v.djay! Δημοσιεύτηκε Μάϊος 31, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 31, 2008 Πέρασαν τα χρόνια,δώσαμε εξετάσεις...και τώρα?Τώρα μένει να διαλέξουμε σχολή...Φυσικά,πρώτα βάζω που θέλω να περάσω και μετά αν θα περάσω...εξ άλλου πάντα υπάρχει η 2η χρονιά!Το θέμα είναι ότι όσο και αν ψάχνω δεν είμαι σίγουρος,αν η κάθε σχολή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου...Ποιές είναι αυτές?...χμμμ...Η αλήθεια είναι πως δεν το χω ξεκαθαρίσει ακόμα.Αυτό που ξέρω είναι οτι μ'αρέσει να μαθαίνω για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποσυστημάτων ενός υπολογιστή και πως αξιοποιούνται αυτά(πχ..1066mhz front side bus,ωραία και που χρησιμοποιείται αυτό,σε τι διαφέρει το Double buffering από το single?...τυχαίες ήταν οι ερωτήσεις!)Επίσης μ'αρέσει και ο προγραμματισμός(είτε απλός σε γλώσσες υψηλού επιπέδου-λίγο όμως μ ελκύει-,είτε ο κώδικας μηχανής,είτε High performance computing-αν και δεν εχω ασχοληθεί,μόνο θεωρια/παραδείγματα έχω δει-)Μήπως κάποιος απο σας γνωρίζει,ποιο τμημα ή τει μπορεί να μου δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα/εφόδια για να ασχοληθώ με τα προαναφερθείσα αντικείμενα?Υγ:Δεν θέλω απαραίτητα να συνδιάσω όλα τα προαναφερθείσα αντικείμενα...απλά ανέφερα απο όλο τον τομέα της πληροφορικής τι μ ελκύει περισότερρο!Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Jaco Μάϊος 31, 2008 #2 Μάϊος 31, 2008 Όποιο τεχνολογικό τμήμα και να διαλέξεις είναι στο χέρι σου τι θα κάνεις και αν θα πετύχεις στην δουλειά σου... αν τελειώσεις πχ το πολυτεχνείο δεν σου εγγυάται κανείς ότι θα βρεις καλή δουλειά με πολλά λεφτά, επίσης αν τελειώσεις το χειρότερο ΤΕΙ ή ΙΕΚ δεν σημαίνει ότι θα είσαι μια ζωή στην σκιά κάποιου με ένα μάτσο χαρτιά από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου... πλέον η πληροφορία είναι διαθέσιμη σε όλους και το μόνο που χρειάζεσαι είναι να την κάνεις δική σου... οπότε μην αγχώνεσαι μόνο με την ποιότητα των σπουδών σου, αλλά περισσότερο με την ποιότητα την δική σου στην αγορά... Αν κάπου ισχύει αξιοκρατία πλέον (σε αρκετά μεγάλο ποσοστό) είναι στην δουλειά στον ιδιωτικό τομέα (το δημόσιο είναι άλλη ιστορία)... ένας άνθρωπος με γνώσεις και ικανότητες στην δουλειά του είναι στατιστικά αδύνατο να πάει χαμένος εκτός και αν από κακή τύχη εμπίπτει πάντα στο αποτέλεσμα του νόμου του Murphy και ποτέ στην υπόθεση... Τώρα από σχολές οι επιλογές είναι πάρα πολλές στον τομέα μας και αυτό το λέω γιατί πλέον από τις περισσότερες σχολές θετικών επιστημών υπάρχει κλάδος (και σωστά) που να οδηγεί σε τεχνολογικούς τομείς, προγραμματισμό και γενικότερα IT (information technology)... οπότε είτε γίνεις φυσικός, είτε μαθηματικός, μηχανικός ηλ. υπ., ηλεκτρονικός μηχανικός, προγραμματιστής κτλ κτλ σε ΤΕΙ, ΑΕΙ κτλ κτλ θα ασχοληθείς με το αντικείμενο... απλά η (υποχρεωτική) εμβάθυνση σε ένα τομέα αλλάζει ανάλογα με την σχολή και το πανεπιστήμιο... αυτό όμως δεν είναι δεσμευτικό, γιατί ότι μάθεις μόνος σου και από μεράκι δεν θα στα μάθει κανένα πανεπιστήμιο... γι' αυτό όπως σου είπα και στην αρχή είναι καθαρά σε σένα, στον χρόνο που θα αφιερώσεις, στην φαγούρα σου να ψάχνεις το παραμικρό και στην μη επανάπαυση σου στις υποχρεωτικές γνώσεις που αποκτάς στην σχολή σου... Οπότε για μένα κοίτα οποιαδήποτε σχολή θετικών επιστημών και συνδύασέ την με κάτι στο οποίο είσαι ήδη καλός... αν σου αρέσει πχ η φυσική πήγαινε στο φυσικό και στην συνέχεια μπορείς να ασχοληθείς από ηλεκτρονικά μέχρι και προγραμματισμό, αν σου αρέσουν τα μαθηματικά στο μαθηματικό κτλ... ακόμα και γιατρός να σπουδάσεις μπορείς να ασχοληθείς με την τεχνολογία και τον προγραμματισμό πάνω στον ιατρικό κλάδο το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρων... Επίσης πανεπιστήμια του εξωτερικού, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα, μην τα αποκλείσεις, συνήθως παρέχουν πολύ πιο ποιοτική παιδεία από τα δικά μας και γεγονότα έχουν δείξει ότι αν δεν κολοβαρέσεις και ακολουθήσεις σωστά τις σπουδές σου τον πρώτο καιρό, σου ανοίγονται πολύ "καλύτερες" πόρτες για επαγγελματική αποκατάσταση όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και εδώ... συν τις άλλης οι έλληνες για κάποιο λόγο αποδίδουν καλύτερα (αν ισχύει ο προηγούμενος κανόνας) στο περιβάλλον του εξωτερικού καθώς ο ανταγωνισμός είναι πιο ποιοτικός και δεν αρκείται μόνο στο πόσο ακριβό είναι το άρωμα που φοράς και τι γκόμενα κυκλοφορείς... Σε αυτό το link θα βρεις ένα οδηγό του υπουργείου παιδείας (κάτι καλό έκαναν και αυτοί) για σπουδές μετά από το λύκειο... ρίξτου μια ματιά... μετά μπες στο www.ypepth.gr που είναι το site του υπουργείου και δες κάθε σχολή που σε ενδιαφέρει ξεχωριστά και μετά μπες στα site των τμημάτων των σχολών και δες το πρόγραμμα σπουδών τους να πάρεις μια γεύση... αν και πάρα πολλά site σχολών είναι απαράδεκτα λες και πρόκειται για σχολή της Mπανανίας (...) θα βγάλεις μια άκρη... μόλις τα κάνεις όλα αυτά τότε ρώτα για συγκεκριμένα τμήματα ανθρώπους που έχουν σπουδάσει εκεί και φίλτραρε τις πληροφορίες σου σωστά ώστε να καταλήξεις... Πάντως μην το πάρεις χαλαρά, αλλά δώσε λίγο σημασία στο ψάξιμο πριν πας κάπου γιατί αυτό στο μέλλον θα σε γλυτώσει από πολλά... κάνε μόνο αυτό που γουστάρεις και άκου συνετά μεν τους άλλους και τις γνώμες σου, αλλά αποφάσισε εσύ... για τις λάθος αποφάσεις των άλλων δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε, ενώ για τις δικές μας και λάθος να είναι μπορούμε μόνο να κατηγορήσουμε μόνο τον εαυτό μας και πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί μαθαίνοντας από τα λάθη μας...
greekfragma Μάϊος 31, 2008 #3 Μάϊος 31, 2008 συνηθως στα Ελληνικα Πανεπιστημια και δη στις προπτυχιακες σπουδες ΔΕΝ θα ασχοληθεις σχεδον καθολου με τα παραδειγματα ή παρομοια κατασταση που περιγραφεις. θα ασχοληθεις με ολα τα υπολοιπα ασχετα γυρω απο υπολογιστες και αρχαϊκο προγραμματισμο ή και γλωσσες πεθαμενες εδω και χρονια. γνωμη μου ειναι οτι εαν θες να εκπαιδευτεις πανω στο μελλον των νεων τεχνολογιων καλυτερα ενα ταξιδακι για σπουδες εξω. (αυτα με βαση τη δικη μου εμπειρια που σαφως και δεν ειναι και η πιο ολοκληρωμενη) edit ε καλα.....ουτε καν που επρεπε να ποσταρω μετα τον Jaco.
Jaco Μάϊος 31, 2008 #4 Μάϊος 31, 2008 edit ε καλα.....ουτε καν που επρεπε να ποσταρω μετα τον Jaco. να μάθεις να πατάς το refresh πριν ποστάρεις...
v.djay! Μάϊος 31, 2008 Author #5 Μάϊος 31, 2008 Έτσι όπως το χω σκεφτεί,θα περάσω σ ένα ποιοτικό-δύσκολο αλλα υπάρχει ελπίζω- αει/τει εδώ που προσεγγίζει την πληροφορική λίγο γενικά,και μετά έχω δεί κατι ωραία μεταπτυχιακά προγράμματα στο πανεπιστήμιο του όσλο...και γενικά την σκέφτομαι πολύ για Σκανδιναβία,γιατι εκτός απο την ποιότητα ζωής,έχει και πολλά project για να ασχοληθείς μετά...το θέμα είναι πως να αρχίσω...ποια σχολή να επιλέξω εδώ.
winters Μάϊος 31, 2008 #6 Μάϊος 31, 2008 Eγω σπουδαζω [?] Ψηφιακα Συστηματα στο Πανεπιστημιο Πειραια// Στο τμημα υπαρχουν 2 κατευθυνσεις α) Δικτυα/Τηλεπικοινωνιες [απο lan με 2 pc μεχρι δορυφορικες επικοινωνιες] και β) οι Ηλεκτρονικες Υπηρεσιες [e-learning,e-health και γενικα οποια υπηρεσια σ ερχεταιστο μυαλο κοτσαρε ενα e-]
gns Μάϊος 31, 2008 #7 Μάϊος 31, 2008 Βασικα απο οτι εχω καταλαβει ειχουμε περιπου τα ιδια γουστα στο τι θελουμε να σπουδασουμε, εγω πχ ειμαι σε πανεπιστημιο στην αγγλια και σπουδαζω computer system engineering το οποιο συνδιαζει και τα δυο πραγματα στα οποια αναφερθικες. Οπως ειπαν και τα παιδια πιο πανω εχε υποψη σου και πανεπιστημια του εξωτερικου
v.djay! Μάϊος 31, 2008 Author #8 Μάϊος 31, 2008 Ψήθηκες να στειλεις μσν μεσω πμ?Έχω κάποιες απορίες...περι εξωτερικού
mech5107 Μάϊος 31, 2008 #10 Μάϊος 31, 2008 Αν και δεν είμαι σχετικός με την πληροφορική και το Computer Engineering, θα πω πως το επίπεδο (γενικά και κατά την γνώμη μου) στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο άσχημο. Μπορεί να υπάρχει μια γενικότητα στην ύλη και αρκετός χρόνος σπαταλάται για θέματα που μάλλον μοιάζουν απαρχαιωμένα, σε ερευνητικό και μεταπτυχιακό επίπεδο είμαστε πάρα πολύ καλοί, υπάρχουν πολλά ερευνητικά (τα οποία είναι αρκετά πρωτοποριακά και ριζοσπαστικά), με μεγάλα budget και χοντρά κονέ με εταιρίες του χώρου (εγχώριες και μη), που ακόμα και τα πολύ καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού "ζηλεύουν". Μην πέφτετε όλοι στην λούπα του να πάω εξωτερικό, γιατί εδώ είναι GTP η παιδεία... Τα πιο πολλά από τα "Πανεπιστήμια" στο εξωτερικό και δη στην Αγγλία είναι πολύ χειρότερα από τα "κακά" ΤΕΙ εδώ. Το θέμα είναι να μπεις σε κάποιο τμήμα που να έχει σχέση με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, πέρνα τον πρώτο χρόνο ψιλο-χύμα, με πολύ διασκέδαση και λογικό διάβασμα και μετά στο 2ο έτος άρχισε να ψάχνεσαι και να μπαίνεις σε project, πάισε δουλεία σε κάποιο εργαστήριο και θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Ολα είναι στο χέρι σου και το πρόβλημα είναι αν εσύ είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις κάποια πράγματα για αυτά... Δυστυχώς η εποχή της αθωότητας-Λύκειο πέρασε και ποια θα έχεις την ζωή σου στα χέρια σου και θα είσαι πλέον υπεύθυνος για τις πράξεις σου. Ελπίζω να βρεις αυτό που θες και να πάνε όλα καλά... Και καλά αποτελέσματα
AGRIMI Μάϊος 31, 2008 #11 Μάϊος 31, 2008 όπου και να σπουδάσεις είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό αν δεν ασχοληθείς ο ίδιος με κάποιο αντικείμενο που θα σου αρέσει από αυτά τα επιφανειακά που θα δεις σε όλα τα πανεπιστήμια δεν θα καταφέρεις τίποτα παραπάνω από το να δουλεύεις με "βασικούς μισθούς". αν για παράδειγμα πάρεις το ανώτερο πτυχίο της cisco στα δίκτυα μαζί με το μεσαίο της microsoft για server το λιγότερο που θα πέρνεις στην Ελλάδα αν ψαχτείς είναι 2500 ευρώ στο χέρι (μία και μοναδική ελληνίδα που δουλεύει μέσα στην cisco στην ευρώπη πέρνει 23000 ευρώ μηνιαίος ) και στο εξωτερικό τα 5000 ευρώ. αν καταφέρεις να πάρεις certificate στην hp στους υπολογιστές και στους εκτυπωτές (τα οποία κατέχουν λιγότερο από 100000 άτομα σε όλο τον κόσμο οι μηνιαίες απολαβές σου στα 30 σου θα είναι άνω τον 10000 ευρώ ακόμα και στην ελλάδα(αυτό είναι σίγουρο μιας και έχω κάποια κονέ και το ξέρω)). άρα καμία σπουδή δεν είναι αρκετή αν δεν κάνεις σοβαρά μεταπτυχιακά. για μένα το πιο σημαντικό που θεωρώ κατά την διάρκεια των σπουδών είναι ο φοιτητής να πάρει ένα proficency στα αγγλικά και να μην παίζει όλη μέρα σαν π.χ. "εμάς τους μ@λ@κες". τα σημαντικότερα μαθήματα σε όποιο μέρος της γης και να πας είναι η φυσική και τα μαθηματικά , άρα άμα είσαι καλός σε αυτά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. καλή επιλογή στην σχολή σου. και να ξέρεις ότι οι σχολικές γνώσεις στην ελλάδα είναι πολύ ανώτερες από πολλές χώρες μαζί και τις αγγλίας που πολύ προτιμάνε για τις σπουδές τους.
oxide Μάϊος 31, 2008 #12 Μάϊος 31, 2008 εγω σπουδαζω εφαρμοσμενη πληροφορικη στο πανεπιστημιο μακεδονιας.το τμημα εχει 50% οικονομικα οποτε μαλλον δεν σε ενδιαφερει.παντως κατα την αποψη μου...το θεμα ειναι το προσωπικο ενδιαφερον μην περιμενεις απο το τμημα/σχολη να σου ανοιξει τα ματια.ελα σε μας μια μερα ή και σε οποιαδηποτε αλλη σχετικη σχολη...οι μισοι μην πω παραπανω δεν ξερουν να αλλαξουν μια καρτα..μονο με τριχες ασχολουνται κολημενοι στην νοοτροπια αλλων εποχων και της στειρας γνωσης(του χαρτιου) ,πανε οπου νιωθεις οτι ανηκεις...παρε οτι σου δινουν ..τα υπολοιπα μονος..
darien Ιούνιος 1, 2008 #13 Ιούνιος 1, 2008 Βασικα, οπου και να πας δεν θα ασχολεισαι μονο με υπολογιστες. Στο ΠΑ.ΜΑΚ. (που ειναι ο απο πανω κι εγω) θα κανεις οικονομικα, στο Αριστοτελειο θα κανεις φυσικομαθηματικα, στο Πολυτεχνειο το ιδιο. Το αντικειμενο που εγραψες οτι σε ενδιαφερει, ζητημα ειναι να το κανεις σε ενα μαθημα κατα τη διαρκεια των σπουδων σου. Οποτε κρατας τον τομεα που σε ενδιαφερει σαν χομπυ, σαν φοιτητης θα εχεις χρονο αλλωστε.
v.djay! Ιούνιος 1, 2008 Author #14 Ιούνιος 1, 2008 Χωρις να θέλω να αμφισβητήσω στο πολυτεχνείο έχει υψηλου επιπέδου φυσικο-χημικο-μαθηματικά,αλλά αυτα τα 3 μαθηματα αφορούν το τομέα της εφαρμοσμένης πληροφορικής,δεν είναι άσχετα!
unknown Ιούνιος 1, 2008 #15 Ιούνιος 1, 2008 οταν θα σκιζεσαι να τα περασεις να δω τι θα λες... χαχαγενικα πολυτεχνιο+καποδιστριακο εχουν ζορικα μαθηματα..για ποσα μορια μιλαμε φιλε μου?επισης αν σκεφτεσαι για αγγλια κοιτα πανεπιστημια επιπεδου sussex και οχι οτιναναιcher γιατι αυτα χειροτερα απο το χειροτερο ΤΕΙ//... επισης εκει παιζει ρολο τι τελικο βαθμο εχεις + τα αγγλικα σου
v.djay! Ιούνιος 1, 2008 Author #16 Ιούνιος 1, 2008 για φέτος ο βαθμός ειναι 80 έκθεση,90φυσική,70 μαθηματικά κατευθυνσης...100 μαθ.γενικής,προγραμματισμό,διοίκηση και λογικα 100 οικονομια αλλά πριν γράψω δεν λέω.Οτι τα πολυτεχνεία έχουν υψηλό επίπεδο το λέω και γώ,αλλά οχι οτι είναι και άσχετα,ντάξει θα υπάρχουν μερικά άκυρα αλλά όχι η πλειοψηφεία...εξάλου απο πολυτεχνικά μόνο της πάτρας με ενδιαφέρει,το μηχανικός η/υ και πληροφορικής.Ευχαριστω για τις συμβουλές περι αγγλίας!
unknown Ιούνιος 1, 2008 #17 Ιούνιος 1, 2008 17κατι εχει αυτο που λες.. καλη σχολη .. εκει ελεγα να παω αλλα τελικα δεν αξιζε το ξε-σπιτωμααν περνας πολυτεχνιο ποιος ο λογος να φυγεις εξω?
v.djay! Ιούνιος 1, 2008 Author #18 Ιούνιος 1, 2008 Aν χτυπάω πολυτεχνείο στην ελλαδα σημαινει έχω κάποιοες βάσεις στα θετικά μαθηματα...και πιστεψε με στο εξωτερικό θα μπορέσω να αξιοποιήσω πολύ καλύτερα το γνωστικό μου υλικό...εξαλλου και ελλάδα να αρχίσω εξωτερικό θα συνεχίσω...το να στέλνουμε εξω μονο οσους ειναι αχρηστους να πάρουν εδω πτυχίο,μονο ηλιθιο μπορει να χαρακτηριστει ως νοοτροπία!
unknown Ιούνιος 1, 2008 #19 Ιούνιος 1, 2008 ε κατσε αν καποιος δεν εγραψε καλα στις πανελληνιες και δεν περναει εκει που θελει σημαινει οτι ειναι αχρηστος??οκ πανε ατομα που μια ζωη τα εξυναν αλλα τι θα κανουν στη ζωη τους αυτοι? αντε να εχουν καμια επιχειρηση απο τους γονεις τους..αλλα πανε και ατομα που εχουν ορεξη για δουλεια και απλα δεν θελουν να ρισκαρουν αλλο ενα χρονο δινοντας πανελληνιες..και γω οπως το βλεπω εξωτερικο θα καταληξω.. δεν μπορω να με φανταστω να ζησω εδω περα τη ζωη μου..
v.djay! Ιούνιος 1, 2008 Author #20 Ιούνιος 1, 2008 Αν μαθηματικα πήρες κατω απο 10 και φυσικη κατω απο 15 μάλλον σε τει πρεπει να πας ή να ξαναδώσεις αν θες να πας σε καποιου επιπεδου σχολή.Τώρα αν για τον α,β λογο είχες μια ατυχια σε ενα μαθημα και εκει που υπολογιζες 20 πάρεις 2,τότε ναι βλακεια να δώσεις 2η φορα για μια βλακεια της στιγμης,η ενα απροβλεπτο περιστατικό.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.