Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

^^ Πόσους μήνες τρεφόσουν μόνο με μπρόκολα

και βρώμη για να μπορέσεις να το φάς αυτό? XD

:hehe:

Ασε 2 φετες εκοψα και ακομα κλανω :p

btw εχω high carb day καθε τεταρτη μερα, την 8η με αφηνει ο γιατρος που ειχα κανει το τεστ διατροφικης δυσανεξιας να τρωω οτι μου εχει κοψει ( αλευρι - φραουλες - αγελαδινο γαλα - αυγα κλπ ) οποτε οι "μηνες" ειναι ολιγον τι ακυροι, βδομαδα πες καλυτερα :p

Έγινε επεξεργασία από GruntGR
Link to comment
Share on other sites

κοκορέτσι

1 συκωταριά αρνίσια

1 ή 2 αντεριές

1 μπόλια

Αλάτι – πιπέρι- ρίγανη

Πως το φτιάχνουμε:

Ξεκινάμε με πολύ καλό πλύσιμο των εντέρων.

Κόβουμε τα έντερα με ένα ψαλιδάκι κατά μήκος για να ανοίξει το στρογγυλό και να γίνει επίπεδο. Έτσιπλένονται και καθαρίζονται πιο εύκολα. Τα πλένουμε με πολλά-πολλά νερά μέχρι να βγει το νερό κάτασπρο, τα βάζουμε να σουρώσουν και τα ραντίζουμε με λίγο ξύδι.

Παίρνουμε την σούβλα, σημαδεύουμε σε πιο σημείο της σούβλας θέλουμε να αρχίζει και να τελειώνει το κοκορέτσι. Εάν θέλουμε να αρχίσουμε το κοκορέτσι από την άκρη της σούβλας πρέπει να υπολογίσουμε και το κενό που χρειάζεται για να ακουμπήσει η σούβλα , στην αρχή αλλά και στο τέλος της ψησταριάς

Περνάμε στην σούβλα εναλλάξ, πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι, γλυκάδι, σπλήνα, γλυκάδι, καρδιά, γλυκάδι, μέχρι να γεμίσει η σούβλα μας.

Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη σε όλη την επιφάνεια..

Τυλίγουμε όλο το περιεχόμενο της σούβλας με την μπόλια (για να μείνει μέσα το αλατοπίπερο) και στερεώνουμε τις άκρες της μπόλιας μεταξύ τους με οδοντογλυφίδες.

Κατόπιν αρχίζουμε να τυλίγουμε τα έντερα γύρω από τα εντόσθια, ώστε να τα καλύψουμε τελείως.

Ρίχνουμε από πάνω ξανά αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες με τις οποίες είχαμε στερεώσει την μπόλια.

Τυλίγουμε όλη τη σούβλα με λαδόκολλα και την δένουμε με σχοινί ή σύρμα.

Την βάζουμε όρθια σε μία λεκάνη και την αφήνουμε όλη νύχτα για να στραγγίξει.

Όπως καταλάβατε η διαδικασία αυτή γίνεται από την προηγούμενη μέρα του ψησίματος.

Για να ψηθεί σωστά το κοκορέτσι, θέλει γρήγορο γύρισμα της σούβλας στην αρχή και όταν αρχίσει να «αφρίζει» πιο αργό γύρισμα.

Για το σερβίρισμα : βάζουμε σ ένα πιάτο αρκετό αλάτι λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη και το τοποθετούμε δίπλα στο κομμένο κοκορέτσι για να ρίξει όποιος θέλει από πάνω.

αν θέτε θα βάλω και για κοντοσουβλι:magic::magic::dance3::dance3:

Link to comment
Share on other sites

Τι θα χρειαστούμε:

Μια σούβλα πάχους 3 εκατοστών το πολύ, κατά προτίμηση τετράπλευρη

Χοιρινό κρέας (ποσότητα ανάλογα με τη ...σουβλα μας) από διάφορα μέρη (να υπάρχει λίπος)

Αλάτι

Πιπέρι (μαύρο)

Ρίγανη

Πως το κάνουμε:

Κόβουμε τα κρέατα έτσι ώστε να έχουν μέγιστο πλάτος τα 10 εκατοστά και μέγιστο πάχος τα 4 εκατοστά.

Αλατίζουμε τα κρέατα λίγο παραπάνω από ό,τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται, περίπου μισή ώρα πριν από το σούβλισμα. Ρίχνουμε και το πιπέρι (μαύρο ή και πράσινο).

Σουβλίζουμε τα κρέατα το ένα μετά το άλλο και τα τοποθετούμε όπως μια στίβα πιάτα (σχετικά σφικτά).

Έχουμε ανάψει τα κάρβουνά μας πιο πριν και τοποθετούμε το κοντοσούβλι στην ψηστιέρα. Στο σημείο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κοντοσούβλι τραβάμε τα κάρβουνα δεξιά κι αριστερά, έτσι ώστε τα λίπη που θα πέφτουν κάτω να μην αρπάζουν φωτιά. Δηλαδή τα κάρβουνα είναι εκατέρωθεν του κοντοσουβλίου.

Γυρίζετε που και που το κοντοσούβλι για να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Σε 45 λεπτά περίπου θα έχετε το πιο καλοψημένο κρέας που είχατε φτιάξει ποτέ.

Για να το αφαιρέσετε από τη σούβλα θα πάρετε ένα ταψί ψησίματος, θα ακουμπήσετε πάνω τη σούβλα και θα αφαιρείτε ένα - ένα τα κομμάτια. Αφού τα βγάλετε τα βάζετε σε ένα μπολ.

μπορείτε να παρεμβάλλετε πιπερια ντομάτα κρεμμύδι και μπόλια

Link to comment
Share on other sites

Το στήσιμο και το σούβλισμα ρου αρνιού δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και μερικές συμβουλές λύνουν... χέρια.

Εργαλεία

Σύρμα για το στερέωμα του αρνιού στη σούβλα

1 πένσα

Σπάγκο για το ράψιμο

1 χοντρή βελόνα

Υλικά

1 ματσάκι με μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)

1 φλιτ. του τσαγιού ελαιόλαδο

2 κουτ. της σούπας μουστάρδα

Χυμό απο 1 λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Πάρτε ένα αρνάκι (όχι πολύ μεγάλο) και αφαιρέστε το λάρυγγα και όλα τα εντόσθια.

Πασπαλίστε την κοιλιά του αρνιού εσωτερικά με μπόλικο αλατοπίπερο και ρίγανη αν προτιμάτε.

Περάστε το αρνί στη σούβλα παράλληλα με τη σπονδυλική του στύλη προσεκτικά για να μην καμπουριάσει του αρνί. Στη συνέχεια προσπαθήστε να περάσετε τη σούβλα απο το λαιμό και το κεφάλι έτσι ώστε να βγεί απο το κέντρο του κεφαλιού.

Δέστε καλά με σύρμα το λαιμό του αρνιού επάνω στη σούβλα.

Τραβήξτε τα πόδια του αρνιού επάνω απο τη σούβλα, σταυρώστε τα, και δέστε τα καλά και αυτά με σύρμα.

Κάντε δύο εσωτερικά δεσίματα με σύρμα στο σώμα του αρνιού για να στερεωθεί καλά.

Ράψτε την κοιλιά του αρνιού με σπάγκο, με τη βοήθεια μιας σακοράφας.

Αφού έχετε ετοιμάσει το αρνί όπως παραπάνω, στηρίξτε τη σούβλα επάνω στην ψησταριά. Αρχικά το αρνί πρέπει να απέχει απο τη φωτιά 40-50 εκατοστά.

Ξεκινήστε να γυρίζετε τη σούβλα χωρίς να σταματάτε με σταθερό ρυθμό. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι μοιρασμένα σε όλο το μήκος του αρνιού για να πετύχετε το ομοιόμορφο ψήσιμο, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα πόδια και το λαιμό που ψήνονται πιο δύσκολα.

Πάρτε ένα μπολάκι και βάλτε το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το χυμό απο το λεμόνι και τη μουστάρδα. Μόλις φτιάξετε το μίγμα αυτό πάρτε το μπουκετάκι με τα μυρωδικά βουτήξτε το μέσα και αλείψτε με αυτό το αρνί κατά διαστήματα.

Το ψήσιμο του αρνιού εξαρτάται απο το βαρος του. Για παράδειγμα ένα αρνί 10-12 κιλά χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες για να ψηθεί.

Θυμηθείτε μια ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του αρνιού κατεβάστε το αρνί πιο κοντά στη φωτιά γαι να πετύχετε την τραγανή πέτσα που τους ξετρελαίνει όλους.

Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο το αρνί σας για κατανάλωση θα δείτε ορισμένες σχισμές στα μπούτια και στην πλάτη.

Link to comment
Share on other sites

Τί είναι αυτά; Κοκορέτσι σε μπουκίτσες;:p

κοίτα αν τα ενώσεις βγάζεις 1,5 μέτρο :p αλλά λόγω πένθους (επειδή δεν πρόκειται να ψηθούν στα κάρβουνα)

τώρα το κανονικό μέγεθος (εννοώ την ακτίνα) δεν πρέπει να είναι σαν την παλάμη του χεριού σου (γιατί δεν είναι κοκορέτσι) αυτό στην φώτο είναι το original παραδοσιακό

Link to comment
Share on other sites

για αύριο

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα

ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα

του φαγητού μας έφτασε η ώρα

μπορεί για όλους μας να ναι καλύτερα

Τι σήμερα τι αύριο τι τώρα

κι αν περιμένουμε τι θα κερδίσουμε

αφού η πείνα ξέσπασε σαν μπόρα

στο δρόμο αυτό διχώς φαΐ θα δυστυχήσουμε

:p

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.