ea6gka Νοέμβριος 20, 2007 #21 Νοέμβριος 20, 2007 Αρχική απάντηση από ΓιαγκΤ Πολύ πιο πριν, οι πρώτοι άνθρωποι στην Αυστραλία κατέστρεφαν το περιβάλλον , εξαφάνιζαν είδη ζώων, και άλλαζαν το κλίμα , με τις συνεχείς φωτιές που έβαζαν στα δάση για να κυνηγήσουν. αυτο ειναι μερος των φυσικων διεργασιων . πολλοι λενε οτι τα δαση δεν θα καιγοντουσαν ετσι οπως τωρα αν τα εκμεταλλευομασταν (αραιωση κορμων)
Maximus Νοέμβριος 20, 2007 #22 Νοέμβριος 20, 2007 @ giorikas : Μην κοιτάς μονοδιάστατα το θέμα της υπερθέρμανσης - δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας πάνω στον πλανήτη που να σέβεται τον εαυτό του και να είναι 100% κάθετος ότι για την υπερθέρμανση (lol - ελάχιστη είναι αλλά επειδή μας επηρρεάζει τη γιγαντοποιήσαμε), τις αιτίες που την προκάλεσαν και το που θα οδηγήσει. Μην ξεχνάς ότι πριν μόλις 4 εκ. χρόνια (ελάχιστος γεωλογικός χρόνος) δεν υπήρχε ΙΧΝΟΣ πάγου στη Γη. Κάτι το οποίο πριν 100.000 χρόνια δεν μπορείς ακριβώς να το πεις όταν όλη η Β. Αμερική, από τον Πόλο μέχρι το Τέξας, η Ευρώπη ως τη γραμμή Παρισιού-Βουκουρεστίου, η Γροιλανδία ως την Ισλανδία και τμήματα της Βόρειας (και μόνο - η υπόλοιπη ήταν πεδιάδα) Σιβηρίας είχαν καλυφθεί με χιλιόμετρα πάγου. Καταλαβαίνεις τι εννοώ - αν κάναμε κάτι στο κλίμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που η ίδια η Γη μπορεί να καταφέρει. Καταλαβαίνεις τι πάει να πει ότι η Σκανδιναβία ανυψώνεται λόγω της ισοστασίας, εξαιτίας του ότι έφυγαν οι πάγοι πλέον και η μικροπλάκα ξανασηκώνεται? Για τέτοιες δυνάμεις μιλάμε. Το πιο πιθανό για μένα, και να λιώσουν οι πάγοι, είναι να κατοικηθούν κάποια μέχρι πρότεινως ακατοίκητα μέρη, μέχρι την επόμενη κλιματική αλλαγή. Αν το δεις σαν παρατηρητής, η ζωή συνεχίζεται. (ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η Σαχάρα - πολλοί λένε για την ερημοποίηση της Αφρικής και πωπω τι κακό κτλ κτλ. Πριν 20.000 χρόνια περίπου παίζει να πέφταν τροπικές καταιγίδες στην περιοχή, η οποία είχε εξαιρετικά εύφορη γη. Δεν είχαν βιομηχανία τότε οι Αιγύπτιοι ούτε πολέμησαν με τους Ελ για να αλλάξουν το κλίμα...)
BILL5 Νοέμβριος 20, 2007 #23 Νοέμβριος 20, 2007 η μια γενια ειναι ποιο ελεφθερη απο την προηγουμενη τι να πω και εγω που γεννηθεικα στην 10ετια του 80
chroma Νοέμβριος 20, 2007 #24 Νοέμβριος 20, 2007 Μια που είμαι φαντάρος μου θύμιζει κλασικές κουβέντες τύπου "εσείς δε κάνετε στρατό, εμείς κάναμε 20-30 μήνες, 3 μήνες σχοινάκια, όλα τέντα κλπ.". Βασικα με αυτά που βλέπω οχι μόνο δε πρόκειται να λεω στα παιδιά μου πόσο άντρες δε θα γίνουν που δε θα πάνε καθόλου - όταν εγώ είμαι πολύ άντρας, σκοπετάνθρωπος, αγγαριομάχος, σκλάβος και καθαρίστρια - αλλά θα το παλέψω να μην πάνε καθόλου. Από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την "ουσία" πριν το '80 στη μαζοποίηση, στην υπερπροσφορά και την ισοπέδωση των '90 και μετά.. Προσωπικά νομίζω (μάλλον ελπίζω) οτι θα ωριμάσει το Ελ Τιτζικιστάν και θα σταματήσουν να μας κάνουν εντύπωση οι αλλαγές των καιρών. Οι καιροί αλλάζουν και δε περιμένουν κανένα, εμείς τι κάνουμε... Προγονολαγνεία ή ξεκαθάρισμα και μηδενισμό; Υπάρχουν και ενδιάμεσες αποχρώσεις. Από κάποιον που πέφτει κάπου στη μέση ('81).
ea6gka Νοέμβριος 20, 2007 #25 Νοέμβριος 20, 2007 σιγα το χασμα γενεων 2 δεκαετιες , να μου πειτε εγω και ο παππους μου να πω οκ
ΓιαγκΤ Νοέμβριος 20, 2007 #26 Νοέμβριος 20, 2007 Αρχική απάντηση από chroma [Σήμερα, στις 21:27] Μια που είμαι φαντάρος μου θύμιζει κλασικές κουβέντες τύπου "εσείς δε κάνετε στρατό, εμείς κάναμε 20-30 μήνες, 3 μήνες σχοινάκια, όλα τέντα κλπ.". Βασικα με αυτά που βλέπω οχι μόνο δε πρόκειται να λεω στα παιδιά μου πόσο άντρες δε θα γίνουν που δε θα πάνε καθόλου - όταν εγώ είμαι πολύ άντρας, σκοπετάνθρωπος, αγγαριομάχος, σκλάβος και καθαρίστρια - αλλά θα το παλέψω να μην πάνε καθόλου. Σπάνια έχει αξία η άποψη μας για γεγονότα που ζούμε.Η κρίση μας γίνεται βαρύνουσα, όταν μετά από αρκετά χρόνια πάψουμε να πάσχουμε από αυτά.Μακάρι μετά από 10 χρόνια να μην λες και εσύ τις ίδιες κλασικές κουβέντες στους νεότερους.
giorikas Νοέμβριος 20, 2007 #27 Νοέμβριος 20, 2007 Αρχική απάντηση από gznp [Σήμερα, στις 17:24] Μην ξεχνάς ότι πριν μόλις 4 εκ. χρόνια (ελάχιστος γεωλογικός χρόνος) δεν υπήρχε ΙΧΝΟΣ πάγου στη Γη. Κάτι το οποίο πριν 100.000 χρόνια δεν μπορείς ακριβώς να το πεις όταν όλη η Β. Αμερική, από τον Πόλο μέχρι το Τέξας, η Ευρώπη ως τη γραμμή Παρισιού-Βουκουρεστίου, η Γροιλανδία ως την Ισλανδία και τμήματα της Βόρειας (και μόνο - η υπόλοιπη ήταν πεδιάδα) Σιβηρίας είχαν καλυφθεί με χιλιόμετρα πάγου. Καταλαβαίνεις τι εννοώ - αν κάναμε κάτι στο κλίμα είναι πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που η ίδια η Γη μπορεί να καταφέρει. Καταλαβαίνεις τι πάει να πει ότι η Σκανδιναβία ανυψώνεται λόγω της ισοστασίας, εξαιτίας του ότι έφυγαν οι πάγοι πλέον και η μικροπλάκα ξανασηκώνεται? Για τέτοιες δυνάμεις μιλάμε. Το πιο πιθανό για μένα, και να λιώσουν οι πάγοι, είναι να κατοικηθούν κάποια μέχρι πρότεινως ακατοίκητα μέρη, μέχρι την επόμενη κλιματική αλλαγή. Αν το δεις σαν παρατηρητής, η ζωή συνεχίζεται. (ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η Σαχάρα - πολλοί λένε για την ερημοποίηση της Αφρικής και πωπω τι κακό κτλ κτλ. Πριν 20.000 χρόνια περίπου παίζει να πέφταν τροπικές καταιγίδες στην περιοχή, η οποία είχε εξαιρετικά εύφορη γη. Δεν είχαν βιομηχανία τότε οι Αιγύπτιοι ούτε πολέμησαν με τους Ελ για να αλλάξουν το κλίμα...) Αντιλαμβανομαι οτι οι δυναμεις της φυσης ειναι πολλες ταξεις μεγεθους πιο ισχυρες απο τον ανθρωπινο παραγοντα αλλα και η χρονικη κλιμακα που δρουν ειναι επισης πολυ μεγαλυτερη. Και μην ξεχνας οτι πλεον η ανθρωποτητα ειναι εξαιρετικα "ευαισθητη" στις κλιματικες μεταβολες.Τι θα σημαινε ανοδος της σταθμης της θαλασσας κατα 1m ας πουμε πριν απο 10.000 χρονια?Τιποτα υποθετω Τωρα ομως θα ηταν πραγματικη καταστροφη,μετασταστευση πολλων εκατομμυριων ανθρωπων ανα την υφηλιο. Παντως αυτο με την Σαχαρα ειναι εντυπωσιακο...τι ακριβως συνεβη και προκαλεσε τοσο γρηγορα τετοια αλλαγη στο κλιμα της περιοχης?
Maximus Νοέμβριος 20, 2007 #28 Νοέμβριος 20, 2007 Είναι αυτό που λέμε: "έλα μου ντε?"Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Ο λόγος που το λέμε είναι εξαιτίας των απολιθωμάτων, ιζημάτων και διαφόρων άλλων ευρυμάτων που βρίσκουμε στην περιοχή, που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Αλλά και πάλι, δεν είσαι 100% βέβαιος.Ένα κλασικό παράδειγμα, με το οποίο κονταροχτυπιούνται με τους Αιγυπτιολόγους, είναι ότι η διάβρωση της Σφίγγας προήλθε από τέτοιες βροχές - που σημαίνει ότι είναι πολύ προγενέστερη των πυραμιδών, κάτι το οποίο οι Αιγυπτιολόγοι ούτε θέλουν να ακούνε.Γενικά στην ιστορία της Γης υπάρχουν χίλια δυο ανεξήγητα έως τώρα φαινόμενα. Ένα από τα κλασικά στην Ελλάδα είναι ότι βρίσκουμε απτύχωτες και αμεταμόρφωτες παλαιοζωικές σειρές στην Κω, Χίο και κάποιες στην Εύβοια, με πανάρχαια απολιθώματα από τους πρώτους(?) οργανισμούς. Γιατί είναι παράδοξο? Γιατί ΟΛΗ η Ελλάδα έπρεπε να είναι πτυχωμένη και μεταμορφωμένη (όπως και είναι όλη η υπόλοιπη) μέχρι αηδίας, εξαιτίας των ορογενετικών κινήσεων. Αυτά πως γλίτωσαν?Πολλά δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε και απλά λέμε 5 πράγματα στο περίπου. Είναι γενικώς γνωστό ότι η Γη ψύχεται. Από την αρχή της δημιουργίας της. Αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά - η μέση πλανητική θερμοκρασία συνεχώς πέφτει. Οι μετρήσεις μας βέβαια έχουν κενά κάποιων εκατομμυρίων ετών - εννοείται δεν μπορούμε να δούμε τις μικροαλλαγές μέσα σε διαστήματα 10.000 ετών π.χ.Απλά γενικά, η Γη ψύχεται. Οι παγετώδεις περίοδοι όλο και χειροτερεύουν. Το Ιουρασικό που ζούσαν οι δεινόσαυροι είχαμε κοντά 30 βαθμούς μέση θερμοκρασία, τώρα έχουμε 16.Τι θέλω να σου πω? Κανείς δεν ξέρει σίγουρα αν αυτή η θέρμανση που υπάρχει τώρα είναι εν τέλει κάτι το οποίο το έκανε 100% ο άνθρωπος. Ίσως ο μηχανισμός του κλίματος να την προκάλεσε και να βοηθήθηκε και από εμάς. Όμως κανείς δεν ξέρει πως συμπεριφέρεται το κλίμα μετά από μια παγετώδη περίοδο, όπως η τελευταία (Wurm IV) που τέλειωσε για τα καλά πριν 10.000 χρόνια περίπου. ’λλωστε πολλά κουλά υπάρχουν και στην εν λόγω θέρμανση. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι που θα έπρεπε να την "ευνοήσουν" εξαιρετικά, φάνηκε να μην την επηρρέασαν και πάρα πολύ. Αντιθέτως μάλιστα. Το γιατί? Το ερευνάμε.Είναι ωραία η Γεωλογία και η Κλιματολογία σαν επιστήμες - απλά όταν καταπιάνονται με το παρελθόν με τέτοιο τρόπο γίνονται πολύ θεωρητικές και τα λάθη-παραβλέψεις είναι πολύ συχνά. Δυστυχώς λέμε ότι ξέρουμε αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα.Γι αυτό καλό είναι να κάνουμε τον κόσμο να ξυπνήσει με το θέμα της θέρμανσης γιατί αν όντως ευθυνόμαστε 100% εμείς, θα πρεπε να είχαμε δράσει πριν 20 χρόνια. Είναι μεγάλο το ρίσκο για να το αφήσουμε έτσι στην τύχη. Οι Αμερικάνοι μπορεί να χάσουν μια Φλόριντα, οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές όμως με 5+ km έκταση γης με ύψος 1 μέτρο πάνω από τη θάλασσα τι θα κάνουν όταν πληρώσει η θάλασσα όλη τη γη τους με νερό? Φταίμε δε φταίμε, πρέπει να πάρουμε μέτρα.
giorikas Νοέμβριος 20, 2007 #29 Νοέμβριος 20, 2007 η συνεχης ψυξη της γης μου ακουγεται πολυ λογικη εφοσον ειναι ενα σωμα που συνεχως αποβαλλει θερμικη ενεργεια στο διαστημα.Πιστευω παντως οτι συμμετεχουμε και εμεις στο φαινομενο της υπερθερμανσης.Το ερωτημα ειναι σε τι ποσοστο,και αν τελικα ειναι αναστρεψιμη η εξελιξη τουΕλπιζω τουλαχιστον τα σεναρια διαφορων επιστημονων να διαψευσθουν γιατι μερικα ειναι πραγματικα δυσοιωνα.Αυτο με την επιδραση των Παγκοσμιων πολεμων στο κλιμα της γης δεν το καταλαβα.Πως θα μπορουσε μια τοσο συντομη (αν και εντονη για τα δεδομενα μας) ανθρωπινη δραστηριοτητα να επηρεασει την ατμοσφαιρα?
Maximus Νοέμβριος 20, 2007 #30 Νοέμβριος 20, 2007 Όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνηται με ένταση όπως η γνωστή μας Μινωική έκρηξη (Κρακατόα το 1881 αν θυμάμαι καλά, Πινατούμπο το 1991) η παγκόσμια θερμοκρασία πέφτει έως και 1.5 βαθμό. Αν γίνει διαδοχική αλληλουχία εκρήξεων τότε υπάρχει πρόβλημα (κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ξεκινήσει περίοδος παγετώνων εξαιτίας κάποιας τέτοιας "σύμπτωσης"). Οι δύο παγκόσμιοι "έβγαλαν" στην ατμόσφαιρα τεράστια ποσά από ρύπους μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Η βιομηχανική παραγωγή (πολεμική βιομηχανία) είχε φτάσει σε ένα ζενίθ και γενικά ο κόσμος βρισκόταν σε μια "αναταραχή". Παρ'όλο που οι περισσότεροι θα περίμεναν λοιπόν ένα peak της θέρμανσης τότε, συνέβη το αντίθετο. Βροχές, κρύο και γενικά πτώση της θερμοκρασίας.Κατά πάσα πιθανότητα οι ρύποι αυτοί τότε επηρρέασαν το κλίμα με παρόμοιο τρόπο όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και έδωσαν και περισσότερους πυρήνες συμπύκνωσης (που παράγουν τα βροχοσταγονίδια). Εξ'ου και η μικρή "αλλαγή" στο κλίμα. Το θέμα είναι ότι ακόμα παραμένει ένα μικρό αίνιγμα αν όντως αυτή είναι η σωστή θεωρία ή κάτι άλλο συνέβη τότε.Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κλίμα έφαγε ΠΟΛΥ γερή κλωτσιά από τις πυρηνικές εκρήξεις. Μικρότητες λένε άλλοι, όταν (από την πτυχιακή μου):"...Σύμφωνα με επιστήμονες από το Κρατικό Κέντρο Ερευνών για την Ατμόσφαιρα των Η.Π.Α. (Ν.Ο.Α.Α.) οι εκτιμήσεις για την ένταση ενός τυφώνα ανέρχονται σε εκλυόμενη θερμική ενέργεια ρυθμού από 50 έως 200 τρισεκατομμύρια Watt περίπου η ενέργεια που θα εκλύεται αν ενεργοποιούμε μια πυρηνική βόμβα 10 μεγατόνων κάθε 20 λεπτά..."Εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε αν η μείωση της συγκέντρωσης του όζοντος στο Νότιο Πόλο είναι error ή φυσιολογική. Ακόμα η Γεωλογία-Μετεωρολογία (κατ επέκταση Σεισμολογία, Κλιματολογία, κτλ) είναι εμβρυακές επιστήμες. Έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας.
giorikas Νοέμβριος 21, 2007 #31 Νοέμβριος 21, 2007 το τελευταιο το εχω ακουσει και απο αρκετους σεισμολογους να το λενε για αυτο και οποιαδηποτε προβλεψη τους πρεπει να θεωρειτε επισφαλης Η Tsur bomb,η μεγαλυτερη βομβα που χρησιμοποιηθηκε ποτε απο ανθρωπο με ισχυ 50 Μεγατονων προκαλεσε εκρηξη ηταν πολλες φορες ισχυροτερη απο ολα (μαζι) τα εκρηκτικα που χρησιμοποιηθηκαν στους δυο Παγκοσμιους Πολεμους!!!!! και ηταν μια απο τις εκατονταδες η μαλλον χιλιαδες πυρηνικων δοκιμων..... Αρχική απάντηση από gznp [Σήμερα, στις 01:44] Οι δύο παγκόσμιοι "έβγαλαν" στην ατμόσφαιρα τεράστια ποσά από ρύπους μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Η βιομηχανική παραγωγή (πολεμική βιομηχανία) είχε φτάσει σε ένα ζενίθ και γενικά ο κόσμος βρισκόταν σε μια "αναταραχή". Παρ'όλο που οι περισσότεροι θα περίμεναν λοιπόν ένα peak της θέρμανσης τότε, συνέβη το αντίθετο. Βροχές, κρύο και γενικά πτώση της θερμοκρασίας. Γιατι νομιζω οτι η σημερινη παγκοσμια παραγωγη ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την προ του πολεμου?
Maximus Νοέμβριος 21, 2007 #32 Νοέμβριος 21, 2007 Εννοείται ότι είναι - απλά τότε ήταν ένα πολύ έντονο peak το οποίο επηρρέασε με διαφορετικό από αυτόν που περιμέναμε, τρόπο, την ατμόσφαιρα.Για την πυρηνική όντως ήταν 58αρα στη Σιβηρία.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.