρόκειται για κάποιες βιβλιοθήκες που μεταφράζουν ή συνδέουν windows εντολές σε unix εντολές. Π.χ. αν έχουμε την εντολή Α στο DirectX που λέει "ζωγράφισε μία τελεία στο χ,ψ" το WINE την μεταφράζει στην αντίστοιχη εντολή του OpenGL.

Επίσης αυτό που αναφέρει ο dannys για το DirectX είναι απλώς ότι επειδή το DirectX implementation του WINE δεν είναι τέλειο (λόγω reverse-engineering = πολλά πράγματα λείπουν), αν ένα παιχνίδι έχει graphic option για OpenGL να το προτιμάτε γιατί το OpenGL υπάρχει και σε Linux. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει καθόλου frame drop σε σχέση με τα Windows. Αν ψάξετε στο Internet, θα δείτε και αναφορές για παιχνίδια που τρέχουν γρηγορότερα σε WINE.

Δείτε και στο WINE Application Database για το κατά πόσο συμβατή είναι η εφαρμογή/παιχνίδι που θέλετε να τρέξετε.

Θα πω μόνο ότι συμφωνώ με τον Αστρολάβο για να μην επεκταθώ. Ο dannys δεν το παρουσίασε σαν μάννα εξ ουρανού. Μιά πολύ καλή εναλλακτική προσέφερε.

Εγω παντως το μηνυμα του Dr, περι μπουρδες, εξελαβα οτι απευθυνεται στο wine και οχι στον οδηγο. Εννοώντας πως καθε εφαρμογη καλυτερα να τρεχει στο λειτουγικο για το οποιο γραφτηκε.

Και κυριως, αφήστε τα μίση κ πιαστε... τιποτα αλλο!

Είναι ΤΑ windows και ΤΟ Linux. http://el.wikipedia.org/wiki/Linux

To γεγονός οτι έχει πολλές διανομές,δεν σημαίνει οτι είναι στον πληθυντικό.

@astrolabos: το ξερω οτι δεν είναι εκεί το κύριο θέμα μας, αλλά επείδη την είπαν σε ένα άλλο παιδί που έκανε "λάθος" ,ενώ το ανέφερε σωστά , οποίος δεν νομίζω να επιτέθηκε στο παιδί που έγραψε την ανάλυση , αλλά στο λειτουργικό σύστημα.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά όταν ξεκινας το μήνυμά σου με τη λέξη μπούρδες και δεν την συγκεκριμενοποιείς, τότε προφανώς αναφέρεται γενικότερα. Καλό θα είναι να βγεί ο Πανέας και να μας πεί τι εννοούσε.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.