Jump to content



Δάνεια και κάρτες.....η μόδα του σήμερα


pontium

Recommended Posts

Δε χρειαζεται να κανω κανενα σχολιο απλα να παραθεσω τα στοιχεια απο πηγες που μιλανε("κραυγαζουν" μαλλον) απο μονα τους

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια πλησιάζουν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά τα 2 δισεκατομμύρια. Από τα 2 εκατ. που έχουν συνάψει δάνεια, το 6% δεν πληρώνουν τα χρέη τους και το 7% έχουν δανειστεί πάνω από το 40% του εισοδήματος τους, δεχόμενα ισχυρές πιέσεις.

Εκατό χιλιάδες σπίτια βγήκαν στο σφυρί το 2007, ενώ φέτος -το πρώτο δίμηνο- κατατέθηκαν μόνο στο Ειρηνοδικείο πέντε χιλιάδες αιτήσεις για κατασχέσεις, κυρίως αυτοκινήτων.

Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας

Στα πρόθυρα της οικονομικής ασφυξίας βρίσκονται τα ήδη υπερδανεισμένα νοικοκυριά. Οι τράπεζες είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικές στη χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

Ειδικά στα στεγαστικά, αυτό που προσέχουν ιδιαίτερα είναι η σχέση δανείου-αξία ακινήτου να μην ξεπερνά το 70%, ενώ για να διευρυνθεί αυτός ο τύπος σημαντικό ρόλο παίζουν τα οικονομικά στοιχεία του πελάτη τα οποία πρέπει να είναι πολύ σημαντικά ώστε να έχει άνεση στην αποπληρωμή.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν σημαντικά το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων και να μην δανείζουν σε ήδη χρεωμένους καταναλωτές ή όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings, από την πλευρά του θεωρεί λάθος την τακτική των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια που δίνουν με χαμηλό σταθερό επιτόκιο για ορισμένο χρόνο . Θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς ο δανειολήπτης “είναι εκτεθειμένος σε ένα πιθανό επιτοκιακό σοκ μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος του σταθερού επιτοκίου” γεγονός που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες.

Πηγή:http://www.ert.gr

14/4/2008

Της Έφης Καραγεώργου

Υπό την απειλή κατάσχεσης θα βρεθούν φέτος οι ιδιοκτήτες 150.000 ακινήτων και ΙΧ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις καταναλωτικών οργανώσεων. «Πρόβλημα» όμως με τα στεγαστικά δάνεια στις ελληνικές τράπεζες βλέπει σε έκθεση της και η Fitch Ratings, όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr. Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, οι τράπεζες προκειμένου να προστατέψουν τα μερίδια αγοράς τους, προσφέρουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και, πιο πρόσφατα, στεγαστικά σταθερού επιτοκίου, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το οποίο μετά τη λήξη της μετατρέπεται σε κυμαινόμενο. Η Fitch θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς ο δανειολήπτης «είναι εκτεθειμένος σε ένα πιθανό επιτοκιακό σοκ μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος του σταθερού επιτοκίου», γεγονός που ενδεχομένως μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες.

Σύμφωνα τώρα με τις καταναλωτικές οργανώσεις πέρυσι κατατέθηκαν 100.000 αιτήσεις κατάσχεσης και κοινοποιήθηκαν προγράμματα για να βγουν στο «σφυρί» περί τις 12.000 ακίνητα και 18.000 αυτοκίνητα. Εκφράζονται δε φόβοι ότι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια φτάνουν τις 30.000. Ενώ τη διετία 2006- 2007, περί τα 100.000 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, οικόπεδα, κλπ πουλήθηκαν αναγκαστικά, προκειμένου να μην βγουν στο σφυρί.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδος και σύμφωνα με τον πρόεδρο της κ. Ευάγγελο Κρητικό: «πέρυσι και φέτος υπάρχει μπαράζ κοινοποιήσεων προγραμμάτων πλειστηριασμού, καθώς πληθαίνουν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας κατατίθενται 70-90 αιτήσεις την ημέρα (για ποσά μέχρι 12.000 ευρώ) με αποτέλεσμα το πρώτο δίμηνο του 2008 οι αιτήσεις για κατασχέσεις που κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο προσέγγισαν τις 5.000.

Από τα στοιχεία που επικαλείται (και τα οποία προέρχονται από δειγματοληπτικό έλεγχο στα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας) προκύπτει ότι:

* Το 2007 οι αιτήσεις για κατασχέσεις πανελλαδικά ξεπέρασαν τις 100.000 (κινητά και ακίνητα), εκ των οποίων οι 40.000 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και αφορούσαν ποσά μέχρι 12.000 ευρώ.

* Το 2006 εκδόθηκε από τα αρμόδια δικαστήρια ανάλογος αριθμός διαταγών πληρωμής.

* Και το 2005 ο αριθμός διαταγών πληρωμής είχε προσεγγίσει τις 100.000.

* Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό το 2006 και το 2007 κοινοποιούνταν (ετησίως) περί τις 18.000 προγράμματα εκπλειστηριασμού για οχήματα και 12.000 για πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων (αφορούν σπίτια, οικόπεδα, επαγγελματικά ακίνητα).

* Στατιστικά το 30% αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα βγουν τελικά στο «σφυρί». Ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός αυτών που οι ιδιοκτήτες τους θα τα πουλήσουν αναγκαστικά.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα δάνεια που έχουν πάρει τα νοικοκυριά για στέγη και καταναλωτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων (στο 4% το βασικό επιτόκιο του ευρώ από 2% το Δεκέμβριο του 2005), οδηγούν όλο και περισσότερα σε οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αλλά και κτηματομεσίτες συμφωνούν πως την τελευταία 2ετία χιλιάδες ακίνητα «πωλούνται αναγκαστικά», προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να αποφύγουν τις διαδικασίες πλειστηριασμού τους. Την ίδια ώρα ο αριθμός των διαμερισμάτων που παραμένουν απούλητα (πανελλαδικά) διαμορφώνεται στις 300.000 με 350.000. Το απόθεμα αυτό των κατοικιών συγκρατεί τις τιμές στην αγορά ακινήτων, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» στις τιμές της τάξεως του 20%-30%.

ZEZA ZHKOY

Ποτέ ξανά δεν είχε σημειωθεί στις ΗΠΑ τόσο μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων, για μια τόσο μακρά χρονική περίοδο. Ούτε, όμως, σε ολόκληρο τον κόσμο. Oι αγορές ακινήτων απογειώθηκαν στα ουράνια τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, το μπουμ στην αγορά κατοικίας της Αμερικής συνέβαλε καθοριστικά στην ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας, το 2000. Το μπουμ αυτό δεν ισοπέδωσε, μόνον, τα προηγούμενα ράλι αλλά ξεπέρασε την παγκόσμια φούσκα των χρηματιστηρίων στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (που αντιστοιχούσε στο 80% του AEΠ) ή τη φούσκα του αμερικανικού χρηματιστηρίου της δεκαετίας του ’20 (ίση με το 55% του AEΠ). Mε άλλα λόγια, εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη φούσκα της Ιστορίας!

Και τώρα που η φούσκα έσκασε, το δίχτυ που περιέβαλλε με προστασία και ασφάλεια την αμερικανική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα άρχισε να ξεφτίζει με δραματικές παρενέργειες. H κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ επί σειράn μηνών πυροδοτεί «ντόμινο» κρίσης στους φτωχούς και χαμηλής πιστοληπτικής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες της subprime αγοράς που αναμεταδίδεται στις πιστωτικές αγορές και εξελίσεται σε credit crunch, που έχει στοιχειώσει από τον περασμένο Αύγουστο το χρηματοοικονομικό σύστημα της Αμερικής και της Ευρώπης.

Οι αμερικανικές τράπεζες που έχουν εκδώσει τιτλοποιημένα στεγαστικά subprime δάνεια μεταλλαγμένα σε ευφάνταστα απατηλά σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα, και έχουν πλημμυρίσει ολόκληρο τον κόσμο, βρίσκονται στο έλεος της κρίσης. Οι φόβοι για εξάπλωση της κρίσης από τις πιστωτικές αγορές με σοβαρές συνέπειες στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και στην πραγματική οικονομία, πήραν εκρηκτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ.

H στήλη προετοιμάστηκε για να απολαύσει αργά το βράδυ της Πέμπτης το «θέαμα» του πλανητάρχη και τις «νέες» υποσχέσεις του. Kαι η εικόνα όντως με διασκέδασε... Eνας ταπεινός(!) και απολογητικός(!!) πρόεδρος υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου ότι το καθήκον του είναι να περισώσει το όραμα των Αμερικανών στο ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού. Και ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για να σωθεί το σπίτι του φτωχού Αμερικανού που κινδυνεύει με κατάσχεση από τις τράπεζες!!!

Το πολυαναμενόμενο σχέδιο, που είχε διαφημιστεί από τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον, προβλέπει δέσμη μέτρων για να σωθούν τα σπίτια 1,2 εκατ. φτωχών Αμερικανών από τις κατασχέσεις των τραπεζών. Επειδή αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το 2008 οι κατασχέσεις κατοικιών, λόγω των επισφαλών στεγαστικών δανείων της subprime αγοράς, υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει παντός ελέγχου και να συρθεί η οικονομία στην ύφεση. Ηδη για το σύνολο του 2007 προβλέπεται ότι 1,5 εκατ. δάνεια να εισέλθουν στη διαδικασία της κατάσχεσης. Ενώ για subprime δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων έχουν χαλαρώσει ήδη οι όροι.

Οι «νέες» υποσχέσεις Μπους προσφέρουν τρεις επιλογές στους δανειολήπτες για να σώσουν το σπίτι τους: πρώτον, την αναχρηματοδότηση του δανείου τους με χαμηλότερο επιτόκιο, δεύτερον, την αναχρηματοδότηση του δανείου τους μέσω της ένταξης στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης, και τρίτον, το πάγωμα του αρχικού επιτοκίου του δανείου τους για πέντε χρόνια.

Τα στεγαστικά αυτά δάνεια –τοκογλυφικά δηλαδή, με υψηλότερο επιτόκιο έναντι της κύριας αγοράς στεγαστικής πίστης– είτε σε φτωχούς είτε σε απατεώνες που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνεια από την κύρια αγορά, δεν αποτελούν απλώς τον άρρωστο τομέα της χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας, αλλά εξελίσσονται σε εφιάλτη.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στέγασης, η οποία συνεστήθη μετά τη Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του ’30, έχει ως έργο να ασφαλίζει στεγαστικά δάνεια, που λαμβάνουν οι Αμερικανοί με χαμηλά εισοδήματα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμβατικών τραπεζικών δανείων. Η Υπηρεσία θα μπορέσει να ανακουφίσει εκπρόθεσμους οφειλέτες, ώστε να αποφύγουν τις πωλήσεις των σπιτιών τους και να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους σε ευνοϊκότερους όρους.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι, έχουν δεχθεί τα πυρά της κριτικής από τους Δημοκρατικούς και το Κογκρέσο, γιατί δεν έσπευσαν νωρίτερα να αναχαιτίσουν την κρίση.

Ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, η αγορά κατοικίας, βρίσκεται σε δεινή κατάσταση. Οι ανησυχίες που προκαλεί η χιονοστιβάδα των κατασχέσεων σπιτιών που συσσωρεύει η subprime αγορά των ΗΠΑ με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας Αμερικανούς δανειολήπτες, πυροδοτούσαν καθημερινώς έντονες πιέσεις στη Wall Street και στο δολάριο.

Ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ότι τα στεγαστικά δάνεια που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα το 2008 θα ανέλθουν στα 890 δισ. δολάρια και ότι οι ζημίες από την πιστωτική κρίση υπολογίζονται στα 300 δισ. δολάρια. Στεγαστικά subprime δάνεια ύψους 362 δισ. δολαρίων αναμένεται να επιβαρυνθούν με υψηλότερα επιτόκια το 2008, σύμφωνα με το BusinessWeek.

O Tζορτζ Mπους κάλεσε τους φτωχούς Αμερικανούς να του μείνουν πιστοί... Ενας πρόεδρος που επιβάρυνε τη χώρα του με υπέρογκα χρέη, υποβάθμισε τα πολιτικά και συνταγματικά δικαιώματα των Aμερικανών, τους παραπλάνησε, λεηλάτησε το περιβάλλον και έκανε κατάχρηση των εξουσιών του για την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, είναι σε πανικό. Τώρα οι «φλόγες» των κατασχέσεων των σπιτιών εκατομμυρίων Αμερικανικών που αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, έχουν περικυκλώσει τον Λευκό Οίκο. Ομως, υποσχέθηκε να «θεραπεύσει» την ψύχωση των Aμερικανών για το σπίτι τους.

Το αμερικανικό Κογκρέσο που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών αναζητεί τους υπεύθυνους στην κυβέρνηση Μπους, στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και στις ελεγκτικές αρχές. Το ενδεχόμενο 2,2 εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν το σπίτι τους, θορυβεί τους πάντες στην Ουάσιγκτον.

Λέγεται ότι η επιτυχής διαχείριση της κρίσης αυτής από τη Χίλαρι Κλίντον θα κρίνει και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2008 και θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η κ. Κλίντον κάλεσε το Κογκρέσο να βάλει φρένο στην αγορά αυτή, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο Μπάρακ Ομπάμα όταν δημοσιοποίησε το ριζοσπαστικό –όπως χαρακτηρίζεται από τους Financial Times– σχέδιό του για την επίλυση της σοβαρότατης κρίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπους και την Ουάσιγκτον ότι άφησαν τους 10 μεγαλύτερους δανειστές –τράπεζες και εταιρείες παροχής στεγαστικών δανείων– που εξαπάτησαν τους Αμερικανούς χαμηλού εισοδήματος να ξεφύγουν από τη δαμόκλεια σπάθη του νόμου, επηρεάζοντας με λομπίστες το Κογκρέσο χορηγώντας εμμέσως μίζες ύψους 185 εκατ. δολαρίων (136 εκατ. ευρώ). Ο Ομπάμα πρότεινε αυτοί να τιμωρηθούν με υψηλά πρόστιμα και αυτά να διατεθούν στους φτωχούς Αμερικανούς για την αναχρηματοδότηση με τις τράπεζες των δανείων τους.

«Τα μέτρα αυτά έχουν πολιτικό και όχι οικονομικό χαρακτήρα», έσπευσε να επισημάνει ο Economist.

  • Replies 64
  • Created
  • Last Reply
Θα ελεγα οτι οι τραπεζες στην Ελλάδα δεν δανείζουν χρήμα αλλά το "πουλάνε"...

Έχεις τελείως άδικο... Οι τράπεζες σήμερα χαρίζουν χρήματα... (βλέπε για κάθε 10.000€ δάνειο δώρο 800€, δώρο οι δόσεις για 2 χρόνια, δώρο οι τόκοι τον πρώτο χρόνο.... :drool:) :whip::whip::whip:

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια... Το πρόβλημα είναι τα διακοποδάνεια, τα τηλεορασοδάνεια κλπ...

Ο έλληνας κλαίγεται όλη μέρα ότι δεν έχει λεφτά, και όπου πας, καφετέριες, εστιατόρια, κλαμπ, πίστες... να σου όλοι έξω διασκεδάζουν. Έχουμε γεμίσει και SUV για να παρκάρουμε πιο άνετα στα πεζοδρόμια. Η λογική ξοδεύω όσα έχω και περισσότερα δεν βγάζει πουθενά.

Εγώ πάντα φρόντιζα να μαζεύω το ρευστό πριν αγοράσω, αλλά ακόμα και τώρα που έχω μια οικονομική λάσκα, δεν πάω να πάρω ότι ακριβότερο βρίσκω, επειδή "μπορώ".

μαλον δουλευεις σε τραπεζα για να λες :

Οι τράπεζες σήμερα χαρίζουν χρήματα... (βλέπε για κάθε 10.000€ δάνειο δώρο 800€, δώρο οι δόσεις για 2 χρόνια, δώρο οι τόκοι τον πρώτο χρόνο...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.