Jump to content

Εγκατάσταση Linux

bhtae

Recommended Posts

Γεία σας.

Δεν μπορώ να εγκαταστήσω Linux.

To Ubuntu κολάει το Suse και Mandrake βγάζουν ένα μύνημα ότι δεν μπορούν να βρουν το dvd rom.

Θέλω να εγκαταστήσω Linux σε διαφορετικό σκληρό απ αυτόν που έχω στον υπολογιστή μου. Γι αυτό απενεργοποιώ τον SATA δίσκο που έχω στον υπολογιστή της υπογραφής και προσπαθώ να κάνω την εγκατάσταση σε άλλον σκληρό που έχει σύνδεση IDE.

To dvd rom που χρησιμοποιώ έχει IDE σύνδεση στον ίδιο controler με τον δίσκο που θέλω να κάνω την εγκατάσταση.

Μπορεί κάποιος να μου πεί τι συμβαίνει?

Ευχαριστώ.

Αρχική απάντηση από bkbilly [Σήμερα, στις 10:27]

Πρέπει να σιγουρευτείς οτι είναι το ένα master και το άλλο slave και επίσης σου πρωτείνω να τα βάλεις και τα δύο master σε διαφορετικούς controllers!!!!!

Η μητρική έχει έναν controler. Θα κάνω αυτό που λες γιατί μου φαίνεται ότι τα έχω και τα δύο slave.

Ο σκληρός είναι αποσπώμενος.

Οταν τον είχα απενεργοποιημένο έβλεπε το dvd. Οταν τον ενεργοποιούσα έβλεπε μόνο το σκληρό. Στα windows δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Τώρα που τους εκανα master και slave το bios βλέπει και το σκληρό και το dvd.

Ευχαριστω τελικα κατάφερα να εγκαταστήσω το Ubuntu.

Εκανα τον σκληρό master και το dvd slave.

Ενημερωτικά τo Suse 9.2 επιμένει ότι δεν βρίσκει το dvd-rom.

οκ πέτυχε

• 4 weeks later...

Γεια σας, καλώς σας βρήκα.

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Σκοπεύω να εγκαταστήσω ως δεύτερο λειτουργικό τα linux ubuntu. Αυτη τη στιγμή το συστημα μου διαθέτει ενα σκληρό δίσκο σε σύνδεση ATA ενω η μητρική κάρτα υποστηρίζει και sata. Αποφάσισα για διαφορους λόγους να αγοράσω ενα δευτερο δισκο, SATA, στον οποίο θα εγκαταστήσω τα linux. Ως αδαής μου γεννιούνται οι παρακάτω και ίσως ηλίθιες απορίες για τις οποιές ζητώ την άποψη σας.

1. Γνωρίζοντας οτι οι SATA δίσκοι δεν έχουν επιλογή master/slave πως θα διαφοροποιηθούνε στο σύστημα μου έτσι ώστε να μπορώ να κάνω dual boot? Εννοώ να μπορώ κατά την εκκίνηση να διαλέξω με ποιο λειτουργικό (win xp or linux) θα εκκινήσει ο υπολογιστής.

2. Απ ότι μ εχουν ενημερώσει έχει σημασία ποιο λειτουργικό θα εγκαταστήσω πρώτα (εχω την εντύπωση πως για dual boot πρέπει πρώτα τα linux)? Έχω ηδη στον ενα δισκο win xp του οποίου τις πληροφορίες δεν θέλω να χάσω σε καμμία περίπτωση και θα προτιμούσα να μην μπω στην διαδικασία του backup και στη συνέχεια ισως format.

Ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ ταπεινά συγγνώμη για οποιαδήποτε ασαφειά μου.

Με εκτίμηση,

Γιάννης.

Μια χαρά θα γίνει η εγκατάσταση στον SATA, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα μπορείς είτε μέσω BIOS είτε μέσω του Linux Bootloader να επιλέξεις ποιο από τα λειτουργικά θα φορτώσεις.

Εάν έχεις φοβίες και δεν θέλεις να πάρεις backup, θα πρότεινα να βγάλεις το ρεύμα του XP δίσκου και να κάνεις εγκατάσταση στον SATA.

Εν συνεχεία μπορείς να επιλέγεις από το BIOS ποιος θα κάνει BOOT ή να φτιάξεις (με το χέρι μετά δυστυχώς) το bootloader του Linux να φορτώνει τα ΧΡ.

Αν θες να είσαι 100% safe και δεν εμπιστεύεσαι το να καταλάβεις αυτά που θα σου πουν τα menu του linux, βγάλε το δίσκο από το ide, κάνε την εγκατάσταση του linux στον sata και μετά βάλε το δίσκο με τα win.

Έτσι δεν θα σου πειράξει και το mbr των win και θα μπορείς να διαλέγεις από το boot sequence του bios (μέσω της επιλογής boot other controller αν είναι εξωτερικός ο sata, ή μέσω του αντίστοιχου virtual ide που δημιουργούν τα πιο σύγχρονα bios για τους embedded controllers) το τι θες να ξεκινήσει. Κάποια bios βγάζουν το boot menu με shortkey, π.χ. f12 νομίζω η asrock μου.

Κι εγώ την πρώτη φορά που είχα βάλει και δούλευα linux για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι τό 'χα κάνει, για να έχω και ασφάλεια στα δεδομένα των win + να μη χάνω τους bootloader μετά από το κάθε format που χρειαζόντουσαν τα win.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.