Jump to content

Ασύλληπτη οργή με Hardy Heron...

LevelOne

Recommended Posts

ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ λοιπόν, οτι ο χριστιανός θέλω να βάλω τα ρημάδια τα ubuntu να δω πόσο human-being ready ειναι...

Πολυ όμορφα η εγκατάσταση, απλά και κατανοητά χωρίς πολλα πολλα.

ΑΜ ΔΕ που θα σου έκαναν το χατηρι αγαπητέ απλέ μέσε χρήστη! Γιατι η εγκατασταση ειναι just the tip of the iceberg.

Θα πρέπει να περάσεις και τους οδηγούς της nVidia. Ελα ομως που δεν είναι τοσο απλο οσο στα Win..

Λες δε μπορει, του gay, εγω ειμαι ηλίθιος και δεν γινεται. Αλλα ΟΧΙ! Δεν είμαι ηλίθιος! Το ubuntu με περνάει για ηλίθιο! Ξεκινάμε εγκατάσταση με τα πολλα "sh nvidia-linux μπλα μπλα". Λες απλο ειναι, δε μπορεί. Ξεκιναει, γρου-γρου-γρου ο δισκος καποια στιγμη σου λεει οτι δε γινεται, πρέπει να το τρέξεις σαν root... Ρε δε πα να δειτε αν έρχομαι, πρωινιάτικα; Κάτσε ξεστραβώσου στα σαιτ με τους αξυρισιάν να βρεις τι παιζει. Ωραια λες, το βρηκα μετα απο καμια ωρα. sudo. Ξανα-μανα τα ίδια. Ξεκινάει, περνάει το σημείο που κολλησε πριν. Τωρα ομως λεει άλλα. Οτι δεν γίνεται κυριε κοπανε, ναι εσυ που ακουσες λινουξ για ανθρωπινα οντα και ειδες και δωρεάν και το κατεβασες για να γινεις και εσυ τρεντης. Γιατι τωρα σου λέει οτι δεν γινεται να τρέξεις απο τον X-Server αυτο το διαόλι. Που να με πάρει και να με σηκώσει, που καλύτερα να ΑΓΟΡΑΖΑ και να έβαζα τα Millennium επάνω... Πλεόν ειναι κωμικό, το συνεχίζεις μονο και μονο να δεις ποσο μακρυα θα πάει η βαλίτσα. Ψάχνεις πάλι στους αξύριστους, βρισκεις κατι /#@$$#@/end.κλειστα.ολα και κακην κακως βγαίνεις σε ενα χαζο πράμα που μοιάζει με DOS. Ωραια. Για ανθρωπινα όντα, και δή αρχάρια... Αξυριστος μοουντ ον, παλι. Τωρα πρέπει να γράψεις τα sudo sh linux-nvidia μπλα μπλα. Αντε και το έγραψες. Λες, δεν μπορεί, αυτο είναι. Και πάνω που νόμιζες οτι πήρες μάστερ στο Unix σου λεει το θεικό, κατι για τον πυρηνα οτι ΔΕΝ υπάρχει decompiled στο πακέτο. Ε οχι! Χιλιες φορές πρεζάκι. Χιλιες φορες!

Τελικά, να μην σας πολυλογώ, έβγαλα δυο πολυ χρήσιμα συμπεράσματα απο την συντομη ενασχόληση μου.

1ον) Οτι πληρώσεις παίρνεις, οποτε φαντάσου τι θα σου προσφέρει κατι που διατίθεται δωρεάν, και

2ον) Τελικά, δεν ειναι τόσο άσχημο να πλένεις πιάτα στον ελευθερο σου χρόνο...

:slap::dots::TD::fist::fist::fist:

Edit: Ενα έχω να πώ. Το λίνουξ είναι τόσο περίπλοκο και σπαστικό όσο οι γυναίκες. Μονο που απο αυτές μπορεί να δείς και χαρα κάποια στιγμη. :p

• Replies 42
  • Created
  • Last Reply

Δεν καταλαβαίνω, γιατί πήγες να τον βάλεις χειροκίνητα; Ο restricted driver της nvidia υπάρχει στο repository εδώ και αρκετό καιρό. Στη δική μου εγκατάσταση, μου ζήτησε να τον περάσει στο πρώτο login, προκειμένου να παίξουν τα desktop effects.

Και αν σε μπέρδεψε ό,τι είπε ο από πάνω μου για repositories και άλλα ακαταλαβίστικα, απλά πήγαινε Administration -> Restricted drivers (ή κάτι τέτοιο) και από εκεί θα το βρεις μόνος σου.

Ω ναι, είναι ευκολότερο και από τα windows...

@Levelone που πήγες και έμπλεξες...? :hehe:

Εντάξει υπομονή... έχουν μια άλλη φιλοσοφία, αλλά δεν είναι δύσκολο να μπεις στην λογική τους...

Πάνε στο "System > Administration > Restricted Drivers Manager" και επέλεξε απο εκεί τους drivers της nvidia...

Επίσης ψάχνε στα Ubuntu forums και θα βρεις απάντηση σε όλα...

ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ λοιπόν, οτι ο χριστιανός θέλω να βάλω τα ρημάδια τα ubuntu να δω πόσο human-being ready ειναι...

Πολυ όμορφα η εγκατάσταση, απλά και κατανοητά χωρίς πολλα πολλα.

ΑΜ ΔΕ που θα σου έκαναν το χατηρι αγαπητέ απλέ μέσε χρήστη! Γιατι η εγκατασταση ειναι just the tip of the iceberg.

Θα πρέπει να περάσεις και τους οδηγούς της nVidia. Ελα ομως που δεν είναι τοσο απλο οσο στα Win..

Λες δε μπορει, του gay, εγω ειμαι ηλίθιος και δεν γινεται. Αλλα ΟΧΙ! Δεν είμαι ηλίθιος! Το ubuntu με περνάει για ηλίθιο! Ξεκινάμε εγκατάσταση με τα πολλα "sh nvidia-linux μπλα μπλα". Λες απλο ειναι, δε μπορεί. Ξεκιναει, γρου-γρου-γρου ο δισκος καποια στιγμη σου λεει οτι δε γινεται, πρέπει να το τρέξεις σαν root... Ρε δε πα να δειτε αν έρχομαι, πρωινιάτικα; Κάτσε ξεστραβώσου στα σαιτ με τους αξυρισιάν να βρεις τι παιζει. Ωραια λες, το βρηκα μετα απο καμια ωρα. sudo. Ξανα-μανα τα ίδια. Ξεκινάει, περνάει το σημείο που κολλησε πριν. Τωρα ομως λεει άλλα. Οτι δεν γίνεται κυριε κοπανε, ναι εσυ που ακουσες λινουξ για ανθρωπινα οντα και ειδες και δωρεάν και το κατεβασες για να γινεις και εσυ τρεντης. Γιατι τωρα σου λέει οτι δεν γινεται να τρέξεις απο τον X-Server αυτο το διαόλι. Που να με πάρει και να με σηκώσει, που καλύτερα να ΑΓΟΡΑΖΑ και να έβαζα τα Millennium επάνω... Πλεόν ειναι κωμικό, το συνεχίζεις μονο και μονο να δεις ποσο μακρυα θα πάει η βαλίτσα. Ψάχνεις πάλι στους αξύριστους, βρισκεις κατι /#@$$#@/end.κλειστα.ολα και κακην κακως βγαίνεις σε ενα χαζο πράμα που μοιάζει με DOS. Ωραια. Για ανθρωπινα όντα, και δή αρχάρια... Αξυριστος μοουντ ον, παλι. Τωρα πρέπει να γράψεις τα sudo sh linux-nvidia μπλα μπλα. Αντε και το έγραψες. Λες, δεν μπορεί, αυτο είναι. Και πάνω που νόμιζες οτι πήρες μάστερ στο Unix σου λεει το θεικό, κατι για τον πυρηνα οτι ΔΕΝ υπάρχει decompiled στο πακέτο. Ε οχι! Χιλιες φορές πρεζάκι. Χιλιες φορες!

Τελικά, να μην σας πολυλογώ, έβγαλα δυο πολυ χρήσιμα συμπεράσματα απο την συντομη ενασχόληση μου.

1ον) Οτι πληρώσεις παίρνεις, οποτε φαντάσου τι θα σου προσφέρει κατι που διατίθεται δωρεάν, και

2ον) Τελικά, δεν ειναι τόσο άσχημο να πλένεις πιάτα στον ελευθερο σου χρόνο...

:slap::dots::TD::fist::fist::fist:

Edit: Ενα έχω να πώ. Το λίνουξ είναι τόσο περίπλοκο και σπαστικό όσο οι γυναίκες. Μονο που απο αυτές μπορεί να δείς και χαρα κάποια στιγμη. :p

Κανείς δν είπε ότι τo linux γίνεται σε κάθε νέα αναβάθμιση πιο εύκολο.Ασχέτως drivers όλα τα υπόλοιπα είναι στην ίδια λογική κονσόλα και εντολές.Ακομά και αυτό να παραβλέψεις ωραία τα πέρασες και?

Και αν ψάχνεις να βρείς ένα λειτουργικό σαν τo Windows τότε σίγουρα το Linux δεν είναι.Καλύτερα πέρασε ένα Virtual machine π.χ Virtualbox και γίνε trendy μαθαίνοντας πάνω σε αυτό...Τουλάχιστον θα δείς κάποια βασικά πράγματα.Και όταν πιστεύεις ότι είσαι έτοιμος αλλάζεις.:)

κλασικό λάθος windows χρήστη. Driver της κάρτας γραφικών ήθελε και λογικά μια και έχει συνηθίσει από τόσα χρόνια χρήσης στα windows τους κατέβασε από το internet. Τα πράγματα όμως στο linux είναι πιο απλά.

συμφωνω και επαυξανω. μια απο τα ιδια ειχα τραβηξει και εγω. απλα το λινουξ δεν ειναι για εμενα. πρεπει να εχεις ορεξη και ενα μικρο μαζοχισμο για να χαριτολογησω, για να ψαξεις να βρεις ολα οσα χρειαζονται.

μπορει να ειναι πιο ασφαλες, σε περιπτωσεις πιο γρηγορο, αλλα εαν θελω μια μερα να κανω κατι που στα windows kανω σε 5 sec και αν δεν μπορω να βαλω τα game που εχω αγορασει τοσο καιρο, τι να το κανω??.....

προτιμω πλεον αν με αναγκασουν να αλλαξω λειτουργικο να παω σε vista παρα σε καποια διανομη suse, ubuntu κτλ

Ενταξει, είχα και μια ελαφρά διάθεση να αστειευτώ λιγάκι, δεν είναι και τόσο χάλια... Αυτα που λέτε για τα πακέτα που ειναι έτοιμα προς download απο το repository ειναι καλά και άγια, τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχεις διαθέσιμο ιντερνετ εκεινη τη στιγμή; Το πιο λογικό που θα σου έρθει στο μυαλό δεν ειναι να πας στο site της εταιρείας να κατεβάσεις drivers? Αυτο έκανα πιστευοντας οτι θα αποφύγω να κατεβάσω τυχόν δευτερεύοντα πακέτα που θα προέκυπταν.

Περαν της πλάκας, οκ, το λίνουξ βάζει σοβαρές υποψηφιοτητες για να γινει ενα καλο λειτουργικό, και εχω την εντύπωση πως θα μπορούσε κάλλιστα να πωλείται για ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Αλλα, μιλαμε για δυο μετρα και δυο σταθμά. Μίλάμε για Windows που κάνεις δυο κλίκ και μπηκαν οι drivers η το κάθε πρόγραμμα, και για το Λίνουξ που χρειάζεται μια ιεροτeλεστία. Υπάρχει σαφής διαφορά στην ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Οχι οτι ειναι εσκεμμένα έτσι το Λινουξ. Απλα, δεν μπορείς να το πασάρεις σαν human-being friendly. Εκτος και αν εννοεί οτι ειναι τόσο απλό που ο χρήστης θα δουλεέυι μονο το pwer on / power off του PC του... :p

To κακό είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές διανομές... διαφορετικά αν υπήρχε π.χ. μόνο το debian θα έφτιαχναν όλοι installers μόνο για αυτό, οπότε θα ήταν σαν τα windows, δηλαδή θα έκανες διπλό-κλικ στο "nvidia-drivers.deb" πχ και θα είχες drivers... και τώρα βέβαια γίνεται αυτό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, λόγο των πολλών distro, kernels κτλ, οπότε δίνουν μόνο το source και βγάλτα πέρα μόνος σου... :p

Το linux έχει φτιαχτεί για το internet με τις συνεχές αναβαθμίσεις και ανανεώσεις που γίνονται. Αν δεν έχεις internet βάζεις μια πιο έτοιμη διανομή όπως το mandriva,sabayon,pclinuxos

Ευκολη λυση: Μεσω synaptic κανεις ενα Search και πατας install.

Πριν κανεις οτιδηποτε εγκατασταση, ΠΡΕΠΕΙ να διαβαζεις το TODO αρχειο. Εχουν γραφτει απειρος σεναρια για εγκατασταη nvidia drivers και ειναι αρκετα απλο αν εχεις την υπομονη και οχι να βιαζεσαι.

2 λυση (οχι προτινομενη): Να βαλεις το envy (perl script στα περναει ολα).

3 hardcore παλιοτερη λυση, να περασεις εσυ τους drivers οπως δοκιμασες (το οποιο ειναι σχετικο απλο παλι).

Γενικα οτι θες να κανεις στο λινουξ πρεπει να εχεις δικαιωματα root.

Πώς θες να αλλαξει το /etc/xorg.conf ενω το τρεχεις ήδη ; θα κολλησει το μηχανημα, γι αυτο σου λεει οτι πρεπει να το κανεις μετο XServer (πατας εναν συνδιασμο πληκτρω, νομιζω Alt + Shift + F2 - δεν ειμαι σιγουρος).

Απλα εκανες ανωμαλη μεταβαση:p

Καλως ηρθε στην Κόλαση λοιπον:p

Levelone υπερβαλεις!

Το hardy το εστησα στο pcακι (4ων ετων) φιλης μου σε ενα απογευμα.

Εβαλα και το awn που ειναι μπαρα σαν του macos και εριξα εκει πανω ολα τα προγραμματα που θα χρειαστει. Εβαλα και το compiz με το emerald. Του εβαλα ενα ωραιο θεματακι. Απο Synaptic εβαλα amarok, amsn και deluge, εβαλα και τα codecs για ηχο και βιντεο και αυτο ηταν ολο κι ολο!

Ολα αυτα τα εκανα πρωτη φορα. Ειχα να κανω εγκατασταση λινουξ 2-3 χρονια και δεν ειμαι και πολυ σχετικος!

Καλά επειδή εσύ είσαι άσχετος σου φταίει το linux-άκι?

5 εντολές είναι:

sudo init 3
apt-get install build-essential
uname -a -> βλέπεις έκδοση kernel
apt-get install linux-headers-έκδοση που είδες πιο πάνω
sh nvidialalala.sh
next next next
βγάζει ένα failed για να σε ψαρώσει
next next next
finish
init 5 (έχει φτιάξει και το xorg.conf μόνο του,
αν τού πες να μη στο φτιάξει, απλά βάζεις εκεί
που λέει driver αντί για αυτό που λέει "nvidia")

και είσαι έτοιμος σενιαρισμένος.

Πάντως:

1) δεν είναι καλό σε open-source λειτουργικό να βάζεις closed-source προγράμματα, όπως οι drivers της nvidia, χάνεις το νόημα (τ' ακούτε ubuntu - geeks?)

2) δεν είναι καλό να μάθεις μια διανομή μόνο όπως το ubuntu, αλλά το σύνολό τους, αν θες κάτι να μάθεις, μάθε debian

3) ο true linux-άς δεν βάζει non-free repositories.

4) η μέθοδος αυτή δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά, αν εξαιρέσεις το apt-get κομμάτι, αλλά σε όλα μπορείς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έχεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνεις build τα εκάστοτε module σου.

5) α, δεν έβαλες driver, module έβαλες :p

6) αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ αυτόματη, παρ'όλο που δεν της φαίνεται. η μη αυτόματη περιλαμβάνει να βάλεις εσύ το module στον kernel με το χέρι και τις κατάλληλες παραμέτρους, και να φτιάξεις και τα init scripts για να σου ξεκινάει το module όταν ξεκινάει και το os.

Βασική διαφορά με Windows:

τα βήματα πιο πάνω, μπορεί να τα κάνει κάποιος που ξέρει μέσω ssh, οπότε το ψάρι-χρήστης να μην χρειαστέι να κάνει τίποτα, ενώ στα windows με remote desktop για να κάνεις το ίδιο είναι λίγο καψώνι.

Από κει και πέρα, οκ, δεν το πουλάμε για user friendly, για σταθερό το πουλάμε :p

Το άνωθεν το έγραψα επειδή φημολογείται ότι όλα είναι θέμα συνήθειας, απλά για τον μέσο χρήστη κλπ.

Δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Αν ήταν απλά, θα έπρεπε η nvidia στο cd να έχει ubuntu drivers, και στο site επίσης, εκτός από αυτό που έχει (που παίζει σε όλες τις διανομές). Η υποστήριξη του hardware πρέπει να γίνεται από τις εταιρίες.

Από κει και πέρα, οκ, δεν το πουλάμε για user friendly, για σταθερό το πουλάμε :p

Εγω παντως αντιμετοπισα αρκετα προβληματα σταθεροτητας τα οποια απ οτι καταλαβα προερχοταν απο τον ηχο. Πολλες φορες κολλουσε το αμαροκ και επαιζε ctrl+alt+backspace. Αργοτερα ειδα οτι ειχε 2 επιλογες για ηχο. Τον driver για ICH5 και για της Realtek. Το αλλαξα σε realtek και μαλλον εστρωσε..... ο χρονος θα δειξει.

Το αρχικό μήνυμα είχε και διευκρίνηση αλλά χάριν συντομίας την έσβησα.

Η διευκρίνηση έλεγε ότι σταθερός είναι ο kernel και αν στήσεις το σύστημά σου με σωστό τρόπο.

Για τα προβλήματα που λες SlotKiller έχουν αιτία το pulseaudio που είναι πολύ καινούργια δυνατότητα και έχει προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι να περάσεις για τον ήχο σε alsa.

Καλά επειδή εσύ είσαι άσχετος σου φταίει το linux-άκι?

5 εντολές είναι:

sudo init 3
apt-get install build-essential
uname -a -> βλέπεις έκδοση kernel
apt-get install linux-headers-έκδοση που είδες πιο πάνω
sh nvidialalala.sh
next next next
βγάζει ένα failed για να σε ψαρώσει
next next next
finish
init 5 (έχει φτιάξει και το xorg.conf μόνο του,
αν τού πες να μη στο φτιάξει, απλά βάζεις εκεί
που λέει driver αντί για αυτό που λέει "nvidia")

και είσαι έτοιμος σενιαρισμένος.

Πάντως:

1) δεν είναι καλό σε open-source λειτουργικό να βάζεις closed-source προγράμματα, όπως οι drivers της nvidia, χάνεις το νόημα (τ' ακούτε ubuntu - geeks?)

2) δεν είναι καλό να μάθεις μια διανομή μόνο όπως το ubuntu, αλλά το σύνολό τους, αν θες κάτι να μάθεις, μάθε debian

3) ο true linux-άς δεν βάζει non-free repositories.

4) η μέθοδος αυτή δουλεύει σε όλα τα λειτουργικά, αν εξαιρέσεις το apt-get κομμάτι, αλλά σε όλα μπορείς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να έχεις όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνεις build τα εκάστοτε module σου.

5) α, δεν έβαλες driver, module έβαλες :p

6) αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ αυτόματη, παρ'όλο που δεν της φαίνεται. η μη αυτόματη περιλαμβάνει να βάλεις εσύ το module στον kernel με το χέρι και τις κατάλληλες παραμέτρους, και να φτιάξεις και τα init scripts για να σου ξεκινάει το module όταν ξεκινάει και το os.

Βασική διαφορά με Windows:

τα βήματα πιο πάνω, μπορεί να τα κάνει κάποιος που ξέρει μέσω ssh, οπότε το ψάρι-χρήστης να μην χρειαστέι να κάνει τίποτα, ενώ στα windows με remote desktop για να κάνεις το ίδιο είναι λίγο καψώνι.

Το άνωθεν το έγραψα επειδή φημολογείται ότι όλα είναι θέμα συνήθειας, απλά για τον μέσο χρήστη κλπ.

Δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Αν ήταν απλά, θα έπρεπε η nvidia στο cd να έχει ubuntu drivers, και στο site επίσης, εκτός από αυτό που έχει (που παίζει σε όλες τις διανομές). Η υποστήριξη του hardware πρέπει να γίνεται από τις εταιρίες.

Σωτηράκη μου φαίνεται παιδίμ' θα ερθεις να σε κεράσω καφε/φαι/ουζο/παστα/κρεπες/παγωτα οτι θες αρκει να έρθεις να μου δώσεις μια μιζιά να πάρω μπρος. Ειμαι έξυπνο παιδί, τα παίρνω γρήγορα, αλλα εχω σκουριάσει ρε γαμωτο, με φάγανε τα κυκλώματα...:hehe::p

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.