Jump to content

Διαχείριση Partitions GPT Δίσκων

spc

Recommended Posts

Έχω ένα RAID 5 array με 6 X 750δες δισκους δηλωμένους στα Win (2003 SP2) σαν ένα GPT partition 3.4 TB.

Προσθέτω έναν ακόμη και τον κάνω κανονικά migrate στο υφιστάμενο array με αποτέλεσμα φυσικά τα win να βλέπουν 1 δίσκο ~ 4 TB με unpartitioned space ~750 GB.

Θέλω τώρα τα κάνω expand το υφιστάμενο partition στο σύνολο του διαθέσιμου πλέον χώρου.

Τα win δεν το κάνουν φυσικά και όπως είδα δεν το κάνει και το Acronis Disk Director Server που δοκίμασα (δεν βλέπει καν το partition για την ακρίβεια πετάει μήνυμα (μετα το scan των δίσκων) ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτού του είδους τα parttion).

Το Partition Manager 8.5 (sever / enterprise server) βλέπει το partition αλλά με τραλαλα μέγεθος (~100 GB) και δεν μπορεί επίσης να κάνει τίποτα (εδώ δοκίμασα την demo εκδοση αλλά δεν είδα κάποιον περιορισμό σε σχέση με την full δεν το έψαξα και πολύ αλλά δεν λέει τίποτα πάντως).

Το Partition Magic 8 δεν το δοκίμασα καθώς είναι πανάρχαιο και δεν νομίζω να παίζει.

Νομίζω ότι αυτα τα κάνουν (και; ) τα utilities που συνοδεύουν τους (βαρβάτους) raid controllers αλλά ο δικός μου (Promise EX8350) δεν βλέπω να έχει κάτι τέτοιο.

Καμιά ιδέα (Νούρη) ;

GPT: http://www.microsoft.com/whdc/device/storage/GPT_FAQ.mspx

Αρχική απάντηση από BlueChris

Αν κάνεις σε ένα δισκάκο άλλο μια εγκατάσταση Vista ίσως το resize/shrink που έχουν τα vista μαμά να σου κάνει δουλειά.

Χμμμμ δεν το εχω υποψιν μου αυτο, thanks.

Αλλος που να ξερει τι παίζει με αυτο των Vista;

edit

Λιγο που κοιταξα, τα vista λογικα θα το κανουν.

Θα το κοιταξω.

Παίζει μόνο να μην γουστάρουν τα vista τον driver για χψζ λόγους και να μην κάνουν κιχ...

’σχετο ο controller τι λέει? γιατί μέχρι σήμερα έχω δουλέψει μόνο σε server mylex και adaptec σε sca φυσικά....

Λοιπόν, μπήκαν Vista 64bit (τα 64 δεν ήταν ανάγκη - και τα 32bita Vista βλέπουν GPT) και το extend partition δούλεψε μια χαρά και και στο πι και φι!

Thanks again for the info.

Ο controller είναι ο φθηνότερος (~350-400 ο 8καναλος) πραγματικός hardware based raid 5 που μπορεί να αγοράσει κανείς (με chipset intel και XOR) και αποτελεί την καλύτερη λύση αν δεν θες να ξεφύγεις τρελά σε κόστος από εκεί και πάνω.

Από απόδοση πάνω κάτω όλοι που φοράνε το συγκεκριμένο intel είναι περίπου στα ίδια.

thx και γω για το info επίσης... τώρα που τον κοιτούσα κατάλαβα πως έκανες και το αρχικό expand "Creates, deletes, expands, and converts disk arrays remotely"... και είναι και PCI-E από ότι βλέπω... λογικά θα πάρω 750αρηδες... αυτό που σκέφτομαι είναι πως οι καινούργιοι 750άρηδες έχουν 32mb cache.. + cache απο τον controller + cache από το σύστημα (vista στην περίπτωσή μου)...μήπως όλη αυτή η cache τελικά κάνει το πράγμα ποιο αργό?.... μια σκέψη λέω τώρα .. μπορεί να είμαι και λάθος...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την cache.

Έτσι κι αλλιώς σε RAID 5 καταστάσεις, ακόμα και με ένα καλό hardware raid 5 controller όπως αυτός, οι δίσκοι ούτε κατά διάνοια δεν πλησιάζουν την μέγιστη δυνατή τους ταχύτητα.

Ε, τι νούμερα τώρα

Δεν έχω μετρήσει αλλά ή αίσθηση από αντιγραφές μεγάλων αρχείων είναι ότι ζήτημα είναι όλοι οι δίσκοι μαζί να πιάνουν την ταχύτητα του ενός.

Και αυτό σε read, γιατί σε write είναι πολύ χειρότερα από έναν.

Φυσικά τα νούμερα αυτά είναι πολύ καλά (δεδομένου ότι μιλάμε για raid 5).

Και πάντα μιλάμε για hardware raid 5. Για software τα ξες καλύτερα...

Για ακριβή νούμερα ψάξε review. Υπάρχουν 2-3 που διάβασα πριν τον αγοράσω.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.