Jump to content

Ασύλληπτη οργή με Hardy Heron...

LevelOne

Recommended Posts

• Replies 42
  • Created
  • Last Reply
Καλά επειδή εσύ είσαι άσχετος σου φταίει το linux-άκι?

5 εντολές είναι:

sudo init 3
apt-get install build-essential
uname -a -> βλέπεις έκδοση kernel
apt-get install linux-headers-έκδοση που είδες πιο πάνω
sh nvidialalala.sh
next next next
βγάζει ένα failed για να σε ψαρώσει
next next next
finish
init 5 (έχει φτιάξει και το xorg.conf μόνο του,
αν τού πες να μη στο φτιάξει, απλά βάζεις εκεί
που λέει driver αντί για αυτό που λέει "nvidia")

και είσαι έτοιμος σενιαρισμένος.

Πάντως:

1) δεν είναι καλό σε open-source λειτουργικό να βάζεις closed-source προγράμματα, όπως οι drivers της nvidia, χάνεις το νόημα (τ' ακούτε ubuntu - geeks?)

2) δεν είναι καλό να μάθεις μια διανομή μόνο όπως το ubuntu, αλλά το σύνολό τους, αν θες κάτι να μάθεις, μάθε debian

3) ο true linux-άς δεν βάζει non-free repositories.

4) η μέθοδος αυτή δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά, αν εξαιρέσεις το apt-get κομμάτι, αλλά σε όλα μπορείς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έχεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνεις build τα εκάστοτε module σου.

5) α, δεν έβαλες driver, module έβαλες :p

6) αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ αυτόματη, παρ'όλο που δεν της φαίνεται. η μη αυτόματη περιλαμβάνει να βάλεις εσύ το module στον kernel με το χέρι και τις κατάλληλες παραμέτρους, και να φτιάξεις και τα init scripts για να σου ξεκινάει το module όταν ξεκινάει και το os.

Βασική διαφορά με Windows:

τα βήματα πιο πάνω, μπορεί να τα κάνει κάποιος που ξέρει μέσω ssh, οπότε το ψάρι-χρήστης να μην χρειαστέι να κάνει τίποτα, ενώ στα windows με remote desktop για να κάνεις το ίδιο είναι λίγο καψώνι.

Από κει και πέρα, οκ, δεν το πουλάμε για user friendly, για σταθερό το πουλάμε :p

Το άνωθεν το έγραψα επειδή φημολογείται ότι όλα είναι θέμα συνήθειας, απλά για τον μέσο χρήστη κλπ.

Δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Αν ήταν απλά, θα έπρεπε η nvidia στο cd να έχει ubuntu drivers, και στο site επίσης, εκτός από αυτό που έχει (που παίζει σε όλες τις διανομές). Η υποστήριξη του hardware πρέπει να γίνεται από τις εταιρίες.

εσυ καλα τα λες,

αλλα αν τα κανεις αυτα και σε καθε δυο τρια restart χανει τον driver και πρεπει να ξανακανεις το ίδιο πράγμα συνέχεια τι γινεται?

ps.

την διαδικασια που γραφεις την εμαθα με τον σκληρο τροπο.

Σωτηράκη μου φαίνεται παιδίμ' θα ερθεις να σε κεράσω καφε/φαι/ουζο/παστα/κρεπες/παγωτα οτι θες αρκει να έρθεις να μου δώσεις μια μιζιά να πάρω μπρος. Ειμαι έξυπνο παιδί, τα παίρνω γρήγορα, αλλα εχω σκουριάσει ρε γαμωτο, με φάγανε τα κυκλώματα...:hehe::p

Μέσα, αλλά με βλέπω να σου στήνω XP :hehe:

εσυ καλα τα λες,

αλλα αν τα κανεις αυτα και σε καθε δυο τρια restart χανει τον driver και πρεπει να ξανακανεις το ίδιο πράγμα συνέχεια τι γινεται?

ps.

την διαδικασια που γραφεις την εμαθα με τον σκληρο τροπο.

XP κι εσύ :)

Άγνωσται αι βουλαί της εκάστοτε διανομής.

Μέσα, αλλά με βλέπω να σου στήνω XP :hehe:

XP κι εσύ :)

Άγνωσται αι βουλαί της εκάστοτε διανομής.

βρε τα xp δεν τα βγαζω με τιποτα. αλλωστε ενας Newbie Linuxas πρεπει να εχει ενα δευτερο Pc με win για κατι τετοια θεματα. :hehe::hehe:

μιλατε για το καιμενο το ubuntu....ερε πικρες που εχω φαει απο τα μαμιμενα τα βιστα...

εκει θελω να πατε να στα σταξετε κι ολας τα ριαλια και μετα να μιλατε για το λινουξ...

αλλα ετσι ειναι..οτι ειναι δωρεαν και με χιλιους κοπους βγαλμενο κανενας δεν το εκτιμα..

Καλησπέρα, με μια παλιότερη έκδοση Ubuntu που είχα δοκιμάσει σε ένα pc, με το που τελείωσε η

εγκατάσταση και μπήκα μέσα μου έβγαλε ένα bubble και με ρώταγε αν ήθελα να βάλω τους drivers

της nvidia. Με το που έκανα click στο bubble εγκατέστησε τους drivers και μου ζήτησε restart.

Μετά το restart είχα drivers και όλα καλά. Πολύ πιο απλά απο τα window$, αρκεί να έχεις internet.

Το λογικό ήταν να ψάξεις στο forum του Ubuntu για να δεις πως πρέπει να εγκαταστήσεις τους drivers.

Αλλα και αυτό που έκανες δεν ήταν κάτι τραγικό. Αν διάβαζες και το readme file απο την nvidia δε θα

είχες κανένα πρόβλημα. Η διαφορά με τα window$ είναι οτι στο linux πρέπει να διαβάζεις τα readme

γιατι απλά δε ξέρεις το λειτουργικό. Αν το ξέρεις τότε ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις.

Είναι άλλο το user-friendly και άλλο το windows-user-friendly. Κανένας δε θέλει το linux να γίνει ίδιο

με τα window$. Το linux δεν είναι και δε θα γίνει τα free window$. Είναι άλλο λειτουργικό, έχει άλλη

φιλοσοφία και όποιος δε το έχει ξαναδεί θα πρέπει να διαβάζει και αυτά που γράφουν αυτοί που ξέρουν

(εννοώντας τα readme files).

Το Ubuntu είναι μακράν ένα απο τα πιο user-friendly linux distro και αυτό θα το καταλάβεις αν δεις

και άλλες διανομές, όπως slackware, gentoo, debian. Αν θες windows-user-friendly διανομή τότε θα

δυσκολευτείς αρκετά να τη βρείς....

PS όσον αφορά τα commercial πακέτα, όπως οι drivers της nvidia, συμφωνώ οτι δεν είναι μεσα στη

φιλοσοφία του linux να τα χρησιμοποιείς, αλλα αν στα open-source αντίστοιχα πακέτα δεν υπάρχει

full υποστήριξη του hardware, δε μπορείς να κάνεις και τίποτα. Για αυτό βέβαια δε φταίει η κοινότητα

του linux αλλα οι εταιρίες που δεν ανοίγουν το κώδικα των drivers.

μιλατε για το καιμενο το ubuntu....ερε πικρες που εχω φαει απο τα μαμιμενα τα βιστα...

εκει θελω να πατε να στα σταξετε κι ολας τα ριαλια και μετα να μιλατε για το λινουξ...

αλλα ετσι ειναι..οτι ειναι δωρεαν και με χιλιους κοπους βγαλμενο κανενας δεν το εκτιμα..

Δηλαδή εσυ και το υπόλοιπο 95% που εχουν βάλει τα Vista Ultimate τα πληρώσανε;

Μήπως πρέπει να νοιώθω και υπόχρεος στον Torvalds για το καλό που μου έκανε;

Στην ουσία για εμενα, το μόνο που κατάφερε, ήταν να ΕΚΤΙΜΗΣΩ πραγματικά τα ριάλια που έδωσα για τα Ultimate.... ;)

...PS όσον αφορά τα commercial πακέτα, όπως οι drivers της nvidia, συμφωνώ οτι δεν είναι μεσα στη

φιλοσοφία του linux να τα χρησιμοποιείς, αλλα αν στα open-source αντίστοιχα πακέτα δεν υπάρχει

full υποστήριξη του hardware, δε μπορείς να κάνεις και τίποτα. Για αυτό βέβαια δε φταίει η κοινότητα

του linux αλλα οι εταιρίες που δεν ανοίγουν το κώδικα των drivers.

Και εγω ο ερμος μεσος απλος χρηστης που θελω να δοκιμασω το Λινουξ, που πρέπει να το ξέρω αυτο; Να μυρίσω τα νύχια μου;

Στην ουσία για εμενα, το μόνο που κατάφερε, ήταν να ΕΚΤΙΜΗΣΩ πραγματικά τα ριάλια που έδωσα για τα Ultimate.... ;)

Και εγω ο ερμος μεσος απλος χρηστης που θελω να δοκιμασω το Λινουξ, που πρέπει να το ξέρω αυτο; Να μυρίσω τα νύχια μου;

Δεν έχεις υποχρέωση να το κάνεις ούτε καν να εκτιμήσεις αυτούς που το φτιάξανε όπως και δεν έχει κανείς υποχρέωση να σου παρέχει ένα λειτουργικό έτοιμο τελείως free και χωρίς να βάλεις καθόλου το χεράκι σου για να δουλέψει. Το linux και ιδίως αυτοί που το αναπτήσουν ενεργά (IBM,Intel,HP είναι λίγοι από αυτούς) δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η καθολική του επικράτηση αλλά τους ενδιαφέρει να έχουν ένα λειτουργικό που να το χειρίζονται η ίδιες χωρίς να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στην κάθε microsoft.

Τέλος για την microsoft και τα vista να θυμηθούμε μερικά πράγματα. Η microsoft κυκλοφορεί beta έκδοσεις ενδιάμεσα μέχρι να βγάλει τις κανονικές της απαλλαγμένες από τα προβλήματα των beta. Μια τέτοια έκδοση είναι φυσικά και τα vista κοστολογόντας τα πανάκριβα και φυσικά βάζοντας τα στην άκρη σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως θα γίνει όταν βγει η σταθερή έκδοση. Το άλλο φυσιολογικό που κάνει η microsoft είναι να σπάει την συμβατότητα των διάφορων format που έχει το μονοπώλιο. Και αυτό είναι ένα κόλπο της εξαναγκασμού των καταναλωτών για να πάρουν τα προιοντα της. Αλλά επειδή ο κόσμος η καλύτερα όλος ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτό και μια ζωή να τα σκάει στην microsoft έχει αρχίσει και αντιδρά. Δείτε και αυτό το ωραίο videaki πως αντιμετώπισαν τον Ballmer φοιτητές στην Ουγγαρία

http://index.hu/tech/uzlet/ballmer08051

Συμφωνώ οτι οι περισσότεροι δε πληρωσαν για τα Vista, αλλα αυτό δε σημαίνει τίποτα. Αν είχες μια εταιρία θα

έπρεπε να τα πληρώσεις. Φαντάσου τώρα να πληρώσεις ένα κάρο ευρώ και να μη μπορείς να δουλέψεις σαν

άνθρωπος, γιατι απλά η M$ αποφάσισε να βγάλει για άλλη μια φορά non-tested λειτουργικό.

Δε χρειάζεται να το ξέρεις, όπως σου είπα το Ubuntu σου βγάζει pop-up και σου λέει να εγκαταστήσεις τον

commercial driver της nvidia. Αν έχεις δίκτυο η διαδικασία είναι πολύ πιο απλή απο την εγκατάσταση nvidia drivers

στα window$.

Το θέμα με το linux (ubuntu) είναι οτι θα πρέπει να διαβάσεις και λίγο τα help/readme και να μη κανεις του

κεφαλιού σου, γιατι κατα πάσα πιθανότητα δε θα δουλέψει.

Ξαναλέω οτι κανένας δεν είπε οτι το ubuntu είναι window$-user-friendly, είναι user-friendly. Ενας χρήστης

που δε ξέρει διαβάζει αυτά που του προτείνει το εκάστοτε πρόγραμμα/λειτουργικό.

Δείτε και αυτό το ωραίο videaki πως αντιμετώπισαν τον Ballmer φοιτητές στην Ουγγαρία

http://index.hu/tech/uzlet/ballmer08051

Αντε να έρθει και σε κανα ελληνικό πανεπιστήμιο να τον "υποδεχτούμε" !!!

Μόλις εγκατέστησα την 8.04 LTS, από LiveCD, σε έναν AthlonXP 3200+, 1GB-RAM, 80GB HD στο IDE channel, 40GB HD πάνω σε pci ata-raid controller και chipset nforce2... από το ubuntu γράφω τώρα...

Μπούταρε μόνο του σε desktop, έκανα διπλό κλικ στο "Install" και μερικά κλικ ακόμα (γλώσσα, ώρα, user-pass), έφτιαξα partitions και τώρα δουλεύει άψογα... δεν πρέπει να πήρε πάνω από 30 λεπτά...

Γιατί τόσος πανικός...? :alien:

Για ubuntu εχω να συστείνω αυτον τον οδηγο:

http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?showtopic=38929

εγω σας ασχετος επεσα πανω του πριν 5 μηνες και κυριολεκτικα μου ανοιξε τα ματια.. τωρα πια χρησιμοποιω ubuntu 90% και 10% winxp για να παιζω titan quest! :banging:

@apagal

αν δε μπαινει με τους restricted η 3870 δοκίμασε με envy (διαβασε τον οδηγο πιο πανω).. εγω την 3850 την περασα ακολουθώντας αλλά μονοπάτια αλλα παιδιά που έχουν πει πως με τον envy τα κατάφεραν πολύ ευκολα.

Τι άλλα μονοπάτια δηλαδή?

για το gutsy ακολούθησα αυτό και για το hardy αυτό πάλι αλλα με κάποιους πειραματισμους που δε θυμάμαι ακριβως..

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Gutsy_Installation_Guide

δεν το συνιστώ σαν τρόπο γιατί άλλος που είχε προσπαθησει δεν του δούλεψε, δες και εδω:

http://www.overclockers.gr/vbull/showthread.php?t=41725&highlight=ubuntu

με το envy δε μπαίνουν?

Το λειτουργικό καταλαβαίνει ότι η κάρτα γραφικών μου είναι η 3870.Και άρα δουλεύει και ο driver.Το θέμα είναι ότι όλα τα βίντεο είναι με σπασμένη εικόνα και τετραγωνάκια.Λες και δεν δουλεύει σωστά ο επιταχυντής της κάρτας.

εσυ καλα τα λες,

η απάντηση στο γιατί τα linux machines έχουν τόσο φοβερά uptime. :p

υγ: το ubuntu στο laptop μπήκε επειδή δεν είχα τίποτα να κάνω. έμεινε εκεί, έφαγα ένα βράδυ να βρω πως θα κάνω το wireless να δουλέψει, στο επόμενο kernel update η διαδικασία έγινε από την αρχή για λόγους που μόνο στην αφρίκη γνωρίζουν. από τη στιγμή που τα raw της ψηφιακής δουλεύουν, δε χρησιμοποιώ τα XP, αλλά δε βλέπω να γλυτώνω το wine: καλό το gimp και το ufraw, αλλά σαν τα άλλα δεν είναι.

υγ: το ubuntu στο laptop μπήκε επειδή δεν είχα τίποτα να κάνω. έμεινε εκεί, έφαγα ένα βράδυ να βρω πως θα κάνω το wireless να δουλέψει, στο επόμενο kernel update η διαδικασία έγινε από την αρχή για λόγους που μόνο στην αφρίκη γνωρίζουν.

Ο λόγος είναι απλός και το γνωρίζουν και στην Ελλάδα. Για να δουλέψει το wireless κάνει compile το module (driver).

Το compile γίνεται με βάση τον πυρήνα που έχεις (είτε sources, είτε headers). Όταν κάνεις kernel-update αλλάζει

ο πυρήνας (είτε τα sources είτε τα headers) και άρα θα πρέπει να ξαναγίνει compile το module για τον καινούργιο

πυρήνα. Επειδή στα windows δεν αλλάζεις πυρήνα ποτέ δε χρειάζεται να ξαναβάζεις τους drivers. Αλλα φαντάσου

να βάλεις Vista με drivers απο XP, είναι κάτι αντίστοιχο.

από τη στιγμή που τα raw της ψηφιακής δουλεύουν, δε χρησιμοποιώ τα XP, αλλά δε βλέπω να γλυτώνω το wine: καλό το gimp και το ufraw, αλλά σαν τα άλλα δεν είναι.

Αν εννοείς το photoshop, κάπου είχα διαβάσει οτι το gimp μπορεί να πάρει filters απο το photoshop. Αν το ψάξεις

λίγο στο internet ίσως βρείς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.