Jump to content

Low Level Format σε συγχρονους δισκους

kondax

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα παιδιά έχω ακουσει τελευταία οτι μόνο κακό κάνει το zero byte format στους σκληρους δισκους...αυτο ισχύει??και αν ναι ποιος τρόπος υπάρχει να φορμάρουμε σωστά το δίσκο μας και ποια εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε???

Ενα θες να σβησεις κατι τελειως μονο με low level format γινεται. Με το απλο format ουσιαστικα δεν σβηνεις τιποτα και μπορουν να ανακτηθουν μεχρι να γραφτει κατι απο πανω....

Ολες οι εταιριες εχουν καποια tool για low level. Η Seagate εχει τα Seatools για παραδειγμα.

oκ kalileo ευχαριστω...ακουγα τις τελευταιες μερες για 8 byte και 10 byte φορματ στους δισκους!!!:eek:

• 2 weeks later...

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που κάνουν erase τους δίσκους με πολλαπλά φορματ και συνεχή εγγραφή fake αρχείων .Νομίζω το Active@ Killdisk κάνει αυτη την δουλειά

ειναι καλο να κανουμε low level format στον δισκο ; Αν ναι ,καθε ποτε ;

Κερδιζουμε τπτ με το φορματ αυτο ;

Ξαναπαιρνει τα πανω του ο δισκος ;

ειναι καλο να κανουμε low level format στον δισκο ; Αν ναι ,καθε ποτε ;

Κερδιζουμε τπτ με το φορματ αυτο ;

Ξαναπαιρνει τα πανω του ο δισκος ;

- Όχι...

- Όχι...

- Όχι...

απο τα εργαλεία της Western Digital

WRITE ZEROS TO DRIVE - The Write Zeros option, wipes any and all data off your drive. This option used when your data is no longer usable or recoverable. If you no longer need any data from your drive and would like to start over, run this option to set your drive to an as new condition. NOTE: Please make sure that you have selected the correct drive to perform this function on as once ran, no data will be recoverable.

Και αν θυμάμαι καλά μέσα στο ίδιο το εργαλείο στην επιλογή λέει ότι αλλάζει τα δεδομένα του δίσκου σε Factory Default.

Οπότε, ναι είναι καλό το low level format όταν

1) Θες να πουλήσεις, δώσεις, επιστρέψεις τον δίσκο και έχει ευαίσθητα δεδομένα (αν και τα wipe & overwrite προγράμματα είναι εξίσου καλά - αν όχι καλύτερα)

2) Πέσεις σε εκείνη την σπάνια περίπτωση ιών που γράφουν τον εαυτό τους στo MBR και δεν βγαίνουν μου antivirus

3) Για troubleshooting λόγους όταν έχεις δοκιμάσει τα πάντα με έναν δίσκο που σταμάτησε να λειτουργεί σωστα?

- Όχι...

- Όχι...

- Όχι...

Γιατι εισαι τοσο απολυτος?

Εχεις καποια πηγη που τεκμηριωνει κατι τετοιο ή ειναι η αποψη σου?

Εγω παλι εχω την αντιθετη αποψη! Η διαδικασια "write zeros" ή αλλιως Low Level Format ανανεώνει τον δισκο, τον επαναφερει στην αρχικη του κατασταση, οχι μονο απο πλευρας data, αλλά και ταχυτητας και θορυβου.

Επαναλαμβανω οτι ειναι προσωπικη αποψη. Αν καποιος εχει κατι τεκμηριομενο ας το ποσταρει...

Χτες ηρθε ενας φιλος μου και καταλαθος εκανε φορματ ενα usb stick που ειχα. Πηγαμε να το κανουμε recover και μεσα απο stick των 2GB βγαλαμε 10GB διαφορα αρχεια χτυπημενα και μη. Υπολειματα απο αρχεια που ειχαν σβηστει πριν μηνες.

Νομιζω που και που ενα low level το χρειαζεται ο σκληρος γιατι με το απλο φορματ δεν σβηνονται τα παλια δεδομενα αλλα απλα γραφουμε τα νεα πανω στα παλια.

Η διαδικασια "write zeros" ή αλλιως Low Level Format ανανεώνει τον δισκο, τον επαναφερει στην αρχικη του κατασταση, οχι μονο απο πλευρας data, αλλά και ταχυτητας και θορυβου.

Επαναλαμβανω οτι ειναι προσωπικη αποψη. Αν καποιος εχει κατι τεκμηριομενο ας το ποσταρει...

http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting#Low-level_formatting_.28LLF.29_of_hard_disks

Αν μπερδεύεις τον σταδιακό κατακερματισμό των αρχείων με την συνεχή χρήση του δίσκου και το γράψε/σβήσε σαν:

1- απώλεια ταχύτητας (αργούν αν φορτώσουν τα προγράμματα)

2- παραπάνω θόρυβο (το κτύπημα από τις κεφαλές όταν αλλάζουν θέσεις)

τότε ένα καλό εργαλείο defregmenter θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Σίγουρα όμως τα ΦΥΣΙΚΑ χαρακτηριστικά του δίσκου δεν φθίνουν με τον καιρό.

Το μόνο που «χαλάει» σταδιακά και όχι πάντα είναι το ότι το μοτέρ που γυρίζει τα platters κάνει περισσότερο θόρυβο αλλά αυτό συνήθως πέρνει χρόνια για να γίνει.

http://en.wikipedia.org/wiki/Disk_formatting#Low-level_formatting_.28LLF.29_of_hard_disks

Αν μπερδεύεις τον σταδιακό κατακερματισμό των αρχείων με την συνεχή χρήση του δίσκου και το γράψε/σβήσε σαν:

1- απώλεια ταχύτητας (αργούν αν φορτώσουν τα προγράμματα)

2- παραπάνω θόρυβο (το κτύπημα από τις κεφαλές όταν αλλάζουν θέσεις)

τότε ένα καλό εργαλείο defregmenter θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.

Σίγουρα όμως τα ΦΥΣΙΚΑ χαρακτηριστικά του δίσκου δεν φθίνουν με τον καιρό.

Το μόνο που «χαλάει» σταδιακά και όχι πάντα είναι το ότι το μοτέρ που γυρίζει τα platters κάνει περισσότερο θόρυβο αλλά αυτό συνήθως πέρνει χρόνια για να γίνει.

μην ξεχνάς τα bad sectors, που είναι ζημιά στα φυσικά χαρακτηριστικά του platter - συνήθως απο προϋπάρχουσα κατασκευαστική ατέλεια.

μην ξεχνάς τα bad sectors, που είναι ζημιά στα φυσικά χαρακτηριστικά του platter - συνήθως απο προϋπάρχουσα κατασκευαστική ατέλεια.

Δεν θυμάμαι ποτέ δίσκο να έφτιαξε τα bad clusters του με llf πάντως, συνήθως έφευγε με «κλωτσιές» για RMA...

llf εγω κανω παντα την πρωτη φορα που θα δουλεψει ο δισκος..ειτε ειναι για win κλπ κλπ...

απο κει και περα μονο quick format και συχνα defrag..

1) Δεν το έχω ψάξει πολύ, άλλα έχω την εντύπωση, ότι στο auto σβήνει όλους τους δίσκους που θα βρει στο σύστημα.

2) αν το μετανιώσεις, δε μπορείς να κάνεις recover.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.