qbiefox Οκτώβριος 18, 2007 #81 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Σας παρακολουθω τις τελευταιες μερες, απο τοτε που ανοιξε το θεμα το σκαθαρι. Τους υπολογισμους που κανετε τους καταλαβαινω (θετικος ειμαι και εγω), εκατσα και εγω καποιες φορες και υπολογισα ορισμενα πραγματα. Σημερα ομως το λυσαξατε πιστευω!!! Καθεστε και κοιτατε τα νουμερα που δινει η εταιρια, λες και αυτα ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα. Συνηθως, οι αριθμοι που δινουν ειναι καθαρα θεμα marketing και κατα την γνωμη μου ειναι μακρια απο την πραγματικοτητα (αυτο ισχυει γενικοτερα στα pc οπως ειναι στα dB που βγαζουν τα fans, τα contrast των οθονων κλπ κλπ) Πιστευω οτι ο καλυτερος τροπος να εξακριβωσουμε, ειναι να παει καποιος να παρει ενα σχετικα καλο pad, και να το δοκιμασει στον cpu του. Να δουμε τι διαφορα σε temps υπαρχει. Τα θεωρητικα δεν σημαινει οτι ισχυουν και στην πραξη.Παντως, πιστευω οτι καλα κανουμε και το ψαχνουμε λιγο το θεμα, γιατι οπως ειπε και το σκαθαρι υπαρχουν περιπτωσεις που δεν γινεται να βαλουμε σιλικονες (ram σε vga, mosfets κλπ). Αν τα pads ειναι 2-3 βαθμους μονο χειροτερα απο οτι μια καλη σιλικονη, πιστευω αξιζει καποιος να αγορασει για τις περιπτωσεις αυτες, απο το να αφισει τα στοκ πανω, που μπορει να ειναι και κατα 10 βαθμους χειροτερα!BTW, τις σιλικονες της Arctic Cooling τις ξερει κανενας? Γενικα βλεπω μια εμμονη με την AS5 εδω στο lab. Δεν λεω οτι δεν ειναι καλη, προς θεου. Γενικα την συμπαθω πολυ την AC σαν εταιρια, μου αρεσουν πολυ και τα fans που βγαζει, αλλα ιδιαιτερα τα κουτια της που ειναι πολυ καλες mid-price λυσεις. Εγω πριν κανα χρονο ειχα αγορασει την AC MX-1, με την οποια ειχα παρατηρησει 1 βαθμο διαφορα (προς τα κατω) σε σχεση με την AS5. Και σε αρκετα τεστ που εχω δει, συνηθως την βγαζουν λιγο καλυτερη. Για μενα, το καλο που εχει ειναι οτι δεν ειναι τοσο "κολλωδης" οσο η AS5, οποτε μπορεις να βαλεις αρκετα πιο λεπτη στρωση (το εχω δει στην πραξη αυτο). Ακομη δεν ειναι ηλεκτρικα αγωγιμη (ειναι μονωτης) Προσφατα η Arctic Cooling εβγαλε και την MX-2 που οως ολα δειχνουν ειναι ακομη λιγο καλυτερη. Οριστε το λινκ της (στο awards μπορειτε να βρειτε και τεστακια)MX-2 Thermal Compound Link to comment Share on other sites More sharing options...
AN7 OverClocker Οκτώβριος 18, 2007 #82 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 βσκ περισσότερο σαν σημείο αναφοράς την χρησημοποιήσαμε Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbiefox Οκτώβριος 18, 2007 #83 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Ναι οκ δεν διαφωνω, απλα ρωταω αν εχετε ψαξει καθολου τι αλλο υπαρχει η την χρησιμοποιειτε με κλειστα ματια.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AN7 OverClocker Οκτώβριος 18, 2007 #84 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 εγώ προσωπικά ξέρω ποιές άλλες κυκλοφορούν και τι επιδόσεις έχουν. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Οκτώβριος 18, 2007 #85 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Αρχική απάντηση από ΑΝ7 OverClocker [Σήμερα, στις 00:23] Μάριε τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί να μείνει 1mm AS5 μετά την τοποθέτηση της ψύκτρας? Αυτό ήταν το μέγιστο πάχος ενός υλικού με τη θερμική αγωγιμότητα της AS5 που θεωρητικά επαρκεί.Θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι pad με ίδια θερμική αγωγιμότητα, σε περίπτωση που έχουμε πολύ στραβό καπάκι επεξεργαστή.@ qbiefoxiΝομίζω ότι φάνηκε και θεωρητικά πως μεγαλύτερη σημασία έχει το πάχος όταν δεν έχουμε καλή ψύξη ή σε σοβαρό υπερχρονισμό.Στα default, επαρκεί ότι και να βάλουμε.Ανέφερα και τη φρέσκια οδοντόκρεμα λίγα ποστ πιο πάνω.Δες το συγκριτικό εδώΣτο TheLab υπάρχει τεράστια εμπειρία για το τι συμβαίνει στην πράξη με τις πάστες.Κάνε μια αναζήτηση και θα βρεις τα πάντα.Υπάρχει και ακριβώς ίδια συζήτηση για αυτές που θεωρούνται top που ξεκινάει ακριβώς με τα ίδια που έγραψες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AN7 OverClocker Οκτώβριος 18, 2007 #86 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 κάτσε γιατί τώρα όντως μπερδεύτικα.Αν τα καταφέρνει μια στρώση 2,6mm από AS5, σε τετραπύρηνο επεξεργαστή, θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα τα καταφέρει και ένα πολύ λεπτότερο thermal pad πάνω στα mosfets.Εδώ τι ακριβώς εννοάς?Πάνω σε αυτό ήταν η ενστασή μου(ότι με την τοποθέτηση της ψύκτρας ούτε 1mm πάχος θερμαγώγιμης δεν μένει) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Οκτώβριος 18, 2007 #87 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Δεν σε πιάνω το βράδυ.Τα 2.6mm είναι χειρότερα από το 1mm.Αν καταφέρνει να περνάει τη θερμότητα ένα υλικό με πάχος 2.6mm, αν βάλουμε υλικό με μικρότερο πάχος θα τα καταφέρνει πολύ ευκολότερα, ακόμα και αν έχει χειρότερα χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη θερμική αγωγιμότητα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Οκτώβριος 18, 2007 #88 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τους υπολογισμούς είναι- Όσο πιο λεπτό στρώμα πάστα βάλουμε τόσο καλύτερα.- Όσο πιο μεγάλη θερμική αγωγιμότητα έχουμε τόσο καλύτερα.- Όσο πιο μικρή είναι η θερμοκρασία της ψύκτρας σε σχέση με τον επεξεργαστή τόσο καλύτερα- Όσο πιο ζεστή είναι η ψύκτρα τόσο πιο λεπτό στρώμα πάστας με μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα απαιτείται.Τα όρια τα είδαμε.Για Quad επεξεργαστή στα default, full load και πάστα ή pad 8.89W/m.Κ (πχ AS5) - με ζεστή ψύκτρα (στους 60°C) θέλουμε υλικό που να είναι πιο λεπτό από 0,215 mm.- με super duper ψύκτρα (στους 35°C λόγω πχ υδρόψυξης) θέλουμε υλικό που να είναι πιο λεπτό από 2,6 mm.Αν το υλικό που θα βάλουμε έχει χειρότερη αγωγιμότητα, πχ 5 W/m.Κ τα πράγματα είναι χειρότερα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AN7 OverClocker Οκτώβριος 18, 2007 #89 Κοινοποίηση Οκτώβριος 18, 2007 Αρχική απάντηση από mariosalice Δεν σε πιάνω το βράδυ.Τα 2.6mm είναι χειρότερα από το 1mm.Αν καταφέρνει να περνάει τη θερμότητα ένα υλικό με πάχος 2.6mm, αν βάλουμε υλικό με μικρότερο πάχος θα τα καταφέρνει πολύ ευκολότερα, ακόμα και αν έχει χειρότερα χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη θερμική αγωγιμότητα. Οκ,τώρα σε έπιασα,απλά μάλλον η διατύπωση σου στο quote που σου έκανα παραπάνω είναι λάθος. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariosalice Οκτώβριος 19, 2007 #90 Κοινοποίηση Οκτώβριος 19, 2007 Αρχηγέ μας παράτησες.Έψαχνες να βρεις νέα thermal pads που έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά, δηλαδή - μεγάλη θερμική αγωγιμότητα - μικρό πάχος- phase change (αύξηση ρευστότητας με την αύξηση της θερμοκρασίας).- ηλεκτρικά μη αγώγιμοΤι έγινε?Τελικά υπάρχουν τέτοια υλικά στο εμπόριο και ποια είναι?Γιατί, από μια πρόχειρη ματιά που έριξα, δεν είδα κάτι σημαντικό, στα link που μας έδωσες. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thermal1416003173 Οκτώβριος 25, 2007 #91 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Τα καλλίτερα thermal pads για εφαρμογές διασύνδεσης επιφανειών component-cooling deviceείναι τα PCM based, (Phase change Material) τα οποία όταν η θερμοκρασία φτάσει μια συγκεκριμένη τιμή (ορισμένη από πριν λόγω της σύστασης του υλικού) το pad αλλάζει φάση κι από στερεή γίνεται gelοειδής με αποτέλεσμα να καλύπτει τα διάκενα στο casing και στη βάση της ψυκτικής διάταξης κατά παρόμοιο τρόπο με μια θερμοαγώγιμη πάστα. Τιμές από 3 έως 12-13 W/mK είναι μέσα στο εύρος που παίζουν διάφοροι κατασκευαστές, αλλά να θυμάσται ότι αυτές οι τιμές είναι εργαστηριακές υπό ορισμένες συνθήκες όπως προστάζει το ASTM για μέθοδο testing (θερμοκρασίες, W, συμπίεση).Οι πάστες είναι η καλλίτερη λύση αλλά εξαιρετικά messy και έχουν ένα θέμα με την επαναληψιμότητα απόδοσης ιδιαίτερα αν τα components αποσυναρμολογούνται κι επανασυναρμολογούνται. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #92 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Αρχική απάντηση από mariosalice [19-10-2007 09:39] Αρχηγέ μας παράτησες.Έψαχνες να βρεις νέα thermal pads που έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά, δηλαδή - μεγάλη θερμική αγωγιμότητα - μικρό πάχος- phase change (αύξηση ρευστότητας με την αύξηση της θερμοκρασίας).- ηλεκτρικά μη αγώγιμοΤι έγινε?Τελικά υπάρχουν τέτοια υλικά στο εμπόριο και ποια είναι?Γιατί, από μια πρόχειρη ματιά που έριξα, δεν είδα κάτι σημαντικό, στα link που μας έδωσες. φυσικα και δεν σας παρατησααπλα δεν κερω τι εγινε και δεν ειχα καμια ειδοποιησησημερα ειχα μιαειπωθηκαν πολλα αποσο βλεπωτα λινκ που σας εχω δωσει εχουν pad 0,3mm με 17 συντελεστηπαιδια συγγνωμη το θεμα αν θυμαστε ξεκινησε απο το γεγονος οτι ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ pad συνηθως ειναι της ταξης του 0,8W/K.m ενω υπαρχουν και αλλα 20 ΦΟΡΕΣ Καλυτεραμια εταιρεια σαφεστατα δεν θα βαλει κατι καλο για τα μνημακια σας στην καρτα γραφικων ΟΥΤΕ στα μοσφετακια σας κατω απο τις εντυπωσιακες χαλκινες ψυκτρεςεσεις ομως μπορειτε να βαλετεεχω ξεχασει το καλυτερο λινκκαι δεν τοχω καν στα αποθηκευμενατο ψαχνω τωρα απο την αρχη Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #93 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 http://www.mhw-thermal.com/http://www.lairdtech.com/pages/products/T-pcmThermalPhaseChangeMaterials.asphttp://www.motionnet.com/cgi-bin/search.exe?a=cat&no=276δεν εχω χρονο να τα δω εις βαθος τωρα γιατι πνιγομαιειπαμε οταν πληρωθω ισως παραγγείλωδεν εχω μαγαζι δικο μου ειμαι ενα φτωχος πλην τιμιος οβερκλοκαςοσοι εχουν επιχειρήσεις επρεπε ναχαν παραγγείλει ηδη και ναχαν κανει δοκιμες Link to comment Share on other sites More sharing options...
thermal1416003173 Οκτώβριος 25, 2007 #94 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Για την MHW έχω να πω ότι εκπροσωπεί τα προϊόντα της Kerafol, Γερμανική εταιρεία, και για αυτά υπάρχει εταιρεία στην ελλάδα που τα φέρνει, αλλά όχι σε φάση retailers.www.kerafol.de η MHW βάζει το κέρδος της ontop.και είναι και Αμερικα based.Η Kerafol έχει προϊόντα που είναι με βάση τα κεραμικά και η θέση τους στην αγορά βρίσκεται ενδιαμέσω των Laird - Chomerics με τον δύσκολο ρόλο να κρατά τα μπόσικα στους μεγάλους ώστε οι τελευταίοι να φέρονται πιο ειλικρινά. Ξέρω ότι και οι δύο θέλανε να αγοράσουνε την Kerafol αλλά τους ρίξανε χυλόπιτα. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #95 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 thermal welcomeαποτι βλεπω εχεις ασχοληθειθα κανουμε καλη μονταεγω ειμαι μεσα σε οποια δοκιμη θελετε να γινει με μετρησεις κτλαλλα οκ να βρουμε κ τι απολα να δοκιμασουμε κ να μην πληρωσουμε τον κουκο για αηδόνι Link to comment Share on other sites More sharing options...
thermal1416003173 Οκτώβριος 25, 2007 #96 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Είχα ξεχάσει τελείως ότι είμαι registered εδώ μέσα, και ψάχνωντας για κάτι εξειδικευμένο το ξανάπεσα πάνω στο φόρουμ. Η σχέση μου με το thermal management είναι κάθετη και ασχολούμαι επαγγελματικά με το ζήτημα. Οι γνώσεις και οι δραστηριότητες μου είναι στην παροχή λύσεων σε επίπεδα:componentboardsubrackrackΤεχνολογιες:heat pipes + porous media (Custom όλα)thermoelectrics (unit TEC cells and subassemblies:air-air, air-liquid, liquid-liquid)thermal pads & greasesheat sinks (Aluminium)Grafite heat spreaders (χαμηλό βάρος, υψηλή θερμική αγωγιμότητα στο x-y axis και καλή στο z axis)Επαγγελματικά ασχολούμαι και με άλλα εξειδικευμένα πεδία (Ultracapacitors, Backplanes, EMI shielding)Λοιπόν, ένα προϊόν της MHW που το βρίσκω ενδιαφέρον είναι το αυτοκόλλητο θερμοαγώγιμο διπλής όψης με χαμηλή θερμική αγωγιμότητα όμως, στη σελίδα τους το λένε: Koolbond. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #97 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 http://kerafol.de/jml/pdfdocs/thermalmanagement/Gesamt_eng_Juni2007.pdfενδιαφερον εχουν οι εξής σελίδες32 - γραφιτης - 7,5 λ - 0,3 χιλιοστα31 - γραφιτης - 7,0 λ - 0,125 χιλιοστα - chipsets - memmory25 - softtherm - 5,0 λ - 0,5 χιλιοστα - heat pipes19 - keratherm - 8,0 λ - 0,2 χιλιοστα -PHASE CHANGE - cpu's notebook18 - keratherm silicon free - 6,0 λ - 0,2 χιλιοστα - cdroms - 16 - keratherm RED - 8,0 λ - 0,25 χιλιοστα -hard disk - fibre glassμελετηστε τοthermal νομιζω εισαι απαραιτητος και σαυτο το thread και σαυτο το φορουμ Link to comment Share on other sites More sharing options...
thermal1416003173 Οκτώβριος 25, 2007 #98 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 keratherm silicon free - 6,0 λ - 0,2 χιλιοστα - cdroms -ειδικά απαραίτητο σε εφαρμογές που έχουν σχέση με ιατρικά. Παίζει προδιαγραφή non-silicon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #99 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Αρχική απάντηση από thermal [Σήμερα, στις 16:52] keratherm silicon free - 6,0 λ - 0,2 χιλιοστα - cdroms -ειδικά απαραίτητο σε εφαρμογές που έχουν σχέση με ιατρικά. Παίζει προδιαγραφή non-silicon. τωρα δες αυτο το πραγματακι που εχει λ=6 και πες μου κατα ποσο ενα cdrom που εχει 20 ευρω ειναι πιθανο να εχει μεσα τετοιο padΜΕ ΤΙΠΟΤΑτο πιο φτηνο θαχειγια οποιον δεν εχει ανοιξει cdrom αυτο παει πανω απο καποιο τσιπακι , converter , κτλ και στελνει τη ζεστη του ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΑΣΣΙ ΤΟΥ cdromσυνηθως εχει 3 τετοια μεσα ενα driveτο γιατι δεν εχει παστα νομιζω το πιανουμε ολοιπροφανως λιγο να πετσικαρει το σασι η παστα δεν θα παταει πλεοντα συμπερασματα δικα σας Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeetleJuice Οκτώβριος 25, 2007 Author #100 Κοινοποίηση Οκτώβριος 25, 2007 Παιδια παρατηρησατε οτι μετα τα 10 newton το Pad ή η παστα χανει σε αγωγιμότητα?μηπως να μην σφιγγουμε τελικα πολυ γιατι τα κανουμε χειροτερα?10 Ν ποσα κιλα ειναι να εχουμε μια εικονα για τη πιεση που πρεπει να ασκουμε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.