EvilRyu Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 18, 2007 Έχω αυτήν την μητρική της Abit http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977721&product=973521 Ο δίσκος μου (WD SATA2) είναι μεν συνδεδεμένος σαν SATA αλλά λειτουργεί σε IDE Mode μέσω της σχετικής ρύθμισης στο BIOS. Πως μπορώ να τον κάνω να λειτουργήσει σε AHCI Mode και να απαλλαγώ τελείως από το jmicron? Ξέρω ότι πρέπει πρώτα να αλλάξω την σχετική ρύθμιση στο BIOS και να κάνω επανεγκατάσταση στα Windows αλλά οι απορίες που έχω είναι οι εξής. 1)Που μπορώ να βρω την τελευταία έκδοση του συγκεκριμένου driver? Και επίσης γίνεται να τον γράψω σε CD διότι δεν διαθέτω floppy? (Αν θυμάμαι καλά τα XP φορτώνουν drivers μόνο από το floppy κατά την εγκατάσταση ενώ τα Vista δέχονται και από CD) 2)Επειδή θέλω να απαλλαγώ οριστικά από το IDE θέλω να πάρω και SATA οπτικές συσκευές. Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα με τον ahci driver που ανέφερα ποιο πάνω ή χρειάζονται κάποια επιπλέον διαδικασία. Sorry για τις n00b ερωτήσεις αλλά ο στρατός με άφησε λίγο πίσω και τρέχω και δεν φτάνω τώρα με το καινούργιο μου σύστημα
Spyrus Δεκέμβριος 18, 2007 #2 Δεκέμβριος 18, 2007 Λοιπόν εγώ έχω 2 σατα ένα δίσκο και ένα dvd-rw. Τα έχω βάλει μόνο στο ιντελ κοντρόλερ σε ide mode και δουλεύουν μια χαρά. Σε αντίστοιχη ερώτηση στο abit forums μου είπαν πως ακόμα και σε ahci/raid mode θα δουλέψουν χωρίς πρόβλημα όπως είναι standalone. Δεν το έχω δοκιμάσει για την ώρα αλλά δε νομίζω ότι θα κερδίσω κάτι σε επιδόσεις. ισα ίσα που θα πρέπει να βάζω drivers κλπ. όπως και εσύ εκτός αν βάλεις slipstreamed στα ΧΡ τους οδηγούς. Αν το καταφέρεις θέλω το iso
Dr. Gonzo Δεκέμβριος 18, 2007 #3 Δεκέμβριος 18, 2007 Αρχική απάντηση από EvilRyuΠως μπορώ να τον κάνω να λειτουργήσει σε AHCI Mode και να απαλλαγώ τελείως από το jmicron? Θέλεις να κάνεις επανεγκατάσταση, ή όχι? 1) Ας πούμε ότι θέλεις Βάλε το δίσκο του λειτουργικού στον JMicron. Bootαρε στα ΧΡ να δεις ότι όλα είναι οκ. Ενεργοποίησε το AHCI mode από το BIOS Μπες WIN και πέρνα τους drivers που θα σου ζητήσει. Reboot, ξαναμπές WIN για να βεβαιωθείς ότι βλέπει τα optical π.χ. κανονικά. Βάλε τον δίσκο στον ICH9 και είσαι οκ (λογικά). 2)Ας πούμε ότι ψήνεσαι να κάνεις και format. Πας εδώ -> nLite και κατεβάζεις το προγραμματάκι. Σου ζητάει να κάνεις slipstream τους drivers που θέλεις. Ακολουθείς τις οδηγίες, ετοιμάζεις το CD με ο,τι άλλα tweaks θέλεις, et voila! Είναι foolproof procedure, διάβασε τις οδηγίες and/or RTFM p.s. Drivers για τον controller σου (αλλά και το inf της μητρικής) θα βρεις στο site της intel, στο αντίστοιχο chipset που έχεις [P35].
Snips Δεκέμβριος 18, 2007 #4 Δεκέμβριος 18, 2007 Μπορεί κάποιος να εξηγήσει ποια η διαφορά από IDE σε AHCI και RAID? Χωρίς διαμόρφωση raid φυσικά. Απλά, 3-4 δίσκοι S-ata στο σύστημα. Υπάρχει διαφορά στις επιδόσεις;
Spyrus Δεκέμβριος 18, 2007 #5 Δεκέμβριος 18, 2007 Δεν μπορεί να κάνει το (1) αφού έχει σατα (τους δέχονται τα e-sata);
EvilRyu Δεκέμβριος 18, 2007 Author #6 Δεκέμβριος 18, 2007 Έχω Vista αυτήν την στιγμή εγκατεστημένα και τελικά ήτανε πολύ απλό να ενεργοποιήσω το AHCI Mode καθώς έχουν native υποστήριξη.Το μόνο που χρειάστηκε ήταν αυτή η ρύθμιση στην registry http://support.microsoft.com/kb/922976Αυτό λογικά χρειάστηκε να γίνει επειδή έκανα εγκατάσταση στα Vista με IDE Emulation και απενεργοποιήθηκαν οι AHCI drivers. Φαντάζομαι ότι τα Vista δεν απαιτούν την χρήση ξεχωριστών AHCI drivers κατά την εγκατάσταση.Βέβαια μου έκανε εντύπωση ότι απενεργοποιήθηκαν όλα τα caching options του δίσκου από το device manager ενώ μέσω του IDE Emulation μπορούσα να τα ενεργοποιήσω και τα δύο.Μιλάω για αυτάEnable Write Caching on the diskEnable advanced performanceΕίναι φυσιολογική αντίδραση αυτή όταν βάζεις AHCI ή έγινε κάτι λάθος?Επίσης να σημειώσω ότι εγκατέστησα το Intel Matrix Storage μόλις ενεργοποιήθηκε το AHCI.Edit- Ύστερα από κάμποσο google searching διαπίστωσα ότι αρκετοί έχουνε ακριβως το ίδιο πρόβλημα με εμένα όταν ενεργοποιούν το ahci αλλά δεν βρήκα ακόμη απάντηση αν αυτή είναι φυσιολογική αντίδραση όταν ενεργοποιείς το ahci ή αν κάτι πήγε λάθος.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.