Jump to content



Πάρτε πίσω, τώρα, το επικίνδυνο βιβλίο της βιολογίας


ΓιαγκΤ

Recommended Posts

«Κύριε Υπουργέ,

Απορούμε και αγανακτούμε, για τα όσα γράφονται και φωτογραφίζονται, στο βιβλίο της Βιολογίας της Γ Γυμνασίου.

Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, με τρόπο τόσο μονομερή και μεροληπτικό. Εάν συγγραφέας και χρηματοδότης του βιβλίου ήταν η Monsanto, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τις σκοπιμότητες και την αναγραφή της μισής αλήθειας. Δυστυχώς, όμως, αυτά αναγράφονται, σε ένα επίσημο βιβλίο, που χρηματοδοτείται, από τους φόρους των Ελλήνων Πολιτών Καταναλωτών και σκοπεύει να «μορφώσει» τα παιδιά μας και να διαμορφώσει την άποψή τους και τη στάση ζωής τους.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2007, είχαμε στείλει, πάλι, παρόμοια επιστολή διαμαρτυρίας, στην προκάτοχό σας, κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Κατανοούμε ότι μεσολάβησαν οι βουλευτικές εκλογές, όμως, πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να μην αναλαμβάνει το Υπουργείο σας καμιά πρωτοβουλία, για το άκρως επικίνδυνο αυτό θέμα.

Απαιτούμε την άμεση αλλαγή της συγκεκριμένης σελίδας του βιβλίου και την καταχώρηση, σε αυτό και των υπολοίπων στοιχείων, σε σχέση με τους Γ.Τ.Ο. (περιβάλλον, μονοπώλια, πνευματικά δικαιώματα, «εκβιασμοί» χωρών του τρίτου κόσμου, πιθανά προβλήματα υγείας, διαφορετικές επιστημονικές απόψεις κ.λπ.).

Οι Καταναλωτές λέμε ΟΧΙ, στους Γ.Τ.Ο., γιατί:

* Δε θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα.

* Δε θέλουμε να γίνουμε θύματα ολιγοπωλίων και μονοπωλίων.

* Δε θέλουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους γονείς και τους δασκάλους να ενεργοποιηθούν, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά μας και να μη «μπουν οι Γ.Τ.Ο., στη ζωή μας, από την κερκόπορτα».

Κατεβάστε σε μορφή PDF την εν λόγω σελίδα του βιβλίου Βιολογίας της Γ Γυμνασίου

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά, από τους Έλληνες Καταναλωτές, να προσυπογράψουν την παραπάνω επιστολή, ώστε να πιέσουμε, το Υπουργείο να αλλάξει το βιβλίο.

Για να υπογράψετε την επιστολή, παρακαλούμε συμπληρώστε Ονοματεπώνυμο και email, στην παρακάτω φόρμα. Σας ενημερώνουμε ότι θα δημοσιευτεί -ακριβώς από κάτω- μόνο το ονοματεπώνυμό σας, για λόγους αξιοπιστίας της διαδικασίας.

http://www.kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=35

Link to comment
Share on other sites

σωστή η παρατήρησις, αλλά εγώ γτ θυμάμαι να διδάσκομαι τα ίδια πράγματα πριν από μια 6ετία?? Τώρα έγιναν πρόβλημα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί;

Θέλω να πω ότι είναι λίγο καθυστερημένη η αντίδραση, και αν δεν προερχόταν από το ΚΕΠΚΑ, θα είχα (περισσότερες) αμφιβολίες για το κατά πόσον η κίνηση αυτή γίνεται απλά και μόνο για το καλό μας...

Link to comment
Share on other sites

αν το έχει πρόχειρο κάποιος, αν ανεβάσει κάπου το pdf του κεπκα, γιατί φαίνεται πως το σερβέρ τον έχουν στο μηχανάκι για τους καφέδες.

ευχαριστώ για την κατανόησή σας.

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση που έχω είναι μία, όποιος δεν θέλει τους Γ.Τ.Ο. να πολλαπλασιάζει τα αμπέλια του με τον φυσικό τρόπο (δηλαδή να πετάει τα κουκούτσια στο έδαφος) και όχι να κάνει καταβολάδα, εμβολιασμό και τα σχετικά, διότι παρεμβαίνει στη φύση.

Επίσης προτείνω να καταργηθούν όλα τα προϊόντα που κάνουν χρήση βιοτεχνολογίας για να είμαστε ασφαλείς, π.χ. το ψωμί και το κρασί. Να τρώτε μόνο βλήτα.

Το να αναφέρονται τα οικονομοτεχνικά προβλήματα σε ένα επιστημονικό βιβλίο που αναφέρει έναν τρόπο καλλιέργειας ή/και μια επιστημονική εξέλιξη είναι μάλλον άτοπο. Για το μόλυβδο δεν ξέραμε τα προβλήματά του? Τα ξέραμε, αλλά ήταν καλύτερο από την αμόλυβδη σαν καύσιμο και το καίγαμε μέχρι πριν 5 χρόνια που βγήκαν οι αντικαταστάτες.

Το άλλο ανέκδοτο της χρονιάς είναι οι βιολογικές καλλιέργειες. Αν τρώμε όλοι βιολογικώς παρασκευασμένα προϊόντα, θα τρώμε μόνο οι έχοντες και η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα να πεινάσει πολύ. Ειδικά στην Κίνα δεν νομίζω να την παλέψουν!

Link to comment
Share on other sites

@sotiris η τροφη που παραγεται αυτη την στιγμη επαρκει για να καλυψει τις παγκοσμιες αναγκες...αρα το προβλημα ειναι τελικα στην κατανομη αυτης.

Ακομα τα γτ τροφιμα ειναι υπευθυνα για πολλα αυτοανοσα νοσηματα...

Και γιατι να νομιζουν τα παιδια οτι ειναι ολα ωραια και καλα ενω δεν ειναι...?

στην καλυτερη μπορουν να αποσυντονισουν σοβαρα την φυση!

Link to comment
Share on other sites

Το κόλπο των γενετικά τροποποιημένων είναι η εξάρτιση.

Η εξάρτιση που έχει ο παραγωγός από τον προμηθευτή.

Από τους σπόρους που είναι στείροι και δεν φυτρώνουν, άρα πρέπει να τους αγοράζει, μέχρι τα φυτοφάρμακα που πάνε πακέτο, όπως και τα λιπάσματα.

Αφήνοντας έξω τις αλλεργίες, και τα όσα άλλα θα ανακαλύψουμε στο μέλλον ότι προκαλεί η κατανάλωση τους.

Π.Χ. Σημάδια τοξικότητας

Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ ζητάει μόνο να γραφτή και η άλλη άποψη.

Αυτό πρωτίστως είναι θέμα δημοκρατίας.

Link to comment
Share on other sites

Imo οποιος νομιζει οτι τα γενετικα τροποποιημενα ειναι κατι το "κακο" πρεπει να το ψαξει περισσοτερο...

Χωρις υβριδια θα ηταν πολυ πιο ακριβα τα τροφιμα και κατωτερης ποιοτητας κατα μεσο ορο.

Επισης τα φυτοφαρμακα πλεον εχουν περιοριστει σε σχεση με το παρελθον οχι μονο επειδη ειναι λιγοτερο αναγκαια αλλα επειδη απλα δεν συμφερει.

Στις "βιολογικες" καλλιεργειες χρησιμοποιουνται ακριβως οι ιδιες ποικιλιες με τις κλασικες. Οι "κανονικες", παλιες ποικιλιες εχουν εκλειψει εδω και αρκετα χρονια.

Αν θελουν να μαθουν κατι τα παιδια ας κοιταξουν πρωτα να τους μαθουν ποια εποχη βγαινει το καθε φρουτο και μετα βλεπουμε...

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ΓιαγκΤ [Σήμερα, στις 09:18]

’λλο πράγμα τα γενετικώς τροποποιημένα και άλλο τα υβρίδια.

Αλλά επαναλαμβάνω ΔΕΝ είναι αυτό το θέμα μας.

AYTO νομιζω οτι ειναι το θεμα μας :)

Αρχική απάντηση από tasosmos [Σήμερα, στις 02:51]

Αν θελουν να μαθουν κατι τα παιδια ας κοιταξουν πρωτα να τους μαθουν ποια εποχη βγαινει το καθε φρουτο και μετα βλεπουμε...

η ελλειψη σωστης και υγιους μορφωσης στην Ελλαδα απλα δεν υφισταται.....

πασχιζω να τελειωσω μια σχολη γιατι με εμαθαν να αποστηθιζω.......η κριτικη ικανοτητα ουδεποτε καλλιεργηθηκε.....

αρα και να μου βαλουν το θεμα των Γενετικα τροποποιημενων τροφιμων σε ενα βιβλιο.......ΜΕ ΤΙ ικανοτητες να ξεχωρισω και να ερευνησω εαν αυτα που μου δινουν να διαβασω ειναι σωστα.....ή λαθος....ή μερικως σωστα...ή μερικως λαθος.

ουτως η αλλως εαν δεν τα αποστηθισω δεν περναω.......:nerd:

Link to comment
Share on other sites

δηλαδη ρε παιδια τι κακο εχει μια γενετικα τροποποιημενη ντοματα οταν το μονο που αλλαζει ειναι το γονιδιο που την κανει να αντεχει πχ 10 βαθμους πιο πανω σε οτι μπορουσε κανονικα??

συμφωνω οτι δεν βαζεις κατι στην αγορα χωρις ερευνες κτλ αλλα οπως υποθηκε πιστευω οτι οποιος ειναι κατα των γενετικα τροποποιημενων ή θα πρεπει να το ψαξει παραπανω ή θα πρεπει να βρει ενα τροπο να μπορουν ολοι να εχουν αυτο που θελουν. πως θα εχεις σαλατα στο τραπεζι σου οταν η παραγωγη καθε χρονο ειναι περιπου ιδια ενω η καταναλωση αυξανεται δραματικα?

γνωμη μου παντα. εχω διαβασει αρκετα για το τροποποποιημενα τροφημα ομως δεν το λεω ετσι

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από morfeas-dsl- [Σήμερα, στις 19:15]

δηλαδη ρε παιδια τι κακο εχει μια γενετικα τροποποιημενη ντοματα

ότι κανένας δεν έχει αποδείξει, ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, σε βάθος χρόνου, δεν επιφέρει βλάβες.
Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από .38-.45

ότι κανένας δεν έχει αποδείξει, ότι η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων, σε βάθος χρόνου, δεν επιφέρει βλάβες.

Έστω ότι επιφέρει, τι είναι καλύτερο, να πεθάνουμε αργά λόγω της γενετικής τροποποίησης που μπορεί να έχει κάποια συνέπεια (και λογικά δεν έχει καμία), ή να πεθάνουμε της πείνας άμεσα?

Αυτό είναι το δίλημμα κατ'εμέ.

Ούτως ή άλλως έχω την εντύπωση (χωρίς να ξέρω και ακριβώς τι λέω) ότι οι ποικιλίες που έχουν επιλεχθεί για καλλιέργεια είναι αυτές που δίνουν το καλύτερο προϊόν με βάση τις ανάγκες του καταναλωτή (π.χ. μπορεί να "χαλάει" το χώμα από μικροοργανισμούς, αλλά αν ένα πορτοκάλι είναι πιο πορτοκαλί από τον αντίζηλο, κερδίζει). Οπότε γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι μιλάμε για παραβίαση της βιοποικιλότητας (αφού καλλιεργούμε μόνο ένα branch και πολλαπλασιάζουμε και με συγκεκριμένο τρόπο τα φυτά) και συνεπώς δεν πιστεύω ότι το να βάλουμε ένα γονίδιο σε κάποια ποικιλία θα έχει τόσο τραγικές συνέπειες.

Όποιος θέλει το καλό της φύσης καλό είναι να πεθάνει γιατί ως γνωστόν ο άνθρωπος δεν προσαρμόζεται στη φύση αλλά την προσαρμόζει στα μέτρα του, και απλά αυτά τα μέτρα έχουν αλλάξει διάσταση. Καλώς ή κακώς έτσι ζούμε και κινούμε το οικοσύστημα τη σήμερον ημέρα, και δεν προβλέπεται αλλαγή στον τρόπο ζωής μας για πολλά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Τα εκτος εποχης δεν οφειλονται τοσο στα γενετικα τροποποιημενα οσο στο οτι η παραγωγη και η διατηρηση τους ειναι πιο ευκολη απ'οτι παλια με χρηση θερμοκηπιων, ψυγειων κτλ, αν και προσωπικα θεωρω περισσοτερο κατακριτεο να αγοραζεις πεπονια το χειμωνα παρα γενετικα τροποποιημενα λαχανα.

Link to comment
Share on other sites

η τροποποιηση-μεταλλαξη και η επεμβαση στους οργανισμους απο τον ανθρωπο δεν μπορει να σταματησει, και ειναι μια παλια ιστορια. απο τα μπολιασματα μεχρι τα γονιδια ψαχνουμε να βρουμε τροπους να αυξησουμε παραγωγη, χρησιμοποιωντας λιγοτερους πορους και κατα συνεπεια αυξανοντας το κερδος.

θεωρω οτι ειναι υποκριτικο να ακουω οτι "κινδυνευω να παθω καρκινο απο μια ντοματα με γονιδιο ποντικιου" οταν η συντριπτικη πλειοψηφια των ελληνων κανει περιπου 2 πακετα τσιγαρα την ημερα, πανε με το αμαξι στο περιπτερο για να τα παρουν και τρωνε πιτσες στις 1 το βραδυ

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από .38-.45

έχουμε πρόβλημα ποσότητας, όταν τρώμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής;

σαφως και ειναι. μην κρινεις μονο για ελλαδα. επισης ομως ποιος τρωει μονο φρουτα και λαχανικα εποχης?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.