Dr.Paneas Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 #1 Κοινοποίηση Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2008 Παρακολουθησα το Interactive Video του Shamino ( http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=46010 ) και εχω καποιες αποριες τις οποιες μπορειτε (σιγουρα) να μου τις λύσετε εσεις, αφου ειστε γνωστά τσακάλια στο overclocking. Ας αρχισουμε λοιπον με την διαδικασια όπως την περιγραφει Peter Tan: Αρχικα λεει, ελεγχουμε τις θερμοκρασίες του CPU μας. Ερωτηση 1: Στο περίπου και εμπειρικά, απο ποια θερμοκρασία και μετα ο CPU και το Mobo, είναι πιθανόν να χαλάσουν ; Απ:Το ποτε θα χαλασουν κανεις δεν ξερει,οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο παντως. . Καλό θα ήταν να μην περάσετε τα 60 σε full load συνθηκες, καθως για καθημερινη stable χρήση καλα θα ηταν να είστε γυρω στο 50αρικο. απαντηθηκε απο τον MADKiller7 και Dr.Paneas Στην συνέχεια θέτουμε τον διαιρέτη έτσι ώστε το κλάσμα να έχει την μεγαλύτερη τιμή (πχ 1/2) . Ετσι, οι μνήμες θα τρέχουν στην μισή της ονομαστικής τους ταχύτητας. Ο λογος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορούμε να τεστάρουμε το όριο του FSB χωρίς να μας περιορίζει/κόβει καποιο πιθανό πρόβλημα στις μνήμες. Έπειτα, θέτουμε τα timings αναλογα με την μνήμη που έχουμε πχ (tCL 5, tRCD 5, tRP 5, tRAS 18). Καμια απορία ως εδώ... ...αλλα τώρα θα εχω πολλες... Στην συνέχεια αυξάνω το CPU Voltage. Ο Shamino λεει οτι 1.5V ειναι καλο για αρχή. Απορία 2 Εγω, θελω να ξέρω, αν πχ το στοκ VCore μου είναι 1.37, πόσο θα είναι το όριο που μπορώ να το αυξήσω ; Δηλαδή μπορώ να το πάω στα 1.7 ;;; Πρακτικά δηλαδή, μετά από ποια τιμή του VCore, αρχίζει η κατασταση να γίνεται επικύνδινη για την "ζωή" του επεξεργαστή μου; Απ:Αναλογα με την τεχνολογια κατασκευης (nm,υλικα),το μεγιστο ασφαλες overvoltage που δινει η εταιρια (στην AMD ειναι +0,05ν απο το default για cpu),το κερδος σε MHz και αν αξιζει η αυξηση σε θερμοκρασια λογο ρευματος για το κερδος αυτο.(Εδω εχω εναν κανονα να μην περναω ποτε το +20% overvoltage απο το default.) απαντηθηκε απο τον MADKiller7 Στην συνέχεια, ο Shamino δίνει με την μία 2.2 DRAM Voltage. OMG, ειναι φυσιολογικο αυτό ; απορια 3 Οι δικές μου μνημες παιζουν σε 800DDR2 με 1.8volt. Τι θα πάθουν αν τις αυξήσω τόσο ; Πώς ξέρω (σχεδον ιδια απορια με το VCore) πόσα volt μπορούν να δεχτούν και πώς ξέρω σε ποια τιμή πρέπει να σταματήσω, γιατί θα τις κάψω ; Για τις μνήμες σου και γενικά για τις DDR2 2,2 είναι safe.Από εκεί και πάνω το διακινδυνεύεις ειδικά αν είναι D9GMH τα chip τους. Πάντως γενικά φρόντισε να έχεις κάνα ανεμιστήρι να τις φυσάει. απαντηθηκε απο τον ReaperX ΟΧΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΗ: Σε ποια τιμή θα σταματησω ; Το ξερω οτι δεν ειναι στανταρτ, αλλα μεχρι ποσο περιπου ; Θα την πιάσω με το χερι και θα δω αν καίει ; Στην συνέχεια δίνει NB Voltage 1.5. Απορία 4 Επειδή δεν γνωρίζω, είναι λίγο ή πολύ αυτό ; Δηλαδή είναι μια αρχική τιμή και στην πορεία δίνω κι άλλο κι άλλο κι άλλο ; Ή είναι η τελική (ακραια/μέγιστη) τιμή, που την δίνει εξαρχής για να μην παιδεύεται στην συνέχεια ; Aπ1:NB Core Voltage : 1.2 το mch στους ιντελ. Για 450 fsb θα θες γύρω στο 1.4 Απ2:Αμα δεις και σε κοβει το nb στο o/c ανεβαζεις λιγο την ταση του και βλεπεις αν θα βελτιωθει.Παλι λαμβανεις υπ οψιν μερικα πραγματα της απαντησης 2 και οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο. απαντηθηκε απο τον Spyrus και τον MADKiller7 Απορια 5 Εγω έχω επιπλέον και μια επιλογή που λέγεται "SB Voltage" . Τι δίνω εδώ ; Δίνω ότι έδωσα και το NB Voltage πιο πάνω ; Στην συνέχεια αυξάνει το CPU VTT στο 1.5 (λεει οτι συνηθως οι τιμες κυμαινονται απο 1.4 μεχρι 1.6). Δυστυχως, εγω, δεν εχω τετοια επιλογη στο BIOS μου. Απορία 6 Μήπως λέγεται κάπως αλλιώς ή υπάρχει εναλλακτική ονομασία ; Μήπως υπάρχει μόνο σε Intel μητρικές και οχι σε amd ; CPU - NB HT Voltage 1.36 =>αυτό είναι το vtt της cpu. Ξεκίνα να το βάλεις στην χαμηλότερη τιμή και ανέβαζε σιγά σιγά αν χρειαστεί και ειδικά σε μεγάλο fsb απαντηθηκε απο τον Spyrus ΟΧΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΑΝΤΗΜΕΝΗ: Στο BIOS δεν λέγεται ετσι ομως.. καπως αλλιως λέγεται... πώς ; Οταν λες χαμηλοτερη τιμη, εννοείς την default ή την πρωτη βαθμιδα που εχει το bios ; Στην συνέχεια αυξάνει το SB PLL Voltage στο 1.8. Απορία 7 Επειδή δεν γνωρίζω, αυτό είναι πολύ ή λίγο ; Η απορία είναι παρόμοι με την απορια 4. Απορία 8: Στην μητρική μου, έχω και μια επιπλέον ρύθμιση, που λέγεται "HT Voltage". Τι δίνω σε αυτήν ; Δεν γίνεται να την αφήσω στο "Auto" όταν έχω δώσει σε όλα τα άλλα τάσεις. Θα υπάρχει ανομιομορφία, με την εννοια οτι θα προκαλέσει αστάθεια στο oc ... Στην συνέχεια ο Shamino κανει save & Exit. Απορια 9 : Αν εμένα δεν μπουτάρει το σύστημα ... Τι θα κανω ; CLEAR CMOS λογικα. Δεν υπάρχει τρόπος να το γλυτώσω αυτό ; Δηλαδή την πρώτη φορα να δώσω VCore, να τεσταρω αν ειναι ΟΚ το boot. Την 2η φορα να δωσω VDRAM, να τεσταρω αν ειναι ΟΚ το Boot. Την 3η φορά να δώσω NB Voltage, να τεσταρω αν εινα οκ το Boot. κ.ο.κ. ε ; Πώς μπορώ να διαπιστώ αν υπάρχει πρόβλημα παρόλο που μπουτάρει στο λειτουργικό ; Δηλαδη πες οτι δινω 2.1VDRAM , που θα ξέρω αν οι μνήμες το δέχονται ή αν ζορίζονται ή αν εχουν errors ; Τρέχω το MemTest σωστά ; Τι θα κάνω πχ για το NB Voltage, το PLL Voltage κλπ ; Ο μόνος έλεγχος είναι η ένδειξη της θερμοκρασίας ; ή παίζει να κάνω και stress test (πχ Prime, SuperPI, S&M). Αν ολα πανε καλα, και οταν τελος πάντων, βρώ τις τελικές τιμές στα voltage που το σύστημα τις δέχεται και δεν υπάρχει προβλημα δυσλειτουργίας ή σταθερότητας, τότε χαμηλώνω στο μικρότερο δυνατό το Multiplier και αυξάνω το FSB με step 10. Απορία 10 : Εμενα βρε παιδια εχει στοκ 14x200. Αν βαλω το μικροτερο που είναι 6, τότε θα εχω 6x200 = 1200Mhz. Θα παίξει το μηχανημα ή θα βγαλει κανενα προβλημα σοβαρο ; Ρωταω γιατι καποτ ειχε υποθει ενα θεμα με το Underclocking. Μήπως θα χαμηλώσω το multiplier, οχι παρα πολυ, αλλα πχ να τον παω στο 10 (ενα σχετικο λογικο νουμερο) ; Αν το κανω αυτο θα εχω 10x200FSB. Θα παίξει ή θα βγαλει κανενα σοβαρο προβλημα ; Μετα, δίνω στο PCI Express 101Mhz (απο 100 που είχε). Απορια 11: Γιατί το κάνω αυτό ; Δηλαδη το 1 Mhz κανει την διαφορά ; Στην συνεχεια το ανεβαζω κι αλλο ή το αφήνω ως έχει ; Στην συνέχεια ακουλουθεί συνεχής έλεγχος με τεστς σταθερότητας και ανεβασμα με βημα 10 το FSB. Οταν το λειτουργικο μου πεταξει BSOD , επιλεγω την προηγουμενη τιμη του FSB. Αν σ'αυτην ΔΕΝ τρεχει το SuperPI ή τότε επιλεγω την μικροτερη και πάει λέγοντας. Τέλος, αφού βρω το FSB στο οποίο μπουτάρει το PC και τρέχει κανονικα χωρις προβλημα το SuperPI, τότε κάνω πολλά τεστ σταθερότητας για καμια ώρα περιπου και τέλος τρέχω το 3d Mark06. Αν υπάρξει πρόβλημα, τότε κατεβαζω το FSB Απορια 12 Οταν λεει να υπαρξει πρόβλημα εννοεί να κολλήσει το PC (προβληματαρα δηλαδη) ή να βγαλει error το S&M ; Τελος, βρισκουμε το μεγιστο του FSB μας. Παιδια, συγγνωμη για την πολυλογια μου και τις πολλες αποριες μου. Εχω διαβασει και τον οδηγο του Soki αλλα και αλλους οδηγους σε διαφορα sites αλλα δεν υπάρχει κάτι που να αποτελεί το γενικό καλούπι για τις τάσεις. Αν κρίνετε οτι ρωτάω πολλά και δεν θελετε να απαντησετε ΟΚ, δεκτο. Αλλα πιστεύω οτι αξίζει να κάνετε μια προσπαθεια, τουλάχιστον εσεις που ξέρετε και έχετε την πείρα και την θέληση. Οταν και αν ολοκληρωθεί το thread, θα το κανω edit και θα απαντησω μια-μια τις ερωτησεις ώστε να αποτελέσει ένα mini-tutorial-guide ή κατι τετοιο τελος πάντων. Συγνωμη αν σας κούρασα Link to comment Share on other sites More sharing options...
chrisnitro2000 Φεβρουάριος 3, 2008 #2 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 3, 2008 Μεγάλε είσαι γιατρός .............εύγε.. Μια απορία μόνο - γιατί να ορίσω από την αρχή τις τάσεις και μετά να ανεβάσω το διαυλο αφου υπάρχει η πιθανότητα με την βηματική αυξηση του διαύλου οι τάσεις να χρειάζονται παραμετροποίηση εκ νέου???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 3, 2008 Author #3 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 3, 2008 Δεν ξέρω. Ετσι το κανει ο Shamino. Αν δεν εβαζες τασεις εξαρχης, τότε θα ανεβασες το FSB και οταν εβλεπες προβλημα, θα ανεβαζεις τάσεις ανάλογα. Ε, προφανώς για να μην το κανει αυτό ο Shamino καθε τρεις-και-λιγο, βάζει μια και καλη τις μέγιστες τάσεις που θέλει (εχει αποφασίσει δηλαδη οτι παραπάνω απο 2.2Volt στο DRAM δεν προκειται να δώσει ποτε) και δοκιμαζει μόνο το FSB. Δεν είμαι σιγουρος όμως, ας μας απαντησουν οι ειδικοι αύριο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADKiller7 Φεβρουάριος 3, 2008 #4 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 3, 2008 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas [Σήμερα, στις 01:02] Ας αρχισουμε λοιπον με την διαδικασια όπως την περιγραφει Peter Tan:Αρχικα λεει, ελεγχουμε τις θερμοκρασίες του CPU μας.Ερωτηση 1: Στο περίπου και εμπειρικά, απο ποια θερμοκρασία και μετα ο CPU και το Mobo, είναι πιθανόν να χαλάσουν ;Στην συνέχεια θέτουμε τον διαιρέτη έτσι ώστε το κλάσμα να έχει την μεγαλύτερη τιμή (πχ 1/2) . Ετσι, οι μνήμες θα τρέχουν στην μισή της ονομαστικής τους ταχύτητας. Ο λογος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορούμε να τεστάρουμε το όριο του FSB χωρίς να μας περιορίζει/κόβει καποιο πιθανό πρόβλημα στις μνήμες. Έπειτα, θέτουμε τα timings αναλογα με την μνήμη που έχουμε πχ (tCL 5, tRCD 5, tRP 5, tRAS 18). Καμια απορία ως εδώ......αλλα τώρα θα εχω πολλες... Στην συνέχεια αυξάνω το CPU Voltage. Ο Shamino λεει οτι 1.5V ειναι καλο για αρχή. Απορία 2 Εγω, θελω να ξέρω, αν πχ το στοκ VCore μου είναι 1.37, πόσο θα είναι το όριο που μπορώ να το αυξήσω ; Δηλαδή μπορώ να το πάω στα 1.7 ;;; Πρακτικά δηλαδή, μετά από ποια τιμή του VCore, αρχίζει η κατασταση να γίνεται επικύνδινη για την "ζωή" του επεξεργαστή μου;Στην συνέχεια, ο Shamino δίνει με την μία 2.2 DRAM Voltage. OMG, ειναι φυσιολογικο αυτό ;απορια 3 Οι δικές μου μνημες παιζουν σε 800DDR2 με 1.8volt. Τι θα πάθουν αν τις αυξήσω τόσο ; Πώς ξέρω (σχεδον ιδια απορια με το VCore) πόσα volt μπορούν να δεχτούν και πώς ξέρω σε ποια τιμή πρέπει να σταματήσω, γιατί θα τις κάψω ;Στην συνέχεια δίνει NB Voltage 1.5.Απορία 4 Επειδή δεν γνωρίζω, είναι λίγο ή πολύ αυτό ; Δηλαδή είναι μια αρχική τιμή και στην πορεία δίνω κι άλλο κι άλλο κι άλλο ; Ή είναι η τελική (ακραια/μέγιστη) τιμή, που την δίνει εξαρχής για να μην παιδεύεται στην συνέχεια ;Απορια 5 Εγω έχω επιπλέον και μια επιλογή που λέγεται "SB Voltage" . Τι δίνω εδώ ; Δίνω ότι έδωσα και το NB Voltage πιο πάνω ;Στην συνέχεια αυξάνει το CPU VTT στο 1.5 (λεει οτι συνηθως οι τιμες κυμαινονται απο 1.4 μεχρι 1.6). Δυστυχως, εγω, δεν εχω τετοια επιλογη στο BIOS μου.Απορία 6 Μήπως λέγεται κάπως αλλιώς ή υπάρχει εναλλακτική ονομασία ; Μήπως υπάρχει μόνο σε Intel μητρικές και οχι σε amd ; Απαντηση 1Το ποτε θα χαλασουν κανεις δεν ξερει,οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο παντως.Απαντηση 2Αναλογα με την τεχνολογια κατασκευης (nm,υλικα),το μεγιστο ασφαλες overvoltage που δινει η εταιρια (στην AMD ειναι +0,05ν απο το default για cpu),το κερδος σε MHz και αν αξιζει η αυξηση σε θερμοκρασια λογο ρευματος για το κερδος αυτο.(Εδω εχω εναν κανονα να μην περναω ποτε το +20% overvoltage απο το default.)Απαντηση 3Θελει ψαξιμο για τις μνημες,αλλες θελουν ρευμα,αλλες δεν θελουν,αλλες θελουν χαμηλες τεμπ,αλλες απλα δεν πανε,αλλες θελουν timings περιεργα.Περιπου οτι λεω και απο πανω.Απαντηση 4Αμα δεις και σε κοβει το nb στο o/c ανεβαζεις λιγο την ταση του και βλεπεις αν θα βελτιωθει.Παλι λαμβανεις υπ οψιν μερικα πραγματα της απαντησης 2 και οσο χαμηλοτερη θερμοκρασια τοσο το καλυτερο.Απαντηση 5Δεν ξερω γιατι οτι μητρικη εχω χρησιμοποιησει δεν ειχε SB volt,φανταζομαι οτι και στο 4 ομως.Απαντηση 6VTT οι ΑΜD εχουν το μισο του vdimm,εδω προσοχη στους 939 ισχυε το παρακατω για να μην παθει ζημια ο IMC http://octech.gr/index.php?option=com_smf&Itemid=45&topic=1963.0κατι αναλογο εχουν και οι AM2,ο ιδιος κανονας αλλα αλλες τασεις.Δεν εκανα update το αρθρο.VTT ρυθμιση ειχα τυχει μια φορα μονο σε AMD μητρικη,abit av8 guru.Ας συνεχισει καποιος αλλος και ας προσθεσει η να διορθωσει αν εκανα καπου λαθος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #5 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Φιλε MadKiller (AMD Jedi Master), πες μου λιγο, το vdimm που λες τι είναι ; προφανως δεν ειναι το DRAM Voltage αφού στα στοιχεια που δινεις δεν υπαρχει πουθενα ταση κατω απο 2.9volt. Αλιμονο αν εδινα στις μνημες 2.9 αρχικη. Αρα κατι αλλο εννοεις με αυτο. Μπορεις να γινεις λιγο πιο σαφης ή να δώσεις καποιες παραπάνω πληροφορίες ;Για να σε διευκολυνω εχω τα εξης:DDR2 Voltage Control (απο 1.850 μεχρι 3.425)DDR2 Termination Voltage (AUTO, DDR2_Vol/2, DDR2_Vol/2-50mV και κατι τετοια)DDR2 Ref Voltage (τα ιδια τρελα)DDR Channel A Ref Voltage (τα ιδια τρελα)DDR Channel B Ref Voltage (τα ιδια τρελα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReaperX Φεβρουάριος 4, 2008 #6 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas Φιλε MadKiller (AMD Jedi Master), πες μου λιγο, το vdimm που λες τι είναι ; προφανως δεν ειναι το DRAM Voltage αφού στα στοιχεια που δινεις δεν υπαρχει πουθενα ταση κατω απο 2.9volt. Αλιμονο αν εδινα στις μνημες 2.9 αρχικη. Αρα κατι αλλο εννοεις με αυτο. Μπορεις να γινεις λιγο πιο σαφης ή να δώσεις καποιες παραπάνω πληροφορίες ; To ίδιο πράγμα είναι.Απλά o Μadkiller αναφερόταν σε DDR1.Όσο αφορά την απορία 3,2,2V είναι μια καλή αρχή και ακίνδυνα (σχετικά πάντα) για 24/7 σε DDR2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADKiller7 Φεβρουάριος 4, 2008 #7 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 vdimm=dram voltage.Τα στοιχεια ειναι για 939 cpu και oχι για ΑΜ2 cpu (το ανεφερα αυτο),για AM2 θα ισχυει ο ιδιος τυπος με πιο χαμηλες τασεις (ψαξε JEDEC DDR2 Specs unbuffered TSOP για τις τασεις που θελουν αντικατασταση).Χμμμ καποια στιγμη πρεπει να κανω update το αρθρο αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #8 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Μαλιστα. Αρα τωρα τι ισχυει ;Αρα, βαζω για αρχη 2.2V DRAM, συνεπως VTT = 2.2/2 = 1.1 συνεπως VCore ~1.425 ;Και αν θελω μεγαλύτερο VCore ; πρεπει να ανεβασω και το DRAM , ε ;btw πώς μπορώ να δω την τάση που εχει τώρα το VDRAM=vdimm ? Στο BIOS την εχει AUTO και κανενα utility (απο τα 3,4 γνωστα) δεν δειχνει ενδειξη για VDRAM....btw Reaper τι εννοεις σε 24/7 ;Δεν ειναι πολυ 2.2 οταν εχω στοκ 1.8 ;αυτες εχω http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=1026399 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReaperX Φεβρουάριος 4, 2008 #9 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Αρχική απάντηση από Dr.Paneas Μαλιστα. Αρα τωρα τι ισχυει ;Αρα, βαζω για αρχη 2.2V DRAM, συνεπως VTT = 2.2/2 = 1.1 συνεπως VCore ~1.425 ;Και αν θελω μεγαλύτερο VCore ; πρεπει να ανεβασω και το DRAM , ε ;btw πώς μπορώ να δω την τάση που εχει τώρα το VDRAM=vdimm ? Στο BIOS την εχει AUTO και κανενα utility (απο τα 3,4 γνωστα) δεν δειχνει ενδειξη για VDRAM....btw Reaper τι εννοεις σε 24/7 ;Δεν ειναι πολυ 2.2 οταν εχω στοκ 1.8 ;αυτες εχω http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977727&product=1026399 Προφανώς έχεις Intel με DDR2 οπότε δεν ισχύουν αυτά στο λινκ του madkiller.Αν θες Vcore ανεβάζεις μόνο Vcore.Για τις μνήμες σου και γενικά για τις DDR2 2,2 είναι safe.Από εκεί και πάνω το διακινδυνεύεις ειδικά αν είναι D9GMH τα chip τους.Πάντως γενικά φρόντισε να έχεις κάνα ανεμιστήρι να τις φυσάει.Την τρέχουσα τάση που δίνει το board ίσως στη δείχνει στο hw monitoring του bios,ή σε utility της μητρικής.Εναλλακτικά χρησιμοποίησε το everest.Φρόντισε μόνο να είναι η τελευταία version γιατί αν είναι παλιά και δεν αναγνωρίσει το mobo δεν θα σου δείχνει. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duder Φεβρουάριος 4, 2008 #10 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 CPU VTT = FSB Voltage Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADKiller7 Φεβρουάριος 4, 2008 #11 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Οκ αν ρωτουσες για Ιντελ γραψε ακυρο στα πιο πολλα.Ειδικα στον τυπο,ειναι μονο για AMD 939 (για ΑΜ2 θα κανω) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #12 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Αρχική απάντηση από ReaperX Προφανώς έχεις Intel με DDR2 οπότε δεν ισχύουν αυτά στο λινκ του madkiller.Αν θες Vcore ανεβάζεις μόνο Vcore.Για τις μνήμες σου και γενικά για τις DDR2 2,2 είναι safe.Από εκεί και πάνω το διακινδυνεύεις ειδικά αν είναι D9GMH τα chip τους.Πάντως γενικά φρόντισε να έχεις κάνα ανεμιστήρι να τις φυσάει.Την τρέχουσα τάση που δίνει το board ίσως στη δείχνει στο hw monitoring του bios,ή σε utility της μητρικής.Εναλλακτικά χρησιμοποίησε το everest.Φρόντισε μόνο να είναι η τελευταία version γιατί αν είναι παλιά και δεν αναγνωρίσει το mobo δεν θα σου δείχνει. Οχι ρε συ , AMDας είμαι. Πριν λιγο εκανα (μολις ενεργοποιησα το CnQ) εφαρνιστηκαν στο BIOS (πριν δεν εδειχνε) οι τασεις που έχω.DDR2 Voltage 1.9DDR2 Termination Voltage 0.94CPU Core Voltage 1.37CPU - NB HT Voltage 1.36NB 2.5V Voltage: 2.54NB Core Voltage : 1.2SB PLL Voltage: 1.5Τωρα SB PLL Voltage x 2 = 3 . Μονο που το το DDR2 Voltage ειναι 1.9 . Τώρα μπορει να συμβαίνουν δυο πράγματα:1) Ισχυουν άλλα πράγματα για τους AM22) Το BIOS μου είναι για πέταμα....MADKiller7, οταν κανεις κατι αναλογο σε AM2 ενημερωσε με. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrus Φεβρουάριος 4, 2008 #13 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Ποια μητρική έχεις; Κάποια ASUS Forula/Striker/Commando αν κρίνω από τις ρυθμίσεις;Αν ναι μάλλον δεν έχει δει τα ποστ που έχουμε κάνει και εξηγούμε τι κάνει το καθένα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #14 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Αρχική απάντηση από Spyrus Ποια μητρική έχεις; Κάποια ASUS Forula/Striker/Commando αν κρίνω από τις ρυθμίσεις; Αν ναι μάλλον δεν έχει δει τα ποστ που έχουμε κάνει και εξηγούμε τι κάνει το καθένα. Check-αρε την υπογραφη μου. Βρε παλικαρια AMD εχω δεν εχω Intel . Με το ζορι να αλλαξω στρατοπεδο Link to comment Share on other sites More sharing options...
jimakos21 Φεβρουάριος 4, 2008 #15 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Ωραιο thread..με αποριες που εχω και γω και πολλα παιδια! Για να βλεπω και αλλες απαντησεις!! :T: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #16 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Δειτε τα Default Voltages μου. VCore: 1.39 (ο Shamino δίνει 1.45) CPU NB HT: 1.36 (ο Shamino δεν ξερω τι δινει...για πείτε) NB Core: 1.2 (ο Shamino δίνει 1.5, αλλα μηπως αυτο το το δίνει στο CPU NB HT ;;; ) SB Core: 1.57 (Ο Shamino δεν ξερω τι δίνει ... για πείτε ) SB PLL: 1.57 (ο Shamino δίνει 1.8, δεν είναι πολύ ; είναι ασφαλές DDR2: 1.9 (ο Shamino δίνει 2.2, είπαμε και πριν οτι ειναι σχετικα ΟΚ). Λογικα δεν πρεπει να ισχυει αυτο που ειπε ο MADKiller για AM2 ... οποιος βρει ποια είναι η σωστή αναλογία SB PLL ας την ποστάρει. εδιτ: Συμφωνα με τον Spyrus το VTT ΔΕΝ ειναι το SB PLL αλλά το NB HT Voltage. Αρκει να μάθουμε πως λέγεται στο BIOS τωρα αυτο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADKiller7 Φεβρουάριος 4, 2008 #17 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 Το προβλημα ειναι οτι δεν εχω AM2 μητρικη για να εχω πειραματιστει και να μπορω να εξηγω καλυτερα.Πειραματα με τα PC που δινω δεν κανω ποτε....φαυλος κυκλος.Το θεμα θα το ανανεωσω αυτες τις μερες γιατι ειναι χρησιμο ακομα και στα ΑΜ2.Διαβασε τι λεει ο shamino αλλα μην λαμβανεις υπ οψιν 100% τα ρευματα που αναφερει και ιδια πραγματα να εχεις το συστημα σου ειναι διαφορετικο (stepping/rev mb/ram ic rev κλπ,παιζουν ρολο αυτα) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spyrus Φεβρουάριος 4, 2008 #18 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 DDR2 Voltage 1.9DDR2 Termination Voltage 0.94 => αυτό είναι το μισό του DDR2 Voltage και εκεί πρέπει να το ρυθμίσειςCPU Core Voltage 1.37CPU - NB HT Voltage 1.36 =>αυτό είναι το vtt της cpu. Ξεκίνα να το βάλεις στην χαμηλότερη τιμήκαι ανέβαζε σιγά σιγά αν χρειαστεί και ειδικά σε μεγάλο fsbNB 2.5V Voltage: 2.54 άστο 2.5 δεν ξέρω τι μπορεί να ειναιNB Core Voltage : 1.2 το mch στους ιντελ. Για 450 fsb θα θες γύρω στο 1.4SB PLL Voltage: 1.5 άστο έτσι.Καλό είναι να κάνεις τα εξής:1)memtest bootable με το οποιο να κάνεις όλες τις δοκιμές σου πριν μπεις windows.2)Αν υπάρχει ανάποδος διαιρέτης δηλαδή να τρέχει τις μνήμες σε χαμηλότερη συχνότητα από το fsbβάλε αυτόν στην αρχή ώστε να βρεις που πάει η cpu.3)Να δωσεις ένα screenshot των ρυμίσεων της μητρικής ή έστω μια λίστα σε αυτήν δείχνονταςπου εισαι τώρα:Extreme TweakerAi Overclock Tuner : ManualOC From CPU Level Up : AUTOCPU Ratio Control : Manual- Ratio CMOS Setting :FSB Frequency :FSB Strap to North Bridge :PCI-E Frequency:DRAM Frequency: DDR2-DRAM Command Rate :DRAM Timing Control: ManualCAS# Latency :RAS# to CAS# Delay :RAS# Precharge :RAS# ActivateTime :RAS# to RAS# Delay :Row Refresh Cycle Time :Write Recovery Time :Read to Precharge Time :Read to Write Delay (S/D) :Write to Read Delay (S) :Write to Read Delay (D) :Read to Read Delay (S) :Read to Read Delay (D) :Write to Write Delay (S) :Write to Write Delay (D) :DRAM Static Read Control:Ai Clock Twister :Transaction Booster :CPU Voltage :CPU PLL Voltage :North Bridge Voltage :DRAM Voltage :FSB Termination Voltage :South Bridge Voltage :Loadline Calibration :CPU GTL Reference :North Bridge GTL Reference :DDR2 Channel A REF Voltage :DDR2 Channel B REF Voltage :DDR2 Controller REF Voltage :SB 1.5V Voltage : CPU Spread Spectrum : DisabledPCIE Spread Spectrum : Disabled Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Φεβρουάριος 4, 2008 Author #19 Κοινοποίηση Φεβρουάριος 4, 2008 AI TUNING: ManualOverclocking:CPU Frequency: 200CPU Multiplier: 14Memory Clock Frequency: DDR2 800PCIEX-16_1 Clock: 101 MhzPCIEX-16_2 Clock: 101 MhzCPU <-> NB HT SPEED: 5x CPU FrequencyAMD Virtualization: EnabledNB to SB HT Frequency: AUTONB --> SB HT Speed: 5xNB to SB HT FrequencySB --> NB HT Speed: 5xSB to NB HT FrequencyCPU <-> NB HT Width : (πανω βελακι)16 (κατω βελακι) 16 NB <-> SB HT Width : (πανω βελακι)16 (κατω βελακι) 16OverVoltageCPU Voltage Range: 1.35 - 1.45CPU Voltage: 1.4DDR2 Voltage: 1.9HT Link Voltage: 1.35NB Core Voltage: 1.2SB Core Voltage: 1.575SB PLL Voltage: 1.55DDR2 Termination Voltage: DDR_Vol/2DDR2 Controller Ref Voltage: AutoDDR2 Channel A Ref Voltage: AutoDDR2 Channel B Ref Voltage: AutoDRAM ConfigurationTcl : 5Trcd: 5Trp: 5Tras: 18Width of Dram Interface : 64-bit1T/2T Memory Timing: 2TAi Clock: Autox channel A Clock Skew Delay 150psx channel B Clock Skew Delay 150psΤο NB HT Voltage που μου λές οτι ειναι το vtt της μητρικης μου, ποια ρυθμιση ειναι στο BIOS ; Νομίζω πως είναι η HT Link Voltage, ε ;Τι εγινε παιδια ; νέκρωσε το Post ;!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.