Jump to content

Κύκλωμα RLC - Συντονισμός

2nisis

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εστω οτι έχουμε ένα κύκλωμα RLC σε σειρα

RLC_series_circuit.png

Πώς μπορούμε να δούμε αν το κύκλωμα συντονίζεται;

Αν πρέπει να χρησημοποιήσουμε παλμογράφο, πού πρέπει να συνδέσουμε τα κανάλια;

Αυτό είναι κάπως πιο εξεζητημένο σε σχέση με τη Φυσική γ' λυκείου που ξέρω, οπότε έχω μόνο να κάνω μια παρατήρηση. Στην πηγή, δεν έχουμε +/-, είναι εναλλασσόμενη τάση (διορθώστε με αν κάνω λάθος). :)

Αυτό είναι κάπως πιο εξεζητημένο σε σχέση με τη Φυσική γ' λυκείου που ξέρω, οπότε έχω μόνο να κάνω μια παρατήρηση. Στην πηγή, δεν έχουμε +/-, είναι εναλλασσόμενη τάση (διορθώστε με αν κάνω λάθος). :)

ναι, εναλλασσόμενη είναι.

σε πηγη με εναλλασομενη ταση απο οτι θυμαμαι ειχαμε αλλο συμβολο.. σαν περισπωμενη..

οσο για τον συντονισμο απο οσο θυμαι απο τη Γ λυκειου εχουμε οταν το πλατος τη ταλαντωσης φτανει στο maximum(και οταν ειναι ιδανικη παει στο απερο.. (και ακομα παραπερα λολ)) .. στην συγκεκριμενη περιπτωση θελουμε το πλατος του ρευματος η αλλιως την ενταση του.. αρα θα χρειαστεις αμπερομετρο

αμα ειπα λαλακια δειξτε ελεος.. εχει περασει 1 χρονος απο τις πανελληνιες

εδιτ.. ισως μπορεις να αξιοποιησεις και το πηνιο και να το βρεις απο κει.. δεν ξρω.. δεν θυμαμαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

Για να έχουμε συντονισμό, πρέπει η συχνότητα της πηγής εναλλασσόμενου ρεύματος να είναι ίση ή ελάχιστα μικρότερη από την ιδιοσυχνότητα του συστήματος. Άρα πρέπει να γνωρίζεις τη συχνότητα της πηγής και να συγκρίνεις με την ιδιοσυχνότητα του συστήματος L-C.

Αυτά από την γ' λυκείου :)

Σαφώς, αλλά δε γνωρίζεις ποιο μπορεί να είναι το μέγιστο πλάτος που επιτυγχάνεται σε κατάσταση συντονισμού (εκτός αν ξέρεις κάτι τύπους που σου δίνουν το πλάτος σε συνάρτηση με τη σταθερά απόσβεσης κτλ.).

παλι θα πω τα κουλα μου...

θα πιασεις το πηνιο και θα αρχισεις να το τραβας...

ετσι θα πειραζεις η συχνοτητα..

παραλληλα θα εχεις ενα αμπερομετρο και θα καταγραφεις τις αυξομειωσεις.. εκει που παρατηρεις τη μεγιστη τιμη αφηνεις το πηνιο στο φυσιολογικο του μηκος.. η συχνοτητα επιστρεφει μαμα,..

μετρας παλι τα αμπερ.. αν τα αμπερ ειναι λιγοτερα απο αυτο που μετρησες max τοτε δεν συντονιζεται

με νιωθει κανεις?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις,

Αυτό που θέλο να κάνω είναι να φτιάξω ένα κύκλωμα rlc που να συντονίζεται σε μια συχνότητα π.χ. στα 10 KHz ή στα 100KHz.

Δέν έχω όμως κάποιο απο τα στοιχεία R, L, C, γνωστά.

Απο πού πρέπει να ξεκινήσω;

για να ξερεις που συντονιζεται πρεπει να ξερεις την ιδιοσυχνοτητα.. η ιδιοσυχνοτητα εξαρταται απο την περιοδο η οποια εξαρταται απο το L και C...

χωρις να ξερεις τα LC δεν ξερω πως γινεται να βρεις που συντονιζεται.. τωρα να ειναι αυτο που ειπα πιο πανω χλωμο το βλεπω

εργασια ειναι?κανονικα θα το φτιαξεις η στο χαρτι? γιατι να μην ξερεις τα RLC? με μπερδεψες...

// οτι θυμαμαι πριν ενα χρονο λεω παιδες..

θα σου προτεινα να βρεις το βιβλιο φυσικης κατευθυνσης 3 λυκειου η το βιβλιο φυσικης γενικης Β λυκειου.. εκει λεει πολλα αλλιως google

Γενικα έχουμε ω=1/√LC και ω=2πf οπου f η συχνοτητα συντονισμου. Τωρα η R εχει να κανει με την ενεργο τιμη V της πηγης AC και την τιμη του I που θες να διαρρεει το κύκλωμα. Δεν επηρεαζει την συχνοτητα συντονισμου. Απο I=V/R εχεις οτι γενικα οσο μεγαλυτερη η R τοσο πιο μικρο Ι εχεις.

Η συνθετη αντισταση εισοδου του κυκλωματος ειναι

Z = R + jLω + 1/jCω = R + (Lω - 1/Cω)j

H γωνιακή συχνοτητα που μηδενιζει το φανταστικο μερος

της Z λεγεται συχνοτητα συντονισμου ή ιδιοσυχντητα.

δηλ αν κανεις τις πραξεις ω(n) = 1/ριζα(LC)

και σ αυτην την συχνοτητα εχεις συντονισμο

Δεν σε ενδιαφερουν οι τιμες του κυκλωματος,

απλα, αν τις αλλαξεις θα πετυχεις συντονισμο σε διαφορετικη

συχνοτητα.

Εdit: Με προλαβε ο Daidalos, Aπο εκει και περα υπαρχει και ενα αλλο μεγεθος

στα κυκλωματα συντονισμου που μπορεις να συναντησεις.

Συντελεστης υπερτασης Q= (Lω(n)) /R

ω(n) = ιδιοσυχνοτητα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.