Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

Οι συγκεκριμένες ίσως να είναι υπερβολή. Κι εγώ σκοπεύω να ψάξω σπόρους μόλις βρω χρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή προσανατολίζομαι σε habaneros που είναι σε πολύ πιο λογικά επίπεδα καψίματος και θεωρούνται αρκετά γευστικές.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον ψαχνοντας επεσα πανω σ αυτο εδω

Chile Pepper Heat Scoville Scale - Home Cooking

Βαση του πινακα λοιπον σκεφτομαι να παραγειλω τις εξης:

JALAPENO

SERRANO

CAYENNE

HABANERO

attachment.php?attachmentid=52952&stc=1&d=1351016361

__________________________________________________________________________________________________

Kαι με την ευκαιρια, ψαχνω ενα εργαλειο να ακονιζω τα μαχαιρια μου.

Κατι τετοιο θα κανει δουλεια ή θα τα καταστρεψει;

http://www.ebay.co.uk/itm/AnySharp-Worlds-Best-Knife-Blade-Sharpener-Versatile-Safe-Any-Sharp-/330669365018?pt=UK_Kitchen_Accessories&hash=item4cfd6e171a

AnySharp-lrg4.jpg

post-7649-1416076721,2159_thumb.png

Έγινε επεξεργασία από FANISTELROOY
Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά τα ακονιστήρια τροχίζουν τα μαχαίρια σε γωνία αμβλύτερη , από αυτήν που μπορέις να πετύχεις με τα συμβατικά μέσα ακονίσματος (ακόνι νερου , η και λαδιού).

Στην ουσία φρεσκάρουν την ακμή κοπής αλλά αυτό δειαρκεί λίγο και το μαχαίρι δεν κόβει πλέον οπως πρίν.

Και πρόσεξε , διαφορετικό πράγμα το φρεσκάρισμα και διαφορετικό το ακόνισμα, το πρώτο ξαναφτιάχνει τον "αθέρα" του μαχαιριού, αλλά μέχρι εκεί!

Ενώ το δεύτερο , ανακασκευάζει πλήρως την κοψη του μαχαιριού.

Ένα απο τα καλύτερα μέσα φρεσκαρίσματος έιναι αυτή η μακρουλή "λίμα" που έχουν οι χασάπηδες.

Για το ακόνισμα, χρησιμοποιείς αυτό που δηλώνει η ίδια η λέξη: Ακόνι!

Η για να έρθουμε στα πιο σύγχρονα μέσα, χρησιμοποιείς ένα κεραμικό ακόνι, το οποόέχει δυο πλευρες μια "χοντρή" για να φέρεις σε λογαριασμό , ένα πολύ κακοπαθημένο μαχαίρι, και μι α"ψιλή" για να φτιάξεις τον αθέρα του μαχαιριού

Όλα τα άλλα είναι απλώς επισφαλείς λύσεις!

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά τα ακονιστήρια τροχίζουν τα μαχαίρια σε γωνία αμβλύτερη , από αυτήν που μπορέις να πετύχεις με τα συμβατικά μέσα ακονίσματος (ακόνι νερου , η και λαδιού).

Στην ουσία φρεσκάρουν την ακμή κοπής αλλά αυτό δειαρκεί λίγο και το μαχαίρι δεν κόβει πλέον οπως πρίν.

Και πρόσεξε , διαφορετικό πράγμα το φρεσκάρισμα και διαφορετικό το ακόνισμα, το πρώτο ξαναφτιάχνει τον "αθέρα" του μαχαιριού, αλλά μέχρι εκεί!

Ενώ το δεύτερο , ανακασκευάζει πλήρως την κοψη του μαχαιριού.

Ένα απο τα καλύτερα μέσα φρεσκαρίσματος έιναι αυτή η μακρουλή "λίμα" που έχουν οι χασάπηδες.

Για το ακόνισμα, χρησιμοποιείς αυτό που δηλώνει η ίδια η λέξη: Ακόνι!

Η για να έρθουμε στα πιο σύγχρονα μέσα, χρησιμοποιείς ένα κεραμικό ακόνι, το οποόέχει δυο πλευρες μια "χοντρή" για να φέρεις σε λογαριασμό , ένα πολύ κακοπαθημένο μαχαίρι, και μι α"ψιλή" για να φτιάξεις τον αθέρα του μαχαιριού

Όλα τα άλλα είναι απλώς επισφαλείς λύσεις!

Ακονίζω μαχαίρια και ξίφη από 12 χρονών... Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες, αλλά για να χρησιμοποιήσει κανείς ακόνι ή πέτρα θέλει εμπειρία και θα χαλάσει αρκετά μαχαίρια μέχρι να μάθει. Οι περισσότεροι θέλουν απλά ένα φρεσκάρισμα και όταν πια δεν κόβει, θα πάρουν άλλο.

FANISTELROOY, προτείνω να πάρεις κάτι σαν αυτό που έβαλες, αλλά όπως είπε ο Seafalco, με κεραμικό ακονιστήρι, όχι μεταλλικό.

Βαση του πινακα λοιπον σκεφτομαι να παραγειλω τις εξης:

JALAPENO

SERRANO

CAYENNE

HABANERO

Η γυναίκα μου ψάχνει να βρει την παραγγελία της, για να σου πω που τις πήρε. Αν είσαι Αθήνα όμως, μου είπε έχει έχουμε μερικά σπόρια διαθέσιμα για habaneros & jalapenos, οπότε μπορείς να έρθεις να σου δώσω κάποια. Όσον αφορά στην επιλογή σου κι εμείς αυτές επιλέξαμε, αλλά καταλήξαμε σε jalapenos που είναι mild και με ιδιαίτερη γεύση και habaneros που είναι πολύ καυτερές και μπορείς να ρυθμίσεις την ένταση του φαγητού ανάλογα με την ποσότητα που βάζεις.

Link to comment
Share on other sites

Εχω ενα απο αυτα τα μακρουλα που εχουν οι χασαπηδες αλλα δεν καταφερνω να τα ακονισω καλα.

Ισως περασω απο το μαγαζι αυτο να δω τι εχει

http://www.npapadakis.gr/product.php?products_id=1192

Οσο για τους σπορους σ ευχαριστω [MENTION=173]Wizard![/MENTION] για την προσφορα, αλλα θα παραγγειλω αυτα που ειπα μα ολα μαζι 6-7€ θα ερθουν. Πολλα θα ειναι βεβαια, αλλα θα δωσω και στον πατερα μου να φυτεψει στη Ναξο καμια:p

Έγινε επεξεργασία από FANISTELROOY
Link to comment
Share on other sites

Εχω ενα απο αυτα τα μακρουλα που εχουν οι χασαπηδες αλλα δεν καταφερνω να τα ακονισω καλα.

Ισως περασω απο το μαγαζι αυτο να δω τι εχει

903576 PUMA ΠΕΤΡΑ ΑΚΟΝΙΣΜΑΤΟΣ ΛΑΔΙΟΥ ARKANSAS - N. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Α.Ε.

Ρίξε μια ματιά σε αυτά, είναι πολύ πιό βολικά.

ceramic knife sharpener | eBay

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!

Καταλαβαίνω , ότι αισθάνεσαι ίσως "βιαστικός" να πάρεις κάποια χρήσιμη απάντηση, αλλά "δυστυχώς" δεν υπάρχει έυκολος τρόπος να στην δώσω, (αν υποθέσουμε ότι έχω κάποια άξια λόγου απάντηση) και ο λόγος έιναι ότι λείπουν πάρα πολλές πληροφορίες από τη ζήτημα που θέτεις.

Οι παράμετροι που μπαίνουν στο θέμα είναι :

1 Τι μαχαίρι /α θέλεις να ακονίσεις;

2 Τι τρόχισμα έχουν αυτά;

3 Πόσο σκηρά είναι;

Πέρα αυτών όμως που μπορείς μόνο εσύ να απαντήσεις, υπάρχουν τρεις διαφορετικές διαδικασίες για να επαναφερεις ένα μαχαίρι σε πλήρη λειτουργικότητα.

Η μία διαδέχεται την άλλη και είναι :

1 Stoning : Η επεξεργασία πάνω σε ακόνια από "πέτρα", είτα φυσική , έιτε συνθετική

2 Honing :Η έπεξεργασία με ακόνια ραβδόμορφα

3 Stropping : Η επεξεργασία σε ακόνια από δέρμα.

Η κάθε μια από αυτές τις εργασίες έχει διαφορετικές προσεγκίσεις και τελικά Το ακόνισμα είναι μια ολόκληρη "επιστήμη" , η οπόια όμως με λίγο προσοχή μπορεί να γίνει κτήμα του κάθ' ενός που έχει λίγο όρεξη να παίξει.

Έτσι λοιπον το θεωρώ πολύ ελαφρό από μεριάς μου να σου πώ πάρε αυτό το ακόνι και τέλειωσες , γιατί απλά δεν είναι έτσι!

Και επειδή καλό είναι σε ότι κάνουμε να εξασφαλίζουμε τις συνθήκες για να το ευχαριστηθούμε, ας κάνουμε το πρώτο σωστό βήμα σε αυτό:

σου παραθέτω links απο αρκετά και πολύ διαφωτιστικά Videos απ΄τα οποία θα μάθεις αρκετά πράγματα και τελικά θα κάνεις μόνος σου την καλύτερη για σένα επιλογή!

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Fto5YdmNRPw&feature=related]How to sharpen knives using honing stones - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=3EGaWLvcgco&feature=related]sharpening knives with whetstones - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=DqX3ckiiQ2Q&feature=related]Knife sharpening with King Japanese Water Stones - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=E0lkgr8VfxQ&feature=relmfu]Smith's 9" Oval Ceramic Knife Sharpener @ MadCowCutlery.com - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Teh0Cw84QGQ&feature=related]Knife Sharpening How To Use A Sharpening Steel Part 1 - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=B2zbEHBJclQ&feature=related]How to Sharpen Your Chef Knives - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=MUdrRE7W0b4&feature=relmfu]Bob Kramer: "Honing Your Knife" presented by Zwilling JA Henckels and Sur La Table - YouTube[/ame].

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=z3cVhAFzA1U&feature=related]Best Kitchen Knives-The 5 Basic Culinary Knife Grinds - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=ReUEjNJ5PSA&feature=relmfu]Stropping Your Kitchen Knives - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Q11-TGlOlYg&feature=relmfu]Knife Sharpening Module 1 - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=KlOAQffPbc8&feature=relmfu]Knife Sharpening Demo Part 1 - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Wn3Fc3j5rgk&feature=relmfu]Knife Sharpening Demo Part 2 - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=KVF6pUslaeU&feature=related]Sandpaper Sharpening Part 1 - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=RKx4ZaRCsKc&feature=related]ζ΄₯θ»½ζ‰“εˆƒη‰© - ζ°΄ζŽ›γ‘η*₯ηŸ³δ»•δΈŠγ’ - 0401A - YouTube[/ame]

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=K0BtDfJCNL8&feature=related]Kikuichi Knife blanks first sharpening. - YouTube[/ame]

Ελπίζω να μην θεωρήσεις την απάντησή μου Overwhelming, άλωστε "με μενα που 'μπλεξες" δεν θα πρέπει να περίμενες τίποτα λιγότερο!!!:slap:

Καλή διασκέδαση!!!

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=173]Wizard![/MENTION]

Ενώ έγραφα, ανέβασες το δικό σου post και έχεις δίκιο ότι θέλει να ασχοληθείς λίγο , αλλά μπορεί να παίξει με κάποιο μαχαίρι και να αναπτύξει την απαραίτητη αρχική δεξιότητα ώστε να μην χαλάει τα μαχαίρια, μετά μπορεί να γίνει καλύτερος!

ΚΑι στο κάτω κάτω γιατί να του στερήσουμε την διασκέδαση!!!

Το ξέρεις καλύτερα απο εμένα ότι αυτές οι δουλιές είναι και λίγο "θεραπεία της ψυχής" και στο τέλος έχει και κερασάκι, εσένα να καμαρωνεις την δουλειά σου!!

Γι αυτό τελικά η απάντησή σου ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, ακριβω΄ς πριν τη δική μου, σαν να είχαμε συνενοηθεί!!

Η "εύκολη" λύση είναι αυτή , αλλά ...... δες κι αυτά , ίσως σου αρέσει να "μπλέξεις"!

:dance3::dance3::dance3::dance3:

Link to comment
Share on other sites

Πιο αναλυτικος δεν γινεται! Σ ευχαριστω.... ειχα την εντυπωση οτι ειναι κατι απλο. Ο πατερας μου εχει μια ψιλη λιμα και τα ακονιζει στη Ναξο, απλα μαχαιρια κουζινας συν 2-3 μεγαλα του σεφ κλπ. Θα τα μελετησω τα βιντεακια και θα αποφασισω.

_________________________________________________________________

Και για ν αλλαξουμε κλιμα, μοσχαρισια κοντρα, ρυζι με μανιταρια και ντοματοσαλατα.

IMG_20121024_134901.jpg

IMG_20121024_134909.jpg

IMG_20121024_134931.jpg

IMG_20121024_141340.jpg

IMG_20121024_141346.jpg

IMG_20121024_141352.jpg

IMG_20121024_141358.jpg

ΕΣΚΑΣΑ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Το κατάλαβα ότι δεν είχες αρκετές προσλαμβάνουσες παραστάσεις! (ε καλά τώρα το έσκισα το "επιστημονικό"!!:innocent:)

Εντάξει μπορεί και να γίνει και με λίμα, αλλα συνήθως αυτό απευθύνεται σε πιο "χοντρά" εργαλεία !:rolleyes:

και μια προταση επι της συνέχειας που έβαλες:

Δοκίμασε στην ντοματοσαλάτα να ρίξεις λίγο βαλσαμικό ξύδι, την απογειώνει!

(ε και λίγο ρίγανη δεν βλάφτει!!)

Α! και καλή ......χ'ωνεψη , θα σου χρειαστεί μετά από τέτοια "δίαιτα"!!!

Άντε καλή συνέχεια στην προσπάθεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Τη ζυμώσαμε με μαύρο αλεύρι, μοτσαρέλα, πεπερόνι, μπέικον, λουκάνικο και λίγο τσένταρ από πάνω και την σάλτσα του τεμπέλη (κέτσαπ, λάδι, ρίγανη, πιπέρι, ταμπάσκο, πάπρικα - ανάτεμα -έτοιμη), καλή ήταν.

attachment.php?attachmentid=52984&stc=1&d=1351288168

post-23-1416076725,0587_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.