Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

μέσααα

γαλακτομπουρεκο

Υλικά:

900 gr. Φύλλα Κρούστας

420 gr. Βούτυρο (Αγελαδινό)

1500gr. Γάλα (Αγελαδινό)

115 gr. Σιμιγδάλι (ψιλό)

230 gr. Ζάχαρη

3 Αυγά

Υλικά για σιρόπι:

1300 gr. Νερό

1300 gr Ζάχαρη

300 gr. Γλυκόζη

½ Φλιτζανάκι Χυμό Λεμόνι

Εκτέλεση

Προετοιμασία για Κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζουμε.

Σε μία δεύτερη κατσαρόλα προσθέτουμε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Μόλις βράσει το μίγμα της πρώτης κατσαρόλας, το προσθέτουμε στην δεύτερη κατσαρόλα σιγά, σιγά και ανακατεύουμε το μίγμα μας, έτσι ώστε να αφομοιωθεί καλύτερα.

Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά μέχρι να ξαναπάρει βράση το μίγμα.

Έπειτα αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Προετοιμασία για Φύλλα:

Θα χρησιμοποιηθεί ταψί 45Χ30 εκ

Βουτυρώνουμε το ταψί καλά. Αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα ανά ένα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε φάκελο, δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε σε κάθε μεριά του ταψιού να εξέχει το μισό φύλλο. Παράλληλα βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο και εκτελούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στα μισά φύλλα.

Έπειτα προσθέτουμε όλο την κρέμα στο ταψί. Την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το μέρος του ταψιού.

Μετά κλείνουμε ένα, ένα τα φύλλα διαδοχικά, προς την μέσα πλευρά του ταψιού, βουτυρώνοντας παράλληλα, ξανά, τα φύλλα. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία αρχίζουμε να προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα που μας έχουν μείνει στο μέγεθος του ταψιού, αυτή την φορά. Ρίχνουμε από πάνω και το υπόλοιπο βούτυρο και έπειτα χαράζουμε σε τέσσερις λωρίδες στο μεγάλο μήκος του ταψιού.

Έπειτα βάζουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 oC για 1 ώρα και 5 λεπτά περίπου.

Προετοιμασία για σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη βράζοντας σε σιγανή φωτιά. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Έπειτα το βράζουμε καλά μέχρι να δέσει.

Σιρόπιασμαι:

Μόλις βγάλούμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο στραγγίζουμε το βούτυρο που περισσεύει στο ταψί. Αμέσως μετά, ρίχνουμε στο γλυκό το ζεστό σιρόπι.

Έπειτα περιμένουμε για μία περίπου ώρα μέχρι να ωριμάσει έτσι ώστε να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Έγινε επεξεργασία από dellman
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=6810]eleozz[/MENTION] by request

1 λιτρο γαλα φρεσκο (αν χρειαστει και δεις οτι παραπηζει το μιγμα βαζεις παραπανω)

1,5 κουπα σιμιγδαλι ψιλο

6 αυγα

ξυσμα απο 2 λεμονια (μικρα αλλιως 1 μεγαλο)

1 βανιλια

1 κουπα ζαχαρη

Ελαχιστο αλατι

400 γραμμαρια φυλλο κρουστας

1 κουταλια της σουπας βουτυρο

2/3 της κουπας βουτυρο για να αλειψουμε τα φυλλα

Για το σιροπι

2 κουπες ζαχαρη

1 κουπα νερο

Φλουδα λεμονιου

Διαδικασια:

Βραζουμε το γαλα και προσθετουμε τμηματικα το σιμιγδαλι ενω ανακατευουμε συνεχεια.

Οταν γινει πηχτη κρεμα το βγαζουμε απο την φωτια.

Χτυπαμε τα αυγα με το ξυσμα,την βανιλια,την ζαχαρη και το αλατι.

Το προσθετουμε στην κρεμα και ανακατευουμε σε σιγανη φωτια χωρις να βρασει,και τελος βαζουμε την κουταλια βουτυρο. Αφηνουμε το μειγμα να κρυωσει!

Στρωνουμε τα 2/3 απο τα φυλλα σε βουτυρωμενο ταψι ορθωγωνιο 22Χ36 περιπου εκατοστων ή σε στρογγυλο ταψι ΝΟ32 ενω αλειφουμε καθε φυλλο με βουτυρο.

Βαζουμε μεσα την κρεμα και την σκεπαζουμε με τα φυλλα που εξεχουν απο το ταψι.

Στρωνουμε επανω τα υπολλοιπα φυλλα, αλοιφωντας παντα καθε φυλλο με βουτυρο.

Περιχυνουμε το γαλακτομπουρεκο με το υπολοιπο βουτυρο, το χαρασουμε σε φαρδιες λωριδες και το ραντιζουμε με 2 κουταλιες νερο.

Το ψηνουμε σε μετριο φουρνο επι 45 περιπου λεπτα.

Βραζουμε επι 10 λεπτα τη ζαχαρη το νερο και ενα κομματι φλουδα λεμονιου.Ριχνουμε το συροπι ζεστο στο γαλακτομπουρεκο, οταν κρυωσει.

ready! :magic:

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=6810]eleozz[/MENTION] by request

1 λιτρο γαλα φρεσκο (αν χρειαστει και δεις οτι παραπηζει το μιγμα βαζεις παραπανω)

1,5 κουπα σιμιγδαλι ψιλο

6 αυγα

ξυσμα απο 2 λεμονια (μικρα αλλιως 1 μεγαλο)

1 βανιλια

1 κουπα ζαχαρη

Ελαχιστο αλατι

1 κουταλια της σουπας βουτυρο

Διαδικασια:

Βραζουμε το γαλα και προσθετουμε τμηματικα το σιμιγδαλι ενω ανακατευουμε συνεχεια.

Οταν γινει πηχτη κρεμα το βγαζουμε απο την φωτια.

Χτυπαμε τα αυγα με το ξυσμα,την βανιλια,την ζαχαρη και το αλατι.

Το προσθετουμε στην κρεμα και ανακατευουμε σε σιγανη φωτια χωρις να βρασει,και τελος βαζουμε την κουταλια βουτυρο. Αφηνουμε το μειγμα να κρυωσει, και μετά το τρώμε :p

fixed

Link to comment
Share on other sites

Φοβάμαι ότι θα πάθω αυτό που έπαθε ο μικρός μου ξάδερφος και τον έχουν με γιατρούς και δίαιτες τώρα. Άρχισε να τρώει και να τρώει και να τρώει...

Στα χνάρια του είμαι, κάθε 30 λεπτά όλο και κάτι θα τσιμπάω μέχρι το κανονικό φαϊ. :rofl:

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.