Jump to content

Δάνεια και κάρτες.....η μόδα του σήμερα

pontium

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ανοίγω το συγκεκριμένο topic με κύρια επεξήγηση του τίτλου

Όλοι μας έχουν παρατηρήσει ότι τα 3/4 του Ελληνικού πληθυσμού είναι χρεωμένα σε τράπεζες.Πολλοί γνωστοί και φίλοι μου έχουν πάρει δάνεια και κάρτες και καθημερινά τσιτσιρίζονται για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους(ευτυχώς όχι εγώ,δεν έχω ούτε κάρτα,ούτε δάνειο).

Λοιπόν,χθες είχα μια συζήτηση με έναν φίλο μου περί του θέματος διότι κατέσχεσαν πρόσφατα το αυτοκίνητο του.Αυτό που αναρωτιέμαι,είναι με πιο σκεπτικό θα πάρει κάποιος τραπεζικά προϊόντα για να κάνει την ζωή του καλύτερη ενώ ξέρει τις δραματικές επιπτώσεις??

Θα παραδειγματιστώ βάσει των συμβάντων του φίλου

Ξεκινάμε λοιπόν,

Είσαι νέος υπάλληλος σε ένα κατάστημα και παίρνεις μισθό γύρω στα 700€ αρχικά.Ξέρεις ότι μένεις σε ενοίκιο και έχεις ρεύματα,τηλέφωνα και νερά να τρέχουν.

Έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο και θες να το αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο πχ ένα accent που είναι φθηνό και καλό όχημα.Πρώτο πράμα που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι να πάρουν ένα δάνειο αγοράς αυτοκινήτου,στην άκρη πάει η σκέψη περί οικονομίας και απόκτησης του πολυπόθητου οχήματος.Στην τράπεζα που πας,ο τραπεζικός υπάλληλος σου αναλύει τις επιλογές του δανείου κτλ.Σου λέει λοιπόν,ότι μπορείς να βγάλεις δάνειο μέχρι 30.000€.Ωραία λοιπόν λες εσύ,θα πάρω τότε το golf tsi gti turbo 2.0 και γω δεν ξέρω τι.ΜΑ,το accent κάνει 11.000€ αυτό που σκέφτοσαι έχει 27.000€!!ΔΕΝ πειράζει,θα το πάρω για να πουλήσω μούρη στον Γιώργο και να εντυπωσιάσω την Κωνσταντίνα και όποια άλλη θηλική ύπαρξη βρεθεί μπροστά μου!ΠΡΩΤΟ ΣΦΑΛΜΑ του Έλληνα.Ρε φίλε,πως θα το αποπληρώσεις αφού πέρνεις 700€ και δεν σου μένουν ούτε το 1/4??ΑΥΤΟ θα το δούμε.

Περνάνε 2 μήνες όταν αρχίζουν να σε ειδοποιούν απο την τράπεζα για τις δόσεις που δεν έχεις καταβάλει.Αμέσως κυριεύεσαι απο έναν αλόγιστο πανικό και ψάχνεις να βρεις την πιο εύκολη λύση.ΤΟ ΒΡΗΚΑ!Θα βγάλω μια κάρτα απο άλλη τράπεζα για να αποπληρώσω το δάνειο.ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΦΑΛΜΑ του Έλληνα.Η κάρτα έχει μεγάλο επιτόκιο.ΔΕΝ πειράζει,θα την βγάλω πέρα.

Περνάει και άλλος καιρός,όταν ξαφνικά αντιλαμβάνεσαι ότι δεν σου φτάνουν τα λεφτά ούτε για να φας ή ξαφνικά χάνεις την δουλειά σου επειδή σου άρεσε ο ύπνος και αργούσες.Τώρα πλέον σε κυνηγάνε δύο φάρες,το δάνειο και η κάρτα.Αμέση εύκολη και γρήγορη λύση:Άλλη μια κάρτα που θα αποπληρώσεις τα χρέη σου προσορινά.ΤΡΙΤΟ ΣΦΑΛΜΑ του Έλληνα.Θες να σε κυνηγάνε 3 ή 2 τράπεζες.ΔΕΝ με νοιάζει,κάπως θα βγω πέρα,προσκυνώ τον Θεό να βοηθήσει.

Ξαφνικά η τράπεζα έρχεται και κατάσχει το όχημα που πήρες διότι δεν κατέβαλες τις δύο τελευταίες δώσεις διότι ήθελες να βάλεις bodykit στο αυτοκίνητο ή να πάρεις κινητό,laptop,και διάφορα άλλα μαραφέτια.Σου μένουν οι 2 κάρτες που οι δόσεις τους ξεπερνούν τον μισθό σου.Έχεις το ενοίκιο,τα ρεύματα και ούτο καθεξής.Η ιστορία δεν έχει τέλος.

Συμπέρασμα του δανειολήπτη:Ας έμενα με το παλιό μου sunny και να μάζευα λεφτά να πάρω το αυτοκίνητο που θέλω

Γενικό συμπέρασμα:ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ??ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!!

Εύχομαι να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι και να μην κάνουν την ίδια κίνηση.Εξίσου και ο λόγος που το έγραψα εδώ,είναι ένα συνηθές παράδειγμα που συμβαίνει κυρίως σε νέα άτομα.

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Καλά τα λές σε γενικές γραμμές , αυτό το σφάλμα κάνουν οι Ελληνες γενικότερα κοιτάνε πολύ την μόστρα ασχετα αν φτάνουν η όχι μέχρι εκεί . Απο την άλλη οπως έχω ξαναπεί το καταναλωτικό ''σύστημα'' τα παρουσιάζει όλα εύκολα μέχρι να μπείς στο λούκι δλδ ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε . Αυτο εχει να κανει απο ηλ συσκευές , ρούχα αυτοκίνητο κλπ κλπ . Παλαιότερα [1990~] αν έβλεπες κάποιον με αυτοκίνητο των 10.000.000εκ δρχ. ισουταν με το οτι ηταν πιασμένος . Τώρα όπως είπες το παιρνει ο οποιοσδήποτε αλλα θα χτυπήσει το κεφάλι του αργότερα . Ενω το πιο ασχημο είναι πώς μαθαίνουμε απο μικροί [ βλεπε κινητο με δοσεις + πιστωτικες καρτες γενικότερα ] στο αγόραζε και έχει ο θεος :hehe:

Ο Έλληνας, σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν έμαθε στην αποταμίευση. Ακόμη κι αν οι περισσότεροι από εμάς αποταμιεύαμε όταν ήμασταν μικροί, το κάναμε γτ μας το επέβαλαν κι όχι γτ καταλαβαίναμε γτ έπρεπε να αποταμιεύουμε. Δεν μας αρέσει να μένουν λεφτά στην άκρη, για την κακιά στιγμή.

Αν και κατηγορώ για μερικά πράγματα τους γονείς μου (πχ δεν με άφηναν να πάω να τσακιστώ σε καμιά πλατεία, ή να σπάσω το κεφάλι μου σε κανένα πετροπόλεμο :p), ένα από τα πράγματα που τους χρωστάω είναι ότι με μάθανε να μην ξοδεύω ότι έχω στην άκρη, και να απλώνομαι ως εκεί που φτάνουν οι δυνατότητές μου

Συμπέρασμα του δανειολήπτη:Ας έμενα με το παλιό μου sunny και να μάζευα λεφτά να πάρω το αυτοκίνητο που θέλω

Γενικό συμπέρασμα:ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ??ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ!!

[αντίλογος] καταλαβαίνεις όμως οτι στην Ελλάδα η οποία στηρίζει την ανάπτυξη της στην εσωτερική κατανάλωση, αυτή η άποψη θα οδηγούσε σε άμεση κατάρρευση της οικονομίας [\αντίλογος]

οτι ειπαν οι παραπανω... ετσι ειναι καλως ή καλως.

πηγα να παρω κιν απο γνωστη αλυσιδα, ηταν εκει 5-6 ατομα, οι μισοι πηραν κινητα 300+ ευρο και βαλτα στην καρτα και βλεπουμε....

αλλο ασχετο λιγο. η θεια μου ειναι δικαστικος επιμελητης και εχει χεστει στο ταλιρο. τι αμαξια, τι σπιτια, οτι θες, ολα τα παιρνουν οι ιδωτικες τραπεζες.

Απλώνεις τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα...

Όποιος δεν έχει νιονιό απλά δουλεύει για να πληρώνει τις τράπεζες....

κλασικά πράγματα,

παρακολούθησε πόσες κατασχέσεις κάνουν οι τράπεζες σε αυτοκίνητα και σπίτια και θα δεις πόσο τραγικά είναι τα πράγματα.

σου λέει ο άλλος πήρα δικό μου σπίτι! που πας ρε καραμήτρο με 800€ δόση για 30 χρόνια; ένα στραβό να γίνει με τη δουλειά τέλος το σπίτι.

αλλά πιο πολύ εκνευρίζομαι όταν βλέπω τα ίδια άτομα να κλαίγονται και να βρίζουν τις τράπεζες αντί να παραδεχτούν τις λάθος αποφάσεις τους...

και να έλεγα ότι είμαστε οι πρώτοι που την πατάμε; οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν για πρώτη φορά 28εκ. κουπόνια για συσσίτιο... για πείτε αλεύρι...

εδώ κολλάνε και τα γνωστά "Αν δεν έχεις μία, μη κοιτάς καμία" και μια ωραία υπογραφή που είχα δει: "Πέντε μέρες στη δουλειά για μια νύχτα γκλαμουριά. Πέντε μέρες τρώς αγγούρι μα το Σάββατο εισαι μούρη. Εισαι Έλληνας...μπραβο!!!"

[αντίλογος] καταλαβαίνεις όμως οτι στην Ελλάδα η οποία στηρίζει την ανάπτυξη της στην εσωτερική κατανάλωση, αυτή η άποψη θα οδηγούσε σε άμεση κατάρρευση της οικονομίας [\αντίλογος]

tasso δεν είναι υγιείς η ανάπτυξη όταν βασίζεται στον υπέρμετρο δανεισμό...

συμφωνω κι εγω με την λελογισμενη χρηση των τραπεζικων (παρα)προιοντων...οπως και μου φαινεται θεοτρελλο να δανειζεται καποιος για να παρει πχ 2τροχο και στην περιπτωση που το εξοφλησει οπως προβλεποταν,να εχει καταβαλει σε δοσεις το αντιτιμο που αντιστοιχει σε ενα πολυ ακριβοτερο απο αυτο που πηρε...

παιδες αν δε το γνωριζετε οι ελληνικες τραπεζες εμφανιζουν τα περισσοτερα κερδη

απο τις αλλες αντιστοιχες της ευρωπης. Μιλαω για αναλογικο κερδος.

Δηλαδη δε συγκρινω την deutche bank με την τραπεζα πειραιως, μιλαω για τραπεζες ιδιου

δυναμικου με σχετικα ισο αριθμο πελατων.

ρε ρε δεν τη παλευουμε σαν εθνος, ειμαστε γελοιοι και ορισμενες φορες πραγματικα ντρεπομαι που ειμαι ελληνας, ειδικα οταν ακουω τα σχολια των αλλων για το τοπο μας.

παιδες αν δε το γνωριζετε οι ελληνικες τραπεζες εμφανιζουν τα περισσοτερα κερδη

απο τις αλλες αντιστοιχες της ευρωπης. Μιλαω για αναλογικο κερδος.

Δηλαδη δε συγκρινω την deutche bank με την τραπεζα πειραιως, μιλαω για τραπεζες ιδιου

δυναμικου με σχετικα ισο αριθμο πελατων.

ρε ρε δεν τη παλευουμε σαν εθνος, ειμαστε γελοιοι και ορισμενες φορες πραγματικα ντρεπομαι που ειμαι ελληνας, ειδικα οταν ακουω τα σχολια των αλλων για το τοπο μας.

εγώ δεν ντρέπομαι που είμαι έλληνας και ότι λέω το λέω για να διορθώνουμε τα στραβά μας, όχι για να μας υποβαθμίσω εθνικώς. καλό τα χάιδεμα στα αυτιά αλλά και το ταρακούνημα χρειάζεται.

Οι τράπεζες πλούτισαν λόγω των δανείων, αν κόψει ο κόσμος τα δάνεια να δεις πως θα στρώσουν και αυτές..

οι μισθοι στην Ελλαδα φταινε και οχι οι δανειοληπτες...αν και σε καποιες περιπτωσεις ξεφευγουν καπως..

με τετοιο βασικο μισθο και τετοια ακριβεια ειναι αδυνατο εως απιθανο να μην φεσωθεις καπου..εκτος και αν κλειστεις σε κανα μοναστηρι..

Το να πάρεις δάνειο για κατανάλωση είναι τραγικό -δλδ αυτοκίνητα-διακοπες κτλ- αλλά χωρίς δάνεια θα ταν η μισή Ελλάδα στο νοίκι ακόμα....

Το να πάρεις δάνειο για κατανάλωση είναι τραγικό -δλδ αυτοκίνητα-διακοπες κτλ- αλλά χωρίς δάνεια θα ταν η μισή Ελλάδα στο νοίκι ακόμα....

αν δεν δανειζόντουσαν για να πληρώσουν ότι ζητούσε ο κάθε ιδιοκτήτης οι τιμές των ακινήτων αναγκαστικά θα ήταν χαμηλότερες. Τώρα πληρώνουμε για 5 τοίχους 250.000€ και λέμε σιγά μωρέ, αφού τα δίνει η τράπεζα, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το γδάρσιμο που θα φάμε και πόσο θα μας στοιχίσει το σπίτι τελικά...

Βρε παιδιά κάνετε συγκρίσεις τραπεζών για τα κέρδη !!! μεταξύ χωρών της ευρωπης , μιλάτε για αφελείς καταναλωτές που υποκύπτουν στον πειρασμό του ανεξελεκτου καταναλωτικού δανεισμού , αλλά κανένας δεν είπε εμάς τους καταναλωτές ποίος θα μας προστατέψει !!! από τους (απατεώνες) το λέω αυτό διότι στην Γερμανία και στις αλλες ανεπτυγμένες χώρες της ευρωπης υπαρχουν ΝΟΜΟΙ, επισης όλες οι τράπεζες είναι μεταξύ τους συνδεόμενες on line , οποτε αν καπιος πελάτης υπερβεί το όριο του δανεισμού, δεν τον δανείζουν οι υπόλοιπες τράπεζες , εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο ,εδώ οι δικοί μας προσπαθούν να πάρουν και τα σώβρακα!!!!

Κι εδώ υπάρχει σύστημα για να γνωρίζουν οι τράπεζες τι χρωστάς και που. Επίσης γνωρίζουν και τι έχεις, οπότε ξέρουν αν θα σου δανείσουν ;)

Όσο για το αν θα πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος και να προστατεύει τον πολίτη-καταναλωτή, όσες φορές το έχει επιδιώξει (ώστε να έχει και εκείνο όφελος), βγαίνουν οι αντίστοιχοι συνδικαλιστές και γκρινιάζουν και κάνουν και ράνουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδείξεις στα ταξί). Ελεύθερη αγορά έχουμε, μυαλό, υποτίθεται ότι, έχουμε, ας προστατευθούμε μόνοι μας

Κι εδώ υπάρχει σύστημα για να γνωρίζουν οι τράπεζες τι χρωστάς και που. Επίσης γνωρίζουν και τι έχεις, οπότε ξέρουν αν θα σου δανείσουν ;)

Όσο για το αν θα πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος και να προστατεύει τον πολίτη-καταναλωτή, όσες φορές το έχει επιδιώξει (ώστε να έχει και εκείνο όφελος), βγαίνουν οι αντίστοιχοι συνδικαλιστές και γκρινιάζουν και κάνουν και ράνουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποδείξεις στα ταξί). Ελεύθερη αγορά έχουμε, μυαλό, υποτίθεται ότι, έχουμε, ας προστατευθούμε μόνοι μας

Το συστημα αυτο λεγεται τειρεσιας. Αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι καταχωρημενοι περιπου 1 εκατ. ελληνες.

αν υπάρχει γιατί δανείζουν χιλιάδες ευρώ μεσω πιστωτικών καρτών γιατι μας βομβαρδιζουν συνεχεια στο τηλέφωνο για ΚΑΡΤΟΥΛΕΣ και δανεια γιατι επιτρέπουν και δανείζουν σε αρωστους ανθρώπους σε γέρους σε άτομα με άνοια , σε αφήνουν να ξεπεράσεις τα όρια λες και είσαι επηχηρειματιας, ένας απλός καταναλωτής είσαι !! και μετά πας στην διπλανή τράπεζα δανείζεσαι χρήματα για να εξοφλήσεις τα παλιότερα χρέη που είχαν υψηλό επιτόκιο με αυτή την λογική χάνεις τα πάντα !!!

όπως προείπα, πέρα από το πόσα χρωστάς σε άλλους, ξέρουν και τι περιουσία έχεις (το πως το ξέρουν δεν το γνωρίζω). Οπότε αν αξίζουν τα περιουσιακά σου στοιχεία σου δανείζουν για να τα πάρουν αυτοί, κι όχι η τράπεζα στην οποία ήδη χρωστάς ;)

@MaGiCMaN: Το θυμόμουν ότι έχει το όνομα ενός αρχαίου μάντη, αλλά μόνο η Πυθεία μου ερχόταν στο μυαλό :p thanx για την υπενθύμιση :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.