Jump to content

Raid0+Raid1 τι γίνεται με ανάκτηση δεδομένων;

ΝTG

Recommended Posts

για να πάρω επαφή πάλι....

έχασες όντως τον ένα δίσκο και δε σου κάνει rebuild?

επειδή το καλοκαίρι έιχα 500GB στον αέρα σε ένα raid 5

η λύση ήταν πολύ απλή

στήσε λειτουργικό σε άλλο δίσκο,

στήσε το intel matrix storage

και μπορεί να κάνει μόνο του repair

δεδομένου οτι έχω την ίδια διάταξη και εγώ και κάθε φορά που μπαίνω μου λέει

ότι υπάρχει μερική ασφάλεια για την απώλεια μονού δίσκου(ελεύθερη απόδοση)

κάτι θα κάνεις...

αν δεν κάνεις...

απλά όλοι οι e-γνωστοί σου ΓΚΑΝΤΕΜΗ θα αδειάζουν προληπτικά τα arrayzzZZz τους...

να πώ και εγώ την εμπειρία μου

μου έσκασε ένα raid 0 σκέτο με 2χ250 και απλά το ξανα-έφτιαξα χωρίς να φορμάρω partition και με το file scavenger τα πήρα όλα πίσω εκτός απο κάτι κομμάτια που είχαν πέσει σε χαλασμένα μπλοκ του ενός σκληρού (εξού και το σπάσιμο του array)

Γενικά με το file scavenger μπορείς να του πείς ποιούς δίσκους είχες σε raid και να σου ανακτήσει μόνο του τα αρχεία. δεν παίζεται σαν πρόγραμμα

Το θέμα είναι να μή χρειαστούμε νέο σκληρό και με κανένα acronis απλά να κάνουμε restore το παρτιτιον. Το θέμα του file scavenger πιστεύω δεν χρειάζεται καν δοκιμή.

Κάποιος να δοκιμάσει το παρακάτω:

->Εάν σπάσει το array και δε το πειράξουμε.

->Μπούμε με άλλο λειτουργικό σε παρόμοιο controller (ICHxR)

Τί θα γίνει?

Ο Intel storage manager/console θα βρεί το σπασμένο array και θα μας προτείνει να προσθέσουμε σκληρό για επαναφορά του raid 1 κομματιού?

Δεν εχασα ακομα δισκο ..

απλα μαγειρευω ....για να μην πεινασω αργοτερα...

Το θεμα με ενα απλο ραιδ ..ειναι ευκολο..

Κατι μου λεει ..οτι το δευτερο volume μενει ξεκρεμαστο..

Οκ το filescavenger (μαλλον ,δεν δοκιμασα μεχρι τελους) θα βρει δεδομενα.

θα δοκιμασω και μερικα πειραματα μολις ελευθερωσω ενα δισκο..(ελπιζω να γινει αυριο)

Τοτε 8α βγαλω ενα δισκο (απο τη συστοιχια ) εκτος ρευματος να δω αν μπορω σχετικα ευκολα και ανωδυνα( λολεν..ολακερο thread για παρτυ του) να διαβασω δεδομενα .

και γω σκεφτηκα να παω να δειρω αυτον που τo πρωτοσκεφτηκε ..αλλα με τα δεδομενα τι γινεται??:p

Με filescavenger κατι γινεται(λιγο αφησα να ψαξει .Βρηκε κατι αρχεια αλλα δεν δοκιμασα να δω αμα σωζωνται.

Tην επομενη φορα που 8α bootαρω απο XP θα το δοκιμασω.

Μολις αδειασω ενα σκληρο ,θα κανω κατι δοκιμες και με τον χρονη..(acronis)

θα επιστρεψω ..με νεα δεδομενα...(ελπιζω να εχω και τα παλια βεβαια:p)

P.S

Ποιος με εκανε thread??

Εγώ γιατί χαίρομαι που δεν σε άκουσα?

Τα πράγματα είναι απλά

RAiD0 Αν γίνει στραβή απλώς πάνε τα δεδομένα εκτός αν είσαι τυχερός όπως στην περίπτωση του φίλου παραπάνω αλλά στην περίπτωση του δεν χάλασε όλος ο δίσκος απλώς με τα bad block υπήρχε μια "ασυνεννοησία" μεταξύ controller & δίσκων και για αυτο χάλασε το array.(ειδάλλως αν σου χαλάσει πραγματικά ο δίσκος δεν υπάρχει περίπτωση με καμμία δύναμη να επαναφέρεις δεδομένα.Σκεφτείτε το εξής απλό μια ταινία ας πουμε divx στα 700mb.Αυτή η ταινία έχει γραφτεί η μισή στον ένα δίσκο ή αλλη μιση στο άλλο και όχι συνεχόμενα.Αναλόγως με το block που έχει ....π.χ 64kb ....έχουν πάει 0-64 kb στον 1 δισκο 65-128 kb στον 2ο ,129 -192 στον 1ο και παει λέγοντας.Οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα για ανάκτηση

RAID1 Αν χαλάσει ο 1 δισκος κανένα πρόβλημα,βάζεις άλλο και ξαναφτιάχνεται το raid.

RAID5 εδώ οι δίσκοι είναι της μορφής n+1.Εαν χαλάσει παραπάνω απο 1 δίσκος απλώς πάει.

RAID10 Ιδιάζουσα περίπτωση.Εκεί αναλόγως ποιοι δίσκοι χαλάσουν μπορεί να χάσεις μέχρι και τους μισούς και να είναι όλα ΟΚ.

βρε masterpiper...

εδώ δεν κατάλαβες καν τι έχει κάνει μιλάμε για 2 volumes raid σε 2 δίσκους...

ένα κομμάρτι raid 0 ,το πρώτο.

ένα κομμάτι raid 1, που προσπαθεί εικονικά να ανακτήσει.

raid 0 και raid 1 μοιράζονται τους ίδιους 2 δίσκους.

επι του θέματος τώρα έχεις κάτι να προσφέρεις?

τα στεγνά raid τα έχουμε διαλύσει με τις ανάλογες συνέπειες :)

Η ταχύτητα man δεν πιάνεται από τίποτα όμως. Από την απλή "αίσθηση" που έχει το λειτουργικό, πιο άμεσο και τα συναφή, μέχρι το απίστευτα γρήγορο virus-scan, defrag, load-times προγραμμάτων, όλα είναι πιο γρήγορα. Απλά κάνεις μια θυσία όσον αφορά τα δεδομένα που θα βάλεις στους δίσκους - απλά ξεχνάς ότι έχεις 2/4 320/500ρηδες.

Εκτός βέβαια αν με απόλυτη σιγουριά, σε περίπτωση βλάβης, τα δεδομένα των Raid-1/Raid-10 Partitions μπορούν να ανακτηθούν πλήρως.

Στάσου στάσου γιατί εσύ θα με τρελλάνεις (LightArse FTW)....πως κάνατε ρε παιδιά raid 0 και ξεχωριστό raid 1 στους ίδιους 2 δίσκους?????

Μόνο hardware raid0 και μετά software raid1 μπορώ να φανταστώ που πάλι είναι απόσπασμα από τσόντα του '60 με τον Σταλλιόνε να δείχνει τα μούσκουλα του σε υπερβολικά επιρρεασμένα από την βαρύτητα πυζουλίνια άσχημης σάυρας.....

από matrix storage προσωπικά δημιούργησα ένα Raid-0 και του είπα

μπάρμπα μην πάρεις όλο το χώρο....

και το υπόλοιπο δημιούργησα ένα raid-1 δεν το έχω χρησιμοποιήσει.

πέρασα το λειτουργικό στο raid-0 Με win cloning δεν τρελάθηκα κιόλας από τη χαρά μου...

και το άφησα έτσι.

τώρα software ή hardware βάφτισε το όπως θέλεις...

για το Στάλιον δεν ξέρω ήμουνα αγέννητος εγώ σα Ράμπο/Ρόκυ τον γνώρισα ;)

Άν κάτι άλλο από το σύστημα δίνει πληροφορίες ask for it:T:

ερώτηση κρίσεως:

Τα platters όπως κόβουμε τα partition ξεκινάμε να τα χρησιμοποιούμε/ δεσμεύουμε απ'έξω ή από το κέντρο?

post-130-1416073467,4044_thumb.jpg

Στάσου στάσου γιατί εσύ θα με τρελλάνεις (LightArse FTW)....πως κάνατε ρε παιδιά raid 0 και ξεχωριστό raid 1 στους ίδιους 2 δίσκους?????

Μόνο hardware raid0 και μετά software raid1 μπορώ να φανταστώ που πάλι είναι απόσπασμα από τσόντα του '60 με τον Σταλλιόνε να δείχνει τα μούσκουλα του σε υπερβολικά επιρρεασμένα από την βαρύτητα πυζουλίνια άσχημης σάυρας.....

Ρα νιντζα τσι πλαξ

Ctrl+I στο boot

Διαλέγεις δίσκους

Διαλέγεις Raid-0

Διαλέγεις μέγεθος (50GB π.χ.)

Διαλέγεις Stripe size

Ονοματάκι

Create

Repeat με τα υπόλοιπα GB

Ότι Raid θες, 0/1/5/10, ανάλογα με το πόσους δίσκους έχεις.

Credits 2 Hadji_a, αυτός με είχε πρωτοενημερώσει από εποχές Ρ5Β :D

Εγώ είχα κάνει δύο RAID 0 στους ίδιους δύο δίσκους, και 2 RAID 5 στους 3 ίδιους δίσκους, για να έχω στο ένα ΧΡ και στο άλλο βίστα.

Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

1 array 2 volumes αν τα λέω καλά... γιατί και γω μπερδεύτικα τώρα :)

Το volume που έκανα πρώτο ήταν το πιό γρήγορο άρα έπιανε το έξω μέρος του δίσκου.

Σωστά?

ΟΚ τώρα το έπιασα καλύτερα.

Ομολογουμένως μου φαίνεται λάθος τρόπος για να στήσεις raid. Με αυτό τον τρόπο επιβαρύνεται ο controller να διαχειρίζεται 2 διαφορετικά raid levels και 2 διαφορετικά κανάλια πληροφορίας από τον ίδιο δίαυλο.

Ο controller βεβαίως βεβαίως δεν είναι κάτι άλλο από έναν επεξεργαστή, άρα η έξτρα επιβάρυνση είναι κατανοητή πιστεύω από όλους.

Παρόλο εφικτό να δημιουργήσεις 2 διαφορετικά raid arrays στους ίδιους δίσκους, είναι περισσότερο στα χαρτιά παρά στην πράξη. Αφενώς ακυρώνεις την ταχύτητα του Raid0 αν γράφεις ταυτόχρονα κάτι στο raid1(θα τρελλαθούν οι κεφαλές απο το πήγαινε-ελα), αφετέτου δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί το 2ο array (raid1)αν σκάσει ο ένας δίσκος και αποπειραθεί να κάνει rebuild.

Ποιο κομμάτι του δίσκου θα πάει να πιάσει για να κάνει rebuild, και πως θα κάνει rebuild το 1o array(raid0) εφόσον δεν υποστηρίζεται αυτή η λειτουργία άμεσης αποκατάστασης από το ίδιο το raid level?

Μπα, δεν παθαίνει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως μάλιστα, κάνεις καλό στο δίσκο.

Σκέψου έναν κατακερματισμένο δίσκο, όπου ψάχνει για αρχεία του OS στην αρχή, το αρχειάκι από το παιχνίδι στη μέση, εκείνο το κομμάτι του NOD32 στο τέλος, άστα να πάνε.

Εδώ τον περιορίζεις στην αρχή του δίσκου, στο εξωτερικό κομμάτι. Έτσι όχι μόνο έχεις ασύλληπτο random access, αλλά έχεις και πιο "τακτοποιημένα" πράγματα. Αν τώρα χρειαστεί ο δίσκος να κάνει το "πέρα-δώθε" του, θα το κάνει όπως το έκανε πάντα.

Το σπαστό Raid-0 το δουλεύω εδώ και 1.5 χρόνο και δεν το αλλάζω με τίποτα. Ειδικά αν έχω απλούς δίσκους και όχι Raptors, είναι επιβεβλημένο.

Το backup και τις αποθήκες είπαμε, σε εξωτερικούς ;)

εσυ εισαι καμμενος απο χερι ..:p

Απλα δεν ξερεις τι χαρα 8α ειχες αν εκανες αυτο που λεμε..:p

Kατα τα λοιπα..μια χαρα ειναι το ραιδ.

Tα vista και λοιπα προγραμματα ανοιγοκλεινουν πιο γρηγορα απο οτι τα ΧΡ στο ιδιο μηχανημα.

Και δεδομενα απο το ραιδ 1 τα παιρνεις στην εσχατη των περιπτωσεων.(βλ filescavenger)

Και ο controller μια χαρα την παλευει.

Στο HDtach thread φαινεται ενα 3% σε μενα.

Ευπειθως αναφερω οτι σε καποια πειραματα(λιγο μετα που το εφτιαξα) μια χαρα rebuild εκανε στο ραιδ 1

Και ναι ..ισως η ταχυτητα οταν γραφεις απο ραιδ 0 στο ραιδ 1δεν ειναι η βελτιστη δυνατη που 8α φανταζομασταν.

Ο σκοπος δημιουργιας δεν ειναι αυτος αλλωστε.

Οτι θες να τρεχεις γρηγορα το βαζεις στο ραιδ 0(games ,progz,OS) ..και οτι θες να εχεις για μια ζωη στο ραιδ 1.

Επειδη σημερα την εβγαλα παλι με panadol extra* οι δοκιμες αναβολονται για αυριο)

(* μας ψεκαζουν με τιποτα?Δεν γινεται να αρρωσταινω τοσο συχνα!!!

Και ολοι γυρω μου αρρωστοι ειναι)

P.S

Mπορω να ζητησω απο τους κατεχοντες..να κανουν copy 4.37GB απο το raid 0 σε εναν αλλο φακελο στο raid 0.

Και μετα copy απο το raid 0 στο raid 1.

(θα επιθυμουσα ακριβεια ΚΒ και sec.)

Copy ομως εε..οχι cut και ακουσω τιποτα ms απο raid 0->raid 0(:p)

βρε masterpiper...

εδώ δεν κατάλαβες καν τι έχει κάνει μιλάμε για 2 volumes raid σε 2 δίσκους...

ένα κομμάρτι raid 0 ,το πρώτο.

ένα κομμάτι raid 1, που προσπαθεί εικονικά να ανακτήσει.

raid 0 και raid 1 μοιράζονται τους ίδιους 2 δίσκους.

επι του θέματος τώρα έχεις κάτι να προσφέρεις?

τα στεγνά raid τα έχουμε διαλύσει με τις ανάλογες συνέπειες :)

Φίλε μου το 1ο μήνυμα ήταν ας πουμε ελάχιστα διαφωτιστικό.....np

Τώρα όσον αφορά το recovery....δεν το έχω ψάξει

Για raid recovery δοκίμασε το raid reconstruction

Αυτό χρησιμοποίησε και το παλικάρι στο παρακάτω link για να κάνει την δουλειά του

http://forums.hexus.net/help-technical-advisory/130010-data-recovery-possible-intel-matrix-raid-failure.html

Παλι quote το φιλαρακι ....να δω ποτε θα μαθει ......να χαιρεται πραγματικα!:hehe:

Aφου βρηκα λιγο χρονο χθες ..και λιγο χρονο σημερα..

(για να βρω ενα ελευθερο παρτιτιον και να βαλω win με raid απο βιος)

..ευπειθως αναφερω ..οτι με λειτουργικο σε αλλο δισκο ..και ΕΝΑΝ δισκο απο την συστοιχια..

τα δεδομενα ειναι εκει!!Ηδη ακουω μουσικουλα...:)

Δεν ξερω αν απαιτειται η υπαρξη του intel matrix controller σαν προγραμμα,αν θελει ντε και καλα παλι ich9r

αλλα με αυτα bootαρα σε XP και ολα καλα..

(αργησε να bootarei βεβαια -σαν πρωτο boot με τον degraded δισκο μαζι- αλλα νομιζω αυτα ειναι ψιλολεπτομερειες.

Για την ιστορια εκανε κοντα στο διλεπτο)

Θα παω ενα βημα πιο περα..βαζοντας μερικα δεδομενα μεσα ..να δω τι μελλει γεννεσθαι bootarontas απο το πρωτο volume της συστοιχιας:)

edit

πηγα ενα βημα πιο ΄κει ...εκανε rebuild το raid 1 και εχω κανονικα τα δεδομενα που εβαλα στον ενα δισκο απο πριν.

τελος καλο ...ολα καλα.

(και ταχυτης ..και ασφαλεια..ολα μαζι σε ....2 δισκους)

P.S

Mπορω να ζητησω απο τους κατεχοντες..να κανουν copy 4.37GB απο το raid 0 σε εναν αλλο φακελο στο raid 0.

Και μετα copy απο το raid 0 στο raid 1.

(θα επιθυμουσα ακριβεια ΚΒ και sec.)

Copy ομως εε..οχι cut και ακουσω τιποτα ms απο raid 0->raid 0

σε ξεχωριστο ποστ...μπας και το δει κανεις.

raid 0-> raid 0 ENA αρχειο 4.37gb .--.-.-.-.-.-> 50secs (μπορω να σας πω και KB αμα θετε αντι για gb)

raid 0-> raid 1 το ιδιο αρχειο αρχειο 4.37gb .--.-> 70secs

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.