Jump to content



Official ΦαγητοThread (FoodLab)


greekfragma

Recommended Posts

  • Replies 10,9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

To video σταματάει και ξεκινάει στο 3.06. Τα άλλα είναι γαρνιτούρα.

Πιστεύω πως το παρακάτω πέρα απο "zomg's golden seal of approval" έχει

και του DJD. Για όσους δεν το έχουν δει λοιπόν ...καιρός για μόρφωση =D

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=BaKcl0Qg13o&feature=mfu_in_order&list=UL]YouTube - ‪The Black Legend - Epic Dessert Time‬‏[/ame]

Link to comment
Share on other sites

Home made σουβλάκια γαλοπούλας με πολλά μπαχάρια, αλάτι και πιπεράκι, 5 πιτούλες, καλαμποκάκι και μιας χρήσης barbeque. Μακάρι να μπορούσα να τρώω κάθε μέρα στα κάρβουνα!

attachment.php?attachmentid=44939&stc=1&d=1307391861

attachment.php?attachmentid=44940&stc=1&d=1307391876

Προσέξατε το σεταπ του ψησίματος; :hehe:

post-23-1416075261,7338_thumb.jpg

post-23-1416075261,7865_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να μπορούσα να τρώω κάθε μέρα στα κάρβουνα!

Ε όχι και κάθε μέρα. Μερικές φορές το χρόνο νομίζω είναι μια χαρά.

"Διάφοροι τύποι καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος και μαστού έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών από το ψήσιμο στα κάρβουνα"

Link to comment
Share on other sites

Ε όχι και κάθε μέρα. Μερικές φορές το χρόνο νομίζω είναι μια χαρά.

"Διάφοροι τύποι καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος και μαστού έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών από το ψήσιμο στα κάρβουνα"

Γιάγκο,

Αν αντί για κάρβουνα έχεις πχ ξύλα, κάνει διαφορά?

Στην γεύση κάνει σίγουρα, στο πόσο σε μαμάει κάνει?

Link to comment
Share on other sites

Γιάγκο,

Αν αντί για κάρβουνα έχεις πχ ξύλα, κάνει διαφορά?

Στην γεύση κάνει σίγουρα, στο πόσο σε μαμάει κάνει?

Για ξύλα δεν ξέρω Κλεισθένη .

Ξέρω ότι ουδέτερο ψήσιμο κάνουν οι ψησταριές υγραερίου και οι αντιστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές απλές συμβουλές για να απολαμβάνετε τα ψητά σας

Πρόσφατες έρευνες που μας έρχονται από την Αυστραλία, δείχνουν ότι η προσθήκη δενδρολίβανου ή άλλων χόρτων ή μπαχαρικών όπως ο βασιλικός, θυμάρι και ρίγανη, μπορεί να μειώνει ουσιαστικά τις ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών κατά τη διάρκεια του ψησίματος σε ψηλές θερμοκρασίες.

Όλα αυτά τα χόρτα έχουν μερικές κοινές χημικές ουσίες. Συγκεκριμένα περιέχουν ουσίες όπως το δενδρολιβανικό οξύ και άλλα που έχουν έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες εξουδετερώνουν τις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται όταν τα κρέατα ψήνονται πολύ σε ψηλές θερμοκρασίες.

Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που τηγανίζονται. Η προσθήκη αρωματικών χόρτων όπως το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, η ρίγανη, το θυμάρι, μπορεί να μειώνει την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών και στα τηγανητά.

Βασικά τα αρωματικά χόρτα έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν τις βλαβερές αυτές ουσίες σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που ψήνονται σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες όπως κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, κατά το τηγάνισμα ή στο φούρνο.

Μπορούμε λοιπόν, να απολαμβάνουμε τα νόστιμα φαγητά της σούβλας ή της σχάρας, με μέτρο βέβαια και λαμβάνοντας κάποια προφυλακτικά μέτρα.

Είναι καλό να γνωρίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με το ψήσιμο των κρεάτων (κάρβουνα, σούβλα, σουβλάκι, σχάρα, τηγάνισμα, φούρνος):

1.Μαρινάδα: Όταν τα κρέατα μαρινάρονται πριν από το ψήσιμο, ο κίνδυνος δημιουργίας καρκινογόνων ουσιών μειώνεται. Η χρήση ορισμένων χόρτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες για τη μαρινάδα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η κουρκούμη (χρυσόρριζα), συστήνεται όχι μόνο λόγω της επιπρόσθετης νοστιμιάς που προσθέτει στα φαγητά αλλά και λόγω του ότι πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

2.Τα κομμάτια κρέατος να μην είναι χοντρά: Το πάχος των κομματιών του κρέατος είναι καλύτερα να είναι μικρότερο δηλαδή τα κομμάτια να είναι λεπτά. Έτσι ψήνονται γρηγορότερα και με λιγότερη θερμότητα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας ετεροκυκλικών αμινών

3.Συχνότητα γυρίσματος: Το κρέας πρέπει να γυρίζεται συχνά όταν είναι στη σούβλα, στη σχάρα στα κάρβουνα για να αποφεύγονται οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό ψήσιμο ή καβούρδισμα που προκαλούν τη σύνθεση περισσότερων καρκινογόνων ουσιών

4.Διάρκεια και θερμοκρασία ψησίματος: Είναι καλύτερα το κρέας να ψήνεται αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες και με λίγο ή χωρίς κάψιμο ή καβούρδισμα

5.Αρωματικά χόρτα κατά το ψήσιμο: Η προσθήκη δεντρολίβανου, ρίγανης, βασιλικού, θυμαριού κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μειώνει ουσιαστικά τη σύνθεση καρκινογόνων ουσιών. Εάν τα χόρτα που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα παρά αποξηραμένα, τότε είναι ακόμη καλύτερα

6.Φούρνος μικροκυμάτων: Όταν το κρέας τοποθετηθεί για δύο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων, προτού ακόμη μπει στη σχάρα ή στη σούβλα στα κάρβουνα, τότε φεύγουν πολλά υγρά. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη μέθοδο αυτή, η δημιουργία ετεροκυκλικών αμινών κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι μειωμένη

7.Ξύλο αντί κάρβουνα: Η χρήση ξύλων για τη δημιουργία εστίας ψησίματος του κρέατος είναι καλύτερη από τη χρήση άλλων βιομηχανικών κάρβουνων. Ο καπνός που προέρχεται από κάρβουνα που σχηματίζονται από ξύλα, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες

8. Μετά το ψήσιμο ραντίστε το κρέας με λεμόνι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αμίνες.

Και καλή όρεξη

Link to comment
Share on other sites

Αν το γυρίζεις συχνά το κρέας ειδικά μια ζουμερή μπριζόλα, από το πολυ το ζούπηγμα και το γύρισμα χάνει τα υγρά του και στο τέλος τρως σόλα. Όσο λιγότερες φορές γύρισμα το κρέας με το καλύτερο γύρισμα να είναι 1 φορά και μόνο. Και αν ξέρεις να ψήνεις ούτε το καβουρδίζεις το κρέας ούτε και το καις, ίσα ίσα. Έτσι κρατάει το κρέας ολα τα ζουμιά μέσα και όλη τη γεύση και δεν σπας σαγόνια για να το φας.

Τα όρια ζωής έχουν μειωθεί σε σχέση με τους παππούδες μας που ζουν και ζούσαν 100 χρόνια ενώ η γενιά μας καμιά 65-70 το πολυ κι αν, επειδή κάθε μέρα τρώμε σαβούρα, το περιβάλλον από το οποίο περιτρυγιριζόμαστε είναι τιγκα στον καρκίνο (καυσαέρια, wifi, τηλέφωνα με τις ώρες κτλ κτλ), ενώ οι παππούδες κόβανε τη ντομάτα από το μπαχτσέ, την φέτα την αγοράζανε από το γείτονα, ψωμί φτιάχναν μόνοι τους και τρώγανε, μαζί με λίγο κρασάκι που κι αυτό αν δε το φτιάχνανε μόνοι τους το παίρναν από γνωστό που ξέραν πως το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τους καρκίνους (καυσαέρια, χρωστικές, αμφιβάλω για το wifi), οι παλαιότεροι δεν είχαν κρέας κάθε μέρα στο τραπέζι τους ή σουβλάκια κάθε βράδυ με delivery. Η υπερκατανάλωση κρέατος και λοιπών εδώδιμων έχει οδηγήσει σε εντατικές μεθόδους παραγωγής με αποτέλεσμα η ποιότητα να έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδα επικίνδυνα για την υγεία μας. Κλασσικό παράδειγμα, δες την κότα την αλανιάρα, και δες και την κότα του σουπερμάρκετ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.