Jump to content

Temps & Fanspeed

Elric

Recommended Posts

Γεια χαρά!

Πρόσφατα αγόρασα μία asus p5k premium και έναν 8400.

Έχω δύο πατακάτω απορίες:

1) Πώς μπορώ να κατεβάσω τις στροφές της ψύχτρας του cpu(zalman 9500 - 3-pin connection)?

(Πριν είχα μια albatron PX865PE Pro που είχε 3-πιν και κατέβαζα τις στροφές από το speedfan. Τώρα με την P5K, η οποία ένα 4-πιν δεν μπορώ να το κάνω.)

2) Έχω 47C στον cpu σε idle και μετά από superpi και cpu burn είναι πάλι 47C. Είναι ψηλή η τιμή στο idle? Kάτι δεν στέκει ή μου φαίνεται?

(Τις ενδείξεις τις πήρα από speedfan και asus probe II)

Οντος ειναι αρκετα υψηλη η θερμοκρασια σου...φαντασου να ειχες και την μαμα !!

Οσο για τις στροφες...και γω που εχω 2 ανεμηστηρακια (40 jacked) με 2 pin τις εχω ρυθμισμενες απο το BIOS !!

Μέσα στο BIOS έχεις μόνο την δυνατότητα να ενεργοποιήσεις το Q-Fan και να επιλέξεις ένα από τα 3 presets που έχει (quiet, optimal, performance).

Το ρύθμισα στο optimal αλλά δεν άλλαξε τίποτα στις στροφές.

Μάλλον για αυτήν την λειτουργεία χρειάζεται 4-πιν ανεμηστήρα.

Να τον βάλω δηλαδή σε υποδοχή για chassis fan?

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα που δεν θα αναγνωρίζει CPU Fan?

Και αν τον αλλάξω θα μπορώ να τον ελέγχο κανονικά?

Με το monitor της θερμοκρασίας τι μπορώ να κάνω?

Υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να τις βγάζει σωστα?

Δες την εικόνα. Θα πας στην λίστα στο ( 1 ) και θα διαλέξεις το chip που ελέγχει τις θερμοκρασίες, τους ανεμιστήρες κ.τ.λ. της μητρικής σου. Συνήθως είναι το πρώτο στην λίστα.

Το αποτέλεσμα θα είναι να δεις μια λίστα με όλα όσα μπορείς να παραμετροποιήσεις στο παράθυρο από κάτω. Στην θέση ( 2 ) σου σημειώνω τον έλεγχο για τον πρώτο ανεμιστήρα που συνήθως είναι της cpu. Κάνεις κλικ εκεί.

Αν θέλεις τώρα να ελέγχει το speedfan τους ανεμιστήρες θα επιλέξεις Software από την λίστα στο ( 3 ). Αν θέλεις να την ελέγχει το Q-Fan θα επιλέξεις SmartGuardian. Μην ξεχάσεις να επιλέξεις και να θυμάται την επιλογή σου το speedfan - κάτω δεξιά ώστε να μην κάνεις την διαδικασία κάθε φορά που ξεκινάς το πρόγραμμα.

post-188-1416073413,3225_thumb.jpg

Να τον βάλω δηλαδή σε υποδοχή για chassis fan?

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα που δεν θα αναγνωρίζει CPU Fan?

Και αν τον αλλάξω θα μπορώ να τον ελέγχο κανονικά?

Με το monitor της θερμοκρασίας τι μπορώ να κάνω?

Υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να τις βγάζει σωστα?

Μπες στο bios και δες ποιοι ανεμιστήρες αν όχι όλοι ελεγχονται.

Μετά βάλε εκεί τον ανεμιστήρα και θα κάνει ένα μπιπ η μητρική

ότι δεν έχεις ανεμιστήρα στη cpu και θα το κάνεις ignore ή

κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα άλλωστε πως παίζουν αυτή με υδρόψυξη για παράδειγμα;

CoreTemp για θερμοκρασίες.

@yanni

Στο PWM 1 mode δεν μου βγάζει τις επιλογές που μου είπες αλλά αυτές:

Manual PWM Contrtol, Thermal Cruise, Fan Speed Cruise, Smart Fan 3

Και είναι επιλεγμένο το 1ο.

@Spyrus

Thanx Spyrus θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου.

Με το Core Temp πάντως έχω μια από τα ίδια. Κολλημένο στους 63C.

Δοκίμασε το Smart Fan 3 μπας και δουλέψει κανένα Q-Fan εκεί. Βεβαίως αν δεν δουλέψει δοκίμασε και τις άλλες επιλογές - αν δεν το έχεις ήδη κάνει. Κάθε φορά που θα επιλέγεις μια επιλογή θα πηγαίνεις στην αρχική σελίδα του speedfan και θα χαμηλώνεις Manual τις στροφές - το ποσοστό της % για κάθε ανεμιστήρα. Καθώς θα το κάνεις αυτό θα κοιτάς αν μειώνονται οι στροφές.

Μπορείς να δοκιμάσεις και τις υπόλοιπες θέσεις της μητρικής - τα υπόλοιπα PWM στην λίστα των επιλογών. Παίζει π.χ. στις υπόλοιπες υποδοχές, κάποια από αυτές να δουλέψει. Σε αυτή την περίπτωση συνδέεις τον ανεμιστήρα σε αυτή που δουλεύει - αν υποθέσουμε ότι κάποια δουλεύει - και απλά επιλέγεις το Speedfan να ρίχνει τις στροφές του ανεμιστήρα στην εν λόγο υποδοχή με βάση την θερμοκρασία της cpu και μόνο - γίνεται άνετα αυτό.

αν θες απλο που να ελεγχει 4 ανεμιστηρες εχει ενα φθηνο με 15 ευρω στο pc-store στην στουρναρη.τωρα αν θες και κολπα παει πιο ακριβα.

πας εδω

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977835&product=1056743

http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977835&product=922072

η

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.805202

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.808555

• 3 months later...

To ξεθαβω αυτό το thread για να μπορέσω να ρίξω λιγάκι τις στροφές των ανεμιστήρων του κουτιού (3x Sflex12f στις 1500 στροφές!)

Μεχρι λοιπόν να παρω fan controller (κατά προτίμηση τον zalman ZM-MFC1 plus....Παρεπιπτόντως τον βρίσκω μόνο σε ένα μαγαζί στην πάτρα- www.eworld.com.gr) δοκιμάζω το Speedfan.....Mε βαση τις παρακάτω εικόνες για να ενεργοποιησω το ελεγχο μέσω speedfan θα πρέπει τα PWM να γίνουν software enabled;;;αλλά δεν έχω σχετικές επιλογές, μονο Manual PWM Contrtol, Thermal Cruise, Fan Speed Cruise, Smart Fan 3...Ότι και αν βάλω δεν αλλάζουν οι στροφές....Το qfan το έχω disable στην P5K

Λοιπόν παλεύοντας χθες με το θηρίο, αλλαζοντας το PWM type1 σε PWM output (το PWM type 4 παραμένει DC output???) κατόρθωσα να αλλάξω το Speed1 από την κεντρική οθόνη του Speedstep...Έτσι όμως αλλάζουν οι στροφές και του AUX0 και AUX1 fan....Πως μπορώ να τους ξεχωρίσω;;;;

Επίσης το CPUfan επειδή είναι συνδεδεμένος στην υποδοχή του mobo με 4πινο είναι μονίμως στις 1500 στροφές (max). Λογικά αν βρώ adaptor 3πινο σε 4πινο θα μπορώ να τον αλλάζω και αυτόν.

Τα fan divisor /Temperature offset τι ρόλο παίζουν και ποιές πρέπει να είναι οι σχετικές ρυθμίσεις εκεί;

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.