spc Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 #1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Χωρίς να έχω κάνει αναλυτικές δοκιμές από πρακτική εμπειρία και απλή παρατήρηση είχα την εντύπωση ότι το 1000αρι δίκτυο πρακτικά πιάνει χοντρικά τις ονομαστικές του ταχύτητες (~100 MB/S).Αυτό προέκυπτε από απλές αντιγραφές μεγάλων αρχείων μέσω δικτύου όπου έβλεπα ταχύτητες εφάμιλλες αυτών μεταξύ αντιγραφών των ίδιων δίσκων στο ίδιο μηχάνημα. Η αντιγραφή δλδ μέσω GBIT δικτύου δεν έριχνε (χοντρικά πάντα) την ταχύτητα.Στο setup μου το HTPC είναι συνδεμένο με το switchaki (ένα 1000αρι 3COM) και έβλεπα ταινίες HD από τον server (και αυτός προφανώς στο ίδιο switch) χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ οι αντιγραφές μεταξύ των 2 pc ηταν σφαιράτες.Τελευταία όμως (και χωρίς καμία αλλαγή στο setup) έχω συχνά σπασίματα στις ταινίες ενώ οι ταχύτητες αντιγραφής έχουν πέσει στην τάξη των 30-40 MB/S.Ακόμα και τα 30-40 είναι υπεραρκετά για την θέαση HD οπότε υποψιάζομαι ότι τα σπασίματα οφείλονται σε στιγμές που παρατηρείται κάποιο πρόβλημα και η ταχύτητα πέφτει ακόμα περισσότερο.Δοκίμασα ping t (για να αποκλείσω προβλήματα του switch πχ) αλλά δεν είδα κανένα πρόβλημα (όλα <1 ms).Καμία ιδέα του τι μπορεί να παίζει ή πως μπορώ να βρω τι μπορεί να πηγαίνει στραβά;Μην μου πείτε για drivers κλπ καθώς όλα είναι ΟΚ.Από ρυθμίσεις είναι όπως ήταν πάντα (στην αρχή έπαιζαν όλα ΟΚ): Βασικά όλα Auto καμία χειροκίνητη ρύθμιση (πέραν των καρφωτών IP).Το καλώδιο σύνδεση είναι CAT5e και το μήκος (για το HTPC) ~20-30M (και αυτό το ίδιο από την αρχή).Δεν έχω δοκιμάσει αντιγραφές μεταξύ άλλων μηχανημάτων στο ίδιο δίκτυο για να δω αν φταίει κάτι με το συγκεκριμένο PC (HTPC). Αλλά και πάλι θα ήθελα μία γνώμη για το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά.
trendy Σεπτέμβριος 5, 2007 #2 Σεπτέμβριος 5, 2007 Κλασσικό troubleshooting, τρέξε iperf να δούμε αν σε καθυστερεί ο δίσκος.Στο ένα μηχάνημα iperf -s και στο άλλο iperf -c IP_ΤΟΥ_SERVER -t 60 -i 5
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #3 Σεπτέμβριος 5, 2007 Αρχική απάντηση από trendy Κλασσικό troubleshooting, τρέξε iperf να δούμε αν σε καθυστερεί ο δίσκος. Στο ένα μηχάνημα iperf -s και στο άλλο iperf -c IP_ΤΟΥ_SERVER -t 60 -i 5 u r quick! Σε ποιο από τα 2 pc τρέχω την ποια από τις 2 εντολές. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα δίσκου όμως γιατί: 1. Ο server έχει αρκετούς δίσκους κα σε διαφορετικούς controllers. Από όποιον και να τραβάω δεν αλλάζει τίποτα. 2. Το πρόβλημα παραμένει ακόμα και αν τραβάω΄ από άλλο μηχάνημα του δικτύου (και όχι τον server) 3. Ο δίσκος του HPTC παίζει μία χαρά όταν τα αρχεία είναι πάνω σε αυτόν. Και εξωτερικός δίσκος να μπει στο HTPC πάλι όλα μια χαρά παίζουν. ’ρα αν κάτι δεν πάει καλά με το HTPC είναι στο δίκτυο και όχι σε άλλο τμήμα του.
nickstamat Σεπτέμβριος 5, 2007 #4 Σεπτέμβριος 5, 2007 Αρχική απάντηση από spcΣε ποιο από τα 2 pc τρέχω την ποια από τις 2 εντολές. Σου λέει... "Στο ένα μηχάνημα iperf -s και στο άλλο iperf -c IP_ΤΟΥ_SERVER -t 60 -i 5" Έχει βάλει στην πρώτη εντολή -s και στην δεύτερη -c... *Υποθέτω* ότι αυτά σημαίνουν server και client οπότε το πρώτο στον server σου και το δεύτερο στο HTPC... Αλλά έτσι κι αλλιώς αφού στη δεύτερη εντολή σου λέει να βάλεις την IP του server, η λογική λέει ότι θα την τρέξεις στο HTPC...
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #5 Σεπτέμβριος 5, 2007 Αρχική απάντηση από nickstamat Σου λέει... "Στο ένα μηχάνημα iperf -s και στο άλλο iperf -c IP_ΤΟΥ_SERVER -t 60 -i 5" Έχει βάλει στην πρώτη εντολή -s και στην δεύτερη -c... *Υποθέτω* ότι αυτά σημαίνουν server και client οπότε το πρώτο στον server σου και το δεύτερο στο HTPC... Αλλά έτσι κι αλλιώς αφού στη δεύτερη εντολή σου λέει να βάλεις την IP του server, η λογική λέει ότι θα την τρέξεις στο HTPC... Ναι προφανώς τα υπέθεσα και εγώ αλλά - επειδή δεν διευκρινίζει ποιο το ''ενα'' και ποιο το ''αλλο'' ήθελα επιβεβαίωση.
trendy Σεπτέμβριος 5, 2007 #6 Σεπτέμβριος 5, 2007 Δεν έχει σημασία όπου και να το τρέξεις, απλώς σε αυτό που θα βάλεις τον server δε θα κάνεις τίποτα άλλο, έλεγχος γίνεται από τον client. By default στέλνει μόνο προς το server αλλά μπορείς με -d να κάνεις μέτρηση και προς τις 2 κατευθύνσεις.Εσένα σε ενδιαφέρει να μετρήσεις από τη backupιέρα σου προς το htpc οπότε ο server καλύτερα στο htpc.
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #7 Σεπτέμβριος 5, 2007 ΟΚ κατανοητόν.Με βάση όμως αυτά που έγραψα (ότι δεν μπορεί να είναι ο δίσκος) πιστεύεις ότι έχει νόημα αυτός ο έλεγχος;Α, και το προφανές: Τι μετράμε έτσι - Τι περιμένουμε να δούμε (από αυτές τις εντολές δλδ) ;
trendy Σεπτέμβριος 5, 2007 #8 Σεπτέμβριος 5, 2007 Με αυτόν τον έλεγχο βλέπεις το μέγιστο bw που μπορεί να σηκώσει το μηχάνημά σου. Επειδή περιορίζονται αρκετά τα points of failure, ξέρεις ότι ένα το μηχάνημα μπορεί να "δημιουργήσει" και το άλλο να "δεχτεί" το traffic. Αν όλα πάνε καλά, αρχίζεις να κοιτάς δίσκους, bus, irqs κλπ...Ανάλογα με το πόσο καλά είναι τα καλώδια, switch, NICs, PCs πρέπει να πλησιάζεις το gigabit. Στη δική μου υποδομή έχω δει μέχρι 600Mbps.
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #9 Σεπτέμβριος 5, 2007 Χμμμ καταλαβα.Θα το δοκιμάσω και θα σε πω.Το θέμα ειναι πόσο είναι το λογικό να δω αν όλα ειναι ΟΚ. Τα 600 πχ λες;ThanksΥΓ Απλώς έχω την εντύπωση οτι όντως θα δείξει πρόβλημα εκεί και το θέμα είναι πως και τι διορθώνεις μετά.
trendy Σεπτέμβριος 5, 2007 #10 Σεπτέμβριος 5, 2007 Μην προτρέχεις. Κάτσε να δούμε τι θα σου βγάλει και αν η ταχύτητα είναι περίπου στα ίδια με μία μεταφορά αρχείου για προβολή στο htpc.
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #11 Σεπτέμβριος 5, 2007 α ρε μπιλακος που σας χρειαζεται....μαστροπαναγιωτη μαλλον ξεχνας οτι στον πολιτισμενο κοσμο τρεχουν win και οχι linux και οτι δεν μιλας με τον συντροφο Σωτηριakaπες ρε μαστορα οτι το iperf δεν ειναι εντολη των win και οτι πρεπει να το βρουμε μονα μαςκαι πες μας επισης οτι θελει compile κλπ γιατι εμεις δεν ξεμε απο αυτα αλλα μονο απο exeμε αλλο λογια δεν καταφερα να το τρεξω
spc Σεπτέμβριος 5, 2007 Author #12 Σεπτέμβριος 5, 2007 Λοιπόν: Κατόπιν εύρεσης του exe (οκ φίλε του μικρού αλλά ευτραφή Κνίτη δεν ήταν και τόσο δύσκολο να βρεθεί τελικά απλώς στην αρχή είχα πέσει σε όλα τα source και μίσησα και εσάς και το linux σας ) οι δοκιμές με το iperf έδειξαν: Ταχύτητα HTPC-SERVER (καλώδιο 20-30 m): 460 Mbps Ταχύτητα GAME PC -SERVER (καλώδιο 3 m): 380 Mbps! Περίεργο αλλά ισχύει. Οι παραπάνω ταχύτητες ήταν σταθερές (απόκλιση 5-10 Mbps ανά μέτρηση) καθ όλη τη διάρκεια του iperf test. Tο πρόβλημα τελικά στο HTPC είναι ότι τα 480 δεν διατηρούνται σταθερά κατά την διάρκεια πχ μίας αντιγραφής από τον SERVER αλλά έχουν συνεχή και μεγάλα σκαμπανεβάσματα όπως φαίνεται από το NET UTILIZATION του WIN TASK MANAGER. Ενώ δλδ με το iperf είναι καρφωμένο στο ~50% (460 Mbps) κατά την διάρκεια μίας αντιγραφής υπάρχουν συνεχείς βουτιές μέχρι και το 5%. Το πρόβλημα υφίσταται σε ότι δίσκο και να βάλουμε σε 2 διαφορετικούς SATA controllers της μητρικής (Intel ICH9R και GIGABYTE SATA 2 RAID) αλλά εξαφανίζεται όταν συνδέσουμε USB 2 δίσκο (πέφτει φυσικά η ταχύτητα - ~250 Mbps αλλά μένει σταθερή χωρίς βουτιές). Στο GAME PC SERVER η αντιγραφή σε sata δίσκους δεν παρουσιάζει προβλήματα και βουτιές αλλά είναι καρφωμένη στο χαμηλότερο (?) όριο του ~30% (380 Mbps). Από τα παραπάνω συμπεραίνω τα εξής: 1. Οι συνδέσεις δικτύου είναι ΟΚ (με βάση αυτά που δείχνει το iperf και σαν ταχύτητα και σαν σταθερότητα ταχύτητας) 2. Η ταχύτητα του δίσκου του SERVER είναι ΟΚ (καθώς μένει σταθερή κατά την διάρκεια της αντιγραφής προς το GAME PC). 3. Στο HTPC κάτι δεν πάει καλά με την λειτουργία των τοπικών δίσκων σε σχέση με το δίκτυο. Ερώτημα 1: Τα παραπάνω εξηγούν άραγε το πρόβλημα με τα κολλήματα κατά την διάρκεια θέασης ταινιών; Λογικά όχι καθώς η ταχύτητα του δίσκου του SERVER είναι ΟΚ (όπως αποδείχθηκε κατά το test με το GAME PC) και η ταινία δεν κατεβαίνει στον τοπικό δίσκο του HTPC (σε αυτή την περίπτωση θα ήταν λογικό να έχουμε κολλήματα αφού θα είχαμε κάτι σαν το copy παραπάνω) αλλά παίζει απευθείας από το δίκτυο (σαν το iperf δλδ). Τι συμβαίνει άραγε εδώ; Παίζει κάποιο ρόλο (πχ cache) ο τοπικός δίσκος δημιουργώντας αυτός το πρόβλημα; Δεν μου κολλάει πάντως αυτό καθώς και το hdd led δεν ανάβει σχεδόν καθόλου (αυτό με επιφύλαξη καθώς δεν το εχω τσεκάρει και με πολύ προσοχή). Ερώτημα 2: Πως μπορεί να επηρεάζεται η ταχύτητα (η σταθερότητα αυτής για την ακρίβεια) του δικτύου προς το HTPC από τους SATA και μόνο δίσκους αυτού; Σημείωση: Το μηχάνημα είναι με τελευταίο BIOS + drivers για τα πάντα ενώ ο server έχει μόνο 1 δίσκο (raid 5 array για την ακρίβεια) ο οποίος είναι mapped σε όλα τα μηχανάκια του δικτύου. Έγιναν και σκάτζες στις πόρτες του switch μπας και αλλά καμία αλλαγή. Ιδέες;
trendy Σεπτέμβριος 6, 2007 #13 Σεπτέμβριος 6, 2007 Εγώ μπερδεύτηκα λίγο με το setup σου. Οι ταινίες είναι στο server ή στο game pc; Η κατεύθυνση των δεδομένων στο iperf είναι αυτή που αναφέρεις παραπάνω; Δηλαδή HTPC->SERVER και GAME PC->SERVER. Θα έπρεπε να ακολουθείς τη ροή των δεδομένων όταν βλέπεις μία ταινία. Πάντως το iperf επειδή δε χρησιμοποιεί δίσκο σου δίνει το περιθώριο να δεις πόσο φορτώνεται το σύστημα όταν μπαίνει ο δίσκος στο παιχνίδι. Πάντως αυτά τα βυθίσματα μόνο καλά δεν είναι, θα έπρεπε να έχεις κάτι σταθερό. Αυτό που μου περνά από το μυαλό είναι καλώδιο ή κάρτα που βγάζει λάθη και ο driver ριχνει ταχύτητα για να παίξει.Επίσης να αναφέρω ότι ανάλογα με τον τύπο του αρχείου μπορεί να γίνεται σκέτο buffering στο pc που το βλέπουμε ή να αντιγραφεί όλη η ταινία σε κάποιο temp και μετά να αρχίσει η αναπαραγωγή.Στο ερώτημα 2 θα έλεγα ότι μπορεί να έχεις irq conflict ή η NIC να ανταγωνίζεται με τον controller το bus. Για επεξεργαστή δε νομίζω να έχεις πρόβλημα, τόσα κέρδη που σου έχει αφήσει το Σωτήρι.
spc Σεπτέμβριος 6, 2007 Author #14 Σεπτέμβριος 6, 2007 Καλημέρες, Οι ταινίες είναι φυσικά στον server. Η κατεύθυνση όλων των δοκιμών είναι SERVER->GAME PC και SERVER->HTPC. Το iperf s έτρεχε στον server το χχχχχχχ στο HTPC. Αν διαβάσεις θα δεις ότι τα βυθίσματα παίζουν μόνο στις αντιγραφές αρχείων και όχι στο iperf. Οι ταινίες δεν μεταφέρονται αυτόματα στο HTPC πριν την αναπαραγωγή (είναι >20GB θα το καταλάβαινα ). Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα υπάρχει και με τους 2 sata controllers του HTPC (INTEL SB + GB PCI) οπότε μου κάνει λίγο κουλό. Αλλά προφανώς κάτι δεν πάει καλά εκεί και θα το ξανακοιτάξω πιο αναλυτικά. Το σύστημα είναι GB P35S3P C2D 4300 2G και όλοι οι δίσκοι SEAGATE 7200.10 > 320 GB. Δεν τίθεται θέμα επιδόσεων προφανώς.
trendy Σεπτέμβριος 6, 2007 #15 Σεπτέμβριος 6, 2007 Για να προσομοιώσεις τη μεταφορά του αρχείου από το SERVER σου στα άλλα 2 pc πρέπει να τρέξεις το iperf -s στα HTPC και GAME-PC και με το iperf -c IP -t 60 -i 5 στο server να αρχίσει να τους στέλνει δεδομένα.
Astacus Σεπτέμβριος 6, 2007 #16 Σεπτέμβριος 6, 2007 Αν παιξεις την ταινια απευθειας απο το htpc απο τους δισκους, ειναι οκ? Απο την περιγραφη φαινεται να ειναι τοπικο το προβλημα. Σε αυτη την περιπτωση τι cpu load εχεις?
spc Σεπτέμβριος 6, 2007 Author #17 Σεπτέμβριος 6, 2007 Αρχική απάντηση από trendy Για να προσομοιώσεις τη μεταφορά του αρχείου από το SERVER σου στα άλλα 2 pc πρέπει να τρέξεις το iperf -s στα HTPC και GAME-PC και με το iperf -c IP -t 60 -i 5 στο server να αρχίσει να τους στέλνει δεδομένα. Ανάποδα το είχαμε καταλάβει (σύμφωνα με τα πιο πάνω). Αφού το βλέπεις μάστορα, γιατί δεν το λες; Δλδ για να σουμάρουμε: Για να μετρήσουμε SERVER προς HTPC: HTPC: iperf s SERVER: iperf -c IP (του SERVER?) -t 60 -i 5 Τεσπά και κάνοντας το ανάποδο δλδ τι διαφορετικό μέτρησα; Την λήψη του server και την αποστολή από το HTPC; Αρχική απάντηση από Astacus Αν παιξεις την ταινια απευθειας απο το htpc απο τους δισκους, ειναι οκ? Απο την περιγραφη φαινεται να ειναι τοπικο το προβλημα. Σε αυτη την περιπτωση τι cpu load εχεις? Δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση.
trendy Σεπτέμβριος 6, 2007 #18 Σεπτέμβριος 6, 2007 Αρχική απάντηση από spc Ανάποδα το είχαμε καταλάβει (σύμφωνα με τα πιο πάνω). Αφού το βλέπεις μάστορα, γιατί δεν το λες; Δλδ για να σουμάρουμε: Για να μετρήσουμε SERVER προς HTPC: HTPC: iperf s SERVER: iperf -c IP (του SERVER?) -t 60 -i 5 Τεσπά και κάνοντας το ανάποδο δλδ τι διαφορετικό μέτρησα; Την λήψη του server και την αποστολή από το HTPC; Ναι σε όλα. Στο έγραψα στο 6ο post αυτού του thread ότι μετράει από τον client στον server και ότι μπορεί να κάνει bidirectional test με το -d.
Astacus Σεπτέμβριος 6, 2007 #19 Σεπτέμβριος 6, 2007 Αρα αν το προβλημα ειναι τοπικο, εμφανιζεται οταν μπαινει στο παιχνιδι η καρτα δικτυου. Μπορεις να βαλεις πχ να παιζει το htpc μια ταινια και να αντιγραφεις ενα μεγαλο αρχειο απο το σερβερ ταυτοχρονα, ωστε να δεις αν οντως εχουν ετσι τα πραγματα.Λογικα πρεπει να υπαρχει κορεσμος στο διαυλο pci. Ριξε μια ματια αν η καρτα δικτυου, μοιραζεται το ιδιο irq με καποια αλλη συσκευη που χρησιμοποιηται κατα το playback. Αν απο το bios αυξησεις (π.χ. 64 ή 96) το pci latency timer αλλαζει τπτ προς το καλυτερο? Ειναι πολυ χλωμο το να μην μπορει να ανταποκριθει το lan γι'αυτο σου προτινω να το ψαξεις τοπικα.
spc Σεπτέμβριος 6, 2007 Author #20 Σεπτέμβριος 6, 2007 [Αρχική απάντηση από trendy Ναι σε όλα. Στο έγραψα στο 6ο post αυτού του thread ότι μετράει από τον server στον client και ότι μπορεί να κάνει bidirectional test με το -d. Ενημερωτικά Το d μπαίνει στη θέση του c ή άλλου -? ή πρόσθετα;Αρχική απάντηση από Astacus Αρα αν το προβλημα ειναι τοπικο, εμφανιζεται οταν μπαινει στο παιχνιδι η καρτα δικτυου. Μπορεις να βαλεις πχ να παιζει το htpc μια ταινια και να αντιγραφεις ενα μεγαλο αρχειο απο το σερβερ ταυτοχρονα, ωστε να δεις αν οντως εχουν ετσι τα πραγματα.Λογικα πρεπει να υπαρχει κορεσμος στο διαυλο pci. Ριξε μια ματια αν η καρτα δικτυου, μοιραζεται το ιδιο irq με καποια αλλη συσκευη που χρησιμοποιηται κατα το playback. Αν απο το bios αυξησεις (π.χ. 64 ή 96) το pci latency timer αλλαζει τπτ προς το καλυτερο? Ειναι πολυ χλωμο το να μην μπορει να ανταποκριθει το lan γι'αυτο σου προτινω να το ψαξεις τοπικα. Το περίεργο είναι ότι το κάνει και με τους 2 controllers ακόμα και με αυτόν που είναι στο SB. Αυτό μου κάνει εντύπωση (και δεν μου κολλάνε τα περί IRQ κλπ).Τεσπά, θα δοκιμάσω και θα σας πω.Thanks
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.