Jump to content

Είναι τόσο σημαντικά τα chipset;

Petrossortep

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Μια γενική ερώτηση. Έχω ακούσει από γνωστό ότι ένα ποιοτικό chipset μπορεί να αυξήσει δραματικά τις επιδόσεις μιας συγκεκριμένης σύνθεσης σε σχέση με την ίδια σύνθεση σε κατώτερο chipset που να την υποστηρίζει. Αληθεύει; Δηλαδή αν έχω π.χ. μια 8800 gts και έναν pentium 2 quad(δυνατό σύστημα) πάνω σε μια νέα μητρική των 100(που υποστηρίζει την τεχνολογία τους πλήρως) θα χάσω σημαντικά σε επιδόσεις(πάνω από 10%) σε σχέση με μια μητρική των 200 ας πούμε;

Υπάρχει κανένας εμπειρικός κανόνας να ξέρουμε τι να κάνουμε ανάλογα με τη σύνθεση που θέλουμε;

Βασικά όχι... το ποιοτικό κλπ που διαβάζεις ισχύουν περισσότερο σε συνθήκες overclocking. Αν τώρα εσύ τα έχεις όλα σε stock συχνότητες φυσικό επακόλουθο είναι να δουλεύει και το πανάκριβο και το φτηνό με τον ίδιο τρόπο... άντε ίσως το ποιο ακριβό και καινούργιο να είναι 1-2% ποιο γρήγορο.

Φυσικά μιλάω σε συνθήκες που όλα είναι ίδια εκτός από το ΜΒ και σε εργοστασιακές ρυθμίσεις όλων των εξαρτημάτων.

νομιζω πως διαφορα αποδοσης 10% ειναι υπερβολη...διαφορα θα υπαρχει ναι,κατα τη φτωχη μου γνωμη,αλλα θα αγγιζει τα ορια του θεωρητικου...φυσικα αν κλοκαρεις η διαφορα θαναι μεγαλη και μπορει και περισσοτερη απο 10%..η αν μιλαμε για διαφορετικα χαρακτηριστικα (πχ το φτηνο τσιπσετ εχει FSB 1066 και το ακριβο 1600) τοτε θα υπαρχει καποια σοβαρη διαφορα νομιζω ...απο εκει και περα σε καποιες περιπτωσεις,συνδυασμος καρτας nvidia με chipset nvidia δινει σε καποιες περιπτωσεις ενα αισθητο αβανταζ αποδοσης (το τελευταιο τσεκαρισμενο με τα ματακια μου:D :D ).......

ωστοσο γνωμη μου ειναι να αποφυγεις μια φτηνη μητρικη,ακομη κι αν δεν κλοκαρεις...στο πισι του αδερφου πχ εχω δει να ανακυπτουν συνεχως εκνευριστικα μικροπροβληματα που δεν ανακυπτουν στα δικα μου συστηματα που εικαζω οτι σχετιζονται με το τσιπσετ.....

edit:Ο Bluechris εχει δικιο σε αυτο που λεει.Δηλ αν τα τσιπσετ ειναι ιδια,ΟΚ οι διαφορες ειναι αμελητεες/αστειες(1-2 3δμαρκς)...αλλα αποτι καταλαβα εσυ λες για διαφορετικα τσιπσετς

Ξέρετε τι εννοώ; Έστω ότι έχω έναν pentium τάδε με fsb το τάδε και μια κάρτα γραφικών με pci-xpress τάδε έκδοση και το chipset μιας φθηνής μητρικής τα υποστηρίζει πλήρως. Περνάω σε μια ακριβότερη μητρική που υποστηρίζει τα ίδια πρωτόκολλα(καθώς και άλλα, λόγω καλύτερου chipset). Εκεί θα δω διαφορά;

Μπορώ εν τέλει να βάλω γερά κομμάτια-στοκ πάντα- σε μια μητρική των 100 ή και λιγότερων ευρώ που να υποστηρίζει τα πρωτόκολλα λειτουργίας τους και να μην έχω πτώση; Αλήθεια οι μητρικές των 50 ας πούμε πέρα από τις άλλες ελλείψεις έχουν και κακή ποιότητα κατασκευής (default όλα, όχι oc);

Να το πω ακόμα πιο απλά. Έχω έναν επεξεργαστή με fsb 1066 και δύο chipset. Αυτό μιας φθηνής μητρικής που τον υποστηρίζει(fsb και cpu) και αυτό μιας ακριβότερης μητρικής που έχει και κάποιες πρόσθετες τεχνολογίες που βελτιώνουν κάπως την απόδοση. Η διαφορά θα είναι σημαντική;

Συνήθως η διαφορές υπάρχουν σε κάποια συστήματα που έχουν αναπτύξει οι κατασκευαστές μητρικών για την επικοινωνία των επιμέρους υποσυστημάτων ενός ΜΒ... αλλά πάλι εφόσον δεν θα κλοκάρεις οι διαφορές είναι πολύ μικρές.

Αυτό που λέει ο tsakonas είναι σωστό... ένα φτηνό ΜΒ μπορεί να παρουσιάσει κουφά προβληματάκια κυρίως με drivers και φτηνής ποιότητας πυκνωτές κλπ... αλλά δεν είναι αυτό ο κανόνας.

Η γνώμη μου είναι πάντως όπως είπα και πριν πως η διαφορά σε stock ρυθμίσεις είναι αμελητέα.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.