Wizard! Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2007 Πάνω στο ICH9 της μητρικής, έχω στημένα δύο raid 0. Στο πρώτο το λειτουργικό και στο 2ο, τα δεδομένα. Πήρα άλλο ένα ζευγάρι δίσκων, ίδιων με αυτούς που έχουν τα δεδομένα, για να κάνω και 3ο raid 0 αλλά να το χρησιμοποιήσω σαν backup του 2ου.Πάνω στη διαδικασία όμως σκέφτηκα, αντί να κάνω 2xRaid 0 και να κάνω κάθε βράδυ backup, να τα κάνω raid 5, κερδίζοντας έτσι χώρο (+320gb) αλλά χωρίς να χάνω σε ασφάλεια. Έτσι κι αλλιώς οι πιθανότητες να χτυπήσουν 2 δίσκοι μαζί είναι μηδαμινές.Χρησιμοποιώντας όμως το Intel Matrix Storage Manager, δε μου δίνει αυτή τη δυνατότητα, ούτε φυσικά από το Bios. Αν έχεις ένα δίσκο, για παράδειγμα, σε αφήνει να προσθέσεις 2ο, για να κάνεις raid 1. Mε 0 ή 5 το έχει δοκιμάσει κανείς? Γίνεται?’λλος τρόπος χωρίς να σβήσω τα δεδομένα, υπάρχει? :...:
Ignatios Νοέμβριος 15, 2007 #3 Νοέμβριος 15, 2007 Γίνεται.Μόλις βάλεις πάνω τον δίσκο μπαίνεις στο "BIOS" του ICH (Ctrl+I κλπ) και σου δίνει τη δυνατότητα απο κει.Η μετατροπή γίνεται αφού μπείς στα windows και μετά αυτόματα.
Wizard! Νοέμβριος 15, 2007 Author #4 Νοέμβριος 15, 2007 Αμ έλα που ούτε από το BIOS ούτε από τα windows μου δίνει αυτή τη δυνατότητα... Edit: Μήπως μου διαφεύγει κάτι από το help? Πάω να κάνω edit volume και η μόνη αλλαγή που μου επιτρέπει είναι να αλλάξω το όνομά του... Modify a VolumeRight-click on the volume and select 'Modify Volume' from the pop-up menu. This wizard guides you through the process of changing the name of a RAID volume. This will also allow you to perform a RAID level migration (i.e. migrate from a RAID0/1/10 volume to a RAID 5 volume).
Wizard! Νοέμβριος 15, 2007 Author #5 Νοέμβριος 15, 2007 Αυτό βλέπω... Έφαγα μια φλασιά όμως... Μέσα στο BIOS γράφει: Support Native SATA mode on ports 0-3 Οι πόρτες είναι 6... Οι καινούριοι δίσκοι είναι στις 4-5. Μήπως αυτούς δεν τους βλέπει σωστά? Μήπως για να το κάνει 5, πρέπει να τους βάλω στις άλλες πόρτες?
Wizard! Νοέμβριος 16, 2007 Author #6 Νοέμβριος 16, 2007 Ωραία η φλασιά, αλλά στη σκέψη έμεινε... Τους άλλαξα θέση, αλλά δεν πτοήθηκε...
RootX Νοέμβριος 16, 2007 #7 Νοέμβριος 16, 2007 Τους νέους δίσκους τους βλέπει κανονικά ο storage manager ως non raid hard drives?
Wizard! Νοέμβριος 16, 2007 Author #8 Νοέμβριος 16, 2007 Κανονικά... Μα τους είχα κάνει Raid 0 αρχικά, τους φόρμαρα, κι τους δούλευα ως backup μιά εβδομάδα. Και σήμερα σκέφτηκα να το κάνω 5 για καλύτερα. Κι έτσι άδειασα τα partitions, έσβησα το raid 0 και τώρα είναι ελεύθεροι κι ωραίοι... Μόνο που θέλουν να παρεμείνουν ζευγάρι όπως φαίνεται και δεν τους αρέσει η πολυκοσμία...
Ignatios Νοέμβριος 16, 2007 #9 Νοέμβριος 16, 2007 Κάνε μία δοκιμή και σβήσε τελείως τα partitions. Απο τους άδειους δίσκους φυσικά, έτσι Νομίζω είναι απαραίτητο.
Wizard! Νοέμβριος 16, 2007 Author #10 Νοέμβριος 16, 2007 Αυτό κάνω τώρα... Έχω βρει ότι παλιό δίσκο είχα και τον γεμίζω δεδομένα... Αν δεν το κάνει κι έτσι, θα το σπάσω....
DarkSaga Νοέμβριος 16, 2007 #11 Νοέμβριος 16, 2007 τι μητρική έχεις?δεν διαχειρίζονται όλα τα sata απο τον ich9r μήπως πρέπει να μετακινήσεις το raiod0 με το λειτουργικόστα πιο πέρα sata μπορεί και να μην παίζει λόγω drivers και να βάλεις το data raid0 Και τους κενούς σε αυτά τα μαζεμένα 4 sata ports?εμένα ο ich7r ήθελε στο port 3 τον μονό δίσκο για να είναι Bootable και στα Port 1,2,4 το raid 5 μοιάζει να μην έχει νόημα αλλά έτσι το ήθελε .διάβασα παραπάνω οτι το δοκίμασες αλλά ξανατσέκαρε το αν δεν στους έβγαλε στο raid bios toolδεν είναι πάνω στον σωστό controller Μάλλον
Wizard! Νοέμβριος 16, 2007 Author #12 Νοέμβριος 16, 2007 Στο εργαλείο τους βγάζει, είστε στις 0-3, είτε στις 4-5, όπως κι επίσης κατά τη διάρκεια του post, βγάζει σε όλους μήνυμα Controlled by RAID BIOS.Κάτι άλλο το κολλάει... Το απόγευμα θα αδειάσω κι άλλα 80gb που έμειναν και θα τους σβήσω τελείως και τους 4 να δω τι θα κάνει...
Ignatios Νοέμβριος 16, 2007 #13 Νοέμβριος 16, 2007 Delete partition κανονικά έτσι για να είμαστε σίγουροι.
Κοπρίτης Νοέμβριος 16, 2007 #14 Νοέμβριος 16, 2007 Γιωργο τα write times σε software raid 5 ειναι τραγικα ακομα και στον ICH9R...δεν θα το εκανα στη θεση σου...imho τα πιο λογικα σεναρια για 1tb storage array ειναι τα εξης:χοντρικα...ή παρε μεγαλυτερους δισκους για 2disk raid1 (πχ 2χ1tb) ~550ή τσιμπα εναν 4port ή 8port pci-e hardware RAID-5 controller με 3χ500gb πανω. ~650κοστιζει κατι παραπανω αλλα κερδιζεις σε αξιοπιστια, ταχυτητα και ευελιξια καθως o controller με την/τις συστοιχιες σου, μενει ανεπαφος και ετοιμοπολεμος ακομα κι αν η μητρικη αλλαξει/χαλασει ~600ή παιξε με την πιο φτηνη λυση του raid 0+1 με 4 δισκους (πχ 4χ500)
spc Νοέμβριος 16, 2007 #15 Νοέμβριος 16, 2007 Αρχική απάντηση από Κοπρίτης Γιωργο τα write times σε software raid 5 ειναι τραγικα ακομα και στον ICH9R... δεν θα το εκανα στη θεση σου... Ως συνήθως με πρόλαβες +1 @ Γιώργος
Wizard! Νοέμβριος 17, 2007 Author #16 Νοέμβριος 17, 2007 @@ καπαμά!!! Κατάφερα κι μετέφερα τα δεδομένα σε άλλους δίκους, άδειασα τους 3, κι έστησα raid 5. Μετά, άδειασα τον έναν 300άρη, στο 5, και αφού έσβησα τα partition του, πήγα να κάνω αναβάθμιση του 5 με 3 δίσκους σε 5 με 4. Ε δε θέλει να το κάνει!!! Τα νεύρα μου!!! @spc + κοπρίτη > συμφωνώ μαζί σας, αλλά το έχω για δεδομένα που πρώτο μέλημα είναι η ασφάλεια κι όχι η ταχύτητα. Το λειτουργικό και τα προγράμματα τα έχω σε 0
RootX Νοέμβριος 17, 2007 #17 Νοέμβριος 17, 2007 Αυτό που πας να κάνεις δεν γίνεται.Κοίταξε την photo που ανέβασα και τσέκαρε και αυτόhttp://www.intel.com/support/chipsets/imsm/sb/CS-022321.htm
Wizard! Νοέμβριος 17, 2007 Author #18 Νοέμβριος 17, 2007 Έχεις δίκιο... Τώρα πρόσεξα ότι από 5 δεν κάνει άλλο 5... Μόνο από 0 ή 10 πάει σε 5... Φτου κι από την αρχή οι αντιγραφές... Έπρεπε να κάνω 0 με 3 δίσκους....
Wizard! Νοέμβριος 17, 2007 Author #19 Νοέμβριος 17, 2007 Μούφα το πινακάκι της Intel Τώρα είμαι με 3 disk Raid 0 που κανονικά θα μπορούσε να γίνει 4 disk raid 5 και παίρνω ακριβώς το ίδιο ***$*%*@ μήνυμα Edit: ’κυρο... Το κάνει, αλλά όχι όπως λέει στο manual, δηλαδή από το Actions > Create Raid From an Existing Volume. Πρέπει να κάνεις δεξί κλικ πάνω στο Volume και να επιλέξεις το Modify Volume.... Τέλος καλό, όλα καλά :clap:
Wizard! Νοέμβριος 19, 2007 Author #20 Νοέμβριος 19, 2007 Λοιπόν, τελικά τα αποτελέσματα του Raid5 μόνο τραγικά δεν είναι Παρακάτω έχω τις δοκιμές που έκανα με ένα 0 κι με το 5 και μάλλον τα πράγματα στο 5 φαίνονται καλύτερα. 2X320Gb @ Raid 0 on ICH9-R, 32kb-stripe size 4X320Gb @ Raid 5 on ICH9-R, 64kb-stripe size
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.