freestyler7 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάϊος 24, 2008 Καλησπέρα. Έχω αυτό το pc εδώ και 3-4 χρόνια περίπου.AMD Athlon64 3200+ newcastle (2.2ghz)1.5 gb kingston ddr1 400mhz ramATI x1950pro agp 512mbAsus k8v-se deluxeΗ κάρτα γραφικών άλλαξε πριν λίγους μήνες. (είχα ati 9600xt).Όλα καλά απλά αισθάνομαι πως με κρατάει λίγο "πίσω" ο επεξεργαστής ενώ η κάρτα γραφικών έχει την δύναμη.Έχω την stock ψύκτρα πάνω και άθλιο airflow στο κουτί γενικά. (γύρω στους 40c+ idle νομίζω)Γνωρίζω οτι το overclocking μειώνει την διάρκεια ζωής του hardware και δεδομένου οτι τα έχει φάει τα χρονάκια της ήδη η cpu μου, πιστεύτε οτι αξίζει/είναι ασφαλές να την ανεβάσω λίγο;Κι αν ναι, παρακαλώ δώστε μου κάποιες οδηγίες/link καθώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το "άθλημα".Ευχαριστώ.
Φάνης Μάϊος 24, 2008 #2 Μάϊος 24, 2008 Το αν αξίζει είναι καθαρά υποκειμενικό...Διαφορά θα δεις αλλά μικρή. Περισσότερο αξίζει σαν εμπειρία από την όλη διαδικασία.Αν σε ενδιαφέρει να ξεζουμίσεις το σύστημά σου, να πάρεις ότι μπορεί να σου δώσει και να μυηθείς κι εσύ σ' αυτό το άθλημα, τότε άνετα αξίζει.Αυτά που θέλουν προσοχή είναι:Ένα καλό τροφοδοτικό ώστε να μην έχεις τίποτα αστάθειες.Μια καλή ψύξη και ένα σωστό airflow στο κουτί.Μια μητρική που να αντέχει σε κατάσταση overclock.Για αρχή βεβαιώσου πως έχεις τα: cpu-z 1.45, ΗWMonitor 1.07 και το orthos για να τεστάρεις τάσεις, θερμοκρασίες και σταθερότητα.Δοκίμασε να ανεβάσεις το FSB σου και άλλαξε τον πολλαπλασιαστή του ΗΤΤ από 5 σε 3.Προσοχή θέλουν και οι μνήμες, τις οποίες καλό είναι να υποχρονίσεις για αρχή, ώστε να μη σε κόβουν.
jimakos21 Μάϊος 24, 2008 #3 Μάϊος 24, 2008 Φανη δεν θα δει μικρη διαφορα αν ξερει οντως να κλοκαρει αν εχει καλη ψυξη και αν του ετυχε καλο κομματι Το να δεις διαφορα εως και 1-1.5ghz ειναι μεγαλη! @freestyler7 με ενα απλο search για overclock σ'αυτο το forum θα βρεις απλα ΟΤΙ ΘΕΣ! Search it!
Φάνης Μάϊος 24, 2008 #4 Μάϊος 24, 2008 Αν και σέβομαι την άποψή σου, μου φαίνεται πολύ δύσκολο με τη συγκεκριμένη cpu που έχει να κάνει 50% overclock...
jimakos21 Μάϊος 24, 2008 #5 Μάϊος 24, 2008 Φιλε μου δεν ειναι θεμα cpu..Οπως σου προειπα καποιους παραγοντες.Και θα το ξαναπω. Ο βασικοτερος εισαι ΕΣΥ.Απο κει κ περα ρολο παιζουν : Μια μετρια ψυκτρουλαΓνωσεις και εμπειριαΜητρικη (κυριως το chipακι , και τα bios βοηθανε πολυ αναλογα με το τι cpu εχεις)-οσο καλυτερη συμβατοτητα τοσο καλυτερο ο/cΚΑΙ μνημες. (πολλα gb-mhz, μεγαλυτερο o/c)Kαι για του λογου το αληθες (στο οτι ο επεξεργαστης ειναι καλο μοντελακι, newcastle) Με αερα ανετα στα 2.6-2.7ghzκαι φυσικα τρελα χτυπηματα με νερο και παγο στα 3-3.1-3.2-3.5ghzhttp://www.hwbot.org/quickSearch.do?hardwareId=CPU_250&name=Athlon+64+3200%2B+Newcastle+%28454%29Σιγουρα υπαρχει μια διαφορα αισθητηκαι δεν τον ''αφηνη'' τοσο πισω οσο defaultΣπορωχνη ολο το συστημα καλυτερα με αυτα τα ghzΑν ανεβασει και τις ραμ και παρει και αλλο 1 gb ειναι κομπλε.Aς παρει 2 τετοιαhttp://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=964557Και σιγουρα δεν θα χει και πολυ bottleneck
nicksoti Μάϊος 24, 2008 #6 Μάϊος 24, 2008 O Newcastle στη καλύτερη πάει 2.7G. Για 1-15Ghz πάνω ούτε για αστείο. Και η μητρική που έχεις, πολύ καλή, αλλά έχει Via chipset, που σημαίνει δεν κλειδώνει pci speed, οπότε άντε να φτάσεις 230ΗΤΤ, δηλ κάπου στα 2500. Αν βάλεις τους δίσκους σε pci controller, ίσως πας και παραπάνω.Απλά φρόντησε το Ηypertransport speed να μείνει κάτω από τα 800ΜΗΖ. Οπότε ρίξε το ΗΤΤ multi sto 3X, οπότε πχ 230χ3=690<800. Δεν θα σου κόψει ταχύτητα καθόλου, εδώ δεν κόβει στους διπύρινους.edit: όσο έγραφα απάντησε και ο jimmakos. Δεν μου φαίνεται το παληκάρι να θέλει να πάει σε νερό κλπ σε αυτό το σύστημα. Αν είναι να τα σκάσει για υδρόψυξη, κάνει αναβάθμιση.
jimakos21 Μάϊος 24, 2008 #7 Μάϊος 24, 2008 Kαι ομως Παει .. Απλα φερνω παραδειγμα στον παραπανω οτι δεν παιζει ρολο το μοντελο του επεξεργαστη στο overclock Το παιδι θελει να μαθει overclock και ο φανης (φιλικα) ειπε οτι ο επεξεργαστης δεν θα κανει 50%. Και ομως το εκανε σχεδον. Αυτο ηθελα να εξηγησω. Οχι οτι θα πιασει κατι τετοιο προσθεου
cptkoulis Μάϊος 24, 2008 #8 Μάϊος 24, 2008 newcastle + DDR1 εχει ο ανθρωπος,δεν εχει πολλα περιθωριαΑν είναι να τα σκάσει για υδρόψυξη, κάνει αναβάθμιση.+1
Φάνης Μάϊος 24, 2008 #10 Μάϊος 24, 2008 Kαι ομωςΠαει ..Απλα φερνω παραδειγμα στον παραπανω οτι δεν παιζει ρολο το μοντελο του επεξεργαστη στο overclockΤο παιδι θελει να μαθει overclock και ο φανης (φιλικα) ειπε οτι ο επεξεργαστης δεν θα κανει 50%.Και ομως το εκανε σχεδον.Αυτο ηθελα να εξηγησω.Οχι οτι θα πιασει κατι τετοιο προσθεουΜα αυτό εννοούσα κι εγώ... Αν είναι να ασχοληθεί με ξηρό πάγο ή LN2 χαίρω πολύ...Αν βρει και DDR450 ή DDR500 κάτι μπορεί να κάνει...
nicksoti Μάϊος 24, 2008 #12 Μάϊος 24, 2008 Καταλάβαμε jimako. Απλά μην μπερδεύουμε τον φίλο. Εδώ ρωτάει πως να κάνει τα πρώτα βήματα σε OC, και εσύ δείχνεις screenshot Newcastle στα 3250, που σίγουρα δεν είναι με αέρα και via chipset... και δεν ξέρουμε αν είναι και σταθερό. Φιλικά....
skywalker Μάϊος 25, 2008 #16 Μάϊος 25, 2008 Επειδη τυνχανει να εχουμε περιπου ιδιο hardware και με το οποιο εγω προσωπικα το χω σε μια κατασταση oc ~2.35-2.45ghz για 24/7..εδω και πολυ καιρο χωρις να μου εχει δημιουργησει καποιο προβλημα.Παρολα αυτα το pc δεν καταφερα να το μπουταρω ποτε πανω απο 2.6ghz αλλα σ'αυτο μπορει να φταιω και γω.Στο αποτελεσμα λοιπον, κατα τη γνωμη μου και επειδει ρωτας αν αξιζει το oc εγω θα σου πω οτι θα σου καθυστερησει λιγο ακομα την αναβαθμιση και θα δώσει λιγο παραπάνω αερα στο "γερασμενο" πλεον σου-μας hardware.Απλα διαβασε πρωτα τους σχετικους οδηγους ωστε να παρεις μια ιδεα.
freestyler7 Μάϊος 25, 2008 Author #17 Μάϊος 25, 2008 Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Έψαξα λιγάκι το θέμα και διάβασα κάποια πράγματα. Όπως το οτι το ΗΤΤ καλό είναι να μην περάσει τα 800 (γιατί επηρεάζει pci's/agp κτλ) αλλά η μητρική μου (απ'όσο έψαξα τουλάχιστον) δεν έχει ρύθμιση για αλλαγή multiplier (είναι default 3x) για το hypertransport αλλά μόνο ρυθμίσεις των mhz σε βήματα των 200. (200,400,600,800). Οπότε από 800 που ήταν το πήγα στα 600 ώστε να μην ανεβαίνει πολύ με την αλλαγή του fsb. Δεύτερον οτι πρέπει να τεθεί περιορισμός και στις ram καθώς τις πέρνει σβάρνα το fsb και αυτές, και αν δεν είναι ικανές να ακολουθήσουν τον επεξεργαστή τότε ουσιαστικά σε "κρατάνε" πίσω. Τις ρύθμισα σε ddr400 2:1 από bios λοιπόν με σκοπό να μην "ξεφύγουν" πολύ. Το fsb τώρα το πήγα 219 με multi untouched x11 (δεν πρόσεξα αν μπορώ να το αλλάξω κιόλλας). Οποότε έχουμε σύνολο: ΗΤΤ link: 3x219=657mhz core speed: 11x219=2409mhz dram frequency:219mhz (x2=438 mhz???) Οι απορίες μου λοιπόν είναι: Με το ρίξιμο του HTT δεν περιορίζω καθόλου το σύστημα; Στο cpu-z λέει dram frequency:219mhz . Αυτή είναι η πραγματική ταχύτητα αλλά θεωρητικά ddr400 δεν έχω; (ή μήπως έριξα τις μνήμες 200+ mhz κάτω και δεν το κατάλαβα Από θερμοκρασίες μέχρι στιγμής είμαι 42c idle. Δεν έχω τρέξει κανα bench ή stability prog ακόμα. Το φοβάμαι το όλο εγχείρημα γενικώς καθώς δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πάθει κάτι το μηχάνημα. Αυτά προς το παρόν και αναμένω απαντήσεις. Υ.γ: Συγνώμη για τις ψιλοχαζές ερωτήσεις μου αλλά θυμηθείτε οτι τίποτα δεν είναι αυτονόητο για κάποιον που δεν έχει ξανασχοληθεί! EDIT: Πήγα να τρέξω ένα orthos αλλά στα πρώτα λεπτά μου έβγαλε ενα checksum error και κόλλησε το pc. Τα γύρισα όλα όπως ήταν και απλώς έβαλα το fsb 210 mhz. Δηλαδή ΗΤΤ=840mhz , core speed=2310mhz και dram frequency 210 mhz Επίσης στο winrar bench που έκανα έβγαλα 10kb+ διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που υποτίθεται έπρεπε να ήταν καλύτερα. (το ξέρω πως είναι μικρή διαφορά και πως μπορεί να μην είναι καν αξιόπιστο το τεστ, απλά το αναφέρω.)
Φάνης Μάϊος 26, 2008 #18 Μάϊος 26, 2008 Όχι, δε θα δεις διαφορές με το ρίξιμο του ΗΤΤ.DDR=Double Data Rate όποτε έχεις 219*2=438MHz2 λόγοι μου έρχονται στο μυαλό που να οφείλονται στο error στο orthos...:α)Πρέπει να δώσεις λίγη τάση στη cpu ή στο chipsetβ)Καθώς οι μνήμες τρέχουν στα 438 χρειάζονται κι αυτές λίγη τάση...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.