Jump to content

Επιλογή Ψύκτρας CPU

ninja88

Recommended Posts

• Replies 504
  • Created
  • Last Reply

Ultra 120 eXtreme + Scythe 120 αρης στα 48€

Εχω διαβασει οτι δεν "καθεται καλα" στη μητρικη, οτι χρειαζεται να κανω lapping ( ειναι η σωστη λεξη ? ) και ολα αυτα με φοβιζουν.

Ισχυουν ολα αυτα?

Εχω διαβασει οτι δεν "καθεται καλα" στη μητρικη, οτι χρειαζεται να κανω lapping ( ειναι η σωστη λεξη ? ) και ολα αυτα με φοβιζουν.

Ισχυουν ολα αυτα?

το προβλημα το αντιμετωπισαν ,αν δεν κανω λαθος, οι αγοραστες της TRUE Black οχι της παλιας καλης eXtreme.

Εχω και ενα αλλο ερωτημα.

Η αποσταση απο την πλακετα της μητρικης μεχρι το εσωτερικο της απεναντι πλευρας απο τη μητρικη ειναι 170 mm. Η Ultra 120 eXtreme εχει υψος 160 mm. Αραγε χωρα στο κουτι μου?

Θελω να κανω μια διευκρινησω την προηγουμενη ερωτηση της οποιας η απαντηση μπορει να ειναι προφανης.

Οταν μετραμε αν χωρα η ψυκτρα στο κουτι, μετραμε απο την επιφανεια επαφης της CPU με τη ψυκτρα μεχρι το εσωτερικο της πλευρας του κουτιου που ειναι απεναντι απο τη μητρικη ?

Στο κουτι μου η αποσταση απο την πλακετα της μητρικης μεχρι το εσωτερικο της απεναντι πλευρας απο τη μητρικη ειναι 170 mm. Η Ultra 120 eXtreme, που εχει υψος 160 mm, χωρα ? Εστω και ισα-ισα?

Ρωτω γιατι αν την αγορασω και δεν χωρα, αρχιζει η ταλαιπορια της επιστροφης της.

μπεστ αεροψυχτρα :

εδω http://eworld.com.gr/details.php?prod=1056

αντε και καλα κλοκια.

δηλαδη ελεος....απο 40Ε την εχει παει στα 48!!!

η ψυχτρα ειναι απο τις καλυτερες κ οποτε ερχεται τσακιζονται ολοι να την παρουν!!

εκανα προσπαθεια να την παρω απο το συγκεκριμενο κααστημα αλλα δεν την ειχε και στο site εγραφε αμεσα διαθεσιμο.

να υπολογιζετε +4Ε εξοδα αποστολης(ή αντικαταβολης δε θυμαμαι καλα) οποτε παμε στα 52Ε.

edit:

τωρα προσεξα οτι δινεται μαζι με ανεμιστηρα πακετο.οποτε νομιζω οτι ειναι παραπλησια η τιμη!!

Ακριβώς έτσι μετράμε. Και το 160mm που λέει η ultra extreme νομίζω είναι μέχρι το ψηλότερο σημείο των pipes που βγαίνουν στην πάνω πλευρά, οπότε λογικά πρέπει να είσαι εντάξει.

Τελικά παρήγγειλα την Noctua NH-U 12P και το fan SilverStone FM121B 120x120x25 { 800 U/min - 2400 U/min, 5 Volt - 12 Volt, 17 dB(A) - 39,5 dB(A), 186,9 m³/h ( 110 cfm ) } με τη σκέψη να βάλω αυτό στη θέση του fan που έρχεται με το πακέτο.

Όμως, ακόμα δεν είμαι σίγουρος για το αν έκανα σωστή επιλογή. Θα ηθελα να διαβασω σχολια μιας και εχω περιθώρια ακυρώσης της.

ΥΣ. Δεν επέλεξα την Thermalright Ultra-120 eXtreme για δυο λόγους :

1. Διαβασα τα αποτελεσματα ενος τεστ στο http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=163&Itemid=62 και
  2. θελω να αποφυγω τη διαδικασια του lapping

Τελικά παρήγγειλα την Noctua NH-U 12P και το fan SilverStone FM121B 120x120x25 { 800 U/min - 2400 U/min, 5 Volt - 12 Volt, 17 dB(A) - 39,5 dB(A), 186,9 m³/h ( 110 cfm ) } με τη σκέψη να βάλω αυτό στη θέση του fan που έρχεται με το πακέτο.

Η NH-U 12P δεν έρχεται με ενσωματωμένο τον noctua P12? Γιατί να διαλέξεις ένα τόσο κακό ακουστικά ανεμιστήρα όσο τον συγκεκριμένο everflow (???)

H Noctua έχει ανεμιστήρα και μάλιστα έναν NF-P12, που υποτίθεται ότι είναι "Pressure-optimized Nine Blade Design" σε σχέση με τον NF-S12-1200 που είναι με "Sound-optimised blade geometry and profile"...

O Silverstone από την άλλη δεν είναι και κακός...δεν έχω δοκιμάσει μεν, αλλά δεν έχω διαβάσει και άσχημα...

Πώς σκέφτηκες να πάρεις extra ανεμιστήρα όμως, χωρίς να δοκιμάσεις αυτόν που περιλαμβάνεται ?

Κατ'αρχας θα πρεπει να πω οτι ειμαι ασχετος. Τα λιγα που γνωριζω σχετικα με αυτα τα θεματα τα εμαθα τις τελευταιες μερες

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι πολλά εξαρτώνται από το air flow του ανεμιστήρα. Ο SilverStone FM121B, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, έχει διπλάσια air flow από αυτόν της Νoctua όταν λειτουργεί στα 12 V. Όταν λειτουργεί με αυτή τη τάση τότε ο θόρυβος του φτάνει το μέγιστο.

Μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσω και τους δυο και η επιλογή να εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται.

Τι εννοειτε οτι η Silverstone δεν φτιαχνει ανεμιστηρες? http://www.silverstonetek.com/products/p_contents.php?pno=fm121&area=usa

ΥΣ Επειδή η παραγγελία έγινε μέσω διαδικτύου σκέφτηκα να παραγγείλω και τον SilverStone έτσι ώστε να πληρώσω μια φορά μεταφορικά. Αν δεν τον χρειαστώ για την ψήκτρα τότε θα τον χρησιμοποιήσω στο κουτί.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ότι πολλά εξαρτώνται από το air flow του ανεμιστήρα. Ο SilverStone FM121B, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, έχει διπλάσια air flow από αυτόν της Νoctua όταν λειτουργεί στα 12 V. Όταν λειτουργεί με αυτή τη τάση τότε ο θόρυβος του φτάνει το μέγιστο.

Μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσω και τους δυο και η επιλογή να εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται.

ΥΣ Επειδή η παραγγελία έγινε μέσω διαδικτύου σκέφτηκα να παραγγείλω και τον SilverStone έτσι ώστε να πληρώσω μια φορά μεταφορικά. Αν δεν τον χρειαστώ για την ψήκτρα τότε θα τον χρησιμοποιήσω στο κουτί.

πολύ όμορφα...καταλήγοντας όμως να δώσεις feedback για τα αποτελέσματα...

..όπως έχει αναφέρει και ο Dante κάπου στο Lab, αλλά και γενικότερα ισχύει...οι κατασκευαστές δεν ακολουθούν κάποια στάνταρ μεθοδολογία για μέτρηση τόσο του airflow , όσο και του ήχου...άλλοι σε ανηχοϊκό, άλλοι κοντά σε ψύκτρα, άλλοι σε ελεύθερη ροή , άλλοι σε κουτί κλπ...οπότε γιαυτό και οι διάφορες αποκλίσεις από τα specs της συσκευασίας μέχρι την εγκατάστασή στο pc μας...

Η Noctua είναι καλή ψύκτρα σε γενικές γραμμές αλλά όχι καλύτερη από την thermalright extreme 120. Τα προβλήματα της βάσης της thermalright υπήρχαν μόνο στις πρώτες παρτίδες της extreme και σε κάποιες true black. Το να αγοράσεις τώρα καινούρια thermalright extreme και να έχει στραβή βάση είναι τουλάχιστον απίθανο, οπότε ξέχνα το lapping.

Τώρα όσο αφορά τους ανεμιστήρες, ο noctua που έχει μέσα η ψύκτρα που πήρες είναι μακράν ο καλύτερος χαμηλού θορύβου 12άρης ανεμιστήρας που υπάρχει και όπως είπαν και τα παιδιά πιο πάνω, η διακίνηση αέρα που γράφει η κάθε εταιρεία για τους ανεμιστήρες της δεν είναι συγκρίσιμη, αλλά μόνο ενδεικτική, λόγω ακριβώς των διαφορετικών παραμέτρων μέτρησης που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία. Άρα και πάλι δεν πρέπει να σε απασχολεί τόσο.

Τώρα που πήρες τη noctua δε χρειάζεται να υποστείς την ταλαιπωρία να την ξαναλλάξεις με thermalright, μιας και η διαφορά τους είναι σχετικά μικρή. Χρησιμοποίησε όμως το noctua ανεμιστήρα και όχι το silverstone. Θα καταλάβεις και μόνος σου γιατί, αν τους δοκιμάσεις.

Κατ'αρχας θα πρεπει να πω οτι ειμαι ασχετος. Τα λιγα που γνωριζω σχετικα με αυτα τα θεματα τα εμαθα τις τελευταιες μερες

Τι εννοειτε οτι η Silverstone δεν φτιαχνει ανεμιστηρες? http://www.silverstonetek.com/products/p_contents.php?pno=fm121&area=usa

Η Silverstone δεν κατασκευάζει η ίδια σαν εταιρία τους ανεμιστήρες της, αλλά δίνει τις προδιαγραφές σε ένα κατασκευαστή, και μετά πουλάει το τελικό προϊόν με την ονομασία της. Μην σε προβληματίζει αυτό, σχεδόν οι πάντες το κάνουν, από τροφοδοτικά σε οθόνες και από κυκλώματα σε μητρικές κάρτες. Για να καταλάβεις περίπου τι εννοώ, το Wii, το PS3 και το Xbox 360 τα κατασκευάζει η ίδια εταιρία (foxconn) σύμφωνα με τις προδιαγραφές που της δίνουν η Sony, η Nintendo και η Microsoft.

Οπότε ο κατασκευαστής πίσω από τον ανεμιστήρα της silverstone είναι η everflow, όπως και ο κατασκευαστής πίσω από τον noctua ανεμιστήρα είναι η kolink και κατασκευάζονται στην taiwan.

Στο θέμα μας τώρα. Πράγματι ο everflow είναι πολύ πιο δυνατός, αλλά με σημαντικό κόστος όσον αφορά τον θορυβο του συστήματος. Τόσο σε ισχύ (db) όσο και συχνότητα (hz). Αυτό θα το δεις μόνος σου, όταν τον εγκαταστήσεις πάνω στην heatsink.

Αυτό που σου προτείνω είναι να χρησιμοποιήσεις τον ανεμιστήρα που έρχεται με τη ψήκτρα. Όχι τίποτα άλλο, αλλά πουλιέται και 20 euro στην αγορά, είναι πανάκριβος λόγω του φοβερού static pressure του, καθώς και του κορυφαίου noise/cfm ratio.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.