Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

  • Replies 10,9k
  • Created
  • Last Reply
Πιο Νότια νομίζω , δεν πάει! :)

Κρήτη!

Κρίμα όμως, πράγματι αν δεν είναι νηστικοί το αντεράκι το ξεχνάμε!

Τι μου θύμισες όμως τώρα:

Κάρπαθος, Αρκάσα, "Πεταλούδα", σκάροι με χοντρό αλάτσι στη σκάρα ...... Βαγγελίστρα μου!!!

Αχ, να 'μαστε καλά και όλα θα ξαναγίνουν!!

Κοίτα να δεις, η μητέρα μου είναι απο Νότια Κρήτη και ο πατέρας μου απο Κάρπαθο.

Ελπίζω να είχες φάει μακαρούνες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δεις, η μητέρα μου είναι απο Νότια Κρήτη και ο πατέρας μου απο Κάρπαθο.

Ελπίζω να είχες φάει μακαρούνες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι.

Και μάλιστα στην Όλυμπο!!

Τις έφτιαξε η κυρία που είχε το μαγαζί (το μοναδικό αν δεν κάνω λάθος τότε) εκεί επί τόπου!!

Τη γεύση τους απλά δεν μπορώ να την ξεχάσω!!!

Πήγα τρεις φορές (και μάλιστα τότε που καταφέρναμε με το μισθό μας να κάνουμε ένα μήνα διακοπές) , το νησί -τι τόπος- δεν το έχω χορτάσει ακόμα !!

Αχ οι αναμνήσεις που έχω από εκεί είναι βάλσαμο στη ψυχή!!

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα είπαμε να μαγειρέψουμε νηστίσιμα!

Σαλτσούλα , κρεμμύδι ξερό , σοτάρισμα και μετά ντομάτα (ντοματάκι + πουμαρό) και το αφήνουμε να βράσει:

6719_zpsac347602.jpg

Τα μανιτάρια κομμένα σε μικρά κομμάτια, στο τηγάνι να μαραθούν και μετά και λίγο λάδι να ψιλοσοτάρουν :

6716_zps9a3ef251.jpg

6721_zps04527d4a.jpg

Εν τω μεταξύ η σάλτσα έχει αρχίσει να δένει !

6717_zpsc6de06dd.jpg

Ρίχνουμε και τα μανιτάρια μέσα , δυο τρία σπυριά μπαχάρι , ένα μικρό ξυλαράκι κανέλα και μαϊντανό με μια πρέζα δυόσμο και σε λίγο η σάλτσα είναι έτοιμη για την πρώτη δοκιμή :)

6726_zps2aba36a4.jpg

Αφήνουμε την σάλτσα να βράζει σιγά-σιγά και βάζουμε τις πένες να βράσουν.

Barila 11λεπτά λέγανε, αλλά ήταν πολύ aldente για τα γούστα μου, τις άφησα 16 για να γίνουν λίγο πιο μαλακές.

Και μετά -ακούγοντας τις συμβουλές της Αγάπης- έκανα αυτό που τελικά είχε κατά νου και η γυναίκα μου, αλλά πού εγώ το είχα πιάσει λάθος !

Η σάλτσα είναι έτοιμη :

6724_zps6a83e3db.jpg

Την έβαλα να κάνει παρέα στις πένες και ανακάτεψα με μια ξύλινη κουτάλα.

Και μετά σερβίρισμα στο πιάτο του μάγειρα για μια πιο εμπεριστατωμένη δοκιμή (λέμε τώρα :) )

6727_zps8fca0bcf.jpg 6728_zps56813acc.jpg

Εδώ πρέπει να πω ότι "ξεχάστηκα" και πάει το Νηστίσιμο καλιά του!!!

6737_zpse85c6e21.jpg 6732_zps3623a6d4.jpg

6733_zpscfaaa80b.jpg 6736_zpsd0e58b0e.jpg

Μια χαρά ήτανε , συμφώνησαν και οι "μάρτυρες" και έχω την εντύπωση ότι δεν μου "έκαναν τη χάρη", γιατί το γλύψανε το πιάτο τους!

Να 'μαστε καλά και καλό μήνα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Μαστρο Στελιο σορρυ για το offtopic...

αλλα ηταν γερο το flashback

οι φωτο μοιαζουν λες και ειναι παρμενες απευθειας απο βιβλιο μαγειρικης δεκαετιας 70

κοκκος, γαλαζωπα και κιτρινωπα λευκα, ελαφρυ κουνημα, contrast τυριου,

τα πετυχες ολα 100%

Αν δε χρησιμοποιουσες και πολυτονικο στην περιγραφη....

θα λεγα οτι ημουν ξανα πιτσιρικος και διαβαζα καποια παλια ανατυπωση Τσελεμεντε στο σπιτι της γιαγιας

περιμενοντας να τελειωσει τις τηγανήτες με τη ζαχαρη!

Link to comment
Share on other sites

Να ΄σαι καλά ρε Γιώργο !!!

Και έλεγα τι μου θυμίζουν οι φωτό μου!!!

:hehe::hehe::hehe::hehe:

Λοιπόν πλάκα πλάκα έχω απελπιστεί με το καβουρντιστήρι της κόρης μου!

Αλλά φευ μπικικινια γιοκ

Οπότε κάνω υπομονή κι εσείς μαζί μου!! :slap:

Καλά δεν το πιστεύω!

Έχεις σε όλα δίκιο!

Λες να αρχίσω να βάζω πνεύματα!!!

:innocent::innocent:

Link to comment
Share on other sites

Και μιας και το έφερε η κουβέντα στις τηγανίτες.

Μια ερώτηση:

Με ζάχαρη σου άρεσαν η με πετιμέζι;

Κι ένα πραγματικό ανέκδοτο:

Μπαίνει στο σπίτι ο αδελφός της γυναίκας μου, πιτσιρικάς τότε, πεινασμένος από το σχολείο.

Μου λέει πεινάω , έχει τίποτε να φάω;

Του λέω , το φαγητό είναι στο φούρνο.

Πάει στην κουζίνα, ακούω θόρυβο από τα πιατικά και μετά ησυχία...τρώει!

ξαφνικά !

ακούγεται ο μικρός να φωνάζει τσαντισμένος.

-"Ε καλά είπαμε να κάνουμε οικονομία !

-Αλλά όχι και έτσι!!"

#Τι έπαθες ρε συ ;

- Είπαμε οικονομία , αλλά να βάλει και το αλεύρι που αλευρώνουμε τα ψάρια , ε αυτό πάει πολύ!

# Γιατί ρε συ, τι έγινε δηλαδή!

- Τι να γίνει ! Βρήκα ψαροκόκαλο!!

# Ε καλά και που είναι το περίεργο. Μπακαλιάρο τρως μπορεί να έχει και κανένα κοκαλάκι!

-Μπακαλιάρο??? Φτου!!!!!!!!!!!!

# !!!!!!!!!!!!!!!!

-Κι εγώ τόση ώρα τον τρώω με ζάχαρη!!!!!!!!!!!!!!!!!

Όπως κατάλαβες , ο μπακαλιάρος είχε ξαρμυριστεί μάλλον υπερβολικά!!!

Link to comment
Share on other sites

Και μιας και το έφερε η κουβέντα στις τηγανίτες.

Μια ερώτηση:

Με ζάχαρη σου άρεσαν η με πετιμέζι;

το πετιμεζι το σνομπαρα μικρος

οποτε τις τιμουσα με ζαχαριτσα τραγανη

και ενιοτε με μελι και κανελα αντι λουκουμαδων

αλλα και με τυρακι μια χαρα ηταν

ειτε κλασσικες επιπεδες σαν πατημενες κροκετες

ειτε με μαγια και λαδι ως λαλαγγιδες

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που λέμε για τα μικράτα μας, ξέρεις τι έχω λαχταρίσει!

Χόρτα τσιτσιριστά (όλο μυρωδιές δηλαδή) τσιγαρισμένα και μετά τυλιγμένα σε πουγκάκια από φρέσκια ζύμη και μετά κατ' ευθείαν στο τηγάνι!

ΚΟΛΑΣΗ!!!!

Βάζαμε τη γιαγιά μου να φτιάχνει και αυτή η έρμη, μπροστά τηγάνιζε και εμείς από πίσω τα αφανίζαμε!!!

Link to comment
Share on other sites

Ε, δώσε καμιά συνταγή!

Συνταγή δεν έχω ακριβώς.

Αλλά θυμάμαι τα χόρτα ειναι "μυρωδιές" , δηλαδή καυκαλίθρες, μυρώνια, κλπ

δες εδώ την συνταγή:

http://cretagastronomy.maich.gr/lang/el/2010/02/%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B1/

Η μόνη διαφορά ήταν ότι η γιαγιά έπαιρνε ένα μπαλάκι ζύμη και την άνοιγε στην χούφτα της , έβαζε μέσα μια κουταλιά από τα τσιγαρισμένα χόρτα , έκλεινε τα χείλια της ζύμης και μετά έτσι όπως ήταν έβαζε το "πουγκί" αυτό στο τηγάνι με το σημείο όπου είχε μαζέψει τις άκρες της ζύμης, προς τα κάτω.

Έτσι ψηνόταν πρώτα το "επικίνδυνο" σημείο και μετά το γύριζε να ψηθεί και από την άλλη χωρίς φόβο να ανοίξει!

Καλή διασκέδαση!!

Link to comment
Share on other sites

φετος κανεις δεν σουβλισε???

Εμείς κάναμε αντικριστό :p

Και για τον Αντώνη ([MENTION=400]astrolabos[/MENTION]) έχω ένα απο τα πολλά σπληνάντερα που μπήκανε μέσα στη μέρα πάνω στη φωτιά :p

Και για να μη ζηλέψει διάλεξα το μικρότερο :hehe:

7K6idr2.jpg

KxSLFCL.jpg

RkzE7NT.jpg

YugfCpW.jpg

zBNgg4J.jpg

Χρόνια πολλά σε όλους :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.