Jump to content

66 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ...

DreamwebX

Recommended Posts

Αρχική απάντηση από greekfragma

γι αυτον ακριβως το λογο οι αναδασωσεις που γινονται με πευκα ειναι λανθασμενες......

-Το πεύκο μετά από 15 περίπου χρόνια έχει ξαναβγει μόνο του στο δάσος που υπήρχε.Όπως μεγαλώνει εύκολα έτσι καίγεται και εύκολα. Για αυτό βάζουν πεύκα και για κανένα άλλο λόγο.

-Στο 2ο χωριό μου πάντως(Χελιδόνι Ολυμπίας) , το μοναδικό στο δήμο που δε κάηκε(βέβαια τίποτα δε τέλειωσε ακόμη) , οι κάτοικοι με τις 4-5 μπολντόζες που είχανε δημιούργησαν την τελευταία στιγμή αντιπυρική ζώνη ξεριζώνοντας δέντρα έτσι ώστε να μη πάει η φωτιά σε αυτό, κάτι που έσωσε το χωρίο. Btw η φωτιά που έκαψε την Ολυμπία έκαιγε για πάρα πολλές ώρες πριν φτάσει εκεί και μέχρι πριν φτάσει στο Πελόπιο, το τελευταίο χωρίο, μόνο οι κάτοικοι των γύρω χωριών την πάλευαν. Α, όταν έκαιγε την ακαδημία εμφανίστηκε και κανά ελικόπτερο. Τέλεια οργάνωση.

-Η Αρχαία Ολυμπία&η ακαδημία είχανε ένα εξελιγμένο αυτόματο σύστημα δασοπυρόσβεσης μέσα στο δάσος το οποίο δε λειτούργησε ποτέ γιατί κάηκε ο μετασχιματιστής ελέγχου του συστήματος. Αυτό μπορούσε άνετα να περιορίσει δραματικά τη φωτιά.

-Αυτός ο Βουλγαράκης, τηλεόραση δεν είδε σήμερα?Είναι επιτυχία που σώθηκαν τα εκθέματα?Αυτά μπαίνουν μέσα στη γη για ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις επικίνδυνες έτσι και αλλιώς. Μίλησε λες και ήτανε επιτυχία η σημερινή μέρα στην Ολυμπία. Με ελάχιστα οχήματα δασοπυρόσβεσης και "πετύχαμε" πολλά. Μάλλον έχουν καιρό να δούνε τπτ επιτυχία και θεωρούν κάτι το τόσο τραγικό επιτυχία.

-Για το Πολύδωρα δε μιλάω. Εγώ θα προτιμούσα να φύγω σε άλλη χώρα αν ήμουν στη θέση του, αλλά δικαιολογείται που τα έχει σκατώσει από τη στιγμή που δε καταλαβαίνει ότι τα έχει κάνει σκ@τ@.

Αρχική απάντηση από ΑΝ7 OverClocker

Επειδή το έχω ακούσει αυτό να παίζει πολύ,δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι σχετικό με τις εκλογές.

Δεν νομίζω να είναι τόσο ψυχασθενείς οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική.

Απλά πιστεύω είναι κάποια ψυχανόμαλα άτομα ή ακόμα μπορεί να είναι καποια ωργάνωση του στυλ "17Ν" αλλά όχι με στόχο την πολιτική καθ αυτή

-Τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε είναι τπτ περίεργο και καινούργιο. Απλά συγκυριακό είναι το θέμα με τις εκλογές. Κάποια στιγμή αυτό το μπαμ θα συνέβαινε.

Παίδες, φωτιές είχαμε πάντα, εμπρηστές είχαμε πάντα, περίεργα καιρικά φαινόμενα είχαμε πάντα. Δε φταίνε αυτά για τις καταστροφές, είναι δικαιολογίες. Εμείς φταίμε που ποτέ δε προλαμβάναμε, που ποτέ δεν οργανωθήκαμε, που πάντα βγάζαμε κάποιον να τρώει τα λεφτά μας που δίναμε για να σωθεί κανά δάσος.Πιαστήκαμε στον ύπνο και αυτό είναι όλο. Και τρέχουμε την ίστατη στιγμή μπας και μας βοηθήσουν τα ξένα κράτη γιατί μόνοι μας είμαστε ανίκανοι.

• Replies 556
  • Created
  • Last Reply

ο σκαι ειναι στον κοσμο του οπως ηταν ολες αυτες τις μερες που προωθουσε μονο εικονες της κυβερνησης και κανενος αλλου κομματος. νομιζω το κκε εχει κανει και καταγγελια

Αρχική απάντηση από ergotelis [Σήμερα, στις 04:38]

-Το πεύκο μετά από 15 περίπου χρόνια έχει ξαναβγει μόνο του στο δάσος που υπήρχε.Όπως μεγαλώνει εύκολα έτσι καίγεται και εύκολα. Για αυτό βάζουν πεύκα και για κανένα άλλο λόγο.

-Στο 2ο χωριό μου πάντως(Χελιδόνι Ολυμπίας) , το μοναδικό στο δήμο που δε κάηκε(βέβαια τίποτα δε τέλειωσε ακόμη) , οι κάτοικοι με τις 4-5 μπολντόζες που είχανε δημιούργησαν την τελευταία στιγμή αντιπυρική ζώνη ξεριζώνοντας δέντρα έτσι ώστε να μη πάει η φωτιά σε αυτό, κάτι που έσωσε το χωρίο. Btw η φωτιά που έκαψε την Ολυμπία έκαιγε για πάρα πολλές ώρες πριν φτάσει εκεί και μέχρι πριν φτάσει στο Πελόπιο, το τελευταίο χωρίο, μόνο οι κάτοικοι των γύρω χωριών την πάλευαν. Α, όταν έκαιγε την ακαδημία εμφανίστηκε και κανά ελικόπτερο. Τέλεια οργάνωση.

-Η Αρχαία Ολυμπία&η ακαδημία είχανε ένα εξελιγμένο αυτόματο σύστημα δασοπυρόσβεσης μέσα στο δάσος το οποίο δε λειτούργησε ποτέ γιατί κάηκε ο μετασχιματιστής ελέγχου του συστήματος. Αυτό μπορούσε άνετα να περιορίσει δραματικά τη φωτιά.

-Αυτός ο Βουλγαράκης, τηλεόραση δεν είδε σήμερα?Είναι επιτυχία που σώθηκαν τα εκθέματα?Αυτά μπαίνουν μέσα στη γη για ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις επικίνδυνες έτσι και αλλιώς. Μίλησε λες και ήτανε επιτυχία η σημερινή μέρα στην Ολυμπία. Με ελάχιστα οχήματα δασοπυρόσβεσης και "πετύχαμε" πολλά. Μάλλον έχουν καιρό να δούνε τπτ επιτυχία και θεωρούν κάτι το τόσο τραγικό επιτυχία.

-Για το Πολύδωρα δε μιλάω. Εγώ θα προτιμούσα να φύγω σε άλλη χώρα αν ήμουν στη θέση του, αλλά δικαιολογείται που τα έχει σκατώσει από τη στιγμή που δε καταλαβαίνει ότι τα έχει κάνει σκ@τ@.

-Τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε είναι τπτ περίεργο και καινούργιο. Απλά συγκυριακό είναι το θέμα με τις εκλογές. Κάποια στιγμή αυτό το μπαμ θα συνέβαινε.

Παίδες, φωτιές είχαμε πάντα, εμπρηστές είχαμε πάντα, περίεργα καιρικά φαινόμενα είχαμε πάντα. Δε φταίνε αυτά για τις καταστροφές, είναι δικαιολογίες. Εμείς φταίμε που ποτέ δε προλαμβάναμε, που ποτέ δεν οργανωθήκαμε, που πάντα βγάζαμε κάποιον να τρώει τα λεφτά μας που δίναμε για να σωθεί κανά δάσος.Πιαστήκαμε στον ύπνο και αυτό είναι όλο. Και τρέχουμε την ίστατη στιγμή μπας και μας βοηθήσουν τα ξένα κράτη γιατί μόνοι μας είμαστε ανίκανοι.

Για την αντιπυρική ζώνη, μου φαίνεται δύσκολο να είχαν αρκετά τρακτέρ και μπουλντόζες στο Χελιδόνι Ολυμπίας και να κατάφεραν να ανοίξουν, τελευταία στιγμή αντιπυρική ζώνη. Αυτά δεν γίνονται.

Δεν ανοίγεται αντιπυρική ζώνη μέσα σε μια μέρα, πάνω στο βουνό.

Δεν είναι κάμπος που τον οργώνεις.

Λες ότι κάποιοι τα έκαναν θάλασσα, προφανώς γιατί πιστεύεις από το παράδειγμα σου με την αντιπυρική ζώνη στο Χελιδόνι, ότι θα έπρεπε να είχαν σταλεί στα δεκάδες χωριά που κινδύνευαν, πυροσβέστες, στρατός, μπουλντόζες και πυροσβεστικά να πολεμήσουν τη φωτιά και να οργανωθούν.

Σε τεράστιες φωτιές, τι είναι καλύτερο? Να στέλνεις στα ορεινά χωριά, στο μέτωπο, πυροσβέστες και στρατό ή να ζητάς την εκκένωση τους?

Πόσους νεκρούς θα είχαμε στην πρώτη περίπτωση?

Κανείς από τους νεκρούς δεν διατάχθηκε να ενεργήσει στο μέτωπο της φωτιάς.

Αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί για εκκένωση και δεν την τήρησαν.

Αρχική απάντηση από ea6gka

στη λαμια πιασανε 2 τυπους σε κοκκινο αμαξι , ελληνοαμερικανους με στουπια και τα ρεστα βενζινες και τετοια στο πορτ μπαγκαζ!

σε μένα σε μένα να τους δώσουν. Ξέρω που θα τους πάω μετά.

Αρχική απάντηση από mariosalice [Σήμερα, στις 07:18]

Αντίθετα, σε όλες τις περιπτώσεις είχαν έγκαιρα ειδοποιηθεί για εκκένωση και δεν την τήρησαν.

Ειναι σιγουρο αυτο ? μεσα στους 62 συμπεριλαμβανονται και πυροσβεστες ή κανω λαθος ?

Ε καλα ειμαστε απαραδεκτοι....

να χ@@ω τις περιπολιες και την επαγρυπνιση....:mad: :mad:

Απο www.naftemporiki.gr πριν απο λιγο...

11:21 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ, ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

*Ναι, η εκκένωση είναι από τα πρώτα που σου λέει η Πυροσβστική και η ΓΓΠΠ. Να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από αυτήν την άποψη, και μετά να κάνουν ότι μπορούν για να σβήσουν τη φωτιά

*Ο ΣΚΑΙ είναι ο πιο αντικειμενικός σταθμός (κατ'εμέ), ίσως μετά την ΝΕΤ. Πάντως στις φωτιές έχει την πιο πλήρη κάλυψη

*Η φωτιά είναι απρόβλεπτη... Ελπίζω να το καταλάβαμε..

*Ο πατέρας μου μου έλεγε για τα μέτρα πυροπροστασίας στην Π.Α.: όταν έχουμε χόρτα, αφενός τα καθαρίζουμε, αφετέρου η ζώνη πυροπροστασίας είναι στα 15μ. Όταν έχουμε μικρούς θάμνους (~50εκ), η ζώνη είναι στα 20μ. Για πεύκα, έλατα κλπ, κατ'αντιστοιχία, θα πρέπει να είναι στα 150μ (δεν έχω νούμερα, καθώς στις αεροπορικές βάσεις δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μεγαλα φυτά-λογικόν)

Μύθοι και αλήθειες για τη φωτιά στην Πάρνηθα

Του Νίκου Μάργαρη

1.Οι φωτιές στα δάση είναι φυσιολογικά φαινόμενα.

Η φωτιά είναι ομαλά ενταγμένη στα μεσογειακού τύπου οικοσυστήματα. Σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, στην Καλιφόρνια, στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία, στη Χιλή είναι σύνηθες φαινόμενο. Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα φωτιά στην Καλιφόρνια έκανε στάχτη 2.000 σπίτια. Η Ελλάδα δεν είναι ειδική περίπτωση. Ακόμα και τα ζώα της χώρας μας είναι προσαρμοσμένα σε αυτήν. Υπάρχουν πουλιά που πάνε μόνο στις καμένες εκτάσεις γιατί εκεί βρίσκουν πολλά έντομα. Και τα έντομα είναι πολλά, γιατί τα φυτά που βγαίνουν στις καμένες περιοχές ανθίζουν γρηγορότερα. Είναι, όσο και αν δεν το πιστεύουμε, αυτός ο κύκλος της ζωής των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Μια καμένη περιοχή, την πρώτη χρονιά μετά τη φωτιά είναι κήπος.

2. Δεν αντιμετωπίζονται σωστά οι πυρκαγιές Η πυρκαγιά των δασών θέλει ειδική αντιμετώπιση. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχουν καταγράψει όλες τις προηγούμενες φωτιές, από το 1985 έως σήμερα. Υπάρχουν σε εξειδικευμένα προγράμματα ανά πάσα στιγμή δεδομένα, όπως οι άνεμοι που φυσούν, μετεωρολογικά και κλιματικά στοιχεία, τα είδη των φυτών που έχουν φυτρώσει, η ηλικία τους, οι εκτάσεις που έχουν ξανακαεί, και ο χρόνος που συνέβη αυτό. Έχοντας διαθέσιμα όλα τα στοιχεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες κάθε φορά με τον τρόπο που χρειάζεται. Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι καταλυτική. Εδώ ο καθένας λειτουργεί περίπου ως μαθητευόμενος μάγος.

3. Ποιοι είναι οι εμπρηστές Εμπρηστές στην Ελλάδα είναι η ΔΕΗ, οι ανεξέλεγκτες χωματερές και όσοι έχουν κοπάδια. Δεν υπάρχουν σατανικοί εμπρηστές με κουκούλες και μηχανές που καίνε τα δάση. Υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Στη Χαλκιδική η φωτιά ξεκίνησε πέρσι από κεραυνό. Τώρα έλεγε κάποιος ραδιοφωνικός σταθμός ότι υπήρχε εμπρηστικός μηχανισμός στην Πάρνηθα. Είναι λάθος. Βρίσκουν μια παλιά οβίδα και λένε μετά ότι πρόκειται για εμπρηστικό μηχανισμό.

4. Τα πεύκα είναι οι μεγάλοι ένοχοι Έχουμε μια μανία με τα πεύκα. Τα φυτεύουμε παντού. Στα στρατόπεδα τα βάζουν δίπλα στις πυριτιδαποθήκες. Τα πεύκα όμως έχουν ένα... μειονέκτημα. Χρειάζονται, προκαλούν, τη φωτιά. Ανήκει στο DΝΑ τους.

Στο Πήλιο που δεν έχει πεύκα, πήγαν οι δασολόγοι και φύτεψαν. Τα πεύκα αυτά έχουν καεί έως τώρα τρεις φορές. Στην Πάρνηθα τα πεύκα έκαψαν τα έλατα. Από τη ρητίνη βγαίνει το εύφλεκτο νέφτι.

5. Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας Υποτίθεται ότι είχαν κάνει Εθνικό Δρυμό και μιλούσαν για τα κρι- κρι που τα έφεραν από την Κρήτη. Είχαν μαντρώσει μια περιοχή και είχαν βάλει μέσα ελάφια. Για να δουλέψει πραγματικά ένα οικοσύστημα με ζαρκάδια και ελάφια έπρεπε να υπήρχαν και λύκοι. Τα ελάφια είχαν γίνει τόσο πολλά που τρώγανε συνεχώς τους φλοιούς των ελάτων.

6. Δεν θα λιγοστέψει το οξυγόνο των Αθηναίων ’κουσα ότι θα λιγοστέψει το οξυγόνο στην Αθήνα. Το οξυγόνο, τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, δεν έχει ελαττωθεί. Το οξυγόνο παράγεται κατά ενενήντα τοις εκατό απο τους ωκεανούς. Πιστεύει κανείς ότι στη Σαχάρα δεν έχουν οξυγόνο; Στους πόλους που δεν έχουν δέντρα δεν έχουν οξυγόνο άραγε;

’κουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

7. Δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα,ούτε αναδασώσεις Στο ’γιον Όρος, πριν από δέκα χρόνια, μια φωτιά είχε κατακάψει τα πάντα. Καθηγητές και οικολόγοι λέγανε ότι έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις. Οι καλόγεροι δεν άφησαν κανέναν να μπει μέσα. Οι καλόγεροι ευτυχώς δεν έχουν γίδια. Το δάσος έγινε καλύτερο απ´ ό,τι ήταν πριν.

Στην Πάρνηθα σήμερα υπάρχει ένας υποόροφος. Είναι ο σχίνος, η κουμαριά, το πουρνάρι. Σε αυτά τα φυτά καίγεται μόνο το από πάνω μέρος. Καίγεται δηλαδή το 40%. Το 60% το αποτελούν οι ρίζες τους. Αυτά τα φυτά «ξαναπετάνε» αμέσως με τις πρώτες φωτιές. Αυτά που ακούμε περί πλημμυρών κ.λπ. είναι ανοησίες. Το έδαφος και το νερό συγκρατούνται από τον υποόροφο, γιατί οι ρίζες είναι ζωντανές.

Δεν πρέπει να πατήσει κανείς μέσα στην καμένη έκταση, να κόψει κορμούς, να τους σέρνει. Στην Πεντέλη, σε εκείνες τις φοβερές αναδασώσεις, μικρών τμημάτων ευτυχώς, σκάβανε και φύτευαν ασθενικά δεντράκια και συγχρόνως καταστρέφανε γύρω στα 100 μικρά φυτά που είχαν φυτρώσει από μόνα τους.

Ο Νίκος Μάργαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «Νational Geographic»

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Αρχική απάντηση από mariosalice

Για την αντιπυρική ζώνη, μου φαίνεται δύσκολο να είχαν αρκετά τρακτέρ και μπουλντόζες στο Χελιδόνι Ολυμπίας και να κατάφεραν να ανοίξουν, τελευταία στιγμή αντιπυρική ζώνη. Αυτά δεν γίνονται.

Δεν ανοίγεται αντιπυρική ζώνη μέσα σε μια μέρα, πάνω στο βουνό.

Δεν είναι κάμπος που τον οργώνεις.

Λες ότι κάποιοι τα έκαναν θάλασσα, προφανώς γιατί πιστεύεις από το παράδειγμα σου με την αντιπυρική ζώνη στο Χελιδόνι, ότι θα έπρεπε να είχαν σταλεί στα δεκάδες χωριά που κινδύνευαν, πυροσβέστες, στρατός, μπουλντόζες και πυροσβεστικά να πολεμήσουν τη φωτιά και να οργανωθούν.

Σε τεράστιες φωτιές, τι είναι καλύτερο? Να στέλνεις στα ορεινά χωριά, στο μέτωπο, πυροσβέστες και στρατό ή να ζητάς την εκκένωση τους?

Πόσους νεκρούς θα είχαμε στην πρώτη περίπτωση?

Κοίτα, το έδαφος εκεί πέρα είναι ανώμαλο, οπότε αν το εκμεταλλευτείς λίγο με τους απότομους μικρογκρεμούς τότε μπορείς να καταφέρεις μερικά πράγματα. Οι άνθρωποι στο χωριό με 5 μπολντόζες(και πολλοί άνθρωποι φυσικά που κανείς τους δε τεμπέλιαζε σε τέτοιες περιπτώσεις) δημιούργησαν μια ζώνη περίπου 200 μέτρων, αρκετή για να αποτρέψει τη φωτιά από το να περάσει στο χωριό. Η φωτιά βέβαια συνέχισε κανονικά προς Ολυμπία. Με αυτό που ανέφερα, ήθελα να πω ότι ακόμη και μια μικρή προσπάθεια της ημέρας αρκεί να είναι οργανωμένη μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Φυσικά τη τελευταία στιγμή είναι αδύνατο να γίνει αυτό πάντου. Απλά με αυτό που αναφέρω θέλω να δείξω πως για άλλη μια φορά τρέχαμε τη τελευταία στιγμή για να σώσουμε ό,τι μπορούμε, ενώ αν είχαν γίνει αρκετά πράγματα νωρίτερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Όσο για αυτό που λες για τις εκκενώσεις, μαζί σου, συμφωνώ. Αλλά όταν ενός του καίγεται το σπίτι του και η περιουσία του περιμένεις να εγκαταλείψει έτσι εύκολα τον τόπο του? Και που να πάει άλλωστε, εκεί ήτανε το σπίτι του και η δουλειά του. Δε λειτουργεί τότε κανείς εκεί με τη λογική αλλά με το ένστικτο. Δε λογαριάζουν το κίνδυνο. Έτσι και αλλιώς αισθάνονται αβοήθητοι και μόνοι τους. Επίσης, θα σου πω και το άλλο, μιλάω με το παππού μου και του λέω γιατί δε φεύγεις να πας σε ασφαλές μέρος, 84 χρονών άνθρωπος. Και μου απαντάει, εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε, εκεί έζησε, εκεί θα πεθάνει. Δε θα μπορούσε να αφήσει ποτέ το τόπο του έτσι μόνο του να καίγεται, όσο χρονών και να είναι. Και έτσι υποθέτω θα σκέφτηκαν δυστυχώς και πολλοί που κάηκαν και πολλοί που κινδυνεύουν με τη ζωή τους.

Αρχική απάντηση από deninho

*Η φωτιά είναι απρόβλεπτη... Ελπίζω να το καταλάβαμε..

*Ο πατέρας μου μου έλεγε για τα μέτρα πυροπροστασίας στην Π.Α.: όταν έχουμε χόρτα, αφενός τα καθαρίζουμε, αφετέρου η ζώνη πυροπροστασίας είναι στα 15μ. Όταν έχουμε μικρούς θάμνους (~50εκ), η ζώνη είναι στα 20μ. Για πεύκα, έλατα κλπ, κατ'αντιστοιχία, θα πρέπει να είναι στα 150μ (δεν έχω νούμερα, καθώς στις αεροπορικές βάσεις δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μεγαλα φυτά-λογικόν)

*εμείς οι άνθρωποι νομίζω ότι είμαστε πιο απρόβλεπτοι. Όπως είπα, φωτιές μεγάλες ξαναείχαμε, αέρα πολύ ξαναείχαμε. Αντιθέτως, είχαμε πολύ μεγάλη ανοργανωσιά, μη επαρκή προσωπικό πυρόσβεσης, ελειπή μέσα και μη ανανέωση του εξοπλισμού&μέτρων για τη πρόλυψη των πυρκαγιών,κανένα μάθημα& και καμία εμπειρία από άλλες περιπτώσεις. Δε σας λέω πως ήτανε εύκολες οι τελευταίες 3 μέρες αλλά θα μπορούσαν τα πράγματα να ήτανε πολύ καλύτερα.

*Ακόμη και αυτές οι ζώνες να υπήρχαν, δε θα ήτανε πολύ καλύτερα ή δε θα κόστιζε πολύ λιγότερο από τώρα?Καλύτερα μισό δάσος παρά καθόλου....

Αρχική απάντηση από DreamwebX

Ε καλα ειμαστε απαραδεκτοι....

να χ@@ω τις περιπολιες και την επαγρυπνιση....:mad: :mad:

Απο www.naftemporiki.gr πριν απο λιγο...

11:21 ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΣΤΟ ΧΟΛΑΡΓΟ, ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Απ ότι διάβασα ήταν στο ίδιο σημείο με πρίν.

Και απ όσο ξέρω σβείστηκε κι όλας...

Δεν παίζει...σμρ το βράδυ πάω περιπολεία...

Αρχική απάντηση από jpavly [Σήμερα, στις 11:38]

’κουσα επίσης να λένε και να ξαναλένε εξαφανίστηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου. Δεν ήταν ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου στο Λεκανοπέδιο. Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

Τραγική ειρωνία... Ποιά Πεντέλη και ποιός Υμηττός πλέον;

Όσο για τις αντιπυρικές ζώνες τι συζητάμε; Εδώ η φωτιά περνάει εθνικές οδούς. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις πυρκαγιές όπως κάνουμε με τους σεισμούς. Είναι φυσική καταστροφή και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε. Ή μήπως πιστεύει κανείς ότι μπορεί να σβήσει παρθένο πεύκο όταν πνέουν άνεμοι 7-8 μποφωρ; Το θέμα είναι αλλού...

Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείς να σώσεις τα πάντα. Κάτι θα χαθεί. Πρέπει λοιπόν αναγκαστικά για να έχεις αποτελέσματα να διαλέξεις τι θα σωθεί και τι θα χαθεί (ξέρω πως ακούγεται αυτό). Επιλέγεις ότι πρέπει να σωθεί ο Ταύγετος και η αρχαία Ολυμπία; Στέλνεις εκεί 10 αεροσκάφη και όλα τα ελικόπτερα μέχρι ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ η φωτιά. Όχι να τεθεί υπό έλεγχο, να σβήσει. Αναγκαστικά αφήνεις στο έλεος του Θεού άλλες περιοχές αλλά δεν υπάρχει επιλογή εδώ που φτάσαμε. Πονάω που το γράφω αλλά με τα πασαλείμματα που γίνονται τώρα χάνουμε τα πάντα...

Απορώ με το σύστημα πυρόσβεσης της αρχαίας Ολυμπίας που δεν λειτούργησε. Έχει εγγύηση; :...:

Απορώ με τα Στύρα. 3 διαφορετικές φωτιές φέτος...

Ψάχνετε για εμπρηστές; Ψάξτε αυτούς που συντηρούν τις χωματερές στα δάση... Όσο για τους "άλλους" δεν θα τους βρούμε ποτέ.

Απορώ με το σύστημα πυρόσβεσης της αρχαίας Ολυμπίας που δεν λειτούργησε. Έχει εγγύηση; :...:

Ο λογος ηταν οτι λογω της πυρκαγιας καηκαν οι μετασχηματιστες με αποτελεσμα αυτοματως να τεθει εκτος λειτουργιας το συστημα πυροσβεσης...

:TD:

Αρχική απάντηση από Galioni

Λέω να το πάνε για RMA :p

Αρχική Απάντηση από jpavly

Υπάρχει η άλλη πλευρά της Πάρνηθας, η Πεντέλη, ο Υμηττός που ξαναπρασίνισε.

Αυτό είναι γεγονός..

Αυτές τις μέρες με τα μπαράζ των φωτιών...κοίταγα στοργικά το Υμηττό μπροστά μου....και παρατήρησα το έξής...

Πρίν καμια 10αριά χρόνια είχε αρπάξει και είχε καεί αρκετά...

Ε λοιπόν...μετά από 10 χρόνια είναι γεμάτο πεύκα πάλι και δεν θυμάμαι να έγινε αναδάσωση σε εκείνο το σημείο.

Αρχική απάντηση από ΑΝ7 OverClocker [Σήμερα, στις 12:31]

Πρίν καμια 10αριά χρόνια είχε αρπάξει και είχε καεί αρκετά...

Ε λοιπόν...μετά από 10 χρόνια είναι γεμάτο πεύκα πάλι και δεν θυμάμαι να έγινε αναδάσωση σε εκείνο το σημείο.

Το πεύκο δεν χρειάζεται την αναδάσωση. Χρειάζεται την ησυχία του.

Πάντως ήταν απίστευτο... έβλεπα φωτιά στην τηλεόραση και μπορούσα να την μυρίσω. Ρε που έχει φτάσει η τεχνολογία... :tomato:

Αρχική απάντηση από ΑΝ7 OverClocker [Σήμερα, στις 10:31]

Η φύση φροντίζει και γι' αυτό. Υπάρχει το φαινόμενο της φυσικής αναγέννησης, το οποίο αρχίζει αμέσως μετά από μια πυρκαγιά. Ο αέρας και η γύρις των δένδρων αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της φυσικής αναγέννησης είναι η υπερβόσκηση !

Αρχική απάντηση από Chessman

Η φύση φροντίζει και γι' αυτό. Υπάρχει το φαινόμενο της φυσικής αναγέννησης, το οποίο αρχίζει αμέσως μετά από μια πυρκαγιά. Ο αέρας και η γύρις των δένδρων αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της φυσικής αναγέννησης είναι η υπερβόσκηση !

Δεν θυμάμε να βοσκάνε στον Υμηττό :p

Μα αυτό είναι το point μου..

Ότι έτσι και τα αφήσουμε στην ησυχεία τους ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΑΟΥΝ τα παιδιά μας ή άντε στην χειρότερη τα Εγκόνια μας θα ξανα δούνε το πράσινο να γενιέται

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.