Jump to content

Πείτε ό,τι θέλετε 2.0

jpavly

Recommended Posts

• Replies 35,3k
  • Created
  • Last Reply

@dark22 : κομματι απο το Zeitgeist ειναι (εχει ξανασυζητηθει εδω μεσα) , αν και εντονα συνωμοσιολογικο ,αξιζει να το δει κανεις για να δει καποια πραγματα με "αλλο" ματι

Εξηγει γιατι υπάρχει θρησκεια

Εξηγεί? Δε νομίζω. Απλά θέτει μια θεωρία που βασίζεται σε κάποια επιχειρήματα. Τέτοιες υπάρχουν άπειρες. Γενικά το θέμα της θρησκείας και της πίστης σε κάτι ανώτερο είναι πολύ δύσκολο. Δε μπορεί ούτε η μία πλευρά, ούτε η άλλη να "αποδείξει" ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Την ύπαρξή του μπορείς να την αποδείξεις, αλλά μόνο στον εαυτό σου, σε κανέναν άλλον.

Εξηγεί? Δε νομίζω. Απλά θέτει μια θεωρία που βασίζεται σε κάποια επιχειρήματα. Τέτοιες υπάρχουν άπειρες. Γενικά το θέμα της θρησκείας και της πίστης σε κάτι ανώτερο είναι πολύ δύσκολο. Δε μπορεί ούτε η μία πλευρά, ούτε η άλλη να "αποδείξει" ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει Θεός. Την ύπαρξή του μπορείς να την αποδείξεις, αλλά μόνο στον εαυτό σου, σε κανέναν άλλον.

Συμφωνώ μέχρι πρίν την τελευταία πρόταση ,αλλά εξήγησε μου αφού (μπορέσεις) να το αποδείξεις και να πείσεις τον ευατό σου πώς γίνεται να μην μπορέσεις να πείσεις τους άλλους. ;)

"Εξηγώ"

δεν σημαινει απαραιτητα λέω κάτι σωστό,υπαρκτο,αληθινο.

σημαινει ερμηνευω κάτι, αιτιολογώ κάτι βασιζομενος σε κατι

λόθος ή σωστό ή με βάση μια εμπειρια, μια θεωρια κτλ.

με άλλα λόγια "εξηγώ" # "αποδεικνυω"

αρα η λέξη ήταν σωστή :p

παρ όλα αυτα το video, αν θυμαμαι καλα δεν υποστηριζε ότι δεν

υπάρχει Θεος, μιλουσε για την κατασκευή των θρησκειών για καποιους

λόγους, κυριως για την συνοχή/φοβο/ χαλιναγώγηση των κοινωνιων

παραθετοντας (και ερμηνευοντας αυτή την θεωρία) πολλα κοινα στοιχεια

μεταξυ των θρησκειών του κοσμου, απο διαφορες χρονικες στιγμες της

ιστορίας.

Βασικά μπερδεύουμε την έννοια θρησκεία με την Εκκλησία/Κλήρο. Η Εκκλησία δημιουργήθηκε για άλλους λόγους, αλλά δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε ώς όργανο χαλιναγώγησης και κατεύθυνσης. Ειδικά στο Μεσαίωνα, με την έξαρση της, όποιος δεν ακολουθούσε το Βασιλιά, τον έπειθαν να ακολουθήσει την Εκκλησία, φροντίζοντας έτσι να έχουν "κλεισμένη στο μαντί" την πλειοψηφία.

εξηγώ

* 1.

o α. περιγράφω, αναλύω λεπτομερώς κάτι έτσι ώστε αυτό να γίνει κατανοητό:

+ Να μας εξηγήσεις τι εννοείς.

+ Μπορείς να μου εξηγήσεις τι σημαίνει η λέξη οικολογία; Εξήγησέ μου πώς λειτουργεί αυτό το μηχάνημα.

o β. (και παθ. ) δίνω πληροφορίες, ιδίως δικαιολογίες, σχετικά με τη συμπεριφορά ή τις προθέσεις μου:

+ Να μου εξηγήσεις γιατί άργησες.

+ Εξηγήσου τώρα αμέσως.

+ Εξηγούμαι., δίνω τις απαραίτητες εξηγήσεις, ώστε να αποφύγω τη ρήξη με κάποιον: Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι.

* 2. ερμηνεύω.

o α. βρίσκω στοιχεία που αφορούν κάτι άγνωστο, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό:

+ Εξηγώ ένα φαινόμενο.

+ Εξηγώ τη συμπεριφορά κάποιου.

+ Τώρα εξηγούνται όλα.

o β. (παρωχ. για λέξη ή κείμενο) μεταφράζω.

[λόγ. < μσν. εξηγώ < αρχ. ἐξηγοῦμαι ενεργ. κατά το ερμηνεύω]

Εξηγει γιατι υπάρχει θρησκεια - και μετά περναει σ αυτό.

Βασικά wiz μπέρδεψες την θρησκεία με το θεό.

Το γιατί υπάρχει θρησκεία είναι κοινωνικό φαινόμενο με κοινωνική απόδειξη,

το γιατί (και αν) υπάρχει θεός είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ή να αποδείξουμε, απλά κάποιοι πιστεύουμε και κάποιοι όχι.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.