Jump to content

Νέος στα Linux, λίγο μπλεγμένος ίσως...

Ilias83

Recommended Posts

Σήμερα έκανα τη δεύτερη προσπάθεια να αποτοξινωθώ από τα Windows.

Η προηγούμενη έγινε με με μια διανομή της Novel πολλά χρόνια πριν και απλά απέτυχε παταγωδώς.

Σε ελάχιστες ώρες είχα επιστρέψει σε Windows αφού δεν λειτουργούσε τίποτα...

Βρέθηκα να μην έχω drivers για τίποτα και το βασικότερο δεν υπήρχε κάτι για το modem μου.

Τέλος πάντων, περασμένα ξεχασμένα, θέλω να πιστεύω οτι αυτή τη φορά θα μείνω εδώ.

Έχω τη διανομή Ubuntu 7.10 64bit.

Η πρώτη επαφή με ενθουσίασε, πραγματικά έχουν γίνει απίστευτα βήματα μπροστά.

Το περιβάλλον είναι πολύ μακριά από το τι είχα συνηθήσει μέχρι τώρα.

Η πρώτη μου κατάκτηση ήταν να καταφέρω να προσθέσω τα Ελληνικά σαν γλώσσα στο πληκτρολόγιο και να ρυθμίσω πως θα κάνω switch τη γλώσσα από Αγγλικά σε Ελληνικά και πάλι πίσω...

(Αν και τώρα που το σκέφτομαι δεν θυμάμαι τι επιλογή είχε από default αν ξέρει κανείς ας ενημερώσει)

Η πρώτη απορία:

Κατέβασα τα τελευταία drivers από κάρτα γραφικών και εκτυπωτή (κάρτα ήχου δεν βρήκα).

Πως κάνω την εγκατάσταση;

Ψάχνω στα μενού είμαι σίγουρος οτι κάτι σχετικά απλό είναι αλλά δεν το βρίσκω...

Τα ubuntu έχουν απίστευτο forum. Κυριολεκτικά χαλί να τους πατήσεις, ακόμα και για χιλιοεπιωμένα πράγματα:

http://ubuntuforums.org/

Oρίστε και ένας πολύ καλός οδηγός για ubuntu gutsy (7.10):

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy

Καλές και οι δικές μου πρώτες εντυπώσεις, κυρίως το internet browsing δίχως firewall, αλλά ''μου την έσπασε'' το γεγονός ότι κατεβάζεις πληκτρολογώντας εντολές στα τυφλά για ό,τι σου λείπει (-aptget κ.τ.λ.). ’μα έχεις χρόνο και όρεξη καλή συνέχεια, διαφορετικά δεν θα κάνεις περισσότερα ή καλύτερα πράγματα απ'ότι και στα windows.

Αρχική απάντηση από kunoobidi

Τα ubuntu έχουν απίστευτο forum. Κυριολεκτικά χαλί να τους πατήσεις, ακόμα και για χιλιοεπιωμένα πράγματα:

http://ubuntuforums.org/

Συμφωνω και ευπαυξανω...

Φιλε Ilias83 οτι προβλημα εχεις... τσουπ τσουπ google... τσουπ τσουπ... δεν υπαρχει περιπτωση να μην βγαλει το ιδιο προβλημα χιλιοειπωμενο και στο ubuntuforums.

Και εγω αυτον τον μηνα ασχοληθηκα πρωτη φορα με linux και μπορω να πω οτι ηδη με εχουν πορωσει.:toomuchne :toomuchne

Καλη συνεχεια και καλη δυναμη:p:D

Αρχική απάντηση από Ilias83

Κατέβασα τα τελευταία drivers από κάρτα γραφικών και εκτυπωτή (κάρτα ήχου δεν βρήκα).

Πως κάνω την εγκατάσταση;

Ψάχνω στα μενού είμαι σίγουρος οτι κάτι σχετικά απλό είναι αλλά δεν το βρίσκω...

Κοιτα δεν ξερω αν κατεβασες τους drivers με installer ή χωρις.

Αν ειναι με installer(το αρχειο εχιε kαταληξη .deb), διπλο κλικ και αρχιζει να βαζει το πακετα.

Αν ειναι αρχειο τυπου .tar.gz σορρυ αλλα δεν εχω κανει compile ακομα απο .tar.gz.

Με μια προχειρη αναζητηση βρηκα αυτο

Παιδιά ευχαριστώ πολύ...

Τελικά σήμερα με καθαρό μυαλό προσπάθησα πάλι μόνος μου και όντως ενεργοποίησα Driver της NVIDIA αλλά μάλλον όχι αυτά που είχα κατεβάσει.

Συγκεκριμένα:

Κατέβασα ένα αρχείο 11MB από το site της NVIDIA με όνομα:

NVIDIA-Linux-x86_64-100.14.19-pkg2.run

Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να κάνω τα εξής:

After you have downloaded the file NVIDIA-Linux-x86_64-100.14.19-pkg#.run, change to the directory containing the downloaded file, and as the root user run the executable:

# cd yourdirectory

# sh NVIDIA-Linux-x86_64-100.14.19-pkg#.run

The .run file is a self-extracting archive. When executed, it extracts the contents of the archive and runs the contained nvidia-installer utility, which provides an interactive interface to walk you through the installation.

nvidia-installer will also install itself to /usr/bin/nvidia-installer, which may be used at some later time to uninstall drivers, auto-download updated drivers, etc. The use of this utility is detailed later in this chapter.

Παρά τις οδηγίες, μιας και δεν κατάλαβα τι μου λέει να κάνω, άνοιξα τυχαία το

System->Administration->Restricted Driver Manager και στο παράθυρο που εμφανίστηκε έκανα απλά Enable την επιλογή των Driver της NVIDIA.

graphicil9.jpg

Τελικά από χθες το σύστημα μοιάζει να έχει Drivers γιατί μπορώ να δω τα διάφορα εφε αλλά δεν νομίζω οτι είναι αυτά που κατέβασα εγώ...

Αντε ρε κοιταξτε να μαθετε καλα το oθγκαμπουγκα(ubuntu) γιατι μολις σας περασει η χαρα θα ψαξετε καμια πιο σοβαρη διανομη.Τολεω γιατι το ubuntu ειναι debian testing που κληρονομει ΟΛΑ

τα μειονεκτηματα και του stable και του unstable.

Έτσι νόμιζα και εγώ, αλλά δυστυχώς δεν είναι μια χαρά...

Δουλεύουν με refresh rate στα 50hz και μου δίνουν επιλογές για 51 και 52.

Δεν μπορώ με τίποτα να δουλέψω έτσι...

Βασικά βλέπω οτι παντού στις οδηγίες που βρίσκω τα πάντα δουλεύουν με εντολές που πληκτρολογείς.

Ωραία όλα αυτά αλλά που θα πρέπει να τις πληκτρολογήσω;

Η μόνη γραμμή εντολών που μπορώ να δω είναι ένα Deskbar Applet, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να με βοηθήσει...

Έτσι νόμιζα και εγώ, αλλά δυστυχώς δεν είναι μια χαρά...

Δουλεύουν με refresh rate στα 50hz και μου δίνουν επιλογές για 51 και 52.

Δεν μπορώ με τίποτα να δουλέψω έτσι...

Το refresh rate το βλέπεις από κάποιο πρόγραμμα/utility ή από την οθόνη? Γιατί από ότι διάβαζα οι nvidia drivers το δείχνουν λάθος ενώ είναι μιά χαρά.

Βασικά βλέπω οτι παντού στις οδηγίες που βρίσκω τα πάντα δουλεύουν με εντολές που πληκτρολογείς.

Ωραία όλα αυτά αλλά που θα πρέπει να τις πληκτρολογήσω;

Η μόνη γραμμή εντολών που μπορώ να δω είναι ένα Deskbar Applet, αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να με βοηθήσει...

Ψάξε στο μενού για terminal, console. Κακά τα ψέμματα, η εξοικείωση με τις εντολές είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Αρχική απάντηση από slaught

Αντε ρε κοιταξτε να μαθετε καλα το oθγκαμπουγκα(ubuntu) γιατι μολις σας περασει η χαρα θα ψαξετε καμια πιο σοβαρη διανομη.Τολεω γιατι το ubuntu ειναι debian testing που κληρονομει ΟΛΑ

τα μειονεκτηματα και του stable και του unstable.

:rofl: :rofl: :hehe:

φιλε μου ξεχνα τις επιλογες που εχει το nvidia ultility. Για την αναλυση και το refresh rate δωσε στο terminal gnome-display-properties . Αν δεν παιξει και τοτε πρεπει να αλλαξεις το /etc/X11/xorg.conf .

Τελικά νομίζω βρήκα λύση.

Ρύθμισα στο Administration->Screens and Graphics την κάρτα γραφικών μου (GeForce 6800) και όταν έκανα αφού έκανα log out - log in στο Preferences->Screen Resolution είχε κανονικά τις επιλογές που έπρεπε...

------------------------------

Καλά είμαστε και έτσι αλλά στο μεταξύ προσπάθησα να φοτώσω τους Drivers που δίνει η NVIDIA στο site της και απλά στάθηκε αδύνατο...

Να σου πω φιλος ενα πολυ καλο scriptακι για να σεταρεις τους drivers ειναι το Envy(.deb το αρχειο της εγκαταστασης), κοιτα και εδω.

Αυτο κανει αυτοματα ολη την δουλεια και επισης μπορει και να απεγκαταστησει τους παλιους drivers και να βαλει καινουριους, ομορφα και γρηγορα.;)

Δουλευει και για nvidia και για ati καρτες...

Warning!

Μην προσπαθησεις να το τρεξεις αν εχεις ενεργοποιημενους τους restricted drivers, το εμαθα με τον σκληρο τροπο.:cry:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.