Jump to content

How to brake a raid-0 + raid-1 σε 2 Seagate 7200.11

dpolal

Recommended Posts

Μετά από ενδελεχή μελέτη και αφού έψαχνα για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο με ασφάλεια αλλά και ταχύτητα κατέληξα στην αγορά 2 Seagate 7200.11 , 500Gb, 32mB cashe.

Αποφάσισα να στήσω το σύστημα με 40Gb σε raid-0 και τα υπολοιπα σε raid-1 στο Abit IP35Pro της υπογραφής μου ακολουθώντας τοπ δρόμο και άλλων χρηστών από το forum.

Επειδή όμως υπήρχε ένα θέμα ως προς το τί γίνεται όταν και εφοσον ο ένας μας πεί αντίο αφιέρωσα 1 μέρα και 4-5 εγκαταστάσεις winXP για να δώ πώς θα καταφέρω να πάρω τα δεδομένα μου από το raid-1 κομμάτι.

Λοιπόν κατάφερα και ανέκτησα τα δεδομένα μου χωρίς πρόβλημα και χωρίς την ανάγκη εφαρμογών τύπου getdataback με τον ακόλουθο τρόπο. :banging:

- Απενεργοποίησα τον έναν από τους δύο δίσκους προσωμοιώνοντας ότι έχει χαλάσει.

- Σε αυτόν που απέμεινε ΔΕΝ μπορούμε να στήσουμε λειτουργικό, αν και γίνεται με λίγη προσπάθεια, θεωρώντας ότι δεν έχει αρκετό ελεύθερο χώρο. (προσωρινά τον έβγαλα και αυτόν εκτός λειτουργίας)

Έβαλα επάνω στον ICH9R έναν άλλον 320άρη που είχα και χωρίς να αλλάξω τίποτα από το BIOS εγκατέστησα λειτουργικό. (winXP)

Ο 320ρης είναι πάνω στον SATA controller ο οποίος λειτουργεί σε RAID mode ακόμα και ΟΧΙ AHCI ούτε IDE.

Απλά εμφανίζεται σαν non raid disk.

Μετά απλά ενεργοποίησα τον «καλό» 500άρη που είχε απομείνει, ΑΛΛΑΞΑ την σειρά εκκίνησης στο BIOS επειδή στο μπόρντ μου έδειχνε προτίμηση στον 500 και όχι στον 320άρη και μόλις ανέβηκε το λειτουργικό αναγνώρισε τον 500άρη (συγκεκριμένα το raid-1 volume) και είδα αμέσως ΟΛΑ τα αρχεία που είχα φορτωμένα εκεί.

Ο ICH9R αναγνωρίζει πλέον τον 500άρη σαν raid member αλλά το raid-1 volume είναι degraded αφού το mirroring έχει χαλάσει και τον 320άρη σαν non raid member.

Kαι έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. :T:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1- σε περίτπωση που αλλάξετε το mode του sata controller σε AHCI ή IDE ο χώρος στο δίσκο που είχατε στήσει το raid θα φαίνετε σαν unallocated...

2- σε ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ κάνετε RESET τον δίσκο που απέμεινε σε non raid γιατί θα χαθούν τα πάντα...

3- στον καλό δίσκο μπορείτε να σβήσετε το raid-0 volume που απέμεινε μέσω του ICH9R BIOS χωρίς να προκληθεί πρόβλημα στο υπόλοιπο κομμάτι με το raid-1...

4- ΟΛΕΣ οι δοκιμές έγιναν πάνω στο ΙΔΙΟ sata controller (ICH9R).

Σε περίπτωση που αλλάξετε μπόρντ φαντάζομαι ότι οτιδήποτε ΜΗ Intel μάλλον δεν θα καταφέρει να δέι σωστά τον δίσκο.

Αν όμως βάλετε τον δίσκο σε Intel sata controller παλαιότερο ή μή τότε ΠΡΕΠΕΙ να είναι σε raid mode για να δεί τον δίσκο με τα δεδομένα σας...

5- ΔΕΝ απαιτήτε η εφαρμογή intel raid matrix για να δείς τα δεδομένα του δίσκου. Την χρησιμοποιείς περισσότερο για να τσεκάρεις την κατάσταση του raid και να αλλάξεις κάτι αν θέλεις.

6- Ένα ΚΟΥΛΟ που δεν κατάφερα να εξηγήσω είναι ότι όταν έστησα το σύστημα το raid matrix έβλεπε τους δύο 500άρηδες σε SATA1 και όχι SATA2 mode λειτουργίας, ενώ τον 320άρη που είχα βάλει επάνω τον έβλεπε κανονικά σαν non raid member & SATA2...

Καμμιά ιδέα ;;;;;;;;

Ένα ΚΟΥΛΟ που δεν κατάφερα να εξηγήσω είναι ότι όταν έστησα το σύστημα το raid matrix έβλεπε τους δύο 500άρηδες σε SATA1 και όχι SATA2 mode λειτουργίας, ενώ τον 320άρη που είχα βάλει επάνω τον έβλεπε κανονικά σαν non raid member & SATA2...

Καμμιά ιδέα ;;;;;;;;

φίλε μου το jaber που έχουν οι 500αριδες από πίσω τα έβγαλες???? Γιατί την είχε πατήσει και ένας φίλος έτσι. Ήταν πολύ μικρό και δεν φαινόταν και τον διάβαζε σαν SATA1 το σύστημα του

φίλε μου το jaber που έχουν οι 500αριδες από πίσω τα έβγαλες???? Γιατί την είχε πατήσει και ένας φίλος έτσι. Ήταν πολύ μικρό και δεν φαινόταν και τον διάβαζε σαν SATA1 το σύστημα του

Βingo!!!!!!

Ούτε που τα είχα κοιτάξει, θεωρώντας ότι θα είναι από το εργοστάσιο by default sataII και όχι Ι... :wall:

Ευχαριστώ...

• 5 months later...

Για να μην ανοίγω άλλο θρεντ.. Έχω 2 χ Seagate 7200.11 , 500Gb, 32mb cache σε matrix raid πάνω σε ICH9R με raid 0 60 Gb και raid 1 με τα υπόλοιπα Gb.Χτύπησε ο ένας δίσκος με αποτέλεσμα να κάνει fail το raid 0 και degrade το raid 1.Στο bios άφησα ενεργό το raid mode και απενεργοποίησα και τον άλλο δίσκο του raid.Σέ έναν τρίτο δίσκο πέρασα λειτουργικό vista και στην συνέχεια ενεργοποίησα τον δίσκο που ήταν degraded και είδα οτι όλα τα δεδομένα μου ήταν εκεί.Moυ ήρθε ο νέος δίσκος ύστερα από RMA ,τι επιλογές έχω για να ξαναστήσω το to matrix raid που είχα ; Δηλαδή με ποιο τρόπο το ξαναστήνω και ποιος θα ήταν ο ποιο σύντομος ;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.