nicksoti Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 6, 2007 Αγόρασα μια Twintech 8600GT ΗDMI για το μουλάρι-HTPC μου. Αλλά μιας και έχω βάλει την 1900gt για πούλημα, την έβαλα στο κυρίως σύστημα να δω τι ψάρια πιάνει. Με μαμά τάσεις, πάει 680/890, αρκετά καλά, και με την zalman πάνω + έναν αθόρυβο 8άρη στην πλάτη της, 46 βαθμούς max. Έχω δει όμως, ότι αυτές οι κάρτες, ανεβαίνουν πολύ με αύξηση στις τάσεις, oπότε να κάνω pencil mod. Αλλά διαπίστωσα, ότι η κάρτα έχει διαφορετικό PCB από αυτές που υπάρχουν στα reviews με τα mods. Οπότε, αποφάσισα να κάνω λίγο τον ντετέκτιβ, με όπλο τις ελάχιστες ηλεκτρονικές μου γνώσεις. Και εδώ θέλω τα φώτα σας. Με σύμαχο το google, βρήκα 2 τσιπάκια dc-dc converters στην κάρτα, κατέβασα τα pdf τους, και εντόπισα τα FB (feedback) και GND pins. Λέω ωραία, εύκολο, θα βρω ποιά αντίσταση έχει ακρο που κάνει σώμα με το FB και τέλος. Αμ δε. Γιατί γύρω από κάθε κονβέρτορα, δεν υπάχει 1, αλλά 3 smd με FB άκρο. Μάλιστα, στα 2 από τα 3 smd, το άλλο άκρο είναι GND, και μάλιστα δείχνει άλλη αντίσταση αν αλλάξω φορά στους ακροδέκτες του πολύμετρου. Τι είναι, δίοδοι; Μήπως το 3ο είναι αυτό που θα επέμβω; Δείτε τη φωτό. Να σημειώσω, ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει γύρω και από τους 2 κονβέρτορες, αν και είναι διαφορετικοί, ο ένας ΝΧ2114 και ο άλλος RT9259. Eχει και άλλο ένα, που μοιάζει εμφανησιακά με το RT9259, το 74CT08, το οποίο είναι "Quad 2-Input AND Gate", και έχει inputs, οutputs, Vcc και Gnd pins. Αυτό δεν μας κάνει υποθέτω ε; Επίσης, δεν ξέρω που να μετρήσω τάση, για να δω αν το mod πιάνει, αλλά και ποιος ελέγχει vgpu και ποιός vmem. Kαι φοβάμαι εν ώρα λειτουργίας, να αρχίσω να μετρώ αβέρτα τάσεις σε τυχαία σημεία. Αν μετρήσω απ ευθείας στο feedback pin, θα δείξει σωστή τιμή; Περιμένω συμβουλές από τους ειδικούς.........
FLO Νοέμβριος 6, 2007 #2 Νοέμβριος 6, 2007 Δεν μας είπες τι package είναι το κάθε IC που βρήκες.Αν το chip είναι μεγάλο ( όπως το Richtek 9259 π.χ. ) μπορείς να κάνεις την κόλληση του trimmer μεταξύ του FB & Ground pin του chip ( μέτρα την αντίσταση από το FB pin και ground, και βάλε ένα trimmer 20φορές την τιμή αυτή επάνω ).Στις SMD αντιστάσεις βρες κάποια που είναι connected με το FB pin από την μια, και με την γείωση ( ground ) από την άλλη.Πάνω στην μεριά που είναι συνδεδεμένη με το FB βάλε το trimmer.
nicksoti Νοέμβριος 6, 2007 Author #3 Νοέμβριος 6, 2007 To ένα είναι το RT9259, με 14 pins, και το άλλο αυτό της φωτό ΝΧ2114.Να κάνω κολήσεις στην κάρτα δεν θέλω, δεν έχω ούτε τα εργαλεία ούτε την εμπειρία. Μόνο pencil mod.Αν διαβάσεις, το πρόβλημα που ανέφερα, είναι ότι 2 και όχι 1 τα smd που έχουν άκρα FB-GND, και προφανώς δεν είναι αντιστάσεις, αλλά δίοδοι, αφού αν τα μετρήσεις ανάποδα, δείχνουν άλλη τάση.Υπάρχει σε κάθε περίπτωση μία αντίσταση, μάλιστα στη φωτό η μεσαία έχει 5ΚΩ, αλλά δεν είναι γειωμένο το 1 άκρο της.
FLO Νοέμβριος 6, 2007 #4 Νοέμβριος 6, 2007 Pencil mod αν η αντίσταση είναι πολύ μικρή δύσκολο εως απίθανο να γίνει.Αυτό που μπορείς να κάνεις χωρίς soldering ( αν παίζει και στην συγκεκριμένη ) είναι η ένωση κάποιων σημείων με αγώγιμο μελάνι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Vgpu.Point μέτρησης θα ταιριάζουν λογικά με αυτά εδώ
nicksoti Νοέμβριος 6, 2007 Author #5 Νοέμβριος 6, 2007 Όχι είναι διαφορετική εντελώς η πλακέτα. Ευχαριστώ πάντως..Pencil mod γίνεται, το έχω ξανακάνει, απλά θέλει υπομονή.Κανείς καμιά ιδέα ρε παιδιά γι αυτά που γράφω;
nicksoti Νοέμβριος 7, 2007 Author #6 Νοέμβριος 7, 2007 Tελικά, με λίγο διάβασμα σε άρθρα για το πως λειτουργούν οι φάσεις τροφοδοσίας, βρήκα άκρη. Σύντομα θα ανεβάσω φωτό.Οι μνήμες της κάρτας είναι μια μικρή αποκάλυψη: 2300 dddr σταθερότατα με 2.17 vmem, από 1.98 default. Samsung 1.2ns. Όταν τερμάτισε το ntune στα 1100, δεν πίστευα στα μάτια μου.Ο πυρήνας τερματίζει κάπου στα 830-850 με 1.6 VGPU. από 1.42/580 default. Το θέμα είναι, ότι ανεβάζοντας τάση στο πυρήνα, οι μνήμες πεύτουν από λίγο έως πολύ. Αρκεί η τάση, και χωρίς πχ να τον έχεις ανεβάσει τον πυρήνα σε mhz. Το έχω διαβάσει και αλλού αυτό το παράδοξο. Oπότε θα ψαχτώ για τον κατάλληλο συνδιασμό. Με μια 1η εικόνα που έχω, κάτι σαν 820/2150 φαντάζει απόλυτα εφικτό.Μόλις τελειώσω, θα τραβήξω με την ψηφιακή φωτογραφίες και θα postαρω οδηγό.Τελικά, στα 119 ευρώ (από κατάστημα), η καρτούλα τίμια αγορά, με hdmi θύρα, καλύτερο cooler από το reference, φοβερές μνήμες, αξίζει τα παραπάνω ευρώ από μια sparkle πιστεύω
FLO Νοέμβριος 7, 2007 #8 Νοέμβριος 7, 2007 Πολύ εώς απίστευτα χλωμό να είναι σταθερές στα 2300 οι Samsung BJ12
nicksoti Νοέμβριος 7, 2007 Author #9 Νοέμβριος 7, 2007 Κι όμως είναι. Και μιλάω για απόλυτα σταθερά. Πάνε και παραπάνω, ως και 2380, αλλά δεν έχω τεστάρει σταθερότητα. Και σε προλαβαίνω μην πεις ότι δεν παίρνει ρυθμίσεις κλπ. έχω το monitor του riva tuner ανοικτό, και οι επιδόσεις ανεβαίνουν πολύ. Απίστευτο το ξέρω. Αλλά συμβαίνει. Ίσως έχουν χαλαρώσει πολύ τα timmings, τι να πω. Και το Internal test του rivatuner 2.06 beta, το οποίο νομίζω ούτε απενεργοποιείται, και είναι αρκετά αξιόπιστο, "χτυπάει" κάπου στα 2320-2390.
nicksoti Νοέμβριος 7, 2007 Author #10 Νοέμβριος 7, 2007 http://www.uploading.com/files/QLTVXVIO/twintech.avi.htmlΈνα μικρό βίντεο να τρέχει 3dmark λούπες canyon flight στα 2300ddrhttp://www.uploading.com/files/PI8YAR5D/HardwareMonitoring.hml.htmllog file του rivatuner.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.