neuromancer Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 23, 2008 Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα? Τα fans δεν ακούγονται καθόλου καθώς δουλεύουν όλα στο ρελαντί όμως το κουτί δονείται και ακούγεται ένας βόμβος χαμηλής έντασης σα να έρχετε Dacota από μακριά... Έχω δει κάτι ελαστικές φλάτζες για μεταξύ PSU και κουτιού καθώς και ελαστικές "βίδες" για στερέωση fan, αλλά δεν μου γεμίζουν πολύ το μάτι. Ειδικά τις δεύτερες τις δοκίμασα σε ένα ύποπτο fan αλλά το μόνο που κέρδισα ήταν ότι κατάλαβα ότι δεν έφταιγε αυτό αλλά το PSU. Το PSU είναι 460Watt Zalman με ενα fan που κοιτάει προς το εσωτερικό και κάτω του κουτιού. Το fan του PSU δουλεύει γενικά στο ρελαντί, δεν ακούγεται. Φαίνεται όμως ότι συντονίζει το case.Ιδέες ?
felix Μάρτιος 23, 2008 #2 Μάρτιος 23, 2008 Τα fans δεν ακούγονται καθόλου καθώς δουλεύουν όλα στο ρελαντί όμως το κουτί δονείται και ακούγεται ένας βόμβος χαμηλής έντασης σα να έρχετε Dacota από μακριά... Επιβεβαίωσέ το αυτό καθώς σε τροφοδοτικό που επίσης ο ανεμιστήρας του δούλευε στο ρελαντί τελικά ο θόρυβος ακουγόταν από αυτόν....Ένας ανεπαίσθητος θόρυβος που μπορεί να κάνει ο ανεμιστήρας του, φαντάσου ότι ενισχύεται από όλη την κατασκευή και μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε ένταση...Εν ανάγκη άνοιξε το κουτί και προσπάθησε να εντοπίσεις την πηγή του...Αν μπορείς, αποσυνδέοντας το τροφοδοτικό από όλες τις συσκευές και τη μητρική από αυτό , βραχυκύκλωσε το πιν που καταλήγει το πράσινο καλώδιο της παροχής με ένα από τα μαύρα και άνοιξέ το....Μεγάλη προσοχή όμως...Έτσι θα ακούσεις αν όντως είναι από τον ανεμιστήρα του ή όχι...Έχω δει κάτι ελαστικές φλάτζες για μεταξύ PSU και κουτιού καθώς και ελαστικές "βίδες" για στερέωση fan, αλλά δεν μου γεμίζουν πολύ το μάτι.Κάνουν δουλειά, άλλα υπό συνθήκες...Το βασικό είναι να μήν έχει επαφή μέταλλο με μέταλλο...και σκέψου ότι ακόμα και η επαφή της βίδας με το χείλος της τρύπας που περνάει μέσα της, μεταφέρει τον θόρυβο...Επίσης τα σημεία που στηρίζεται εσωτερικά του κουτιού ένα τροφοδοτικό μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτό...μερικές λεπτές λωρίδες σιλικόνης μπορούν να χρησιμοποιηθουν για αποφυγή μετάδοσης θορύβου....---> Κάτι βασικό...το τροφοδοτικό έχει εγγύηση???
morpheus Μάρτιος 23, 2008 #3 Μάρτιος 23, 2008 Πιθανώς να ειναι κραδασμοι απο τον σκληρό δίσκο, μπορείς να τους αποφυγεις κρεμώντας τον με λάστιχο
neuromancer Μάρτιος 23, 2008 Author #4 Μάρτιος 23, 2008 Ο βόμβος παράγεται κυρίως από το δεξιά πλευρικό καπάκι (στην πλάτη της μητρικής) το οποίο αν το αγγίξω είναι φανερό ότι δονείται. Αρκετά αισθητή είναι η δόνιση και στο πάνω μέρος του κουτιού. Το αριστερό καπάκι δονείται λιγότερο. Δεν μπορώ να πω ότι το κάνει πάντα, αλλά συνήθως το κάνει (προφανώς έχει να κάνει με τις στροφές των fan και κάποια ιδιοσυχνότητα του κουτιού).Το fan της CPU δεν είναι καθώς το έβαλα στο full (Zalman με ποτενσιόμετρο) και η δόνηση παραμένει. Το 12άρι πίσω το αποσύνδεσα... τα ίδια. Ένα 80άρι πλευρικό στους δίσκους το αποσύνδεσα (ήταν το Νο 1 ύποπτο καθώς είναι στη δεξιά πλευρά).... τα ίδια. Επιπλέον, just in case, του έβαλα και ελαστικές βίδες - δουλεύει στις 1000 rpm περίπου. Ένα άλλο 80άρι που κρέμεται στο αέρα και φυσάει μια 8800GTS και μια TV κάρτα που είναι 1 mm κολλητά στην VGA, επίσης δεν φταίει.Το fan του τροφοδοτικού, καθώς γυρνάει αργά, το φρενάρισα για λίγο με ...το χέρι και (surprise) πάλι δεν σταμάτησε η δόνηση.ΑΡΑ απομένουν οι δίσκοι !!!! Τώρα που το ξανασκεφτομαι, από χτες που έβαλα και 2ο δίσκο (σε RAID-1) το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Αλλα τώρα να κρεμάσω χύμα τους δισκους μέσα στο κουτί δεν μου πολυαρέσει. Μήπως να τους άλλαζα θέση? Τους έχω στο 1 και το 3 slots από 6 συνολικά. Μήπως αλλάζοντας θέση αλλάξει η ιδιοσυχνότητα του κουτιού και σταματήσει..... τι να πω...!!! Πάντως οι δίσκοι έτσι όπως μπαίνουν συρταρωτά και σφιχτά, δε σηκώνουν πολύ πατέντα...Σπαστικό γιατί υποτείθεται δίνουμε φράγκα παραπάνω για ησυχία (και όντως τα φουρφούρια πρέπει να πας δίπλα για να τα ακούσεις) και την πατάμε από αλλού!edit: Ίσως αν μπορέσω να παρεμβάλω μεταξύ δίσκου και πλευρικών rails κανένα λαστιχένιο whatever (έστω και από τη μία πλευρά), να το απομονώσω...
felix Μάρτιος 24, 2008 #5 Μάρτιος 24, 2008 Ωραία...τουλάχιστον τώρα το απομονώσαμε...πάω για ένα σύντομο ποτάκι και επανέρχομαι με περιγραφή λύσης ( που έχω σε ένα κουτί μου ) και αν τα καταφέρω και φωτό.... EDIT: Δεν ήταν ποτέ ένα ποτάκι...φταίνε οι κακές παρέες...Λοιπόν.. Λύση 1 : Ελαστικά παρεμβύσματα στις βιδες - Κυκλοφορούν και σε κιτάκι σε διάφορα καταστήματα...κάτι σαν αυτό Λύση 2 : Ανάρτηση του δίσκου με λάστιχο - Δές μεθόδους με φαντασία εδώ...κι εδώ.... Λύση 3 : Μονωτικό υλικό στα πλαϊνά του κουτιού ώστε να μην συντονίζει...κάτι σαν το Akasa Paxmate... ή αν θές να το χοντρύνεις (ή/και να πειραματιστείς), Technofon (praktiker και αλλού) Τρόποι υπάρχουν ακόμη και για να ξεχνάς πως το pc σου είναι ανοιχτό....πειραματισμό θέλει...και τα υλικά...
neuromancer Μάρτιος 25, 2008 Author #6 Μάρτιος 25, 2008 Ωραία όλα αυτά αλλά με χαλάει το ότι καταργώ την screweless υποδομή του κουτιού για τους δίσκους με τα συρταράκια κτλ. Πάντως κάτι με λάστιχα θα κάνω, δεν προκειται να μείνει έτσι. Μάλλον θα καταργήσω τα πλαϊνά που κολλάνε στο δίσκο και τον κάνουν συρταρωτό και θα βάλω κάτι σε αφρολέξ ή μαλακό ελαστικό.Thanks για το post με τις λύσεις - τελικά πολύς κόσμος την "ψάχνει" με το θέμα.
mech5107 Μάρτιος 25, 2008 #7 Μάρτιος 25, 2008 Αυτά τα "γατζάκια" που έχουν στα link για να πιάνουν το κορδόνι, πως και που τα βρίσκουμε?
dpolal Μάρτιος 26, 2008 #10 Μάρτιος 26, 2008 Αυτά λέω: Πέρνα το σχοινί/λάστιχο από τις πλαϊνές τρύπες που βιδώνουν οι δίσκοι και θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα...
neuromancer Μάρτιος 26, 2008 Author #11 Μάρτιος 26, 2008 Πέρνα το σχοινί/λάστιχο από τις πλαϊνές τρύπες που βιδώνουν οι δίσκοι και θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα... Αυτο θα δοκιμασω κι εγώ - θα βγάλω τα πλαϊνά rails και φαντάζομαι θα έχει λίγο χώρο,
felix Μάρτιος 27, 2008 #12 Μάρτιος 27, 2008 Αυτά λέω:Δεν ξέρω, αν και πρέπει να έχω δεί από κοντά...σε αυτήν την περίπτωση πας κανα praktiker η σε κάποιο κατάστημα με χρώματα-εργαλεία και ρίχνεις μιά ματιά τριγύρω για ό,τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντίστοιχα....παίζει πολύ αυτοσχεδιασμός....αν και η καλύτερη φάση είναι αυτή που είπε ο dpolal......εκτός από λάστιχο μπορείς να βάλεις και κορδονάκι σιλικόνης (σαν το Strech-Magic που λένε στα λινκς) από αυτά που φτιάχνουν τα κοσμήματα με χάντρες....απλά να είναι ικανής διαμέτρου, όχι κανά 0.3mm!!!! (λεμε τώρα)...εγώ έχω 1.2mm, αλλά ακόμη τους έχω με τα λάστιχα που τους έβαλα αρχικά...
leros2004 Μάρτιος 27, 2008 #13 Μάρτιος 27, 2008 Και με την απαγωγή θερμότητας τι κάνουμε? Δεν ζεσταίνονται περισσότερο οι δίσκοι??
felix Μάρτιος 27, 2008 #15 Μάρτιος 27, 2008 Όντως αν διαβάσετε στο ίδιο site για τις μεθόδους ανάρτησης των σκληρών, λόγω αυτής της έλλειψης επαφής με το μέταλλο, μπορεί να έχουν (απ'όσο έχει αναφερθεί) 1-2 βαθμούς παραπάνω...θέμα όχι και τόσο σημαντικό θα έλεγα...
neuromancer Μάρτιος 27, 2008 Author #16 Μάρτιος 27, 2008 Όπως απέδειξε και mega test της Google που έχει τουλάχιστον 200000 servers σε λειτουργία, δίσκοι με Ι.Χ. ψύξη και δίσκοι χωρίς, χάλαγαν το ίδιο συχνά. Άρα το αν τους φυσάς ή όχι δεν παίζει ρόλο, αρκεί βέβαια και το υπόλοιπο PC να είναι σε normal θερμοκρασίες. Εγώ τους φυσάω με ένα 8άρι fan για ψυχολογικούς λόγους κυρίως. Πάντως στο παλιό PC, το σασί που πάνω του βιδώνονταν οι δισκοι, ηταν αισθητά πιο ζεστό από άλλα σημεία - δούλευε σαν heat-pipe.
felix Μάρτιος 28, 2008 #17 Μάρτιος 28, 2008 Άρα το αν τους φυσάς ή όχι δεν παίζει ρόλο, Γενικά με το να τους έχεις μέσα σε κάποια όρια μειώνει την πιθανότητα να προκύψει πρόβλημα, αλλά καθώς κάθε ξεχωριστό κομμάτι που κατασκευάζεται δεν είναι ίδιο με τα άλλα ακριβώς (οι προδιαγραφές είναι range όχι συγκεκριμένα νούμερα) -->άλλο επηρεάζεται περισσότερο, άλλο λιγότερο από τη θερμοκρασία...Αν έχει "προδιάθεση" εκ κατασκευής για να χαλάσει συντομότερα, τότε οι συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας πιθανόν να ευνοήσουν αυτήν την προδιάθεση και να μειώσουν το χρόνο ζωής...και το τονίζω το πιθανόν....
neuromancer Μάρτιος 28, 2008 Author #18 Μάρτιος 28, 2008 Μαζί σου είμαι... τα κινούμενα σίδερα πάντα θέλουν φροντίδα. Πριν ένα χρόνο σε ένα virus scan ένας Maxtror έκανε ένα κρακ και μετά τουμπεκί. Ευτυχώς τα περισσότερα σώθηκαν/ανακτήθηκαν αλλά ένα RAID1 είναι πάντα καλύτερα.ΑΣΧΕΤΟ: Παλιά με τους απλούς δίσκους και το FAT bootαρες με μια δισκέτα και τα έβλεπες όλα. Τώρα με το RAID, τους drivers κτλ, πώς σώζεται η κατάσταση ?
dpolal Μάρτιος 28, 2008 #19 Μάρτιος 28, 2008 ΑΣΧΕΤΟ: Παλιά με τους απλούς δίσκους και το FAT bootαρες με μια δισκέτα και τα έβλεπες όλα. Τώρα με το RAID, τους drivers κτλ, πώς σώζεται η κατάσταση ? - Με εξωτερικούς usb/firewire/e-sata δίσκους... :) - Το κλασσικό raid-1 δεν χρειάζεται τίποτα, μόλις σκάsει ο ένας εσύ απλά μπουτάρεις και συνεχίζεις. (βλέπε αρκουδάκι duracell...) - Το raid-0 έχει τα ρίσκα του... (τραβάς όμως ένα ghost στην πρώτη επιλογή και είσαι οκ) Πλέον είναι τόσο γελοία η αναλογία €/Gb που όλοι μπορούν να έχουν επιπλέον δίσκους.
felix Μάρτιος 28, 2008 #20 Μάρτιος 28, 2008 ......και συνεχίζεις. (βλέπε αρκουδάκι duracell...)...... :rofl::rofl::hehe::hehe: έλιωσα....
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.