Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

Την περνάς ένα χέρι ελαιόλαδο.

Ρίχνεις χοντρό αλάτι και τρίβεις φρέσκο πιπέρι. Όταν κοντεύει να την βγάλεις από τη φωτιά ή όταν την βγάλεις της βάζεις στη μύτη του μαχαιριού λίγο βούτυρο.

Το κομμάτι που μου αρέσει είναι το sirloin, που είναι μεγάλο κομμάτι από την t-bone. Ή ακόμα καλύτερα ολόκληρη t-bone. Και εννοείται χοντρό κομμάτι να κρατηθεί ζουμερό.

Να προσθέσω λίγο 1-2 πραγματάκια. Τη μοσχαρίσια δεν τη βάζουμε να ψηθεί παγωμένη ή κρύα, ποτέ. Να έχει έρθει σε θερμοκρασία χώρου. Όταν την περάσεις ΠΡΩΤΑ με αλάτι, φρόντισε να την αφήσεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ώρα με το αλάτι επάνω πριν της βάλεις λάδι και πιπέρι. Αρκετοί αφήνουν το αλάτι για ώρες 3-4.

Αυτά από ψήστη σε steak house που έχω συζητήσει.

Το έψαξα κιόλας στο νετ και όντως το τιπ με το αλάτι ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 10,9k
  • Created
  • Last Reply
Να προσθέσω λίγο 1-2 πραγματάκια. Τη μοσχαρίσια δεν τη βάζουμε να ψηθεί παγωμένη ή κρύα, ποτέ. Να έχει έρθει σε θερμοκρασία χώρου. Όταν την περάσεις ΠΡΩΤΑ με αλάτι, φρόντισε να την αφήσεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ώρα με το αλάτι επάνω πριν της βάλεις λάδι και πιπέρι. Αρκετοί αφήνουν το αλάτι για ώρες 3-4.

Αυτά από ψήστη σε steak house που έχω συζητήσει.

Το έψαξα κιόλας στο νετ και όντως το τιπ με το αλάτι ισχύει.

Επειδή είχα κάνει μια απόπειρα πιο πριν για αυτό ρώτησα γενικά. Εγώ τότε είχα βάλει χοντρό αλάτι, εκτός ψυγείου για 2 ώρες και μετά λάδι και πιπέρι. Βούτυρο δεν έβαλα. Απλά δεν μου άρεσε τόσο πολύ γιατί την ήθελα πιο ζουμερή μέσα. Το λάθος ήταν ότι ενώ του είχα πει του κρεοπωλη δώσε μου μια για κάρβουνα αυτός μου έδωσε μια λεπτή και ψιλό στέγνωσε εσωτερικά.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είχα κάνει μια απόπειρα πιο πριν για αυτό ρώτησα γενικά. Εγώ τότε είχα βάλει χοντρό αλάτι, εκτός ψυγείου για 2 ώρες και μετά λάδι και πιπέρι. Βούτυρο δεν έβαλα. Απλά δεν μου άρεσε τόσο πολύ γιατί την ήθελα πιο ζουμερή μέσα. Το λάθος ήταν ότι ενώ του είχα πει του κρεοπωλη δώσε μου μια για κάρβουνα αυτός μου έδωσε μια λεπτή και ψιλό στέγνωσε εσωτερικά.

Θέλει λίγο πειραματισμό για να εντοπίσεις το χρόνο ψησίματος που θέλεις, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και το πάχος της μπριζόλας. Πχ κόντρα φιλέτο ~1cm τις αφήνω ~1' από κάθε πλευρά. Τ-bone ~2.5cm θέλουν 3-4' από κάθε πλευρά, ανάλογα με τη φωτιά και την απόσταση που ψήνεις.

Αν θες μια γνώμη, ξεκίνα το ψήσιμο από το χειρότερο κομμάτι κρέας. Χρονομέτρησέ το, ξεκούρασέ το 5' (σημαντικό!) και κόψε το. Αν σου βγει παραψημένο, κόψε λίγο χρόνο στα επόμενα.

Ακόμη και για όσους θέλουν το μοσχάρι περισσότερο ψημένο, νομίζω είναι καλύτερο να το βγάλεις, να το ξεκουράσεις, να το κόψεις διαγώνιες φέτες και να τις περάσεις άλλο 1' από τη φωτιά, απλά για να αλλάξουν χρώμα.

Link to comment
Share on other sites

Θέλει λίγο πειραματισμό για να εντοπίσεις το χρόνο ψησίματος που θέλεις, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς και το πάχος της μπριζόλας. Πχ κόντρα φιλέτο ~1cm τις αφήνω ~1' από κάθε πλευρά. Τ-bone ~2.5cm θέλουν 3-4' από κάθε πλευρά, ανάλογα με τη φωτιά και την απόσταση που ψήνεις.

Αν θες μια γνώμη, ξεκίνα το ψήσιμο από το χειρότερο κομμάτι κρέας. Χρονομέτρησέ το, ξεκούρασέ το 5' (σημαντικό!) και κόψε το. Αν σου βγει παραψημένο, κόψε λίγο χρόνο στα επόμενα.

Ακόμη και για όσους θέλουν το μοσχάρι περισσότερο ψημένο, νομίζω είναι καλύτερο να το βγάλεις, να το ξεκουράσεις, να το κόψεις διαγώνιες φέτες και να τις περάσεις άλλο 1' από τη φωτιά, απλά για να αλλάξουν χρώμα.

:T: Δίκιο έχεις μόνο έτσι θα βρω το καλύτερο για τα γούστα μου ψήσιμο.Σας ευχαριστώ όλους με την πρώτη ευκαιρία που θα ξανα ψήσουμε θα εφαρμοστούν όλες οι συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Mπα δεν βαζω spoiler :dance3:

[MENTION=1446]Dolly[/MENTION] [MENTION=400]astrolabos[/MENTION] [MENTION=4802]PetrosD[/MENTION] [MENTION=20975]karmen1983[/MENTION] [MENTION=432]dellman[/MENTION] [MENTION=60]unseen[/MENTION]

(οποιον/α ξεχασα ας με συγχωρεσει.οταν ερθει Σαλονικα κερναω)

lUwng2M.jpg

bFUtL0v.jpg

Link to comment
Share on other sites

Επειδή και η ξενιτιά θέλει λίγο καλοπέραση, και επειδή έπρεπε να φάμε κάτι σπιτικό εχτές, έτσι σεμνά και ταπεινά είπαμε να κάνουμε ένα :

20141019-212519-12638.jpg

Το οποίο ταψί, 5 λεπτά μετά έμοιαζε κάπως έτσι...

img-20141019-wa0006-12639.jpg

Για να ξεκινήσει καλά η Δευτέρα μωρέ...

Link to comment
Share on other sites

Μέρες έχω να ποστάρω οπότε θα τα ανεβάσω όλα μαζεμένα :p

Κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια

bb-12648.jpg

aa-12647.jpg

Γίγαντες στο φούρνο με ΦΕΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

cc-12649.jpg

dd-12650.jpg

Σάββατο βράδυ στη μπυραρία Pulp

ee-12651.jpg

ff-12652.jpg

Και επειδή ζήλεψα να σου και το πακέτο :jump1:

gg-12653.jpg

Αυτά τα ολίγα :D

Link to comment
Share on other sites

Η Pulp έχει αυτές τις απίστευτες Primator. Βέβαια άμα πιείς πάνω από 2-3 φεύγεις στα τέσσερα. :p

Καθόλου άσχημη ποικιλία αλλαντικών στο μέγεθος.

Το αριστερό μισό του πιάτου είναι χαμένος χώρος :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.