ΚΑΖΑΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2008 :cry: παιδια, εχω απελπιστει.. εχω ενα pc με motherboard gigabyte 7vt600p-rz© την οποια πηρα το δεκεμβριο του 2004. προσφατα αγορασα ενα νέο σκλήρο δισκο (western digital sata II στα 500 gb). πριν 1 χρονο πηρα εναν western digital sata II στα 250 gb και δε μου εμφανιστηκε κανενα προβλημα, απο τη στιγμη που εβαλα να λειτουργει ως sata I (εβαλα jumper για να δουλευει στα 150mb/s εκτος αν κανω λαθος και δεν εχει σχεση αυτο). με το νεο ομως σκληρο, εαν δε βαλω κανενα τζαμπερακι πανω του, ο υπολογιστης μολις τον αναβω κανει ενα τσαφ το τροφοδοτικο και κλεινει (το τροφοδοτικο ειναι 520 watt οποτε παραφτανει..). οταν βαζω τζαμπερακι στα 1-3 pins (PUINS=power up in standby) τοτε ανοιγει κανονικα ο υπολογιστης, αλλα δεν τον αναγνωριζει (εχει κενο στο σημειο που επρεπε να τον αναγνωριζει). τελικα καταφερα με συνδυασμο 2 ή και 3 τζαμπερ να τον αναγνωρισουν τα ΒΙΟS, αλλα πολλες φορες κλεινει με το γνωστο τσαφ..επισης δεν μπορω να βαλω μαζι τους δυο σκληρους...εχω αγανακτησει...οποιος γνωριζει περι του θεματος ή του εχει τυχει και βρηκε λυση, θα του ειμαι ευγνωμων..ευχαριστω Υ.Γ. : εχω δικομασει το σκληρο σε αλλον υπολογιστη και δουλευει τελεια, οποτε δε φταιει σιγουρα ο σκληρος. επισης τα ΒΙΟS μου ειναι τα τελευταια που εχουν βγει για τη συγκεκριμενη μητρικη (6.00 (F5))
nickstamat Μάρτιος 24, 2008 #3 Μάρτιος 24, 2008 Δεν υπάρχουν master και slave σε σύνδεση SATA... Το "τσαφ" του τροφοδοτικού και το κλείσιμο είναι κάπως περίεργα... Έχω την εντύπωση ότι δεν πρέπει να βάλεις πάνω όσα jumpers σου περισσεύουν... Χρειάζεται μόνο στα pins για τη λειτουργία σε SATA1 Compatibility Mode... Τώρα γιατί δεν αναγνωρίζεται, δεν μπορώ να καταλάβω... Πέρα από το τσαφ που φαίνεται αρκετά ύποπτο, μπορεί να είναι και κάποια ρύθμιση του controller από το BIOS... Δε γνωρίζω περισσότερα...
felix Μάρτιος 24, 2008 #4 Μάρτιος 24, 2008 Καζα για πες με βάση το σχήμα εδώ σε ποιά ακριβώς θέση έχεις το jumper.Επίσης ανέφερε σε τί ρύθμιση έχεις από το BIOS τη λειτουργία SATA. EDIT :Ακυρο...έχει enable/disable μόνο απ'όσο βλέπω στο manual...Πιστεύω πως μπορεί να έχει και αυτό σχέση...EDIT : Στο manual προτείνεται η χρήση Sata I συσκευών...
ΚΑΖΑΣ Μάρτιος 26, 2008 Author #5 Μάρτιος 26, 2008 felix, γινονται τα ακυρα: 1) εαν βαλω τζαμπερακι στα πιν 3-4 μονο που ειναι για το power up in standby, που δεν ξερω ποια ειναι ακριβως η λειτουργια του, τοτε δε σβηνει ο υπολογιστης με τιποτα (το τσαφ που κανει εντος 2 περιπου δευτερων). τοτε ομως οταν κανει detection στο σημειο που πρεπει να λεει περιπου το εξης: "master 3...: wd 500 και λοιπα, μου γραφει το "master 3...:" αλλα εκει που πρεπει να αναγραφεται το ονομα του δισκου εχει κενο. 2) οταν βαλω τζαμπερακι στα 5-6 πιν μονο, τοτε ενεργοποιειται το sata I (150mb/sec) αλλα τοτε σβηνει ο υπολογιστης (ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ!!! συγκεκριμενα 2-3 φορες ετυχε να ανοιξει απο κ..αρδια και να δουλεψει κανονικα ως το επομενο boot) 3) συνηθως μου τον βρισκει εαν βαλω τζαμπερακια στα 1-2 και στα 4-5 (το 1-2 ειναι το spead spectrum που δε γνωριζω τι ακριβως κανει..) αλλα συχνα-πυκνα (τη 1 στις 3 φορες δλδ) κανει παλι το τσαφ, οποτε πρεπει να κλεισω απο πισω το τροφοδοτικο (σαν να βγαζω το καλωδιο τροφοδοσιας) , να περιμενω 10 δευτερα και να το ξανανοιξω. αλλα και τοτε μπορει να μην ανοιξει. τοτε κανω το εξης: βγαζω τα τζαμπερακια, ανοιγω τον υπολογιστη, κανει τσαφ και κλεινει, ξαναβαζω τα τζαμπερ στα 1-2 και 4-5 και τοτε ανοιγει...:drool: με αλλα λογια, ...ΓΟΛΓΟΘΑΣ... εψαξα και σε ξενα φορουμ, οπου βρηκα αναλογα με τα δικα μου προβληματα. το μονο που βρηκα ειναι οτι ισως με το να βαζεις πρωτα να φορτωνει τα cd/dvd-rom μετα καποιο δικτυο/LAN και τελος τους σκληρους...το δοκιμασα χθες, δεν εσβησε 2-3 φορες και σημερα με το καλημερα παλι τα ιδια... εχω στειλει e-mail στην εταιρια της motherboard, αν και δεν περιμενω ουσιαστικη απαντηση...
ΚΑΖΑΣ Μάρτιος 27, 2008 Author #7 Μάρτιος 27, 2008 RENO, δεν υφιστανται Master / Slave στους SATA I ουτε στους II. στην πραγματικοτητα δεν υπαρχουν ουτε καν τα πινακια για τα Master / Slave στους SATA φιλε..
felix Μάρτιος 27, 2008 #8 Μάρτιος 27, 2008 3) συνηθως μου τον βρισκει εαν βαλω τζαμπερακια στα 1-2 και στα 4-5 (το 1-2 ειναι το spead spectrum που δε γνωριζω τι ακριβως κανει..) αλλα συχνα-πυκνα (τη 1 στις 3 φορες δλδ) κανει παλι το τσαφ Το 1-2 ισχύει για το spread spectrum, το 4-5 γράφει στην ετικέτα ότι είναι κάτι ή εννοούσες 5-6 ? 1) εαν βαλω τζαμπερακι στα πιν 3-4 μονο που ειναι για το power up in standby, που δεν ξερω ποια ειναι ακριβως η λειτουργια του, τοτε δε σβηνει ο υπολογιστης με τιποτα (το τσαφ που κανει εντος 2 περιπου δευτερων). τοτε ομως οταν κανει detection στο σημειο που πρεπει να λεει περιπου το εξης: "master 3...: wd 500 και λοιπα, μου γραφει το "master 3...:" αλλα εκει που πρεπει να αναγραφεται το ονομα του δισκου εχει κενο. Άρα σίγουρα πρέπει να έχεις γεφυρωμένα τα 3-4.... 2) οταν βαλω τζαμπερακι στα 5-6 πιν μονο, τοτε ενεργοποιειται το sata I (150mb/sec) αλλα τοτε σβηνει ο υπολογιστης (ΤΟ ΑΚΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ!!! συγκεκριμενα 2-3 φορες ετυχε να ανοιξει απο κ..αρδια και να δουλεψει κανονικα ως το επομενο boot) Με το jumper σε αυτή τη θέση προλαβαίνει να τον αναγνωρίσει στην αρχική οθόνη?? Με όλα τα παραπάνω μπορώ να πώ ότι θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις με 2 jumperάκια ταυτόχρονα: a) Ένα στη θέση 3-4 για να έχεις το PM2 (Power Management/Power Up In Standby) ενεργό αφού δεν σβήνει ο υπολογιστής με τίποτε, άρα είσαι κομπλέ... και Ένα στη θέση 5-6 για να τον ορίσεις ώς Sata I πιστεύω πως έτσι θα σου λειτουργήσει χωρίς "τσάφ" και θα τον αναγνωρίσει κιόλας... κάνε τη δοκιμή και πές ή περίμενε απάντηση από την εταιρία αν θες...
ΚΑΖΑΣ Μάρτιος 28, 2008 Author #9 Μάρτιος 28, 2008 Το 1-2 ισχύει για το spread spectrum, το 4-5 γράφει στην ετικέτα ότι είναι κάτι ή εννοούσες 5-6 ? πραγματι, 5-6 εννοουσα Με όλα τα παραπάνω μπορώ να πώ ότι θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις με 2 jumperάκια ταυτόχρονα:a) Ένα στη θέση 3-4 για να έχεις το PM2 (Power Management/Power Up In Standby) ενεργό αφού δεν σβήνει ο υπολογιστής με τίποτε, άρα είσαι κομπλέ... και Ένα στη θέση 5-6 για να τον ορίσεις ώς Sata I το εχω μυριοδοκιμασει και αυτο. αλλα εδω ειναι το θεμα, οτι οταν τα βαζω ταυτοχρονα, ναι μεν δε σβηνει το pc αλλα εκει που θα επρεπε να μου τον αναγνωρισει εχει το απολυτο κενο...
felix Μάρτιος 28, 2008 #10 Μάρτιος 28, 2008 1)Στα Win τουλάχιστον τον βλέπει έτσι?2)Η ετικέτα του σκληρού τί setting αναφέρει για Spread Spectrum Enable? Με jumper ή χωρίς?3)Δές μήπως βάζοντας και τους τελευταίους drivers για το Via 8237 στρώσει... Από τη Gigabyte... και από τη Via Σύγκρινέ τους ή δοκίμασε τους...4)Τι επιλογές σου δίνει στο Bios τελικά για τους σκληρούς γενικά? Έχεις άλλα options εκτός από Enabled/Disabled τον Sata controller?
ΚΑΖΑΣ Απρίλιος 1, 2008 Author #11 Απρίλιος 1, 2008 θα τα δοκιμασω...ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΑΕΙΝΗ ΙΔΕΑ!!!: ΛΟΙΠΟΝ, αυτο που σκεφτηκα ειναι: απο το να τρεχω, γιατι δεν παιρνω μια PCI καρτα για S-ATA 2 συνδεση...? το μονο που θελω να μου διεκρινισετε ειναι το εξης: οι επιπλεον PCI καρτες για S-ATA 2 χρησιμευουν σε εναν υπολογιστη που ηδη αναγνωριζει S-ATA 2 σκληρους και απλως ο χρηστης εχει απασχολημενες τις S-ATA 2 υποδοχες που εχει πανω η μητρικη και θελει να συνδεσει επιπλεον συσκευες ή μπορουν να χρησιμοποιηθουν και απο παλιοτερες μητρικες οι οποιες δεν αναγνωριζουν τους S-ATA 2 ωστε να εχουν αυτη τη δυνατοτητα? η αποψη μου ειναι οτι απο τη στιγμη που παιρνεις μια PCI καρτα, ελεγχει τις λειτουργιες της η ιδια. και στην τελικη αυτος δεν ειναι ο σκοπος μιας τετοιας καρτας? το να παρεχει συνδεση sata-2 σε οσους δεν εχουν..?
felix Απρίλιος 1, 2008 #12 Απρίλιος 1, 2008 Έχουν ενσωματωμένο δικό τους ελεγκτή, άρα έχεις υποστήριξη για ότι δίσκο υποστηρίζει η κάρτα, ασχέτως της μητρικής...άρα το 2ο που αναφέρεις......εγώ δεν έχω ακούσει κάποιο πρόβλημα, αν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία από κάποια δυσλειτουργία ας τη μοιραστεί μαζί μας για να μαθαίνουμε...P.S. : Γράψε και για τα υπόλοιπα που σου είπα (εκτός των drivers) αν τα έχεις κοιτάξει...
ΚΑΖΑΣ Απρίλιος 1, 2008 Author #13 Απρίλιος 1, 2008 την τρελα μου...εγραψα απντηση σε ολα τα παραπανω και κολλησε ο υπολογιστης...οτι να ναι... τεσπα, συνοψιζοντας θα τα ξαναγραψω: 1) το λειτουργικο τον αναγνωριζει κανονικα αν ανοιξει και αναγνωριστει απο τα BIOS 2)ο 500αρης δεν αναφερει τιποτα για το spread spectrum clocking, αλλα μονο για το power management. απλως ειδα στον αλλο σκληρο (το 250αρη) οτι το spread spectrum ειναι στα πινακια 1-2 και θεωρησα οτι πιθανως θα ειναι το αντιστοιχο.. 3) τα ντραιβερς εγκαθιστανται μεσω του λειτουργικου ή θελει bootable FDD? 4) εχει επιπλεον επιλογη για να τον λειτουργω ως IDE ή ως RAID ΚΑΤΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ PCI ΚΑΡΤΑ: ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ, για να βαλω μια που εχει πανω sata-2 πρεπει να σταξω το λιγοτερο 49 ευρωπουλα. με αλλα λογια, αν δε βρω λυση παιδια, ΠΑΩ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΗΤΡΙΚΗ :giveup:
felix Απρίλιος 1, 2008 #14 Απρίλιος 1, 2008 1) OK 2) Το αντίστοιχο είναι...απλά εδώ τα τυπάκια λένε πως μπορεί να έχει 2 τρόπους που στέλνεται από το εργοστάσιο... (βλέπε σχήμα : Stnd Conf 1 & 2 )....οτιναναι.... 3)Μέσω λειτουργικού 4)Φαντάζομαι έχεις δοκιμάσει τους παραπάνω συνδυασμούς jumpers σε IDE?Ή τον είχες σε RAID mode? Άσε τα καρπούζια ήσυχα ....δεν έληξε (ακόμη) το ζήτημα...δες το άλλο αντίστοιχο thread που σου εγραψα παραπάνω και δοκίμασε να βάλεις drivers...πρώτα όμως δοκίμασε και με IDE και με RAID στο Bios με τα τελευταία jumper settings (3-4 & 5-6 ταυτόχρονα-μην σου πώ και 1-2 ταυτόχρονα!!!)... Η WD και η Gigabyte σου απάντησαν σχετικά?
ΚΑΖΑΣ Απρίλιος 3, 2008 Author #15 Απρίλιος 3, 2008 ...ιδεα Νουμερο 2: υποψιαζομαι οτι κατι δεν παει καλα με το τροφοδοτικο.. ρε μπας και ειναι μουφα 520 βατ...? λοιπον θα δανειστω το τροφοδοτικο απο εναν φιλου μου για να δω. απλως επειδη εαν δεν μπορουσε να τον αναγνωρισει η μητρικη, λογικα δε θα μπορουσε να τον αναγνωρισει ουτε μια φορα. οποτε το σβησιμο αυτο με κανει να υποψιαζομαι οτι κατι φταιει με το τροφοδοτικο. οψομεν - θα πειραματιστω :hi:
ΚΑΖΑΣ Απρίλιος 3, 2008 Author #16 Απρίλιος 3, 2008 ...ιδεα Νουμερο 2: υποψιαζομαι οτι κατι δεν παει καλα με το τροφοδοτικο.. ρε μπας και ειναι μουφα 520 βατ...? λοιπον θα δανειστω το τροφοδοτικο απο εναν φιλου μου για να δω. απλως επειδη εαν δεν μπορουσε να τον αναγνωρισει η μητρικη, λογικα δε θα μπορουσε να τον αναγνωρισει ουτε μια φορα. οποτε το σβησιμο αυτο με κανει να υποψιαζομαι οτι κατι φταιει με το τροφοδοτικο. οψομεν - θα πειραματιστω
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.