Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

  • Replies 10,9k
  • Created
  • Last Reply
Αλήθεια είχε φάει μπαν;

Δημήτρη, συγχαρητήρια, όλα τα φαγητά οπτικά μου άρεσαν πάρα πολύ και θα ήθελα να τα δοκιμάσω όλα!!:T:

Αλήθεια σε λέω :hehe: Ευχαριστώ πολυ φίλε μου :)

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ DONUTS:

Συστατικά για νορμαλ ποσότητα:

350g λευκό αλεύρι γενικής χρήσεως

πρέζα αλάτι

50g ζάχαρη κρυστάλλινη

50g μαργαρίνη

8g ξηρή μαγιά (συνήθως ένα φακελάκι)

65ml χλιαρό γάλα (lukewarm)

65ml χλιαρό νερό (lukewarm)

1 μεγάλο αυγό

Ηλιέλαιο για βαθύ τηγάνισμα

Συστατικά για λαμπίτες:

700g λευκό αλεύρι γενικής χρήσεως

2 πρέζες αλάτι

100g+ ζάχαρη κρυστάλλινη

100g μαργαρίνη

16g ξηρή μαγιά

130ml χλιαρό γάλα (lukewarm)

130ml χλιαρό νερό (lukewarm)

2 μεγάλα αυγά

Ηλιέλαιο για βαθύ τηγάνισμα

Σ.σ: Οι παραπάνω μετρήσεις επιβάλλεται να γίνουν σε ζυγαριά κατά προτίμηση ηλεκτρονική με απόκλιση ~5g, είναι σχετικά φτηνές, η κουζίνα γίνεται με το μάτι, η ζαχαροπλαστική όχι.

Για επικάλυψη, γλάσσο κτλ:

Το αγαπημένο μου είναι το εξής και θα περιγράψω πως γίνεται εμπειρικά.

Παίρνουμε ένα βαθύ μπωλ, και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Ρίχνουμε ζάχαρη άχνη (η άχνη αν είναι αγορασμένη την περνάτε από κόσκινο, προσωπικά προτείνω να την φτιάξετε εσείς απλά με κρυστάλλινη ζάχαρη στο blender/multi η οποία θα γίνει πιο ωραία και δεν θα χρειαστεί να τη περάσετε από κόσκινο) σταδιακά και χτυπάμε με το εξής εργαλείο δίχως έλεος μέχρι να γίνει μια λευκή παχύρευστη κρέμα. Εάν δείτε ότι δεν δένει προσθέτετε ζάχαρη άχνη, αν αντιθέτως πήξει υπερβολικά συμπληρώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Προσθέτουμε ελάχιστο εκχύλισμα βανίλιας, αν δεν έχουμε χώνουμε βανίλια σκόνη, προσοχή όμως με τη σκόνη γιατί αν πέσει πολυ θα έχει υπερβολικά έντονη γεύση βανίλιας, κάτι που δεν είναι καλό, γιατί η βανίλια είναι πολυ δυνατή σαν γεύση και θα επικαλύψει τις υπόλοιπες, θα είναι σα να τρώτε βανίλια με donut. Αφού βάλετε τη βανίλια και αναμίξετε δεόντως, ρίχνετε λίγη σκόνη κανέλλας στο γλάσσο, τόση ώστε να δώσετε αυτό το kick της κανέλας, χωρίς πάλι να το κάνετε υπερβολικό. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολυ γιατί θα βουτήξετε το πάνω μέρος των donut μέσα σε αυτό το γλάσσο.

Εκτέλεση:

Αρχικά να πω ότι η παρακάτω διαδικασία μπορεί να γίνει εξ' ολοκλήρου στο χέρι και δεν χρειάζεται μίξερ για ζύμη. Ωστόσο με το μίξερ η δουλειά γίνεται ευκολότερα, και τα υλικά δένουν καλύτερα. Εγώ προσωπικά έχω αυτό εδώ 500w και είναι καλή επένδυση γενικότερα, γιατί παίρνει ότι attachment γουστάρεις, μέχρι μηχανή κιμά.

1) Καθίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ και αναμίξτε τη ζάχαρη, και έπειτα τη μαγιά. Η ανάμιξη μπορεί να γίνει με ένα κουτάλι μεγάλο.

2) Βάλτε το γάλα και το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Πρέπει να είναι τόσο ζεστό, έτσι ώστε να μπορείτε άνετα να κρατήσετε το δάχτυλό σας βυθισμένο. Αν είναι πιο ζεστό απ' όσο πρέπει θα κάψει τη μαγιά και δε θα φουσκώσουν τα donut. Αν το ζεστάνατε παραπάνω > 3 λεπτά ψυγείο.

3) Κάντε ένα πηγάδι στο κέντρο των συστατικών και βάλτε το αυγό και το γάλα+νερό και τη μαργαρίνη. Αναμίξτε για να δημιουργήσετε ζύμη. Αν το κάνετε με τα χέρια, αλευρώστε τα χέρια σας καλά και όσο δένει η ζύμη και αρχίζει να κολλάει ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμη. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν θα την ακουμπάτε με το δάχτυλο και δεν θα κολλάει ζύμη επάνω στο δάχτυλό σας.

4) Τοποθετήστε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 10 λεπτά. Όταν η ζύμη είναι ωραία, απαλή και μαλακή, είναι έτοιμη. Αν ζυμώνετε με mixer, χρησιμοποιείτε το hook attachment, και πάντε ζυμώνετε στη πρώτη σκάλα (αργό) για 4-5 λεπτά.

5) Δημιουργήστε μια μπάλα με τη ζύμη και τοποθετήστε τη σε ένα καθαρό μπωλ, καλύψτε με καθαρή πετσέτα και τοποθετήστε σε ζεστό μέρος. Όταν λέμε ζεστό δεν εννοούμε δίπλα σε καλοριφέρ που ζεματάει. Δε θέλουμε να τη ψήσουμε. Βάλτε τη ψηλά επάνω σε κάνα ψυγείο όπου συγκεντρώνεται ζεστός αέρας. Την πετσέτα μη τη τυλίγετε κάτω από το μπωλ γιατί αυτό θα αποτρέψει τη ζύμη απ' το να ψηλώσει αν βρει "τοίχο" τη πετσέτα. Απλά σκεπάστε την.

Θα πάρει περίπου 1 ώρα για να σηκωθεί η ζύμη. Θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο και να είναι αρκετά πιο μαλακή στην αφή και αν την κόψετε στη μέση θα πρέπει να μοιάζει με κυψελωτή επιφάνεια. Αν δείτε ότι δε ψηλώνει έχετε κάνει μλκια. Αφήστε τη λίγο παραπάνω, αλλά όχι πάρα πολυ γιατί μετά τα donut θα έχουν γεύση μαγιάς.

6) Τοποθετήστε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε απαλά για λίγο, έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο εγκλωβισμένος αέρας. Εξαέρωση στη ζύμη, περίπου όπως και στο κύκλωμα της υδρόψυξης.

7) Με τον πλάστη απλώστε τη ζύμη (με τον πλάστη απλώνουμε και γυρνάμε τη ζύμη 90μοίρες CCW counter-clock-wise, απλώνουμε και ξανά το ίδιο) περίπου 1.5cm πάχος, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε δαχτυλίδια κοπής περίπου 7cm διάμετρος και 3-4cm διάμετρος για το εσωτερικό δαχτυλίδι. Εγώ χρησιμοποιώ αυτά, τα οποία φυσικά ο πεόλειχας τα έχει ακριβά οπότε μπορείτε να τα βρείτε κι απ' αλλού.

8) Toποθετήστε τα δαχτυλίδια σε δίσκο με απόσταση μεταξύ τους -προνοήστε ότι θα φουσκώσουν σχετικά-, καλύψτε με καθαρή πετσέτα, και αφήστε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά. Τη ζύμη που περισσεύει απ' το κόψιμο, τη ξανασμίγετε, απλώνετε με το πλάστη και κόβετε ξανά δαχτυλίδια. Απλά η ζύμη που θα ξαναζυμωθεί θα ψηλώσει λιγότερο απ' τη πρώτη.

9) Ζεσταίνετε λάδι @ 180 βαθμούς Κελσίου. Το λάδι δεν πρέπει να είναι χλιαρό αλλά ούτε και πολυ καυτό. Βυθίστε λίγο απ' τη ζύμη που περίσσεψε η μια μικρή μπαλίτσα ψωμί για να δείτε αν είναι έτοιμο, ή απλά χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κουζίνας.

10) Τα donut θέλουν δευτερόλεπτα για να ψηθούν. Με το που τα ρίξετε στο λάδι, ακαριαία θα αρχίσουν να παίρνουν όγκο. Ψήνετε και απ' τις δύο πλευρές έως ότου αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα. Δεν θέλουμε να είναι πολυ καφέ. Αν δεν είστε σίγουροι, ψήστε ένα για αρχή, περιμένετε να κρυώσει, και αφού δοκιμάσετε θα καταλάβετε αν τα επόμενα θέλουν λίγο παραπάνω ή λιγότερο χρόνο. Για να γυρνάτε η να βγάζετε τα donut, μαγκιά είναι να χρησιμοποιείτε ένα κουτάλι της σούπας, πιάνοντάς το αντίθετα.

11) Έπειτα τα βυθίζετε από τη μία πλευρά στο γλάσσο που κάνατε και τα αφήνετε επάνω σε μια σχάρα για να στραγγίξει το γλάσσο.

Για γλασσάρισμα κάνετε ό, τι γουστάρετε. Σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε ένα μικρό κύβο βούτυρο (unsalted), σπάστε μια σοκολάτα γάλακτος, λίγο βανίλια, λίγο merenda/nutella, ίσως λίγο γάλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσετε ένα απαλό γλάσσο σοκολάτας. Επίσης μπορείτε να κάνετε γέμιση με κρέμα Βαυαρίας και να τα γεμίσετε χρησιμοποιώντας piping bag. Sky is the limit.

Enjoy ! :clap:

Link to comment
Share on other sites

Ελάτε παίδες... Σπαρταράει λέμεεεεε. Μόλις βγήκε από τον φούρνο. ΜουΖΖΖΖΖΖΖΖάκα :dance3::dance3:

ε βαλε κι εσυ μια κοντινη απο ενα κομμενο κομματι

να δουμε τα layers να καταλαβουμε καλυτερα τι παιζει

Link to comment
Share on other sites

Μα πριν από μερικά ποστ είπα ότι αυτός ο "φημολογούμενος" τίγρης μετατράπηκε από τους απλούς χρήστες σε "γατούλης". Οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια φαντασίωσης θα περιελάμβανε "Νίαου" και όχι βρυχηθμούς. :p

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.