Jump to content

Arch Linux help/faq/spam κτλ

KoMM

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Όσο για το Arch, έχω εγώ:bigsmile:

Δες το FAQ και το Beginner's Guide, μαζί με τον Official Installation Guide.

Γενικά, πρέπει να ξέρεις να κάνεις partitioning (μάθε λίγο τα filesystems, και κυρίως την οργάνωση του root partition στο linux), να ξέρεις να edit-άρεις κάποια βασικά αρχεία, τα modules που χρησιμοποιεί ο kernel για το hardware σου (υπάρχει αυτόματη αναγνώριση και φόρτωμα, αλλά μπορεί να μην δουλέψει και τέλεια) κ.α.

Άμα γίνει σωστά η εγκατάσταση, μετά είναι πρακτικά γελοίο, να βγεις σε Desktop.

Δες και τον Οδηγό του Wantilles στο ADSLgr. Είναι καλός και πρακτικά είναι τυφλοσούρτης και για τον πιο αρχάριο χρήστη.

Hello

Οι οδηγοί διαφέρουν αρκετά , κυρίως στα partitions.

Αρχικά θα ήθελα να μάθω αν μπορώ έυκολα να τα περάσω κ αυτά στον C μαζί μετα βιστα.Μέσα απ τα βιστα δεν μπορώ να κάνω σρινκ το δίσκο.

Καταρχάς, δεν υφίσταται η ονομασία των HDDs αλά windows.

Νομίζω ότι ο partitioner του Arch (cfdisk) δεν κάνει resize.

Κατέβασε ένα livecd με το Gparted. Και κάνε resize τον C. (Θα ονομάζεται λογικά sda1).

Μετά φτιάξε τουλάχιστον δύο partitions ένα π.χ. ext3 (συνηθίζεται) ή reiser κτλ. για / κι ένα swap. Προτείνεται κι ένα partition για το /home . Αυτά μπορείς να τα κάνεις και μέσω Arch install CD, αλλά κι από το Gparted.

Χοντρικά 10 GB φτάνουν (Π.χ. 8GB ~> / , 0,5GB ~> swap , Υπόλοιπο ~> /home.

Αυτά για το partitioning γενικά.

Ξέρεις πως αριθμούνται οι δίσκοι στο linux και περί mount-points , file system?

(BTW είναι Αρτς :p)

Οκ, αφού κάνω resize τον C, θα βάλω τα ΑΡΚ (:D).Τα χω ξανακάνει install απλά σε λαπτοπ και δε με ένοιαζε ο σκληρός τι θα απογίνει :p

Τα υπόλοιπα αργότερα :p

για εγκατάσταση ποιον οδηγό προτείνεις;

http://www.raiden.net/?cat=2&aid=276 αυτός εδώ πώς σου φαίνεται;

Του wantilles είναι ωραίος, αλλά κάνει αρκετά πράματα εκτός του official και δε καταλαβαίνω και γιατί τα κάνουμε κιόλας :p

Πόσα partitions έχεις? Αν έχεις 4 primary ή 3 primary + extended, την ψιλοπάτησες.

Αν έχεις τόσα partitions, μπορείς να φτιάξεις partitions στο extended κομμάτι. Αν σβήσεις ένα primary partition μπορείς να φτιάξεις ένα άλλο στη θέση του και να φτιάξεις swap (μπορείς και να μην βάλεις καθόλου αν έχεις αρκετή ram) στο extended.

Ο Οδηγός που έβαλες παραπάνω αν και παλιός φαίνεται καλός (με εικόνες κτλ.).

Ο οδηγός του wantilles, απλώς κάνει τα πράγματα με λίγο διαφορετικό τρόπο μέσω livecd. Πρακτικά κάνει όσα θα έκανες μέσω command-line με το livecd. Γι' αυτό κι είναι εύκολος για κάποιον που δεν ξέρει πολλά, αν και είναι τυφλοσούρτης.

(Ark Linux wtf???:tongue:)

χαχα δεν ξέρω τελικά για δε την πάλεψε το gparted, αλλά τώρα εχμ έχω άλλο πρόγραμμα που θα δοκιμάσω σε λιγάκι.

Επίσης, αν δε σετάρω τα αρχεία που θέλει τι παίζει; δεν μπορώ να τα σετάρω μετά;

Φυσικά και μπορείς να τα αλλάξεις μετά. Αλλά καλύτερα να τα φτιάξεις μία και καλή για να έχεις internet εξαρχής, τα locales, κ.ο.κ.

Π.χ. αν δεν έχεις internet, πως θα περάσεις γραφικό περιβάλλον και ότι άλλο χρειάζεται?

Για πες τη δομή που έχει ο δίσκος σου (partitions).

Καλημέρα, λεπόν, έχουμε και λέμε

c: unallocated

d:

e:

Kόντεψαν να ανατιναχτούν τα βιστα με το shrink του volume τους :hehe:

στο θέμα setup στα kernel modules να βάλω τίποτα ή θα τα δει;

Και το στο θέμα του νετ

στη γραμμή eth0="eth0 192.168.1.7 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255"

εγώ τι πρέπει να βάλω;

Για τα modules, κάνει ένα autodetect κατά την εγκατάσταση αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα σου δουλέψει ακριβώς όπως πρέπει, (μπορεί να μην βρει κάτι, μπορείς να το φτιάξεις και μέτα αν δεν είναι κάτι σημαντικό).

Αν θες να δεις τι modules θες, το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλεις ένα livecd και να κάνεις ένα lsmod (Θα σου βγάλει πολλά modules, δεν τα χρειάζεσαι όλα, βάλε όσα λέει ο οδηγός που χρησιμοποιείς π.χ. sound card, ethernet chip κτλ.)

Στη γραμμή αυτή που είναι για την 1η ethernet connection, πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα με αυτά που αντιστοιχούν στο δικό σου router - pc.

Δηλαδή το 192.168.1.7 είναι η ip address του pc σου και τα άλλα είναι ότι γράφει μπροστά τους. Μπορείς να τα βρεις από το router σου.

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το eth0="dhcp" για να παίρνει αυτόματα από το router ρυθμίσεις.

sorry για το off-topic αλλά : Ποια είναι τα "προσόντα" αυτής της διανομής ? Γιατί να την επιλέξει κάποιος αντί για ubuntu ή κάποια άλλης διαδεδομένης ?

εγώ προσωπικά απ όσο έχω διαβάσει, αυτό που με τράβηξε είναι ότι η διανομή είναι γυμνή και βάζεις ότι θες εσύ κτλ.Επίσης -ίσως και επειδή ακριβώς είναι custom φημίζεται ότι είναι πάρα πολύ γρήγορη, και x86 optimized (binary-compiled δε γνωρίζω τι σημαίνουν)-.

Το θέμα είναι ότι κάνεις και 5 πράματα manually και με έψηνε πιο πολύ απ το να βάλω ένα live cd.

Τελικά όμως είναι λίγο δύσκολα-περίεργα...:D

Περισσότερα απ το Seph1roth

Θρίαμβος...ως δια μαγείας -ή απλα είμαι κρυφός guru- τα πέρασα στο ραπτορι, dual boot με vista, δουλεύει και το νετ, gg!

Εχμ, τώρα τι ???

Δεν ακολούθησα το guide->wantilles, περισσότερο το official, από Modules επίσης δεν πέρασα τίποτα μιας και δεν ξέρω που πάνε τα 4..

Φίλε Seph1roth έχεις κάποιο λινκ να λέει πράμα αναλυτικά για το από δω και πέρα;Μη σε πρήζω δλδ να μου λες βήμα βήμα τι να κάνω :)

Nα αναφέρω επίσης, ότι τα partitions που έκανα είναι 10g / 4g swap και τα υπόλοιπα /home.

Ακολουθώ πολύ λογική windows σχετικά με τα repositories και το μέρος που θα βάζω τα προγράμματα;

Α, επίσης, πέρασα χ64 :) δε φαντάζομαι να παίζει πρόβλημα ε;;;

5o εδιτ : κάποιο λινκ εκτός απ το begginers guide, να τα λέει λίγο πιο αναλυτικά μπας και μάθω τπτ :)

Ωραίος φίλε KoMM.:D

Γενικά άλλους οδηγούς δεν ξέρω. Εγώ τον official διάβασα και του wantilles για να δω καμιά ιδέα. Πάντως ότι θες υπάρχει στο wiki του archlinux, π.χ. για desktop environments κτλ.

Τώρα, κάνε login στο νέο σου arch ως root, και πρώτα απ' όλα κάνε ένα pacman -Syu . Αν σου πει ότι θέλει να αναβαθμίσει τον pacman πρώτα, πάτα yes και μετά αναβάθμισε και τα άλλα πακέτα. Φτιάξε το χρήστη σου. Μετά πρέπει να βάλεις τον Xorg (για να έχεις γραφικό περιβάλλον), το desktop της επιλογής σου (KDE, Gnome, Xfce κτλ.) να σετάρεις alsa για ήχο και ότι άλλο ξεχνάω.

Χοντρικά κάνε ένα

useradd -m -G users,wheel,audio,video,optical,storage,camera,floppy -s /bin/bash KoMM

και

passwd KoMM

Για τον κωδικό. Μετά

pacman -S alsa-lib alsa-utils xorg xf86-input-keyboard xf86-input-mouse udev hal dbus fam acpid lm_sensors logrotate htop lsof ethtool fuse libdvdcss libdvdnav libdvdread libdts libmodplug dvd+rw-tools libarchive libdownload timidity++ xine-lib xvidcore x264 mplayer musicbrainz tar bzip2 unrar lha zip unzip p7zip

Αν έχεις Nvidia βάλε και το πακέτο nvidia ή για ATi βάλε το catalyst.

Για KDE βάλε το kde ή για Gnome βάλε το gnome (νομίζω για το gnome).

Κάνε ένα alsaconf και διάλεξε την κάρτα ήχου σου. Μετά με το alsamixer ανέβασε τα κανάλια ήχου. Πρέπει να φτιάξεις και το xorg.conf απ'ότι θυμάμαι, δες τον οδηγό του wantilles. Επίσης δες στον οδηγό του, για το flash σε amd64, (εργαλεία amd64 λέει στον τίτλο.)

Βάλε και στο rc.conf, στη γραμμή daemons kdm (για kde) ή gdm (για gnome). Κάπως έτσι (το @ είναι για να φορτώνει στο background).

daemons=( @kdm)

Μετά με ένα

/etc/rc.d/kdm start

Έφτασες σε γραφικό περιβάλλον.:upside:

@tifozif1

Όσα λέει ο KoMM είναι σωστά. Η βασική διαφορά με το Ubuntu και άλλες mainstream distros είναι ότι είναι Rolling Release.

Δηλαδή δεν έχεις αναβάθμιση ανά εξάμηνο (π.χ. στο ubuntu από 8.04 σε 8.10) αλλά αν βγει ένα νέο πακέτο, αναβαθμίζεις κατευθείαν. Είσαι up2date καθημερινά με μία εντολή. Πρακτικά κάνεις install μία φορά κι είσαι συνεχώς up2date.

Επίσης, δεν είναι πολύ newbie-friendly διανομή. Το συστημά δεν κάνει τίποτα μόνο του, αν δεν του το πεις εσύ. Αν κάτι πάει στραβά, υποτίθεται ότι ξέρεις πως να το διορθώσεις.

Αν κάνεις installation, μετά σε πετάει σε μία γυμνή κονσόλα, κι εσύ κάνεις ότι θες (π.χ. βάζεις desktop environment αν θες). BTW, το ίδιο γίνεται και με Debian netinstall (custom εγκατάσταση δηλαδή) και αν διαλέξεις testing ή unstable έχεις πάλι πρακτικά rolling release. (+το ότι είναι familiar το apt για όσους έρχονται από ubuntu).

Περισσότερα στο wiki του ArchLinux. Δες αυτό που λέει Arch vs Others.

EDIT: ΚοΜΜ όλα τα προγράμματα μπαίνουν μέσω του pacman. Επίσης, έχεις το AUR Όπου υπάρχει ότι πρόγραμμα θέλεις αλλά πρέπει να το κάνεις compile.

Καλημέρα !:)

θα τα δοκιμάσω όλα και θα επανέλθω :)

Τιφοζι, το install άμα διαβάσεις τον οδηγό παίρνει 10 λεπτά....

ουφ, σήμερα περίμενα όλη μέρα το ρουτερακι μπας και σετάρω Desktop env στα αρΚ, και με πήραν 20:30 ότι έφτασε..-δε παίζει να κάνω εγκατάσταση χωρίς 2ο pc να βλέπω τι να κανω κτλ-

Anyway,τόσες μέρες τσάμπα δε πήγαν, ψάχτηκα, διάβασα αλλά άκρη δεν έβγαλα :hehe: KDE η GNOME ?

σταθερότητα-ταχύτητα-πρακτικότητα.Pc της υπογραφής, τι λέτε;

Οι πιο έμπειροι -αν διαβάζει κανείς- πείτε τη γνώμη σας :)

Τη γνώμη μας ως προς το OS-> debian.

Τη γνώμη μας ως προς το DE -> KDE.

Καθαρά προσωπικές εκτιμήσεις ενός άπειρου χρήστη :)

:) Και γω προς KDE λεω να παω, απλά όπως είπα παραπάνω σε σχέση με το gnome δεν ξέρω διαφορές σε σταθερότητα-ταχύτητα-πρακτικότητα.

Καλυτερα βαλε μια debian based διανομη.Νομιζω οτι μετα το KDE το χαος.

Τωρα θα ακουσει πολλα το G(ay)nome παει πιο γρηγορα ειναι πιο ευκολοχρηστο κ.τ.λ. οταν στα λενε θα λες "ναι ναι ναι" και τελος.

woot!KDE :D:D:D:D:D

τα φοντς ειναι υπερπαναθλια όμως !

Ειχα καποια προβλήματα επίσης με την αλσα, τα περασα λιγο στο ντουκου..

Η prelude υποστηριζεται γενικα απ τα λινουξ;

Τελος, πώς ρυθμίζω να αλλάζω γλώσσα με το πληκτρολογιο αντί για κλικ?:D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.