Jump to content

Diode Zener

Dr.Paneas

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ηθελα αν γινεται να μου εξηγησει καποιος πως λειτουργει η δίοδος Ζενερ, παρακαλω.

Η δίοδος γενικότερα από οτι καταλαβα ειναι μια ενωση ημιαγωγού p και n. Αγει το ρευμα προς μια μονο κατεύθυνση ( από την άνοδο + προς την κάθοδο - ). Συνδέσουμε λοιπον τον + πολο της μπαταριας με την άνοδο της διόδου τότε έχουμε ορθή πόλωση. Δηλαδή η δίοδος έχει πολύ μικρή αντίσταση και άγει πολύ ρεύμα. Φυσικά για να αρχίσει να λειτουργεί "σαν κλειστος διακόπτης" πρέπει να δώσουμε μια ορισμένη τιμή τάσης πχ για Si είναι 0.75v και για Ge 0.3v . Αν τώρα συνδέσουμε ανάποδα, δηλαδή το + της μπαταρίας το συνδέσουμε με την κάθοδο της διόδου, τότε έχουμε ανάστροφη πόλωση. Αυτό σημαίνει πολλή μεγάλη αντίσταση και "σχεδόν μηδενικό" ρεύμα. Αν όμως δώσουμε πολύ μεγάλη τάση και ξεπεράσουμε την τάση κατάρευσης της διόδου τότε η δίοδος καταστρέφεται.

Η απλή δίοδος pn επαφής χρησιμοποιείται κυρίως για ορθή πόλωση.

Στην αναστροφη πόλωση δουλεύει η δίοδος Ζενερ αλλα δεν εχω καταλαβει τι διαολο κάνει. Διαβασα ότι λειτουργεί στην περιοχή τάσης κατάρευσης από -1.5v μέχρι -200v. Στην αναστροφη λοιπον πόλωση υπαρχει ενα πολυ μικρο ρεύμα (ρεύμα κόρου) που παραμένει σταθερό ΜΕΧΡΙ το σημείο Vz (τάση Zener, πχ ZX6.8 ). Απο κει και πέρα το ρεύμα αυξανει γρήγορα ενώ η τάση παραμένει σταθερή. Γι αυτό το λόγο η zener χρησιμοποιείται κυρίως σε UPS.

Τώρα αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής:

Δηλαδη εχουμε την Ζενερ για να την χρησιμοποιουμε στην περιοδο καταρευσης της ; Και οταν φτανει σ το vz τι γινεται ; Δεν καταστρέφεται,χαλάει; Και πώς χρησιμοποιειται αυτο δηλαδη στους σταθεροποιητες τασης, αφου η ΔΕΗ δωσει περαπανω απο 220v και ξεπερασει το vz τοτε θα περασει πολυ ρευμα και θα μου καψει την συσκευη.

Δωσε μου τα φωτας σας, σας παρακαλω βρε παιδια.

Θα ηθελα αν γινεται να μου εξηγησει καποιος πως λειτουργει η δίοδος Ζενερ, παρακαλω.

Τώρα αυτο που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής:

Δηλαδη εχουμε την Ζενερ για να την χρησιμοποιουμε στην περιοδο καταρευσης της ; Και οταν φτανει σ το vz τι γινεται ; Δεν καταστρέφεται,χαλάει; Και πώς χρησιμοποιειται αυτο δηλαδη στους σταθεροποιητες τασης, αφου η ΔΕΗ δωσει περαπανω απο 220v και ξεπερασει το vz τοτε θα περασει πολυ ρευμα και θα μου καψει την συσκευη.

Δωσε μου τα φωτας σας, σας παρακαλω βρε παιδια.

Αυτη ακριβως ειναι η ικανοτητα αυτης της διοδου, που σε αντιθεση με τις αλλες, εχει κατασκευαστει για να λειτουργει στην περιοχη διασπασης αγωντας πολυ μεγαλο ρευμα και κρατωντας την ταση στα ακρα της σταθερη.Οποτε κανει σταθεροποιηση τασης οχι εντασης

Για προστασια απο υπερεντασεις χρησιμοποιουνται αλλες διαταξεις οπως η γνωστη μας ασφαλεια.

Η περιοχη διασπασης δεν ειναι η περιοχη που καταστρεφεται η δίοδος ; Αν, ναι πώς λειτουργεί τότε ;

Η περιοχη διασπασης δεν ειναι η περιοχη που καταστρεφεται η δίοδος ; Αν, ναι πώς λειτουργεί τότε ;

Στην περιοχη διασπασης οι διοδοι αγουν μεγαλο αναστροφο ρευμα, οι "απλες" καταστρεφονται ενω οι Zener οχι.Αυτη ειναι η διαφορα τους.Για αυτο και τις αξιοποιουμε σε αυτην την περιοχη λειτουργια τους

Κατατοπιστικότατος φιλε μου Γιωρίκα. Πώς ξέρω όμως πότε καταστρέφεται μία Zener ;

Ισως βρεις κανενα συνδεσμο εδω να το καταλαβεις καλυτερα.

Για την ακριβεια και εγω το ιδιο προσπαθω οποτε χερι χερι να περασουμε τιποτα! :T:

http://www.telecomlab.gr/GREEK_VERSION/KOSTARAKIS.htm

EDIT : πολλες χρησιμες πληροφοριες θα βρεις και εδω αλλα θελει να κανεις εγγραφη το μαθημα που χρειαζεσαι.

Δεν αργει παντως η διαδικασια

http://ecourse.uoi.gr/

Παιδια το ιδιο μπορει να γινει κ σε 12βολτη ζενερ - τοποθετημενη σε αυτοκινητο?

Δηλ. μπορει να καει με καποιο τροπο πχ - σε καποια βλαβη του δυναμο μπορει να την καψει?

(αναποδα συνδεδεμενη)

Αλλα σε αυτη τη περίπτωση θα καουν αλλα πριν τη ζενερ - σωστα?

οι zener που κυκλοφορούν στο εμπορίο χαραχτηρίζονται απο την ταση διασπασης και το μεγιστο ρευμα λειτουργιας.

Γι' αυτο το λογο τοποθετούνται μαζι με μια αντισταση σε σειρα που προστατευει την zener απο καταστροφή.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.