Jump to content



ColorVision Spyder2 Suite


ea6gka

Recommended Posts

καλιμπραρει τα χρωματα της οθονης μεσω του Software με τις πληροφοριες που δεχεται απο τον σενσορα που τοποθετεις επανω της......ετσι σου δινει τις υποθετικα απολυτα ισσοροπημενες ρυθμισεις για το μονιτορ που εχεις........

Αρχική απάντηση από gbak [Σήμερα, στις 01:15]

καλη φαση....αλλα ψιλοακριβο το βλεπω γι αυτο που κανει..thanx fragma..

εγω δεν το βρισκω απαραιτητα ακριβο......ειχα προτεινει παλιοτερα να τσιμπησουμε σαν φορουμ ενα τετοιο.........να βαλουμε απο 10ευρω 20 ατομα και να το εχουμε ολοι μαζι για να ρυθμιζουμε μια για παντα ολες τις οθονες μας:D

Υ.Γ.η ιδεα καπου θαφτηκε στην πορεια:p

Αρχική απάντηση από greekfragma

εγω δεν το βρισκω απαραιτητα ακριβο......ειχα προτεινει παλιοτερα να τσιμπησουμε σαν φορουμ ενα τετοιο.........να βαλουμε απο 10ευρω 20 ατομα και να το εχουμε ολοι μαζι για να ρυθμιζουμε μια για παντα ολες τις οθονες μας:D

Υ.Γ.η ιδεα καπου θαφτηκε στην πορεια:p

εγω ειμαι μεσα. κανει φοβερη δουλεια παιδες, σωζει και τα προφιλ οποτε εχεις μια για παντα τις καλυτερες ρυθμισεις για την οθονη σου.

Αρχική απάντηση από sofix [Σήμερα, στις 02:39]

τα ετοιμα προφιλ που κυκλοφορουν χυμα για διαφορες οθονες,δεν κανουν δουλεια?

τσου.....γιατι η καθε οθονη δεν ερχεται με τις ιδιες ακριβως ρυθμισεις (τουλαχιστον ετσι εχω παρατηρησει)

οπως και να χει,....αλλο το ετοιμο και αλλο το made by a sensor....:p

επισης μην μπερδευτετε τα icc profiles με τα color calibrating profiles

http://www.colourtools.co.uk/huey.htm

αυτο γιατι δεν το κοιτατε; το πηρα για να φτιαξω τα χρωματα στη philips 200w6, κι εκανε εξαιρετικη δουλεια. οσο χαλια και να τη ρυθμισεις, κατι που δεν ειναι καθολου δυσκολο στη 200w6, αυτο θα τη φερει στα σωστα. κι οσες φωτογραφιες τυπωσα στον εκτυπωτη μετα απο αυτο, ηταν ακριβως αυτο που εβλεπα στην οθονη.

Αρχική απάντηση από .38-.45

κι οσες φωτογραφιες τυπωσα στον εκτυπωτη μετα απο αυτο, ηταν ακριβως αυτο που εβλεπα στην οθονη.

Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα... :rolleyes:

τα δουλεψες και ξερεις, αν δεν εχεις το προφιλ της μηχανης, δεν προκειται να παρεις αυτο που βλεπεις.

πες αυτα που ξερεις. :D

To "κακό" ρε παιδιά είναι στο ότι η παλέτα της οθόνης είναι πολύ μεγαλύτερη της εκτύπωσης, πόσο μάλλον ενός εκτυπωτή. ’ρα, αν σου φέρνει τα χρώματα στο να βλέπεις ότι τυπώνεις, τότε χάνεις μεγάλο μέρος της παλέτας που έχει δυνατότητα να δείξει η οθόνη σου.

Όλα τα calibrators είναι φτιαγμένα για WYSIWYG διαδικασίες, ενώ στην οθόνη το WYG είναι το WYS ;)

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο δίνει δυνατότητα εναλλαγής profile ανάλογα με τη χρήση που θα κάνεις (εκτύπωση, video, κλπ). Σε τέτοια περίπτωση, ναι είναι χρήσιμο αλλά πιστεύω ότι η διόρθωση που κάνει στην πληθώρα των περιπτώσεων* είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη default. Ειδικά στις TFT δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διόρθωσης. Πολύ μεγαλύτερη σημασία είχαν με τις CRT που τις άλλαζες προσανατολισμό και άλλαζαν τα χρώματα.

*για να μην μπερδευτούμε, εννοώ στο να αλλάξει τα χρώματα κάνοντάς τα καλύτερα για το μάτι, κι όχι για περιπτώσεις του να τα κάνει όπως θα τυπωθούν

αν το συγκεκριμενο = Pantone huey, ναι, εχει διαφορετικα προφιλ.

απο κει και περα, ειναι τι κανεις με την οθονη σου. παιχνιδια δεν παιζω και ασχολουμαι για την πλακα με τη φωτογραφια. θελω να βλεπω αυτο που μπορω να τυπωσω.

οσο για το αν υπαρχουν περιθωρια βελτιωσης, μαλλον εξαρταται απο την οθονη. πιο σωστα, εξαρταται απο το ποσο καλογραμμενο ειναι το προφιλ. σε αλλη οθονη που το ειδα να δουλευει, οντως δεν εκανε και πολλα. στη γνωστη μπουρουχα, 200w6, που ημουν ετοιμος να την πεταξω (μετα την 4η που χαλασε στα χερια μου) μεχρι που η philips μου ειπε πως εχει ακομα 2 χρονια εγγυηση οποτε και μαλλον θα παντρευτω μαζι της, αν κανεις την οποιαδηποτε προσπαθεια να φτιαξεις το αθλιο προφιλ της, μπορεις να καταστρεψεις τα παντα με χαρακτηριστικη ευκολια.

υγ: αν καταλαβα καλα, παλετα οθονης>> παλετα 4χρωμιας>> παλετα εκτυπωτη;

Επειδή στο γραφείο δεν έχω κάποιο πρόγραμμα (photoshop) που να μπορεί να κάνει αλλαγή παλέτας σε CMYK ή κάτι ανάλογο που να φαίνεται η διαφορά, σου δίνω την εικόνα να το κάνεις μόνος σου.

’νοιξε το photoshop, βάλε μέσα την εικόνα και άλλαξε το mode σε CMYK. Μετά κάνε σύγκριση την αρχική με τη δεύτερη. Η δεύτερη, αν έχεις καλιμπραρισμένη οθόνη/εκτυπωτή, θα είναι WYSIWYG. Η απόδοση των χρωμάτων όμως δεν έχει καμία σχέση με το τι μπορεί να δώσει η οθόνη σου ;)

Αυτό που λέω, για να μην μπερδευτεί ο κόσμος που διαβάζει, είναι ότι το καλιμπράρισμα έχει ουσιαστικό σκοπό αν τυπώνεις ή κάνεις παρόμοιες εργασίες. Το καλιμπράρισμα για "να βλέπω σωστά χρώματα" είναι λίγο άσκοπο.

post-173-1416073192,0468_thumb.jpg

Αρχική απάντηση από Wizard! [Σήμερα, στις 12:48]

’νοιξε το photoshop, βάλε μέσα την εικόνα και άλλαξε το mode σε CMYK. Μετά κάνε σύγκριση την αρχική με τη δεύτερη. Η δεύτερη, αν έχεις καλιμπραρισμένη οθόνη/εκτυπωτή, θα είναι WYSIWYG. Η απόδοση των χρωμάτων όμως δεν έχει καμία σχέση με το τι μπορεί να δώσει η οθόνη σου ;)

ok, αυτο ηθελα να ξεκαθαρισω, τι ακριβως εννοεις (αν και δεν παιζει photoshop εδω, επισης). απλα δεν καταλαβα ακριβως τι εννοουσες αναφορικα με τις παλετες, ειδικα μεταξυ offset και εκτυπωτη.

αν και εχω την εντυπωση, πως αν ειναι καλιμπραρισμενα η οθονη κι ο εκτυπωτης, ακομα και σε rgb θα εχεις το σωστο χρωμα. δεν παιρνω ορκο ομως, γιατι περασε καιρος που τυπωσα, και ηταν μεσα απο το photoshop.

Αν στείλεις αυτήν την εικόνα στον εκτυπωτή, δεν πα' να τον καλιμπράρεις με μηχανήματα χιλιάδων ευρώ και να κοστίζει άλλα τόσα, αυτό το πράσινο κι αυτό το κίτρινο, δε θα το πάρεις ποτέ! Το πιό κοντινό είναι το κόκκινο... Τα άλλα απέχουν κατά πολύ από το RGB.

Για να καταφέρουν τέτοια χρώματα οι τυπογράφοι, καταφεύγουν σε 5χρωμίες, 6χρωμίες, κλπ, αλλά μπορούν να βάλουν άλλο ένα/δύο επιπλέον χρώματα στη μηχανή. Δε μπορούν να καλύψουν τα πάντα ;)

δε διαφωνω, αν και 5/6χρωμια δεν ειχα την τυχη να τυπωσω. μεχρι 4χρωμια εφτασε η χαρη μου, με χρωματολογιο, γιατι δε μου εδειναν το profile του offset.

τωρα που το ξανασκεφτομαι, τα αρχεια που βγαζω απο raw ειναι 16bit tiff, πιθανο σε cmyk. ισως γι αυτο δε μου φανηκε να κανει διαφορα στην εκτυπωση.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.