Jump to content



Πως επηρεάζουν οι αντλίες την απόδοση της υδρόψυξης


sakis_the_fraud

Recommended Posts

Γεια χαρα νταν!!!!!!

Αυτες τις μερες κοιταω λιγο τις αντλιες και ομολογω πως εχω μπερδευτεί λιγο με τα τεχνικα χαρακτηριστικά και το πως αυτα επηρεαζουν την αποδοση του κυκλωματος.

Παραθετω ενα excel με μερικες αντλιες και τα βασικα χαρακτηριστικά τους. Pump Comparison

Φανταζομαι οτι κοιταμε το "nominal head" (ή αλλιως "Head Pressure") και το flowrate (ή αλλιως "Nominal discharge"). Το θεμα ειναι τι ΑΚΡΙΒΩΣ σημαινει το καθενα και πως επηρεαζει το κυκλωμα...

Ελα να παιρνουν φωτια τα keyboards!!!!

Link to comment
Share on other sites

Από καιρό υποστηρίζω οτι η ροή στο κύκλωμα που έχει σχέση με την δύναμη της αντλίας,δεν επηρεάζει την θερμοκρασία ενός συστήματος W/C.

Και εξηγούμαι:

Πάρτε μια συγκεκριμένη μάζα νερού η οποία τρέχει μέσα στο κύκλωμα με χαμηλή ροή, λόγω αδύνατης αντλίας.

Αφού λοιπόν αυτή η μάζα κινείται αργά μέσα στο κύκλωμα, είναι λογικό να παραμένει περισσότερο χρόνο μέσα στο block και να ζεσταίνεται περισσότερο.

Όταν όμως αυτή η μάζα φθάσει στο ψυγείο θα παραμένει και εκεί περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να ψύχεται περισσότερο.

Αν τώρα αυξήσουμε την ροή μέ μια πιο δυνατή αντλία, αυτή η μάζα νερού, θα κινείται πιο γρήγορα μέσα στο κύκλωμα με αποτέλεσμα να παραμένει λιγότερη ώρα μέσα στο block και να ζεσταίνεται λιγότερο.Όμως θα παραμείνει και λιγότερη ώρα μέσα στο ψυγείο με αποτέλεσμα να ψύχεται λιγότερο.

Συνοπτικά:

Περισσοτερη ωρα στο μπλοκ περισσοτερη ωρα στο ψυγειο

Λιγοτερη ωρα στο μπλοκ λιγοτερη ωρα και στο ψυγειο

Κάνοντας αυτό το τεστ παίζοντας με την ροή στην αντλία του συστήματός μου αλλά και σε άλλα συστήματα W/C που εχω μονταρει, πατατηρησα οτι ανεξάρτητα απο την ροη ενος w/c κυκλωματος η θερμοκρασία του συστήματος παραμένει η ίδια.

Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι η αντλία δεν είναι παράγοντας μείωσης θερμοκρασίας του κυκλώματος και χρειάζεται μόνο για να κινεί το νερό.

Βέβαια αν έχουμε ένα ''δύσκολο'' κύκλωμα με δυο τρία μπλοκ, και μεγάλο (τριπλό η τετραπλό) ψυγείο, επιλεγουμε μια δυνατη αντλια για να αντεξει στον χρονο.

Αν τώρα έχουμε ένα εύκολο κύκλωμα με ένα μπλοκ και ένα μονό η διπλό ψυγείο, τότε μια μικρή 600αρα αντλία κάνει την δουλειά της άνετα.

''just flowing'' με αντοχή στον χρόνο.

Τέλος πιστεύω ότι αν θέλουμε να κατεβάσουμε την θερμοκρασία του συστήματος μας πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην σωστή επιλογή block και radiator καθώς και στο airflow των ανεμιστήρων του radiator.

Link to comment
Share on other sites

νομιζω πως δε μπορουμε να βγαλουμε ασφαλη συμπερασματα συγκρίνοντας μονο τις αντλιες. Πιστευω πρεπει να παει αντλια+μπλοκ μαζι. Σε αλλα μπλοκ χρειαζεσαι δυνατη αντλια σε αλλα ειναι περιττο.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ότι με μεγαλύτερη ροή έχεις και καλύτερη μεταφορά της θερμότητας απο την επιφάνεια του block στο νερό επειδή εκείνο το στρώμα του νερού που έρχεται σε επαφή με το block και απορροφά την θερμότητα, ανανεώνεται πιο γρήγορα.

Δεν νομίζω ότι γενικά θα ισχύει κάτι του τύπου όσο περισσότερη ροή-τόσο το καλύτερο αλλά ότι θα πρέπει να ικανοποιείται μια συνθήκη ελάχιστης ροής σε σχέση με την θερμική αγωγιμότητα των επιμέρους στοιχείων του κυκλώματος.

(Ελπίζω να βγαίνει άκρη! )

Link to comment
Share on other sites

Eheim 1250.

Δυνατή αντλία.

Αλλάζοντας την σειρά του κυκλώματος σαφώς και μπορείς να έχεις διαφορές.

Αν βάλεις όμως στο ίδιο κύκλωμα μια αδύνατη αντλία με χαμηλή ροή τότε θα διαπιστώσεις πραγματικά αν υπάρχει διαφορά στην θερμοκρασία.

Πανο (mauros) σε γενικές γραμμές συμφωνούμε.

Link to comment
Share on other sites

πρωτον..

γενικα απότι καταλαβα δε χρειαζονται τοσο δυνατες αντλιες και εξηγουμαι...

Πριν ειχα 2 μπλοκ και ενα τριπλο ψυγειο στο κυκλωμα.

Τωρα εχω 2 μπλοκ(επεξεργαστη και πατεντα σε κατι ψυκτρες) , ενα full cover για gtx 295, ενα διπλο ψυγειο, ενα τριπλο ψυγειο και ενα μπλο στις ραμ(το οποιο ειναι απο 1/4 σε 1/2 και κοβει ισως)

ολα αυτα στο ιδιο κυκλωμα και την αντλια στο 2,5 και λιγοτερο,οπως πριν δηλαδη και να βλεπω την ιδια "κινηση" στο τανκ

επισης οσον αφορα τη διαφορα θερμοκρασιας λογω θεσης αντλιας..οντως εχει και μαλλον αναφερεστε στον επεξεργαστη.

Γιατι γενικα μετα απο ωρα,πιστευω την ιδια θερμοκρασια θα εχουν ολα τα επιμερους.Στην αρχη εχει διαφορες.

Βεβαια σε αυτο μπορει να κανω και λαθος

Link to comment
Share on other sites

Σε ένα καταπληκτικό block που είχα (για C2D), τo Thermalright XWB-01, με την swiftech mcp655 είδα πάρα πολλούς βαθμούς διαφορά λόγω μεγάλης ροής. Το block ήταν μόνο του στο κύκλωμα με ένα κλασικό transit ψυγείο.

Πάντως εάν είχαμε στα χέρια μας θερμόμετρο που κάνει καταγραφή θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Ίσως ακόμη και η παρουσία του tank στο κύκλωμα να κάνει διαφορά στο πόσο γρήγορα ανεβαίνει ή κατεβαίνει η θερμοκρασία του νερού λόγω καλύτερης ανάμιξης.

Link to comment
Share on other sites

Η μεγαλύτερη ποσότητα υγρού στο κύκλωμα επηρεάζει την θερμοχωρητικότητα του και αυτή με την σειρά της τον ρυθμό μεταβολής των θερμοκρασιών σε αυτό.

Οσο λιγότερη ποσότητα έχεις τόσο άμεσότερες είναι οι μεταβολές.

H υψηλή πίεση στην αντλία χρειάζεται για να την βοηθήσει να εχει την καλύτερη δυνατή ροή οταν έχεις στο κύκλωμα πολλά περιοριστικά στοιχεία(πχ ορισμένα μπλοκ,μεγάλα ψυγεία,πολλάπλά μπλόκ κτλ).

Ετσι πχ οταν έχεις μια αντλία με μεγάλη παροχή αλλά με μικρή πίεση , πχ 2 (σφιχτά ) μπλόκ και 4πλό ψυγείο η αντλία λόγο αδυναμίας δεν θα μπορέσει να "νικήσει"τις αντιστάσεις του κυκλώματος και θα έχει μεγάλη πτώση στην ροή .

Αντίθετα μια αντλία με μικρή ροή αλλά μεγάλη πίεση στο ιδιο κύκλωμα θα μπορέσει να "νικήσει " τις αντιστάσεις και να κρατήσει την απόδοση της με ελάχιστη πτώση στην ροή.

Αν τώρα έχεις μια αντλία που συνδυάζει και τα 2 τότε έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αποτι βλέπουμε λοιπόν η αγορά της αντλίας πρέπει να γίνει βάση των αναγκών του συστήματος μας .

Υπολογίζουμε τις αντιστάσεις ,κοιτάμε τα χαρακτηριστικά των αντλίών( παροχή,μανομετρικό ,κατανάλωση κτλ ), σκεφτόμαστε αν θα είναι βυθισμένη σε tank η οχι , και κάνουμε την αγορά μας

Link to comment
Share on other sites

Τώρα για το αν είναι βυθιζόμενη, το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι ζεσταίνεις το νερό του κυκλώματος με την extra θερμότητα της αντλίας που περνάει στο κύκλωμα αντί να χάνεται στον αέρα.

Ο Μιχάλης μίλησε!

@Xrist, η μεγαλύτερη διαφορά ήρθε με την εγκατάσταση της αντλίας η οποία σήκωνε πολύ περισσότερη πίεση από την l20. Αλλά με την mcp655, υπήρχε πάλι διαφορά από το 1 στο 4.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Πέφτει 2-3 βαθμούς,αλλά δεν αξίζει να την έχεις στα τέρματα και να έχει θόρυβο για 2-3 βαθμούς.......

Με βαση το γραφημα, με την αντλια στο 60-70% εισαι αρχοντας. ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.