Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

T-Bone stakes λεμονατες στην χυτρα ταχυτητας....

[ATTACH]52778[/ATTACH]

(Η γυναικα μαγειρεψε...)

Τ-bone δεν εχω φαει ποτε! Ειναι τοσο καλη που να αξιζει τα € της; γιατι απ οσο ξερω ειναι η πιο ακριβη.... Εγω βεβαια θελω να την φαω ψητη...

Link to comment
Share on other sites

Η σπαλομπριζόλα είναι εκείνη που φαίνεται στη φωτογραφία του [MENTION=7649]FANISTELROOY[/MENTION]. Είναι από τον μπροστινό ώμο του ζώου και είναι πολύ νόστιμο κρέας και με λιγότερο ανάμεικτο λίπος και κολλαγόνο. Πολύ ωραία κομμάτια από τη σπάλα για τους ίδιους λόγους είναι και το νουά ή το χτένι.

Όμως, η T-Bone (συχνά τη βρίσκεις ως σταβλίσια) είναι άλλο κομμάτι. Είναι από τη ράχη του ζώου, προς τα πίσω, ακριβώς δίπλα στη σπονδυλική στήλη. Σε πλήρη έκταση, η μια πλευρά της είναι το στρογγυλό που συνήθως λέμε φιλέτο. Το "Τ" που φαίνεται είναι η απόφυση του σπονδύλου.

Απλά στην Ελλάδα είναι λίγο σπάνιες, γιατί συνήθως χωρίζουν το κρέας από το κόκκαλο και πουλάνε χωριστά τις 2 πλευρές της ως φιλέτο ή κόντρα φιλέτο.

Όποτε τη βρίσκω τη θέλω κομμένη χοντρή, αυστηρά μέτρια, εντελώς σκέτη, με χοντροτριμμένο πιπέρι και αλάτι και μόνο μπόλικο φρέσκο λεμόνι για να "ψήνεται" εσωτερικά.

Link to comment
Share on other sites

Αρα, η μοσχαρισια-κοντρα που λεμε ειναι στην ουσια η μιση T-Bone?

kontramosxou2-600x450.JPG

Btw [MENTION=22279]acct[/MENTION] το λεμονι το βαζεις πριν το ψησιμο; Ρωταω γιατι θα παω να παρω να φτιαξω σημερα:inlove:

Link to comment
Share on other sites

Αρα, η μοσχαρισια-κοντρα που λεμε ειναι στην ουσια η μιση T-Bone?]

Yep. Οι διαφορές στην ποιότητα είναι γιατί όσο πας πιο πίσω έχει περισσότερο "φιλέτο" (tenderloin) και λιγότερη "μπριζόλα" (strip loin), οπότε θεωρείται πιο διαλεχτό κομμάτι. Αυτό το βρίσκεις και ως porterhouse steak και είναι ακόμη ακριβότερο.

το λεμονι το βαζεις πριν το ψησιμο; Ρωταω γιατι θα παω να παρω να φτιαξω σημερα:inlove:

Noooo! Εγώ την κάνω ως εξής:

1. Τη φέρνω σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τη θέλεις ωμή μέσα αντί για μέτρια, μπορείς να την βάλεις από το ψυγείο, αλλά μου φαίνεται υπερβολή.

2. Την αλατίζω και την πιπερώνω πλούσια με φρεσκοτριμμένο αλατοπίπερο.

3. Την καψαλίζω ~1' από τη μία μεριά, τη γυρνάω, την καψαλίζω από την άλλη και την αφήνω να ψηθεί ανάλογα με το πάχος (+4-5' για μέτρια-). Τη γυρνάω και την ψήνω κι από την άλλη (1'+3-4'). Προασρμόζεις το χρόνο ανάλογα με το ψήσιμο που θες, αλλά μην την καλοψήσεις. Αν προτιμάς μία τούμπα μόνο, απλά αθροίζεις τους ενδεικτικούς χρόνους ψησίματος και προσαρμόζεις ανάλογα με το γούστο σου.

4. Την αφήνω σε σχάρα πάνω από πιάτο ~5' να ξεκουραστεί. Θα κατεβάσει χυμούς, που μπορείς να τους κάνεις ωραιότατη σάλτσα, αν θέλεις (εγώ δε θέλω!). Καλή επιλογή είναι μια Jack Daniel's sauce πχ.

5. Στο πιάτο (ή ξύλο) την κόβω λεπτές φέτες και βάζω μπόλικο λεμόνι από πάνω, αλλά και σε κάθε φέτα χωριστά, για να μην την κόψω από την αρχή ολόκληρη και γίνει λάστιχο.

Προφανώς έχω τσακωθεί με 'σεφ' που δεν ήθελε να μου φέρει λεμόνι για την μπριζόλα (γιατί "αλλοιώνει τη γεύση ρε φίλε"), αλλά για μένα η γεύση του ελάχιστα ψημμένου βοδινού που ψήνεται από το λεμόνι είναι αξεπέραστη. Ειδικά το κομμάτι δίπλα στο σπόνδυλο το βλέπεις να αλλάζει χρώμα μπροστά στα μάτια σου με το λεμόνι.

Έγινε επεξεργασία από acct
Typo due to short-shircuit, from saliva dripping into my keyboard.
Link to comment
Share on other sites

Ποιος εχει δοκιμασει κατσικακι (ειτε παϊδακια ειτε ψητο ειτε κατσαρολα-γαστρα κτλπ) απο τα ορεινα της Ναξου;

Οποιος εχει δοκιμασει να μας γραψει εντυπωσεις. Οι υπολοιποι που δεν εχουν δοκιμασει εχουν 2 λυσεις: Πηγαινουν Ναξο και τρωνε...ή εχουν καποιον ανθρωπο στη Ναξο και τους στελνει.

Τωρα υπαρχουν και κατι μαγαζια στην Αθηνα που πουλανε και καλα Ναξου κρεατα...αλλα δεν ειμαι σιγουρος για τη προελευση τους.

Τελος να τονισουμε οτι μεγαλες συγκινησεις θα βιωσουν οσοι δοκιμασουν και κοκορα ελευθερας...απο τη Ναξο παλι.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαιως και κανει.

Το θεμα μας ειναι ομως να δοκιμασει καποιος και Ναξιωτη κοκορα να μας γραψει τις εντυπωσεις του.

Καθε μερος λογω του μικροκλιματος και διαφορας εδαφους κτλπ διαμορφωνει διαφορετικες γευσεις στα παντα. Λαχανικα-φρουτα-κρεατα-τυρια κτλπ.

Σε καμια περιπτωση δεν θελω να υποβιβασω τους κοκορες της Κρητης. Απλα τωρα εγραψα για Ναξο.

Καποια αλλη στιγμη μπορει να ασχοληθουμε και με χηνα απο την Αυστρια....κτλπ...δεν εχουμε περιορισμο ως προς τη προελευση.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με τέτοια προϊοντα είναι πως ο αριθμός τους είναι πεπερασμένος.

Ειδικά σε μικρά νησιά. Οπότε όπως είπες καμπαμαρού, είτε πας στη Νάξο και τρως είτε πρέπει να βρεις να σου στείλουν. Όχι και εύκολο δηλαδή. Πάνω σε αυτό στηρίζονται διάφοροι κρεωπώληδες και βαφτίζουν κατά το δοκούν.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.