Frostbyte Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2008 Να 'μαι κι εγω.. :rant: Εχω στησει το καινουργιο μηχανιμα εδω και 2-3 βδομαδουλες και αντιμετοπιζω ενα πολυ περιεργο προβληματακι.. Το PC εχει την εξης συνθεση: Q6600 G0 Abit IP35 Pro 2x1GB Crucial Ballistix 1066MHz @ 5-5-5-15 (2.2V) x1300pro (την πηρα τραμπα απο τον junior-21- μεχρι να παρω την 8800GTS που 'χω στο ματι [αυτη ή την επομενη βδομαδα θα την εχω ]) PCP&C 750W (το μαυρο) Να διευκρινισω οτι περαν απο τις μνημες τις οποιες εχω βαλει με διαιρετη να παιζουν στα 1064MHz με 5-5-5-15 στα 2.2V και το Northbridge με 2 κλικ παραπανω ταση για να τις σηκωσει, δεν εχω ανεβασει κανενα αλλο voltage, ουτε εχω κανει πουθενα αλλου overclock προς στιγμην. Το σκαλωμα: Το PC σε εντελως τυχαιες στιγμες μουλαρωνει και μου κλεινει την οθονη (power saving mode) χωρις καν να προλαβω να δω κανενα BSOD ή να καταλαβω την αιτια αυτου του σκαλωματως. Τις περισσοτερες φορες κιολας οταν παω να το κανω restart θα κολησει εκει, δηλαδη, θα μουλαρωσει και δεν θα μου ανοιγει την οθονη οσα restart και να κανω απο το tower. Κατα την διαρκεια αυτης της καταστασης, το uGuru κατω στο mobo, δειχνει μονιμως την ενδειξη 9.0. (και F.0. οταν κανω reset απο το tower) και μετα απο μερικα restart μπορει να ξεκινισει να κανει post (C1, C3 κλπ και στο τελος να δειξει FF) αλλα παλι δεν θα εχω ενδειξη στην οθονη.. Υστερα απο 2-3 επανεκκινησεις ακομη (και με λιγη τυχη για να μην γινουν 50..) και ανοιγο-κλεισιματα, ξεμουλαρωνει, bootαρει με την οθονη κανονικα και πεζουν ολα ρολοϊ, μεχρι την επομενη φορα που θα θελησει να ξαναμουλαρωσει. Μερικες δικες μου παρατηρισεις: - Τον πρωτο καιρο το εκανε συνεχεια, τωρα το κανει σχετικα σπανια, αλλα παραμενει σπαστικο. - Eχω παρατηρισει οτι γινεται περισσοτερο οταν το αφηνω πολλες ωρες στο idle (torrent seeding πχ) ή οταν δουλευω στο συστημα αλλα δεν το πολυζοριζω (browsing & downloading πχ) και πολυ λιγοτερο κατα τη διαρκεια ενως παιχνιδιου ή stress test. - Ολα τα voltages και τα timings απο το bios ειναι ρυθμισμενα manually και στο mobo εχει γινει vdroop mod (cheers gprhellas ) και η πραγματικη ταση ειναι οσο εχω ρυθμισει στο bios και σταθερη με πολυ μικρα τρεμοπαιξιματα (προς τα πανω). - Ο επεξεργαστης και οι μνημες εχουν κανονικες θερμοκρασιες και περνανε με ανεση τα 8(?) loop test στο orthos (το CPU με affinity ανα 2 cores). - Το συστημα επισης ειναι πολυ σταθερο σε πολλα παιχνιδια και στο 3Dmark05 που εχω δοκιμασει. - Το Clear CMOS και η αφαιρεση της μπαταριας δεν βοηθαει στο προβλημα, πρεπει αναγκαστικα να το αφησω να κανει τον κυκλο του για να ξεμουλαρωσει. - Σχεδον καθε φορα που θα μου κολλησει στα windows θα μου μουλαρωσει και στο reboot για αρκετη ωρα. - Το κολλημα αυτο ειναι γινεται σε εντελως τυχαιες στιγμες και εχω την εντυπωση μαλλων δεν οφειλεται στο λειτουργικο (γιατι συνεχιζει να μουλαρωνει οπως περιεγραψα παραπανω). - Το καλωδιο τις οθονης και τα υπολοιπα περιφεριακα δεν ειχαν κανενα απολυτως προβλημα στο παλιο PC. - Ολες οι τασεις του τροφοδοτικου ειναι σωστες και σταθερες (συμφωνα με τις ενδειξεις του sensoρα) και το PC ειναι συνδεδεμενο σε ενα UPS της APC που εξισωροπει την ταση που παιρνει το τροφοδοτικο. Τα φωτα σας μαγκες! :flag: (Α ρε καταραμενε murphy.. Δε θα σε πετυχω καπου? )
Spyrus Μάρτιος 5, 2008 #2 Μάρτιος 5, 2008 Βάλε τις μνήμες στα 2 άλλα σλοτς που δεν είναι τώρα για δοκιμή.
Frostbyte Μάρτιος 5, 2008 Author #3 Μάρτιος 5, 2008 Θα το δοκιμασω. Επισης ξεχασα να πω οτι η mobo φοραει το bios 14. (Παω να δω τον αγωνα και επιστρεφω με τα αποτελεσματα )
netlooney1416003163 Μάρτιος 5, 2008 #4 Μάρτιος 5, 2008 Εγω ειχα παθει κατι παρομοιο με την δικη μου mobo κολλαγε εντελως και οταν εκανες restart κολλαγε ακομα και στο bios.Λοιπον το προβλημα το διαπιστωσα στο northbridge το οποιο ειχε ξεραθει εντελως η θερμοαγωγιμη παστα.(Να σημειωσω οτι εχει heatpipes)Εβγαλα λοιπον το northbridge εβαλα νεα παστα ενα coolerακι 4 εκ. και αυτο ηταν,τερμα τα κολληματα.Δοκιμασε το δεν χανεις τιποτα. :flower:
NooDle Μάρτιος 6, 2008 #5 Μάρτιος 6, 2008 την ίδια γνώμη με τον spyrus έχω μαν κατέβασε το voltage στις ραμέχει ένας φίλος μου παρόμοια mobo θα τον ρωτήσω αν ξέρει τπτ και θα σου πω
Frostbyte Μάρτιος 9, 2008 Author #6 Μάρτιος 9, 2008 Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες, θα τα δοκιμασω ολα οσα μου ειπατε (κατεβικα για το τρι-ημερο στην αθηνα και δε πηρα το PC μαζι) και θα ειστρεψω με τα αποτελεσματα (που ελπιζω να ειναι καλα).
qbiefox Μάρτιος 9, 2008 #7 Μάρτιος 9, 2008 Παντως ακριβως τις ιδιες μνημες σε pc φιλου δεν χρειαζοταν πανω απο 2.0 V για 5-5-5-15 στα 1066mhz. Παιζει να μπορουσαν να παιξουν και ακομα πιο χαμηλα, απλα βιαζομασταν να φυγουμε και δεν το ψαξαμε. Κοιτα λιγο τις θερμοκρασιες σου παντως... Η μεθοδος με το "δαχτυλο" να ξερεις δεν ειναι παντα αντιπροσωπευτικη...
Frostbyte Μάρτιος 11, 2008 Author #8 Μάρτιος 11, 2008 Οσες μπορω να μετρισω απο τους εσωτερικους sensoρες τις μετραω απο κει, για ολα τα αλλα, εχω ενα panelακι να με εξυπηρετει οσο μπορει κι αυτο.. Εχω την εντυπωση οτι πρεπει να ειναι η vga τελικα, γιατι τωρα τελευταια εχει αρχησει να μου γκρινιαζει μαζι με κατι BSODs απο το ati2dvag.dll σε εντελως ακυρες στιγμες. Μολις παρω την GTS θα ξανακανω παλι δοκιμες (driver cleaning included) για να αποκλεισω το ενδεχομενο αυτο και θα δοκιμασω (εαν κατι δεν παει καλα) και αυτα που μου ειπαν ο Spyrus και ο netlooney. Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες, θα εχουμε νεοτερα σε καμια βδομαδα (οταν με το καλο παρω την καρτα).
Frostbyte Μάρτιος 20, 2008 Author #9 Μάρτιος 20, 2008 Επανερχομαστε κατοπιν εξελιξεων.. Δεν πειραξα μεχρι στιγμης τιποτα στο συστημα για να δω συμπεριφορες. Για παραπανω απο μια βδομαδα (πλεον) ολα πηγανε ρολοϊ, ουτε reboot δεν του εκανα και δεν ειπε κουβεντα, ωραια λεω εστρωσε φτου φτου μη το ματιασω.. Ημουνα σημερα στο απο-κατω παιδι και του φτιαχνα το PC, μεχρι που χρειαστικα ενα αρχειο απο το PC μου, παω να το παρω και δε βλεπω το PC στο δυκτιο, ενω θυμομουν οτι το ειχα ανοιχτο.. Αμεσως παγωσα.. Λεω παλι κρασαρε, φτου γμτ.. Ανεβενω πανω σφαιρα, και οντως ειχε κρασαρει.. Αρχησα να το μελεταω ακομη πιο βαθια το θεμα ερευνοντας τυχων αλλαγες στο bios (μολις ξεμουλαρωσε εννοειτε). Και το ματι μου επεσε στο ακολουθο: Ο διαιρετης απο 1:2 πηγε default (1:1.50) και τα voltages στο auto (τα 5-5-5-15 timings, που ειχα βαλει καιρο τωρα, δεν τα πειραξε). Ωραια λεω, τοσο καιρο μπορει να μου γκρινιαζε κανα mobo λογο υψιλου διαιρετη (who knows), αλλα και παλι, τα κρασαρισματα αυτα γινοντουσαν ολοενα και σπανιοτερα ακομη και με το 1:2 που το ειχα ετσι τοσο καιρο.. Δε γαμιετ' λεω, ας ριξω τον διαιρετη στο 1:1 να δω.. Βαζω και τις τασεις στο user define (northbridge σε stock voltage και ram στα 1.8) και σωζω στο CMOS. Ολα καλα μπηκε στα windows και επαιζε οκ.. Αμ δε! Μετα απο 5 λεπτακια παγωσε το ποντικι και ακουσα το χαρακτιριστικο "τσαφ" απο κατω, ξανακρασαρε! Επειτα αποφασισε να μουλαρωσει for the long term.. Του εκανα restart συνεχεια και αυτο τιποτα.. 9.0.! Δοκιμασα, οπως μου ειπε ο Spyrus, καθε πιθανο συνδιασμο με τα DIMMs (αρχηκα το καθενα μονο του σε καθε μια απο τις 4 θεσεις, και μετα συνδιασμους και με τα δυο σε διαφορετικες θεσεις καθε φορα) αλλα δυστιχως δεν βρηκαμε φως. Σε καποια φαση το αφησα για να δω τι θα κανει, και μετα απο 5-6 λεπτα αρχησε και POSTαρε μονο του (C1 C3 κλπ μεχρι το FF) αλλα χωρις οθονη. Ε, με τα πολλα πολλα και επειτα απο μια ωρα (πραγματικα μια ωρα) πολλων απανοτων restart, μου κοβει και κλεινω το τροφοδοτικο απο πισω. Το αφησα περιπου 30" χωρις ρευμα και παραλληλα πατουσα το κουμπι του power μπας και αποφορτιστει απο τη μακακια που το εδερνε.. Και πηρε μπρος επιτελους.. Πηγα ξανα στο bios, και προς εκπληξη μου ειδα οτι τον διαιρετη αυτη τη φορα τον αφησε απειραχτο και μονο τα voltages ξαναμπηκαν στο auto. Ωραια λεω ας τα βαλω παλι user define δωσω 2.0V στις ram να 'δω (το chipset παραμενει στο default voltage [1.25] as we speak). Μεχρι στιγμης ειμαι 10-15 λεπτα στο λειτουργικο (και γραφω αυτο το κειμενο) και δεν μου εχει κρασαρει ακομη. Υποψιαζομαι οτι πρεπει να ειναι καποια settings απο το bios το προβλημα μου τελικα..
Frostbyte Μάρτιος 20, 2008 Author #13 Μάρτιος 20, 2008 Μεχρι στιγμης μονο με το orthos εχω κανει δοκιμες, θα κατεβασω και ενα memtest και θα πειραματιστω. Αν και δεν νομιζω οτι μετα απο ενα bench/clock failure θα μουλαρωνε το συστημα.. Μαλλον το bios ή οι ρυθμησεις πρεπει να ευθηνονται.. Παω να τσεκαρω αν εχει βγει κανενα αλλο bios και αμα ειναι το βαζω να δω. EDIT: Μολις ειδα καπου στα forums της abit οτι θα βγει καινουργιο bios την επομενη τριτη. Λεω να περιμενω..
Frostbyte Μάρτιος 28, 2008 Author #14 Μάρτιος 28, 2008 Λοιπον μαγκες, βρηκα τον κοπριτη! (Οχι το παλικαρι που φτιαχνει τα κουτια, αυτο που μου 'χει βγαλει την παναγια στο συστημα) Μετα απο πολλα πολλα μου σκαλωσε στο μυαλο κατι που μου 'χε πει ο GoMaR (παλαιοτερα) και δεν το ειχα κανει.. Να βαλω την VGA στην δευτερη θυρα (x4). Την βαζω λοιπον και παιρνει μπροστα αμεσως. Λιγο ποιο μετα φωναζω ενα παιδι και δοκιμαζουμε την δικια του καρτα στο συστημα μου για να δουμε εαν εφταιγε το slot ή η καρτα. Ολα πηγαν καλα (ευτυχως) και τελικα ηταν η καρτα, η οποια μου εκανε μακακιες στο x16 slot. Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδες!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.