d'amato Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2008 #1 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 12, 2008 Adnanced- On Board Devives ConfigurationOnBoard LAN Boot ROM....Enabled ή Disabled ? OnBoard IEEE 1394....Enabled ή Disabled ? (δε χρησιμοποιω αυτη τη θυρα)Οperating Mode....Raid ή Onboard IDE operate Mode ? (εχω 1 sata σκληρο)ΟnBoard Promise Controller....Enabled ή Disabled ?Advanced PCIPnPPallete Snooping....Enabled ή Disabled ?PCI Latency Timer....32 εως 248, πόσο βάζω?Αllocate IRQ to PCI VGA....Yes ή No ? (εχω AGP)PowerACPI 2.0 Support....Yes ή No ?ACPI APIC Support....Enabled ή Disabled ?Kαι τελος, μετα απο ενα bios setup ειδα για πρωτη φορα ως boot επιλογη καποιο Υukon PXE, ξερετε περι τινος προκειται?
mech5107 Ιανουάριος 12, 2008 #2 Ιανουάριος 12, 2008 OnBoard LAN Boot ROM....DisabledOnBoard IEEE 1394....DisabledΟperating Mode....IDEΟnBoard Promise Controller....Enabled (Αν έχεις πράγματα πάνω του)Advanced PCIPnPPallete Snooping....(αστο default)PCI Latency Timer....(αστο default)Αllocate IRQ to PCI VGA....YesPowerACPI 2.0 Support....YesACPI APIC Support....EnabledΥukon PXE μάλλον είναι ο ελεγκτής του LAN.
d'amato Ιανουάριος 12, 2008 Author #3 Ιανουάριος 12, 2008 Φιλε Μηχανικε,θα προτιμουσα στα default να μου πεις ποιο ακριβως να βαλω.Το Yukon PXE νομιζω οτι μου βγηκε επειδη εβαλα κατα λαθος και για πρωτη φορα, το OnBoard LAN Boot ROM ως enabledΓια το Operating Mode, ως τωρα το ειχα Raid... ειχα χασει κατι?Δεν εχω IDE σκληρους οπως ειπα, μηπως μου λες να βαλω IDE Operate Mode λογω των IDE dvd-rom drives?(εχω 2)Με την ευκαιρια να ρωτησω αν υπαρχουν και sata dvd-rom drives, πως ξεχωριζουν και τι επιπλεον προσφερουν.Για το OnBoard Promise Controller, το εβαλα disabled oποτε και κρυφτηκε η επιλογη που ειχε απο κατω. Οταν μου λες "αν εχει πραγματα απο κατω του" τι εννοεις? τι πραγματα?Τελος, ειναι αληθεια πως οποιος εχει ξυλινο δαπεδο ειναι πιθανο να εχει συχνα resets της μητρικης? (σχετιζεται με στατικο ηλεκτρισμο και γειωση)
Zarras Ιανουάριος 12, 2008 #4 Ιανουάριος 12, 2008 Αρχική απάντηση από d'amato [Σήμερα, στις 01:11] θα προτιμουσα στα default να μου πεις ποιο ακριβως να βαλω. κανε ενα "reset to defaults" αν θες να δεις ποιες ειναι οι τιμες τους Για το Operating Mode, ως τωρα το ειχα Raid... ειχα χασει κατι? τι εννοεις να ειχες χασει κατι? αν το ειχες raid, γιατι υπαρχει καποιο raid πανω, οκ. αν παλι το ειχες raid, αλλα δεν υπαρχει καποιο raid πανω, απλα θα συνεχισει στην αναγνωριση των...μη raid συσκευων Δεν εχω IDE σκληρους οπως ειπα, μηπως μου λες να βαλω IDE Operate Mode λογω των IDE dvd-rom drives?(εχω 2) στο λεει γιατι δεν εχεις καποιο raid Με την ευκαιρια να ρωτησω αν υπαρχουν και sata dvd-rom drives, πως ξεχωριζουν και τι επιπλεον προσφερουν. διαφορετικες υποδοχες για data/ρευμα , δε ξερω τι επιπλεον προσφερουν, ισως μεγαλυτερη διαμεταγωγη Για το OnBoard Promise Controller, το εβαλα disabled oποτε και κρυφτηκε η επιλογη που ειχε απο κατω. Οταν μου λες "αν εχει πραγματα απο κατω του" τι εννοεις? τι πραγματα? συσκευες, δισκους, cd, dvd κλπ. αν δεν εχεις τπτ πανω του κλειστο Τελος, ειναι αληθεια πως οποιος εχει ξυλινο δαπεδο ειναι πιθανο να εχει συχνα resets της μητρικης? (σχετιζεται με στατικο ηλεκτρισμο και γειωση) Ωωω Θεε μου... εdit Pallete Snooping....(αστο default=disabled) PCI Latency Timer....(αστο default=32 <-αν θυμαμαι καλα)
d'amato Ιανουάριος 13, 2008 Author #5 Ιανουάριος 13, 2008 Δεν καθομαι τωρα να κανω resets και πειραματα. Το να βαλω τα defaults ειναι το πιο απλο βεβαια, εγω ρωτησα τι να βαλω σαν καλυτερη επιλογη.Ειπα ηδη 2 φορες οτι δεν εχω Raid δισκους, εχω μονο εναν sata. To θεμα ειναι ποια επιλογη ειναι καλυτερη απ τις δυο και γιατι.Στα dvd-roms drives μου, οντως συνδεονται διαφορετικα φις ρευματος (λογω του τροφοδοτικου). Αρα αυτο σημαινει οτι εχω sata dvd?Eξακολουθω να μην καταλαβαινω τι εννοεις "να εχω πραγματα πανω στο Promise Controller". Ουτε καν γνωριζω τι ειναι το Pr.Contr. και τι σημαινει να εχει πραγματα πανω του. Υπηρχε στους drivers της μητρικης.Τι εννοεις "ω θεε μου"? δεν ειχες ξανακουσει ποτέ για τετοια περιπτωση? Εγω εχω στοιχεια οτι ισχυει.τι εννοεις να ειχες χασει κατι?Εννοω το αυτονοητο... οτι χανει κανεις εαν βαζει λαθος επιλογη.ΥΓ. Το PCI Latency Timer ειναι απο default μαλλον 64 αφου εκει το εχω τωρα. Το θεμα ειναι ποιο νουμερο ειναι πρεπον να βαλω και τι προσφερει. Γιατι οχι 248 πχ?ΥΓ2 Και αλλη μια ερωτηση για το Size Apenture memory ή καπως ετσι... πόσο να βαλω με δεδομενο οτι εχω 2GBs DDR μνημης?
Spyrus Ιανουάριος 13, 2008 #6 Ιανουάριος 13, 2008 PCI Latency Timer λέει το όνομά του ότι δίνει καθυστέρηση στο δίαυλο PCI.Σε αυτό το site έχει περιγραφές (όπως και το manual σου) για τις επιλογές του bios.http://www.techarp.com/default.aspx
mech5107 Ιανουάριος 13, 2008 #7 Ιανουάριος 13, 2008 Αν δεν έχεις όρεξη να ψάξεις όπως λες κιόλας, τότε πρέπει να τα βάλεις όλα στα default.Βάλε μια φώτο από το πίσω μέρος των DVD σου, να καταλάβουμε.Promise είναι μάρκα, και promise controller είναι ένας επιπλέον ελεκτής στον οποίον συνδέεις είτε SATA είτε IDE συσκευές, πέρα από τις υποδοχές που έχει ήδη το chipset της μητρικής.Στο PCI Latency εγώ έχω 32Στο memory size ότι και να βάλεις δεν θα δεις διαφορά...βάλε όσο είναι η ram της vga σου...
d'amato Ιανουάριος 13, 2008 Author #8 Ιανουάριος 13, 2008 Τι να ψαξω? Το οτι ψαχνω εδω στο forum δεν ειναι αρκετο?Σκοπος δεν ειναι να τα βαλουμε ολα στο default αλλα να βαλουμε τις καλύτερες επιλογες.Εξαλλου καποιες επιλογες πρεπει οπωσδηποτε να ρυθμιστουνε, πχ. disabled τη καρτα ηχου της μητρικης, enabled το cool & quiet.Η διαφορά που εχουν τα dvd ειναι οτι τα καλωδια του ρευματος απ το τροφ/κο ειναι πιο λεπτα για εξοικονομηση χωρου στο κουτι.Τι κερδιζεις αν συνδεσεις sata ή ide στον promise controller? Παντως αφου εγω δεν εχω τιποτα το κανω disabled (εκτος αν με πεισεις οτι πρεπει να τα βαλω εκει...)Ωστε βαλω memory apenture size 2048?
Zarras Ιανουάριος 13, 2008 #9 Ιανουάριος 13, 2008 ξερεις υπαρχουν μερικες στιγμες που προσπαθεις να βοηθησεις τον αλλον και πραγματικα το μετανιωνεις....καλη διαμονη στο thelab.gr
mech5107 Ιανουάριος 13, 2008 #10 Ιανουάριος 13, 2008 Αρχική απάντηση από d'amato Τι να ψαξω? Το οτι ψαχνω εδω στο forum δεν ειναι αρκετο?Σκοπος δεν ειναι να τα βαλουμε ολα στο default αλλα να βαλουμε τις καλύτερες επιλογες.Εξαλλου καποιες επιλογες πρεπει οπωσδηποτε να ρυθμιστουνε, πχ. disabled τη καρτα ηχου της μητρικης, enabled το cool & quiet.Η διαφορά που εχουν τα dvd ειναι οτι τα καλωδια του ρευματος απ το τροφ/κο ειναι πιο λεπτα για εξοικονομηση χωρου στο κουτι.Τι κερδιζεις αν συνδεσεις sata ή ide στον promise controller? Παντως αφου εγω δεν εχω τιποτα το κανω disabled (εκτος αν με πεισεις οτι πρεπει να τα βαλω εκει...)Ωστε βαλω memory apenture size 2048? Για τα DVD λες της τροφοδοσίας ή το data?Για τον promise δεν λέω να βάλεις κάτι πάνω του, αν δεν έχεις κάτι ,λέω, να τον κάνεις disable...Το memory apenture size βάλτο στο μισό της ram της κάρτας γραφικών και όχι του PC...αν και δεν πρόκειται να δεις διαφορές ότι και να βάλεις...
d'amato Ιανουάριος 13, 2008 Author #11 Ιανουάριος 13, 2008 Αρχική απάντηση από Zarras [Σήμερα, στις 13:28] ξερεις υπαρχουν μερικες στιγμες που προσπαθεις να βοηθησεις τον αλλον και πραγματικα το μετανιωνεις.... καλη διαμονη στο thelab.gr Kαι γιατι το μετανιωσες? τι προβλημα υπαρχει? Μηπως θα πρεπε καλυτερα να απαντησεις στα νεα ερωτηματα? πχ. τι εννουσες "ω θεε μου" στο θεμα του στατικου ηλεκτρισμου και της γειωσης? Δε μπορω να καταλαβω τι σε ενοχλησε????? Για τα DVD λες της τροφοδοσίας ή το data?Για τον promise δεν λέω να βάλεις κάτι πάνω του, αν δεν έχεις κάτι ,λέω, να τον κάνεις disable... Το memory apenture size βάλτο στο μισό της ram της κάρτας γραφικών και όχι του PC...αν και δεν πρόκειται να δεις διαφορές ότι και να βάλεις... Ε μα οταν λεμε ρευμα εννουμε τη τροφοδοσια. Το αλλο καλωδιο ειναι που παει στη mothergboard. Yπαρχει κι αλλη συνδεση περα απ αυτες τις δυο? Για τον Promise ρωταω να μου πεις γιατι να βαλει καποιος κατι πανω του, σε τι εξυπηρετει αυτος ο controller. Για να "εχω κατι πανω του" πρεπει προηγουμενως να γνωριζω για ποιο λογο πρεπει ειναι κατι πανω του. Για το apenture size ελεγες να το βαλω αναλογως της vga? Σορρυ δεν το προσεξα(ελπιζω να μην το εκανες edit:upside: ) Παντως πρωτα ειπες να βαλω οσο ειναι, μετα ειπες να το βαλω στο μισο(256-128) Εαν ομως "δε προκειται να δω διαφορες οτι κι αν βαλω" ποιος ο λογος να υπαρχει αυτη η περιττη ρυθμιση? για να χασομεραμε χωρις λογο?????
mech5107 Ιανουάριος 13, 2008 #12 Ιανουάριος 13, 2008 Για τον Promise αν δεν έχεις που αλλού να βάλεις ένα σκληρό ή ένα dvd, τα βάζεις εκεί...Το apenture size αν δεν κάνω λάθος, είναι το ποσό της μνήμης του συστήματος που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κάρτα γραφικών πέραν της ενσωματωμένης μνήμης. Από δοκιμές που έχω κάνει μόνος μου κατά καιρούς, δεν είδα διαφορά πουθενά.
Spyrus Ιανουάριος 14, 2008 #13 Ιανουάριος 14, 2008 Διάβασε λίγο το manual man για να μπορείς να συννενοηθείς.Εκεί θα δεις και σχεδιάγραμμα της μητρική σου ποιοι είναι οι controller και πουκαι τι παίρνει ο καθένας.Ακόμα και να σου λέει ο mech και να το κάνεις δε θα έχεις καταλάβει τι γίνεται.
d'amato Ιανουάριος 15, 2008 Author #14 Ιανουάριος 15, 2008 Γιατι δυσκολευεστε να μου πειτε απλα σε τι χρησιμευει ο promise controller?Δεν ρωτησα "ποιοι είναι οι controller και που και τι παίρνει ο καθένας" Ας ειμαστε συγκεκριμενοι, οχι γενικοι και χαωδεις
Spyrus Ιανουάριος 15, 2008 #15 Ιανουάριος 15, 2008 Σου δίνει έξτρα θέσεις για ide ή/και sata ή/και e-sata πέρα από τον controller της intelπου έχει π.χ. μόνο SATA.Πως θα βάλεις ένα IDE δίσκο; έεετσι με τον promise.ΠΩς θα βάλει dvd ide; Έεετσι με τον promise.Προεκτείνει τις επιλογές σου...
d'amato Ιανουάριος 15, 2008 Author #16 Ιανουάριος 15, 2008 Μηπως μπορεις να μου πεις και σε τι συνισταται το sata dvd drive?Ειναι διαφορετικο drive(σαν εμφανιση) απ τα συνηθισμενα? Ειναι πιο γρηγορο? Παιρνει διαφορετικο καλωδιο τροφοδοσιας απ το psu?
mech5107 Ιανουάριος 15, 2008 #17 Ιανουάριος 15, 2008 Οι νέες μητρικές έχουν μόνο έναν IDE controller και όσο πάμε θα αρχίσουν να εκλείπουν και αυτές. Οπότε οι κατασκευαστές DVD-RW φτιάχνουν μοντέλα με SATA interface, για να κάνουμε την δουλειά μας.Στην ταχύτητα δεν το βλέπω να αλλάζει κάτι, γιατί και το ATA66 είναι υπέρ-υπέρ-υπεραρκετό, για οποιοδήποτε εγγραφή.
angel_f Ιανουάριος 15, 2008 #18 Ιανουάριος 15, 2008 Αρχική απάντηση από d'amato [Σήμερα, στις 00:39] Μηπως μπορεις να μου πεις και σε τι συνισταται το sata dvd drive?Ειναι διαφορετικο drive(σαν εμφανιση) απ τα συνηθισμενα? Ειναι πιο γρηγορο? Παιρνει διαφορετικο καλωδιο τροφοδοσιας απ το psu? Εινα ιδιο γρήγορο με το IDE , αλλάζει ο controller και η τροφοδοσία που ειναι SATA , Τα πλεονεκτήματα ειναι οτι εχει μικρότερο καλώδιο ( σε φαρδος ) απο τον IDE , είναι SATA που σημαίνει οτι δεν μπλεκεις με master και slave ρυθμίσεις και εχεις περισσότερες SATA θήρες διαθέσιμες απο IDE.
d'amato Ιανουάριος 16, 2008 Author #19 Ιανουάριος 16, 2008 Aρα η μονη διαφορα των sata dvd drivers απ τα συνηθισμενα drives ειναι οτι εχουν μικροτερο καλωδιο σε φαρδος.Εμενα το τροφ/κo εχει λεπτο καλωδιο για το ρευμα ενω και στη συνδεση μητρικης με dvd εχω αντικαταστησει το φαρδυ καλωδιο με άλλο που πιανει πολυ λιγοτερο χωρο. Αρα ειναι σα να εχω sata?..Εχω 2 ide dvd drives(εγγραφης & απλο) και δεν εχω κανει καποια ρυθμιση ουτε εχω μπλεξει με master και slave ρυθμιση.
Spyrus Ιανουάριος 17, 2008 #20 Ιανουάριος 17, 2008 Το DVD σου είτε είναι IDE είτε είναι SATA δεν παίζει να είναι και τα δύο.Δεν έχεις καταλάβει ποιο είναι το sata και ποιο το ide;Δεν τα ξεχωρίζεις από το φάρδος του καλωδίου αλλά την υποδοχή (τα άκρα τους)
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.