Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

Εντάξει μη στεναχωριέσαι για το βασιλικό,

έτσι κι αλλιώς για ...ξεκάρφωμα είναι!

:worship: :worship: :worship:

Δεν είναι καθόλου για ξεκάρφωμα μια μπουκιτσα με λίγο από όλα πάνω και η γεύση στον ουρανίσκο απογειώνεται ;-)

Δεν είμαι η νοικοκυρά που κάνει τα δικά της λολλλλλλ..!

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Mια εναλλακτικη του προηγουμενου pizza guide που ειχαμε δει παλαιοτερα

πιο χρονοβορα σαφως μιας και απαιτει home made ζυμαρι αλλα σαφως πιο νοστιμη για οσους αφιερωσουν το χρονο.

Ειναι σχετικα light , δεν ειναι πολυ λιπαρη και for the love of God, ΔΕΝ περιεχει bacon!

η βασικη συνταγη για το ζυμαρι παιζει παντου

προσωπικα τελευταια χρησιμοποιω την συνταγη του συμπαθη Εγγλεζου ξανθομπαμπουρα

(με λιγο παραπανω αλατακι και λαδακι)

αφου εχουμε κανει τα βασικα κι εχουμε το δουλεμενο ζυμαρι στα χερια μας

εφοσον δεν νοιωθουμε να το ανοιξουμε στον αερα Luigi style

το απλωνουμε σε καθαρη και καλα αλευρωμενη επιφανεια κι ανοιγουμε με τον πλαστη σε λεπτο φυλλο

(προσωπικα το προτιμω πολυ λεπτο για να βγαινει τραγανο στο τελος και να υπερισχυει η γευση των υλικων εναντι του ψωμιου χωρις να χρειαζεται να βαλεις ενα σκασμο πραγματα επανω, αλλα αυτο ειναι κατι υποκειμενικο)

1.jpg

με κινησεις προς ολες τις κατευθυνσεις ωστε το ζυμαρι να εχει σχετικα κυκλικο σχημα

κι αφου φτασουμε κοντα στο επιθυμητο παχος....

2.jpg

μεταφερουμε σε αλευρωμενο ή λαδωμενο ταψακι και με τα δαχτυλα ανοιγουμε τα ορια ειτε επιπεδα ειτε γυριστα εαν θελουμε πιο χοντρο crust.

Το αφηνουμε να ησυχασει και να ξαναφουσκωσει ελαφρως για να ξεπερασει το σοκ του πλαστη που τραβηξε προηγουμενως.

3.jpg

Οσο φουσκωνε το ζυμαρι μας, τα αποξηραμενα μανιταρια μουλιαζαν στο νερο για να ξαναπαρουν τη φορμα τους.

(φυσικα οποιος εχει φρεσκα παει με αυτα, απλα τα αποξηραμενα ειναι καλη λυση αναγκης οταν δεν εχεις φρεσκα και ειδικα τα τυπου porcini εχουν πολυ εντονη γευση και μυρωδια που δεν βρισκεται στα κλασσικα φρεσκα των SM. (σε αλλους αρεσει ενω σε αλλους οχι.)

4.jpg

Αφου λοιπον εχουν μουλιασει και τα σουρωσουμε, μπορει να μην μοιαζουν ιδιαιτερα ελκυστικα στην οψη αλλα για τους λατρεις των μανιταριων πιστευω οτι θα αποζημιωσουν με την γευση και το αρωμα τους.

(προς μανιταροfans: το ζωμο απο το μουλιασμα μην το πεταξετε, κανει φοβερο ριζοτο)

5.jpg

Τυρι επιλογης για τη συγκεκριμενη Pizza ειναι φρεσκια μοτσαρελα.

Δυο τρεις μπαλες αρκουν για δυο φυσιολογικου μεγεθους πιτσες.

ειπαμε παμε light, no gouda, cheddar, κτλ

(χυμα απο τον παγκο των τυριων κι οχι συσκευασμενες απο το ψυγειο, και φτηνοτερη και πιο νοστιμη)

6.jpg

προσωπικα προτιμω τη μοτσαρελα χοντροτριμμενη αλλα αλλοι θα την προτιμησουν κομμενη και τοποθετημενη σε λεπτες φετες.9μικροτερη καλυπτικοτητα, δυσκολοτερη κατανομη)

Προχωρατε οπως σας αρεσει.

7.jpg

Με τα βασικα υλικα στην ακρη παμε για μια γρηγορη ελαφρια σαλτσα ντοματας.

Στην προκειμενη περιπτωση, ειναι και καλοκαιρακι, παμε απευθειας με σπιτικη τριμμενη ντοματα.

λιγο αλατι, ζαχαρη, βασιλικο και ελαιολαδο.

Εαν σας βγαινει πολυ ρευστη δεστε την με λιγη ketchup ή pummaro

Δεν θελουμε βαρια σαλτσα για κοκκινιστο, ουτε ντοματοσουπα

θελουμε μισοψημενη ρευστη ελαφρια φρουτενια σαλτσα με γευση και αρωμα ντοματας γιαυτο και δεν πλακωνομαστε στα μυρωδικα μπαχαρια σε αυτη την περιπτωση.

8.jpg

Αφηνουμε να σιγοβρασει και βαζουμε παραλληλα τα ζυμαρια μας στο φουρνο σε δυνατη φωτια πανω κατω να παρουν ενα πρωτο ροδισμα κανοντας μια εναλλαγη πανω κατω στα ταψακια για να παρουμε ομοιομορφο αποτελεσμα

(μιας και στο συνηθισμενο χρονο ψησιματος της πιτσας, τα toppings συνηθως ειναι ετοιμα πριν το φρεσκο ζυμαρι)

9.jpg

Σε 10-15 λεπτα θα πρεπει λογικα να εχουμε ετοιμη τη σαλτσα μας...

10.jpg

...αλλα και τα ζυμαρια.

(δεν τα θελουμε τελειως ψημενα, απλα να αρχισουν να στεκονται και παρουν ενα πρωτο ελαφρυ χρωμα)

11.jpg

Τα επομενα βηματα ειναι λιγο πολυ γνωστα και κοινα

Απλωνουμε τη σαλτσα μας στο ζυμαρι (προαιρετικα ραντιζουμε και λιγο εξτα λαδακι πριν τη σαλτσα)

ο καθενας βαζει οσο θελει αναλογα με τα γουστα του.

θεωρω καλο να προσπαθουμε να εχουμε σωστη ποσοτητα κι αναλογη των υλικων μας

ωστε να μην καλυπτει τελειως η σαλτσα την γευση των υλικων ή το αναποδο.

12.jpg

Απλωνουμε ομοιομορφα την τριμμενη μοτσαρελα και τα μανιταρια μας

βαζουμε και κανα φυλλαρακι βασιλικο για το αρωμα (love it or hate it)....

13.jpg

και βουρ στο φουρνο για ψησιμο πανω κατω με ενδιαμεση εναλλαγη για ομοιομορφο ψησιμο...

συγκεκριμενο χρονο δεν αναφερω καθως ποικιλλει αναλογως των υλικων και του παχους του ζυμαριου.

εαν εχετε πολυ λεπτο ζυμαρι ισως να θελετε να λαδωσετε τις γυμνες ακρες για να μην αρπαξουν.

τα λαδακι επισης θα βοηθησει την κρουστα περιμετρικα να χρυσισει πιο ομορφα.

14.jpg

2 λεπτα πριν την ολοκληρωση, κι ενω το τυρι εχει ηδη αρχισει να ροδιζει αποσυρουμε απο το φουρνο...

15.jpg

...και προσθετουμε το φρεσκοκομμενο προσουτο

αλλοι θελουν λιγο αλλοι κανονικο σκεπασμα

αλλοι βαζουν και το λιπος αλλοι παλι οχι.

Περι ορεξεως λοιπον.

εαν βαλετε μπεηκον πιθανοτατα θα επισκιασει την γευση των υπολοιπων υλικων

16.jpg

Πριν ξαναβαλουμε τις πιτσες στο φουρνο για το τελευταιο διλεπτο

ραντιζουμε με ελαιολαδο και πιπερωνουμε.

17.jpg

Ε, τη συνεχεια δεν χρειαζεται να την περιγραψω φανταζομαι...

2-3 λεπτα μετα βγαζουμε τα ταψακια μας και χορταινουμε μυρωδιες.

18.jpg

Πιο κοντα καιγεσαι...

19.jpg

Τσιμπαμε προσεκτικα την καλυτερη απο τις δυο πιτσες

και φευγουμε τρέχοντας προς τον προεπιλεγμενο τοπο καταναλωσης

αφηνωντας τη γυναικα, συντροφο, φιλο, μανα, αδερφο whatever να μαζεψει το χαος που εχουμε προκαλεσει...

20.jpg

καλη ορεξη!

21.jpg

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.