Jump to content

Opteron 165 VID & FID change in Linux?

Diamantius

Recommended Posts

Χαιρετώ τα πλήθη!

Τον τελευταίο καιρό ανέβηκα κι εγώ στο τρένο του Linux και όσο μπαίνω πιο βαθιά τόσο περισσότερο μου αρέσει.

Για να πω την αλήθεια, μπήκα με τη μία στα βαθιά, καθώς η πρώτη μου διανομή ήταν το gentoo και μάλιστα η manual εγκατάσταση, ακολουθώντας τον οδηγό του WAntilles από το adslgr.com (3 μέρες compile πριν βγώ σε γραφικό περιβάλλον...)

Πρέπει να είμαι λίγο μαζόχας βέβαια γιατί δεν μπορώ να δουλέψω καμία άλλη διανομή πέραν του gentoo πλέον... Κολλημένος με το compile που λένε :D

Τέλος πάντων, ήταν μοιραίο εκείνη η πρώτη εγκατάσταση του gentoo να μην επιβιώσει για πολύ καιρό στα άπειρα χέρια μου, (όποιος έχει στήσει gentoo ξέρει τι μπορεί να γίνει με τα απανωτά emerge -uDN world, βάλε-βγάλε USE flags και -κυριως- auto-merging config files),

προκειμένου να αποφύγω το αρχικό 3ήμερο compile, έβαλα Sabayon. Και συγκεκριμένα την mini Edition. Βέβαια, αφού μπήκε άρχισα ξανά τα emerge world κτλ, με αποτέλεσμα να μην έχω πλέον Sabayon αλλά καθαρό Gentoo (μέχρι και τον kernel έκανα recompile). Τουλάχιστον όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν και δύσκολα θα την ξαναπατήσω, όντας αρκετά πιο έμπειρος πλέον.

Στο προκείμενο τώρα και συγχωρήστε μου την πολυλογία, ήθελα απλώς να δώσω το Linux-ικό στίγμα μου...

Στα windows λειτουργικά μου, έχω μια φιλοσοφία "performance on demand" για οποιοδήποτε hardware μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, δηλαδή ουσιαστικα την CPU και την κάρτα γραφικών.

Καταρχάς το μηχανάκι μου αποτελέιται από τα εξής:

CPU Opteron 165

DFI NF4 το γνωστό και μη εξαιρετέο

2 * 1 GB A-DATA PC4000

650 W Seasonic PSU

8800GTS 640 MB

Ο επεξεργαστής τρέχει 315x9 (2.835 MHz) με VID 1.275v από BIOS + 110% setting (1,36V effective) με τις μνήμες στον 5/6 divider (258 MHz) κατά το boot.

Χρησιμοποιώ το utility RMClock

με το οποίο ουστιαστικά έχω φτιάξει ένα custom "Cool n' Quiet", με 3 P-States, για το overclocked σύστημά μου:

Full load 315x9, 1,36 Vcore

9x315.jpg

Semi load 315x6, 1,12 Vcore

6x315.jpg

Idle 315x4, 0.94 Vcore

4x315.jpg

Και στις 3 καταστάσεις ο επεξεργαστής είναι super stable, τεσταρισμένος με orthos, αν και έχει νόημα μόνο για την full load κατάσταση, αφού μόνο τότε ανεβάζει στα 2.835 MHz, ενώ στα 1.9 GHz ανεβαίνει σε χαμηλά loads και στα 1,26 GHz πέφτει σε idle.

Κάτι ανάλογο έχω κάνει και με την 8800GTS, χρησιμοποιώντας το Riva Tuner.

Το πρόβλημα με το Linux και συγκεκριμένα το Gentoo είναι ότι ο Κ8-powernow governor δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα για scaling του επεξαργαστή, προφανώς επειδή είναι overclocked και το cool & quiet είναι απενεργοποιημένο.

Υπάρχει τρόπος, με κάποιο kernel hack ίσως, να του ορίσω custom VIDs και FIDs, όπως ακριβώς κάνει το RMClock στα Windows?

Έχει κανείς σας υπόψη κάποιον τρόπο, wiki, howto?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όρεξή σας να διαβάσετε όλο αυτό!

trendy οι governors δεν ενεργοποιούνται αν δεν δουλεύει ο K8-Powernow.

Anyway, μετά απο πολύ ψάξιμο, τα κατάφερα.

Με κάποιους συμβιβασμούς βέβαια, συγκριτικά με το rmclock, αλλά με πολύ μεγάλο powersaving εντέλει.

Ορίστε τα αποτελέσματα, παραθέτω το post μου στο adslgr.com:

http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1473518&postcount=13

wantilles το μεγαλύτερο troll που έχει εμφανιστεί σε forum και όσο για το adslgr αν πας και τους πεις για κάποια άλλη διανομή που δεν είναι στα γούστα τους πέφτουν να σε φάνε.Την ubuntu κοινότητα σε αυτό το forum την έχουν σχεδόν εξαφανίσει.

Thanks Diamantius. It might come in handy.:D

Αρχική απάντηση από chek2fire

wantilles το μεγαλύτερο troll που έχει εμφανιστεί σε forum και όσο για το adslgr αν πας και τους πεις για κάποια άλλη διανομή που δεν είναι στα γούστα τους πέφτουν να σε φάνε.Την ubuntu κοινότητα σε αυτό το forum την έχουν σχεδόν εξαφανίσει.

Νταξ μωρέ, επειδή παρακολούθησα το happening, μην τα παίρνεις κι εσύ κι οι άλλοι τόσο σοβαρά. Π.χ. παραδέχομαι τα παιδιά του Zenwalk που κάνουν πανέμορφα την δουλειά τους κι ας έχουν περάσει χειρότερα (μη μιλήσω για fedorες redhatάδες κλπ.)

Ένα κομμάτι software είναι. Μην τρελλαινόμαστε.

Όσο για τον WAntilles: γαμώ τα γέλια έχει (έχει πολλή γνώση αλλά είναι απόλυτος). ’ντε να βγει και σε blog, θα διαβάζω φανατικά: "ΤΟ ΚΑΤΑ WAntilles ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ":happy2: :hehe::rofl:

ΔΙΑΒΑCΤΕ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ INTEL-ΑΔΕΣ, UBUNT-ΑΔΕΣ, RPM-ΑΔΕΣ!!!!!

(πάντα φιλικά έτσι:flower: :) )

EDIT

+1 @Papatsonis

Πάντως αν μεινουμε στην ουσια του thread , πολυ ενδιαφερον , και με λιγες πιθανον τροποποιησεις θα το εβαζα και sticky , γιατι το να εχω και το O/C ΟΠΩΣ το θελω αλλα και οικονομια παραλληλα χωρις το CnQ δε το ειχα σκεφτει/ψαξει καθολου.:T:

:)

Είναι όντως πολύ μεγάλη δουλειά να έχεις πραγματικό performance on demand.

Με το RMClock το καταφέρνω κατά 100% γιατί συνδυάζει τα καλύτερα από τους 2 κόσμους: Ωμή δύναμη όταν τη χρειάζομαι και πραγματικό Cool & Quiet σε idle καταστάσεις. Το 2ο είναι και το πιο σημαντικό κατ'εμέ καθώς δεν "foldάρω" και οι idle χρόνοι του μηχανήματός μου είναι πολύ μεγάλοι. Είμαι σίγουρος ότι η οικονομία που καταφέρνω στην κατανάλωση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Στο Linux o αντίστοιχος governor δεν έχει δυστυχώς την ευελιξία του RMClock, καθώς αναγκαστικά πρέπει να παίξει κανείς με τους official όρους της AMD, αλλά είναι σαφώς καλύτερο από το τίποτα, θα έλεγα μάλιστα ότι αν το RMClock παίρνει "10" στον τομέα του, το αντίστοιχο πακετάκι στο Linux είναι χαλαρά στο "8".

Χαίρομαι που τα κατάφερα γιατί δεν είμαι και κανένας γνώστης του Linux, όσο νά'ναι τα πρώτα μου βήματα κάνω... :cool:

Υ.Γ. Συμφωνώ με τα σχόλια για τον WAntilles, έχει όντως απίστευτες γνώσεις αλλά πολύ απόλυτος...

Δεν πειράζει όμως, έχει το γούστο του.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.