Jump to content

Δεν αναγνωρίζει τον σκληρό

plaketokofths

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα,

το συστημα μου απαρτίζεται απο μια μητρικη κάρτα asus P4P800 κι ενα σκληρό δίσκο σε σύνδεση IDE.

Προμηθεύτηκα μόλις ενα σκλήρό δίσκο "WESTERN DIGITAL 160GB WD1600AAJS SATA2". Δεν έχει τύχει να ξανασυνδέσω sata δίσκο, εν πάση περιπτώσει συνδεσα τα καλώδια σωστά. Να σημειώσω εδώ οτι η μητρική παρέχει συνδεση μονο sata1. Εκανα και τις ρυθμίσεις στο bios...

τα πράγματα έχουν ως εξής: στο bios ο νεός σκληρός δεν αναγνωρίζεται, κατά είσοδο στην επιφάνεια εργασίας το συστημα αναφέρει εύρεση νέου υλικού με ονομασία "ελεγκτής raid". Κάνει λοιπόν την αναζήτηση προγ οδήγησης αλλά χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα να μην εγκαθίσταται ο δισκος. Το λειτουργικο ειναι win xp sp2, έψαξα και για drivers στο www.wdc.com αλλα δεν βοήθησαν. Τι μπορεί να φταίει, τι μπορεί να έχω κάνει λάθος?

Με εκτίμηση,

Γιάννης

Ευχαριστώ για την απάντηση, μπορείς να μου εξηγήσεις πως το κάνω αυτό? Δλδ τι ειναι και που ειναι το raid?

Δεν είναι θέμα οδηγών που δεν το βλέπει το bios.

Τσέκαρε τσαμπεράκι (να είναι standalone)

Πρέπει να τον δεις πρώτα εκεί και μετά προχωράς με οδηγούς αν χρειαστεί.

Πάει λίγος καιρός που είχα αυτό το μπόρντ αλλά δεν θυμάμαι καλά το θέμα αυτό.

ΔΕΝ είχα καταφέρει να το κάνω να δεί έναν sataII δίσκο αλλά δεν το πάλεψα και πάρα πολύ.

Μπές στο BIOS, το μπόρντ αυτό έχει 2 sata controllers, ενεργοποίησε τους (αυτό βρες το μόνο σου) και όρισε τους να λειτουργούν σε ide mode, αφού έχεις μόνο έναν δίσκο.

Ο Intel controller ενδέχεται να λειτουργεί μόνο σε raid mode, ο δεύτερος όμως έχει είτε raid, είτε ide (αυτό το θυμάμαι σίγουρα).

Σύνδεσε τον δίσκο, όπως θυμάμαι έχεις 2 και 2 sata υποδοχές, οι δύο πάνω πρέπει να είναι για τον Intel και οι δύο κάτω για τον άλλον (αυτό δεν το θυμάμαι 100%)

Κατόπιν μετά την πρώτη οθόνη του Bios κατά την εκκίνηση θα σου εμφανίσει 2 άλλες, μία για κάθε controller.

Στην πρώτη (για τον Intel) μπορείς να μπείς πατώντας CTRL + I.

Εκεί λογικά θα δείς τον δίσκο, αν τον έχεις συνδέσει στις σωστές υποδοχές.

Αλλιώς θα τον δείς στον δεύτερο sata controller που αν παίζει σαν ide δεν θα σου βγάλει επιλογή να πατήσεις, αλλιώς θα σου εμφανίσει και αυτός CTRL + κάτι (δεν θυμάμαι).

Καλές δοκιμές, πάντως... :)

(έχω χάλια μνήμη, έέέέέέ)

@ Dpolal :Έχουν οι Sata jumpers..για άλλη χρήση...

"πλακετοκοφτη" (!!!) κοίτα μήπως γυρνώντας το δίσκο σου σε Sata I mode (δες ή πάνω στην ετικέτα του δίσκου ποιά jumper pins θα γεφυρώσεις ή ψάξε στο site της WD για οδηγίες περί jumper settings) , καταφέρεις και τον αναγνωρίσει...

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Έχουμεεεεεε και λεμε:

Στις ρυθμίσεις του bios και με τις παρακάτω επιλόγες τα win βλέπουν το δισκο ως συσκευή "ελεγκτή raid" με ανεπιτυχή εγκατάσταση.

Ετσι απο το main menu του bios -> IDE condfiguration έχω:

onboard ide operate mode -> enchanced mode

enhanced mode support on -> S-ATA

configure S-ATA as RAID -> YES

Serial ATA bootrom -> enable

IDE detect time out -> 5 sec

Εκει με οδήγησε η λογική μου αλλά με αυτά που διαβαζω, το αποτέλεσμα ομως ηταν να μην ολοκληρώνεται η εγκατασταση και ούτε στο bios φαινεται ο δισκος, ούτε στα win xp

Πάμε ξανά νουμερο 2:

enhanced mode support on -> S-ATA

configure S-ATA as RAID -> ΝΟ

τότε τον αναγνωρίζει ως IDE και στο bios & στα xp, τον κάνει αυτοματα εγκατάσταση αλλά δίσκος πουθενά στον υπολογιστή μου.

Tα jumpers τώρα νομίζω δεν έχουν σχέση στο προβλημα μου:

jumpers829.jpg.xs.jpg

Το cd της motherboard επίσης δεν φάνηκε χρήσιμο.

Ενδεχομένως κάτι σε ολα αυτά να μην κάνω εγώ σωστά αλλά ειλικρινά το έχω ψάξει πολύ.

το site της wd με τον εν λόγω δίσκο: http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=254

@dpolal: Τι εννοείς να ενεργοποιήσω τα sata controllers? Επίσης δεν έχω ενα μονο δισκο, εχω αυτόν το ρημαδό sata και τον αρχικό και πρωτεύοντα ata.

Αυτό με το ctrl+I κάπου το διάβαζα αλλά ουδέποτε μου εμφάνισε καποια "οθόνη" πέρα της κλασσικής του bios. Μπορείς να μου το εξηγήσεις?

@felix: το κοιταξα αλλα δεν βρήκα κάτι σχετικό εκτός να είμαι τόσο αδαής...

δεν αναφέρει κάτι για να γυρίσεις το δισκο σε SATA1 απο SATA2

@spyrus: δεν ελεγε καπου για stand alone

Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης

PS. Γενικά μ έπιασε μια απογοήτευση, ειναι γεγονός οτι σε θέμα hardware Η/Υ είμαι πολύ πίσω αλλά με θέματα τεχνολογίας γενικά οχι. Δεν φαντάστηκα οτι θα ηταν τέτοιος γολγοθάς η εγκατάσταση ενός δισκου. Το ασχημο ίσως της υπόθεσης ειναι πως αν σου μπει κάτι στο μυαλό δεν σου βγαίνει, οπότε θα προσπαθώ και θα ρωτάω μέχρι να δουλέψει. Βέβαια το ολο σκηνικό μ εκανε να νιώσω λίγο άχρηστος. Αυτά περι ανέμων και υδάτων στα πλαίσια γενικής συζήτησης, ελπίζω να μου επιτραπεί. Ειχα την ανάγκη να το πω.

@felix: το κοιταξα αλλα δεν βρήκα κάτι σχετικό εκτός να είμαι τόσο αδαής...

δεν αναφέρει κάτι για να γυρίσεις το δισκο σε SATA1 απο SATA2

....Η θέση OPT I που αναφέρει είναι Sata I mode (150MB/s)...

Λοιπόν...

Δοκίμασε το νούμερο 2 setup, αλλά αυτή τη φορά βάλε jumperάκι στις θέσεις 5-6 του σκληρού για να έχεις Sata I mode...

ΠΡΙΝ κάνεις ότι προτείνει ο Felix πάντως και αφού όπως λες με το δεύτερο setup ο δίσκος αναγνωρίζεται από το bios έρχομαι εγώ να ρωτήσω....

Τον έχεις κάνει partition & format ;;;;

Αν ναί (σε άλλο μηχάνημα ίσως) τότε θα πρέπει να τον δούν τα win.

Αν όχι τότε κάνε τον, (Ο υπολογιστής μου, δεξί κλίκ, διαχείρηση, διαχείρηση δίσκων...)

Ο intel raid controller ήθελε και κάποιο πρόγραμμα για να λειτουργήσει πάντως οπότε για αυτό τον λόγο σου βγάζει μήνυμα για ελεγκτή raid (δεν είναι ο δίσκος ΑΛΛΑ ο controller του).

Κατέβασε από το site της Asus το Intel application accelerator raid edition και το VIA raid driver.

Ένα από τα δύο χρειάζεσαι πιθανότατα...

http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us

Καλημέρα,

jumpers δεν πείραξα, ο δίσκος δεν έχει κανένα jumper (εννοώ τα pins ειναι ελεύθερα).

To setup στο bios έχει ως εξής:

enhanced mode support on -> S-ATA + P-ATA

configure S-ATA as RAID -> YES

Serial ATA bootrom -> enable

IDE detect time out -> 5 sec

Έχασα λίγο τη μπάλλα αλλά με κάποιο απο τα 2 download απο την asus, αναγνωρίστηκε ο δίσκος στα win xp, τον εκανα format και ολα δείχνουν καλώς εκτός του ότι δεν τον εμφανίζει στο bios. Αλλά μήπως λόγω sata συνδεσης δεν τον εμφανίζει? Με το αλλο setup τον εμφάνιζε ως IDE!

Έχασα λίγο τη μπάλλα αλλά με κάποιο απο τα 2 download απο την asus, αναγνωρίστηκε ο δίσκος στα win xp, τον εκανα format και ολα δείχνουν καλώς εκτός του ότι δεν τον εμφανίζει στο bios. Αλλά μήπως λόγω sata συνδεσης δεν τον εμφανίζει? Με το αλλο setup τον εμφάνιζε ως IDE!

Αφού έκανες δουλειά μην το ψάχνεις...

Μάλλον τον έχεις συνδέσει στον intel raid controller τελικά.

Πρόσεξε την ώρα που μπουτάρει αν σου βγάζει και μια δεύτερη οθόνη (εμφανίζεται πάρα πολύ γρήγορα και σβήνει αμέσως).

Πιθανότατα εκεί να φαίνεται ο δίσκος. ;)

Αυτό με τη δεύτερη οθόνη δεν το είδα πουθενά... ¨(

Αν θέλετε κοιτάξτε σε αυτή την αναφορά, ίσως υπάρχουν απαντήσεις τις οποίες εγώ λόγο ελλιπών γνώσεων αδυνατώ να καταλάβω

http://users.otenet.gr/~itheohar/anafora%20sata.txt

αλλά και εδώ από την διαχείριση... http://users.otenet.gr/~itheohar/disks.JPG

Σας υπερευχαριστώ όλους για την πολύτιμη βοηθειά σας και τον χρόνο σας.

Το θέμα είναι ποιό απλό από όσο πιστεύεις.

Το BIOS του υπολογιστή δεν βλέπει τον δίσκο επειδή αυτός είναι συνδεδεμένος σε κάποιον από τους δύο raid controllers που έχεις και που ο καθένας τους έχει το δικό του BIOS... ;)

Δεν γίνεται κατανοητό από πολλούς χρήστες αυτό πολλές φορές.

Οι scsi, sata, ide, raid controllers, είτε είναι επάνω στην μητρική, είτε pci κάρτες έχουν το δικό τους BIOS σύστημα που διαχειρίζεται τους δίσκους.

Για αυτό το λόγο το bios του υπολογιστή δεν «βλέπει» τίποτα αλλά μόλις ανέβει το λειτουργικό, ώ του θαύματος, νάτοι οι δίσκοι... :):):)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.