EvilRyu Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2008 Χαίρετε, πρόσφατα έβαλα και έναν δεύτερο σκληρό δίσκο στο σύστημα μου ώστε να τους στήσω σε RAID 0. Συγκεκριμένα είναι δύο WD SATA2 7200 RPM 16MB Cache 320 GB. Έχω την Abit IP35 με τον Intel ich9r controller και το λειτουργικό μου είναι τα Win XP Pro SP2. Όταν έτρεξα το RAID Config Utility παρατήρησα ότι μπορείς να φτιάξεις από εκεί partitions και το οποία έκανα χωρίζοντας τους περίπου στην μέση φτιάχνοντας 2 partitions. Όταν αργότερα πήγα να εγκαταστήσω τα XP (σημ. drivers της Intel και τέτοια είναι όλα checkαρισμένα ότι δουλεύουνε σωστά) μου τους αναγνώρισε κανονικά στο μέγεθος που τους είχα χωρίσει αλλά μου έβγαζε και τους δύο ως "unpartitioned space" με αποτέλεσμα να χρειαστεί να δημιουργήσω partitions ξανά μέσα από την εγκατάσταση των XP. Το τελευταίο βασικά δεν το έχω πολυκαταλάβει γιατί ενώ μεν χωρίστηκαν οι δίσκοι τους έβγαζε ως "unpartitioned space". Αν για παράδειγμα το δεύτερο partition το άφηνα ως έχει δεν το εμφάνιζε καν μέσα από τα XP (το λέω αυτό καθώς το δοκίμασα) Anyway, δημιούργησα τα partitions κατά την εγκατάσταση των XP και όλα είναι εντάξει τώρα και τα δύο partitions είναι σε RAID 0 όπως φαίνονται και από τον Intel Matrix Storage. (Αν και δεν χρειαζότανε αυτό καθώς βλέπεις την διαφορά στην ταχύτητα ) Παραθέτω και μία φώτο ώστε να δείτε πως έχουν στηθεί. Εν ολίγοις αυτό που με μπέρδεψε είναι το RAID Config Utility. Και έρχομαι στην βασική ερώτηση. Μήπως θα ήταν καλύτερα δημιουργήσω μέσω του RAID Config Utility ένα partition που να πιάνει όλο τον χώρο και στους δύο δίσκους και έπειτα αφού μπούνε τα XP να δημιουργήσω ένα δεύτερο partition με την χρήση του Disk Director για παράδειγμα? Επίσης έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις του RAID 0 η δημιουργία partitions? Δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν πέφτουν λίγο οι επιδόσεις του δεύτερου partition καθώς προορίζεται αποκλειστικά για data, το πρώτο και κύριο partitition είναι αυτό που με ενδιαφέρει που έχει το OS, τα προγράμματα, τo Pagefile και τα games.
dpolal Ιανουάριος 15, 2008 #2 Ιανουάριος 15, 2008 Mάλλον εννοεί ότι δεν ήταν formated τα partitions που δημιούργησες που είναι και το ποιό λογικό αφού οι περισσότεροι raid controllers που έχω δουλέψει έτσι κάνουν.
EvilRyu Ιανουάριος 15, 2008 Author #3 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από dpolal2 [Σήμερα, στις 11:45] Mάλλον εννοεί ότι δεν ήταν formated τα partitions που δημιούργησες που είναι και το ποιό λογικό αφού οι περισσότεροι raid controllers που έχω δουλέψει έτσι κάνουν. Ναι αυτό νόμιζα και εγώ και άφησα το δεύτερο partition ως έχει. Αλλά μετά μέσα από τα XP στο My Computer δεν το εμφάνιζε καν ώστε να του ρίξω ένα format από εκεί. Λογικά άμα το Partition ήταν δημιουργημένο αλλά μη formarισμένο δεν θα το έβγαζε στο My Computer?
dpolal Ιανουάριος 15, 2008 #4 Ιανουάριος 15, 2008 Όχι...Αλλά από ότι κατάλαβα έχεις μπλέξει λίγο τα Logical drive με τα partition.Τα πρώτα έφτιαξες μέσω το raid controller.Τώρα να σου πώ 100% τί κάνει το καθένα δεν γνωρίζω, κάνε μια αναζήτηση στο γούγλη ή στη wikipedia.
MOS Ιανουάριος 15, 2008 #5 Ιανουάριος 15, 2008 Το καλυτερο ειναι να μην χρησιμοποιεις διαφορα λογισμικα για να κανεις παρτισιον...παρα να χωριζεις σε μερη τον σκληρο σου απο το μπαιος...και πιο σιγουρο και πιο ασφαλες..δεν λεω οτι τα διαφορα προγραμματα δεν ειναι αξιοπιστα αλλα......την εχω πατησει πολλες φορες...... BIOS SETTINGS FOREVER:innocent:
MOS Ιανουάριος 15, 2008 #7 Ιανουάριος 15, 2008 Αν υποστηριζει η μητρικη σου RAID που δεν νομιζω να μην....οταν τους τοποθετησεις τους SATA στις καταλληλες υποδοχες σου κανει αυτοματο εντοπισμο και μεσα απο το bios μπορεις να γυρισεις την λειτουργεια των σκληρων ON RAID και κανεις τις ρυθμισεις......εννοειτε οτι πρεπει να βαλεις ξανα τα WINDOWS...
dpolal Ιανουάριος 15, 2008 #8 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από MOS Αν υποστηριζει η μητρικη σου RAID που δεν νομιζω να μην....οταν τους τοποθετησεις τους SATA στις καταλληλες υποδοχες σου κανει αυτοματο εντοπισμο και μεσα απο το bios μπορεις να γυρισεις την λειτουργεια των σκληρων ON RAID και κανεις τις ρυθμισεις......εννοειτε οτι πρεπει να βαλεις ξανα τα WINDOWS... Φίλε μου, αυτό που περιγράφεις αφορά μόνο την ενεργοποίηση του RAID contrtoller από το BIOS της μητρικής (όπου αυτό υποστηρίζεται) και κατόπιν το Setup των δίσκων μέσα από το BIOS του raid controller που φορτώνει μετά το BIOS της μητρικής και είναι διαφορετικό από αυτό.Σε αντίθετη περίπτωση δεν γίνεται τίποτα μέσα από το BIOS της μητρικής από όσο γνωρίζω εκτός από μερικά αρχαία μπόρντ που σε άφηναν να κάνεις low level format τους σκληρούς δίσκους και μόνο...
MOS Ιανουάριος 15, 2008 #9 Ιανουάριος 15, 2008 Φιλε μου εχω RAID και μαλιστα το εχω κανει προσφατα και δες και λιγο τι μητρικη εχω να μου πεις αν ειναι αρχαιο το MOBO....παντως αυτα ισχυουν στην GIGABYTE P35C-DS3R.....
netlooney1416003163 Ιανουάριος 15, 2008 #10 Ιανουάριος 15, 2008 Με βαση το αυτα που λεει ο dpolal επειδη εχω το ASUS P5N32-E SLI PLUS με το Nforce 680i ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ RAID ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ BIOS το οποιο διαλεγεις εσυ ποιοι δισκοι να ειναι σε RAID. :hi:
netlooney1416003163 Ιανουάριος 15, 2008 #11 Ιανουάριος 15, 2008 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ RAID ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟS ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ JOB 0 STRIPPING ΟΠΟΥ 2 ΔΙΣΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑ PARTITION ΑΠΟ ΤΟ PC.ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ HARDWARE ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ PARTITION & FORMAT ΑΠΟ DOS ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ MASTER & SLAVE!!!:whistling
alphaX Ιανουάριος 15, 2008 #12 Ιανουάριος 15, 2008 Επειδη εκανα προσφατως raid με οτι πληροφοριες βρηκα απο τα παιδια του lab, να σου πω οτι αυτο που λες στην αρχη αρχη οτι μεσω raid config utility εκανες 2 παρτισιονς δεν ειναι ορθο. Αυτα δεν ηταν παρτισιονς. Το λειτουργικο τα βλεπει το καθενα σαν ξεχωριστο δισκο. Επισης στο καθενα απο αυτα τα μερη (πες τους δισκους, πες τα volumes) μεσα απο το λειτουργικο μπορεις να κανεις οσα παρτισιονς θελεις, οπως ακριβως θα εκανες αν ηταν ενας ξεχωριστος δισκος. Για να το διαπιστωσεις μπορεις να πας Control panel, administrative tools, computer management, storage, disk management.Εκει θα δεις ξεκαθαρα αυτο που σου λεω. Αυτο που ονομαζεις WD_RAID0 θα υπαρχει σαν Disk 0 και αυτο που ονομαζεις FILES θα ειναι σαν Disk 1. Απο εκει μπορεις να κανεις τα οσα παρτιτιονς θελεις στο καθενα απο αυτα κτλ.
EvilRyu Ιανουάριος 15, 2008 Author #13 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από alphaX [Σήμερα, στις 18:06] Επειδη εκανα προσφατως raid με οτι πληροφοριες βρηκα απο τα παιδια του lab, να σου πω οτι αυτο που λες στην αρχη αρχη οτι μεσω raid config utility εκανες 2 παρτισιονς δεν ειναι ορθο. Αυτα δεν ηταν παρτισιονς. Το λειτουργικο τα βλεπει το καθενα σαν ξεχωριστο δισκο. Επισης στο καθενα απο αυτα τα μερη (πες τους δισκους, πες τα volumes) μεσα απο το λειτουργικο μπορεις να κανεις οσα παρτισιονς θελεις, οπως ακριβως θα εκανες αν ηταν ενας ξεχωριστος δισκος. Για να το διαπιστωσεις μπορεις να πας Control panel, administrative tools, computer management, storage, disk management.Εκει θα δεις ξεκαθαρα αυτο που σου λεω. Αυτο που ονομαζεις WD_RAID0 θα υπαρχει σαν Disk 0 και αυτο που ονομαζεις FILES θα ειναι σαν Disk 1. Απο εκει μπορεις να κανεις τα οσα παρτιτιονς θελεις στο καθενα απο αυτα κτλ. Ναι έχεις απόλυτο δίκιο δεν είναι partitions αυτά που έχω φτιάξει αλλά 2 διαφορετικά volumes (μάθαμε και κάτι νέο σήμερα). Οπότε το RAID Config Utility μπορεί να φτιάξει μόνο ξεχωριστά volumes (που τα βλέπω κιόλας κατά το post του PC) και άμα θέλω partitions τα φτιάχνω κατά την εγκατάσταση των XP η μέσω ενός προγράμματος όπως το Disk Director.Οπότε με βλέπω για format πάλι καθώς προτιμώ να έχω ένα μόνο volume χωρισμένο σε 2 partitions. Anyway, ευχαριστώ όλους για την βοήθεια.
dpolal Ιανουάριος 15, 2008 #14 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από MOS [Σήμερα, στις 17:21] Φιλε μου εχω RAID και μαλιστα το εχω κανει προσφατα και δες και λιγο τι μητρικη εχω να μου πεις αν ειναι αρχαιο το MOBO....παντως αυτα ισχυουν στην GIGABYTE P35C-DS3R..... Φίλε μου, ρίξε αν θέλεις άλλη μια ματιά στο manual του motherboard σου.Συγκεκριμένα κοίτα στην σελίδα 76 στο τέλος όπου εξηγεί ότι μέσα από το BIOS της μητρικής επιλέγεις την ενεργοποίηση ή όχι του RAID, μόνο.Μετά κοίτα στην σελίδα 77 όπου εξηγεί πώς θα μπείς στο BIOS του raid controller, ναί είναι ’ΛΛΟ bios αυτό.Και τέλος κοίτα καi λίγο παρακάτω στην σελίδα 78 όπου εξηγεί πώς διαλέγεις απλά τους δίσκους που θέλεις, το είδος του raid που θα δημιουργηθεί και τέλος την δημιουργία του raid volume.’λλο το volume και άλλο το partition.Και φυσικά δεν κάνεις format από εκεί μέσα.Τα παραπάνω αφορούν το ICH9 RAID controller.Για το Raid μέσω του controller της μητρικής κοίτα στη σελίδα 82 όπου εξηγεί πώς θα μπείς στο δικό του bios, άλλο πάλι αυτό.Ισχύουν όσα ανέφερα και παραπάνω.
MOS Ιανουάριος 15, 2008 #15 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από dpolal [Σήμερα, στις 20:08] Φίλε μου, ρίξε αν θέλεις άλλη μια ματιά στο manual του motherboard σου.Συγκεκριμένα κοίτα στην σελίδα 76 στο τέλος όπου εξηγεί ότι μέσα από το BIOS της μητρικής επιλέγεις την ενεργοποίηση ή όχι του RAID, μόνο.Μετά κοίτα στην σελίδα 77 όπου εξηγεί πώς θα μπείς στο BIOS του raid controller, ναί είναι ’ΛΛΟ bios αυτό.Και τέλος κοίτα καi λίγο παρακάτω στην σελίδα 78 όπου εξηγεί πώς διαλέγεις απλά τους δίσκους που θέλεις, το είδος του raid που θα δημιουργηθεί και τέλος την δημιουργία του raid volume.’λλο το volume και άλλο το partition.Και φυσικά δεν κάνεις format από εκεί μέσα.Τα παραπάνω αφορούν το ICH9 RAID controller.Για το Raid μέσω του controller της μητρικής κοίτα στη σελίδα 82 όπου εξηγεί πώς θα μπείς στο δικό του bios, άλλο πάλι αυτό.Ισχύουν όσα ανέφερα και παραπάνω. χαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχακαι ποιος σου ειπε οτι δεν ειναι ξεχωριστο το BIOS για ρυθμισεις του RAID εγω ειπα αν προσεξες καλα οτι οταν τους τοποθετησεις καταλληλα πρεπει μεσα απο BIOS να γυρισεις την λειτουργεια τους σε RAID και μετα αφου κανεις απο την αρχη την εγκατασταση των windows απο οπου θα χωρισεις σε partition τον σκληρο σου.......Οσο για το εγχειριδιο το εχω διαβασει αρκετες φορες για ολα του τα θεματα και οχι μονο το εγχειριδιο αλλα οτι αφορα αυτη την μητρικη......:daisy:
ennia Ιανουάριος 15, 2008 #16 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από MOS Το καλυτερο ειναι να μην χρησιμοποιεις διαφορα λογισμικα για να κανεις παρτισιον...παρα να χωριζεις σε μερη τον σκληρο σου απο το μπαιος...και πιο σιγουρο και πιο ασφαλες..δεν λεω οτι τα διαφορα προγραμματα δεν ειναι αξιοπιστα αλλα......την εχω πατησει πολλες φορες...... BIOS SETTINGS FOREVER:innocent: +1
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.